İçeriğe atla

Massoud Achkar

Massoud "Poussy" Achkar (Arapça: مسعود "بوسي" الأشقر‎; d. 1956, Beyrut - ö. 11 Ocak 2021, Beyrut, Lübnan), Lübnanlı bağımsız siyasetçi.

Yaşamı

Achkar 1956'da Beyrut, Lübnan'da doğdu. Eski Lübnan Başkanı Beşir Gemayel'in yakın danışmanıydı.

Achkar, Lübnan Kuvvetleri Partisi'nin kurucularından birisi olup siyasi arenada, "Poussy" adıyla biliniyordu. 1975-1986 yılları arasında Achrafieh'teki askeri operasyonlardan, 2009 Lübnan genel seçimlerinden ve 2018 parlamento seçimlerinden sorumluydu.[1][2][3]

Ölümü

Achkar, 11 Ocak 2021'de Beyrut'ta 64 yaşında, Lübnan'daki koronavirüs salgını sırasında enfekte olduğu COVID-19 nedeniyle 64 yaşında ölmüştür.[4]

Kaynakça

  1. ^ Alain Ménargues (2004). Les secrets de la guerre au Liban: du coup d'Etat de Bachir Gémayel aux massacres des camps palestiniens. Albin Michel. s. 281. ISBN 978-2-226-12127-1. 
  2. ^ Libnanews, Newsdesk. "Liban/Coronavirus: le héros d'Achrafieh Massoud el-Achkar dans un état grave". libnanews.com (Fransızca). 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2021. 
  3. ^ L'Orient Le Jour. Massoud Achkar : L’armée est capable d’assurer la sécurité sur tout le territoire 17 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "Massoud Achkar n'est plus, Achrafieh pleure un de ses héros" (Fransızca). L'Orient-Le Jour. 11 Ocak 2021. 12 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Claude Pascal</span> Fransız şarkıcı

Jean Claude Pascal, Fransız şarkıcı ve oyuncu. 1961 ve 1981 yıllarında Eurovision Şarkı Yarışmasında Lüksemburg'u temsil etmişti. 1961 yılında bu yarışmada söylediği Nous Les Amoureux isimli şarkıyla Luxemburg'a birincilik kazandırmıştır. Katıldığı 1981 Eurovision Şarkı Yarışmasında Lüksemburg'u ikinci kez temsil etmiş ama yarışmayı onbirincilikle kapatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yves Montand</span> Fransız oyuncu (1921-1991)

Yves Montand, İtalyan asıllı Fransız aktör ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Suriye ve Lübnan Mandası</span> Günümüzdeki Suriye ve Lübnan topraklarında 1923-1946 yıllarında Fransa egemenliğinde kalmış manda yönetimi

Fransız Suriye ve Lübnan Mandası (1923-1946), Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bölünmesi sonrasında Suriye ve Lübnan'la ilgili olarak kurulan bir Milletler Cemiyeti mandası. Manda sisteminin sömürgecilikten farklı olması gerekiyordu, yöneten ülke, sakinleri kendi kendini yönetmeye uygun kabul edilene kadar mütevelli olarak hareket etmeyi amaçladı. Bu noktada, görev süresi sona erecek ve bağımsız bir devlet doğacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Şarl Helu</span> Lübnanlı devlet adamı ve Lübnan devlet başkanı (1964 - 1970)

Şarl Helu, Lübnanlı devlet adamı, 1964-70 arasında Lübnan devlet başkanı. 1972'den sonra, Fransızca konuşulan ülkelerin oluşturduğu birliğin onursal başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Lübnan Yahudileri geleneksel olarak bir Mizrahi cemaati olup genelde Lübnan'ın Beyrut şehrinde veya çevresinde yaşayan veya yaşamış olan Yahudilerdir. Cemaatin hemen hemen hepsi İsrail, Fransa ve Kuzey Amerika'ya göç etmiştir. Ülkede bugün 20 ila 40 arası Yahudi kalmıştır. Lübnan Yahudileri toplumla sıkıca entegre oldukları ve vatanlarını terk etme hissi duymadıkları için Lübnan'ın 1958'de yaşadığı iç savaşta dahi büyük oranda dış göç olmamıştır. Fakat, 1975'teki Lübnan İç Savaşı ve 1982'deki İsrail'in Lübnan'a girme harekâtıyla dış göçler hızlanmıştır.

Sophie Coignard (d.1960) Fransız gazeteci ve deneme yazarı.

Eurovision Şarkı Yarışması'na katılamayan ülkeler vardır. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Jacob</span> Fransız oyuncu (d. 1956)

Catherine Jacob, Fransız oyuncu. 2012 yapımı Parfums d’Alger ile tanınmıştır.

El-Meliha Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında, Suriye hükûmetine bağlı askerî birimler ve müttefikleri ile muhalifler arasında, 3 Nisan-14 Ağustos 2014 tarihleri arasında, el-Meliha kasabasında gerçekleşen muharebe. Suriye hükûmetine bağlı birimler ve müttefiklerinin zaferiyle sonuçlanmıştır. El-Meliha'nın kontrolünün ele geçirilmesi sonrasında hükûmete bağlı birimler ve müttefikleri tarafından Rif Şam'da yeni bir taarruz başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Serge Doubrovsky</span> Fransız yazar (1928 – 2017)

Julien Serge Doubrovsky, Fransız yazar. 1989 yılında yazdığı Le Livre brisé adlı eseri yanı sıra Un amour de soi ve Laissé pour conte adlı kitaplarıyla bilinir. Kendisi kaleme aldığı eserleriyle Guggenheim ABD & Kanada Beşerî Bilimler Bursu ve Médicis Ödülleri'ni almıştır.

"Le plus beau jour de ma vie", Mony Marc tarafından seslendirilen 1956 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika'yı temsil eden şarkı. Şarkı Fransızca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı David Bee tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jocelyne Saab</span> Lübnanlı film yönetmeni ve gazeteci

Jocelyne Saab, Lübnanlı kadın gazeteci ve film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Devleti</span> 1925ten 1930a kadar Fransız manda bölgesi

Suriye Devleti, Halep Devleti ile Şam Devleti'ni birleştiren 5 Aralık 1924 tarihli kararname - 1 Ocak 1925 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere - ile oluşturulan bir Fransız Manda devletiydi. Halep Devleti, Şam Devleti ve Nusayri Devleti için merkezi bir meclis sağlayarak oluşturulan Suriye Federasyonu'nun (1922-1924) halefiydi. Nusayri Devleti, Suriye Devleti'ne katılmadı.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan Dağı'nın Büyük Kıtlığı</span>

Lübnan Dağı'nın Büyük Kıtlığı (1915–1918), I. Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan, yaklaşık 200.000 ölümle sonuçlanan kitlesel açlık olayıdır.

Lübnan'daki turizm endüstrisi tarihsel olarak yerel ekonomi için önemlidir ve Lübnan için önemli bir gelir kaynağı olmaya devam ediyor. Lübnan İç Savaşı'ndan önce Beyrut, yaygın olarak "Orta Doğu'nun Paris'i" ya da genellikle finans ve ticaret merkezi olarak gösterilen "Orta Doğu'nun İncisi" olarak kabul edildi. Beyrut, turistlerin Lübnan'ın Levanten Akdeniz kültürünü, mutfağını, tarihini, arkeolojisini ve mimarisini deneyimleyebilecekleri yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Federasyonu</span> 1922den 1925e kadar Fransız manda bölgesi; Suriyenin öncül devleti

Suriye Federasyonu, resmi olarak Suriye Özerk Devletleri Federasyonu 28 Haziran 1922'de Yüksek Komiser Gouraud tarafından kuruldu. Halep, Şam ve Alevi devletlerini kapsamakta olup, 190.000 ile 200.000 km2 arasında bir alanı kapsıyordu. Resmi olarak, 1 Ocak 1925'ten başlayacak olan 5 Aralık 1924 tarihli kararname ile feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Lübnan</span> Fransız Suriye ve Lübnan Mandasındaki eski devlet

Büyük Lübnan Devleti 1 Eylül 1920'de ilan edilen, Mayıs 1926'da adını Lübnan Cumhuriyeti yapan ve modern Lübnan'ın önceli olan bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Nasrallah Coussa</span> Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı

Nasrallah Franco Paşa 1868'den öldüğü 1873 yılına kadar Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Giselle Khoury</span>

Giselle Khoury, Lübnanlı gazeteci ve televizyon sunucusu.