İçeriğe atla

Massena kan iftirası

Massena kan iftirası, New York eyaletinin Massena kasabasında, Eylül 1928'de, Hristiyan bir kız çocuğun kaçırılıp ona dini cinayet uygulandığı söylenerek Yahudilere atılan kan iftirasıdır.[1]

22 Eylül 1928'de, Yom Kippur'dan iki gün önce, dört yaşındaki Barbara Griffiths evinden çıktı fakat geri dönmedi.[2] Kasaba halkının ve polislerin uzun süren aramaları sonrasında, kasaba Yahudilerinin kızı kaçırıp iki gün sonraki Yom Kippur bayramı için onu kurban kesecekleri dedikoduları yayıldı.[3]

Ertesi gün, Yahudi gelenekleri hakkında çok az bilgisi olan Yahudi Morris Goldberg eyalet polisi tarafından sorgulandı. Goldberg'in sorgulanmasının ardından, polislerde Yahudilerin dini cinayet uygulama dedikodularında gerçeklik payı olabileceği intibası uyandı.[4]

Bu noktadan sonra eyalet polisi, Adath Israel sinagogu lideri Rabbi Berel Brennglass'ı sorguya çekme gereği duydu.[1] Polisin ve valinin dini cinayet suçlamalarıyla ilgili soruları üzerine Rabbi, böyle sorular sordukları için kendilerinden utanmaları gerektiğini söyledi. 20. yüzyılda ABD'de, insanların böyle yalanlara hala inanması üzerine kızgınlığını dile getirdi.[4]

Barbara Griffiths, evinden 1.5 km uzaklıktaki ağaçlıklarda hayatta bulundu. Barbara, polislere kaybolduğunu ve ormanda yattığını söyledi.[2] Yine de, bazı Massena'lılar Griffiths'in Yahudiler tarafından kaçırıldığına inanmaya devam ettiler. Kızın hayatta olmasını ise Yahudilerin "oyun"unun ortaya çıkmasına bağladılar.[1]

Massena kan iftirası ulusal çapta ilgi topladı.[5] Rabbi Brennglass, Amerikan Yahudi Komitesi ve Amerikan Yahudi Kongresi kasaba liderlerini kınayıp valinin ve eyalet polisinin Rabbi'den, kasaba Yahudilerinden ve ABD Yahudilerinden derhal özür dilemesi gerektiğini dile getirdi.[2] Vali'nin özründe şu sözler kullanıldı:

Yahudi komşularımın ciddi protestoları ışığında, açık ve su götürmez bir şekilde açıklama ihtiyacı duyuyorum... Samimiyetimle pişmanlık duyuyorum, komisyonun ve eksikliğin getirdiği hareketler tarafımca kontrol altında olmalıydı.... Yahudileri, şimdi veya Yahudi tarihi boyunca dini cinayet iftirasıyla itham etmenin acımasızca olduğunu bilmeliydim.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Feldberg, Michael (ed.) (2002). "The Massena Blood Libel". Blessings of Freedom: Chapters in American Jewish History. New York: American Jewish Historical Society. ISBN 0-88125-756-7. Erişim tarihi: 3 Aralık 2008. 
  2. ^ a b c Landman, Isaac (ed.) (1929). Christian and Jew: A Symposium for Better Understanding. New York: Horace Liveright. ss. 371-372. OCLC 415207. Erişim tarihi: 5 Aralık 2008. []
  3. ^ Dinnerstein, Leonard (1994). Antisemitism in America. Oxford University Press. s. 101. ISBN 0-19-510112-X. Erişim tarihi: 5 Aralık 2008. 
  4. ^ a b Levine, Yitzchok (7 Ekim 2008). "An American Blood Libel — It Did Happen!" (PDF). Hamodia. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2008. 
  5. ^ Blakeslee, Spencer (2000). The Death of American Antisemitism. Westport, Conn.: Greenwood Press. s. 98. ISBN 0-275-96508-2. Erişim tarihi: 5 Aralık 2008. 

Notlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yom Kippur</span> Yahudilik için bir dinî bayram

Yom Kippur, Yahudiliğin en mukaddes bayramıdır. Var olan şahsi günahlar için Yahudiler tarafından oruç tutularak tövbeler edilir. Gregoryen takvimine göre hesaplandığında Eylül veya Ekim aylarının farklı günlerine denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Sinagog</span> Musevi ibadethanesi

Sinagog veya havra, Yahudilik inancına inanan Yahudi ve Samirilerin ibadet etmek için gittikleri ibadethane.

<span class="mw-page-title-main">Antisemitizm</span> Yahudi ulusuna, kültürüne ve dinine karşı duyulan düşmanlık, önyargı veya ayrımcılık

Antisemitizm (anti-semitizm), Yahudi milletine karşı duyulan düşmanlık, nefret, ön yargı veya ayrımcılıktır. Bu tür pozisyonlara sahip bir kişiye antisemit denir. Antisemitizm bir ırkçılık olarak kabul edilir.

<i>Roger Ackroyd Cinayeti</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1926 yılında yayınlanan polisiye romanı

Roger Ackroyd Cinayeti, İngiliz yazar Agatha Christie'nin yazdığı polisiye romanlarından birisidir. İlk olarak 1926 yılında Birleşik Krallık'ta William Collins, Sons yayın evi tarafından yayınlanmıştır. Polisiye Yazarlar Derneği ve Amerika'nın Gizemli Yazarları'nın yayınladığı en iyi 100 polisiye romanı listelerinin her ikisinde de yer almıştır.

Malezya Yahudileri Malezya'da yaşayan veya Malezya kökenli Yahudilere denir. Başta Penang olmak üzere ülkenin Kuala Lumpur ve Malacca gibi diğer şehirlerinde de yaşarlar. Yahudilerin çoğu Doğulu olmakla birlikte Avrupa (Aşkenaz) ve Çin (Kaifeng) Yahudileri de bulunur. Çin Yahudileri Çin'den Malezya'ya 1949'da Milliyetçi Çin komünistler tarafından ele geçirildiği zaman kaçmıştır.

Türkiye'de antisemitizm, Yahudi etnik geçmişi, kültürü veya dini baz alınarak Türkiye Yahudilerine karşı beslenen nefrettir.

Kan iftirası veya kan suçlaması, dini azınlıkların çocukların kanlarını dini ayinlerde ve bayramlarda kullandıkları yönündeki iftira ve suçlamalardır. Kan iftirası -kuyu zehirlemek ve ekmek pisletmek iddialarıyla birlikte- Avrupa'da Yahudilere karşı yapılan zulümlere neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kişinev Pogromu</span>

Kişinev pogromu, Rus İmparatorluğunun Besarabya bölgesinin başkenti Kişinev'de, 6-7 Nisan 1903 tarihinde, Yahudilere karşı yapılan ayaklanmadır.

Şam olayı, 1840'ta Yahudilere atılan kan iftirasının ardından patlak veren hadisedir.

1066 Granada katliamı, 30 Aralık 1066'da İslam hakimiyeti altındaki Endülüs'te Müslüman bir grubun Granada'daki kraliyet sarayına girip Yahudi vezir Yosef bin Nagrela'ya suikast düzenlemesi ve şehirdeki çoğu Yahudinin katledilme olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Lübnan Yahudileri geleneksel olarak bir Mizrahi cemaati olup genelde Lübnan'ın Beyrut şehrinde veya çevresinde yaşayan veya yaşamış olan Yahudilerdir. Cemaatin hemen hemen hepsi İsrail, Fransa ve Kuzey Amerika'ya göç etmiştir. Ülkede bugün 20 ila 40 arası Yahudi kalmıştır. Lübnan Yahudileri toplumla sıkıca entegre oldukları ve vatanlarını terk etme hissi duymadıkları için Lübnan'ın 1958'de yaşadığı iç savaşta dahi büyük oranda dış göç olmamıştır. Fakat, 1975'teki Lübnan İç Savaşı ve 1982'deki İsrail'in Lübnan'a girme harekâtıyla dış göçler hızlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kripto-Yahudilik</span>

Kripto-Yahudilik veya Gizli Yahudilik, gizlice Yahudiliği uygulamak fakat topluma karşı farklı bir dini uyguluyormuş gibi görünmektir; bu dinin takipçilerine, "gizli" anlamına gelen Yunanca κρυπτός (kriptos) sözcükten gelir "kripto Yahudiler" denir. Kripto Yahudi terimi atalarının bazı Yahudi geleneklerini takip eden fakat genelde Katoliklik gibi farklı bir dinden gözükenlere de denir. Bu fenomen Orta Çağ'da Yahudilerin 1492'de İspanya'dan kovulmasıyla başladı.

<span class="mw-page-title-main">Rodos kan iftirası</span> 1840ta Yahudilere atılmış bir suçlama

Rodos kan iftirası, 1840'ta Yahudilere atılmış bir kan iftirasıdır. O dönemde Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı olan Rodos'taki Yunan Ortodokslar, 1840 yılının Şubat ayında kaybolan bir Hristiyan erkek çocuğunu bir ayin esnasında kurban ettikleri gerekçesiyle Yahudileri suçladı.

<span class="mw-page-title-main">Yahudilik ve cinsel yönelim</span> Yahudilikte eşcinsel olmak

Yahudilikte eşcinsellik, Tevrat zamanına kadar dayanır ve Tekvin ile Levililer kitaplarında bahsedilir. Tekvin, Sodom ve Gomora'nın Tanrı tarafından yıkıldığını anlatır. Levililer kitabında ise erkeklerin birbirleriyle cinsel ilişkiye girmesi yasaklanmış ve bu eylem tiksinç bir hareket olarak sınıflandırılmıştır. Erkeklerin eşcinsel hareketinin cezası Yahudi kurallarınca idamdır fakat Halaha mahkemeleri Kudüs Tapınağı'nın yokluğunda bu kararı uygulayamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Rumen-Amerikan cemiyeti</span>

Birinci Rumen-Amerikan cemiyeti veya Şaarey Şomayim cemiyeti, 89-93 Rivington Street, Manhattan, New York'taki tarihi bir binada 100 yılı aşkın süreyle yer almış Ortodoks Yahudi cemiyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Bet Hamidraş Hagadol</span>

Bet Hamidraş Hagadol, Lower East Side, Manhattan, New York'ta bulunan 120 yıllık tarihi Ortodoks Yahudiliğin bulunduğu 60-64 Norfolk Street adresinde bulunan sinagogdur. Bu cemiyet, Doğu Avrupalı Yahudilerin New York'taki ve Rus Yahudilerinin ABD'deki ilk cemiyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaparot</span>

Kaparot bazı Yahudilerce Yom Kippur arifesinde uygulanan bir Yahudi ayinidir. Kişi, tavuğu veya bir tutam demir parayı bir başkasının kafasının üzerinde üç kere çevirerek o kişinin günahlarını sembolik olarak tavuğa veya paraya geçirir. Ardından tavuk kesilir ve oruç öncesi öğün olarak fakirlere verilir. Eğer kapara için kullanılan nesne paraysa, bu para fakire, oruç tutmaya başlamadan önceki öğününü alması için verilir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Tapınak</span>

İkinci Tapınak, Kudüs'teki Tapınak Tepesi'nde bulunan Yahudi kutsal tapınağıydı. MÖ 516 ve y. MS 70 arasında ayakta kaldı. İkinci Tapınak dönemine adını vermiştir.

3D Antisemitizm Testi antisemitizm tarafından İsrail eleştirisinin meşruluğunu ayırt etmeye yönelik kriterler kümesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi, MÖ 4. yüzyıla kadar izlenebilir. Yunanistan'da yaşayan en eski ve en karakteristik Yahudi grubu, "Yunan Yahudileri" olarak da bilinen Romanyotlardır. "Yunan Yahudisi" terimi ağırlıklı olarak Yunanistan'ın bugünkü modern bölgesinde yaşayan Yahudi kökenli veya inançlı herhangi bir kişi için kullanılır.