İçeriğe atla

Maslahatgüzar

Maslahatgüzar (Fransızca: chargé d'affaires) genellikle çeşitli sebeplerden büyükelçi atanmayan veya atanamayan bir ülkeyle diplomatik ilişkileri yürütmek üzere görevlendirilen veya misyon şefinin yokluğunda ona vekalet eden diplomattır. Bu son durumda, genellikle, misyondaki misyon şefinden sonra en yüksek rütbeli ikinci kişidir. Görev başında bulunamadığı zamanlarda büyükelçinin ya da diğer düzeydeki misyon şefinin makamına vekalet eder. Buna "geçici maslahatgüzar" denir. Bunun yanı sıra, iki ülke arasındaki ilişkilerin zayıf olduğu durumlarda bir "sürekli maslahatgüzar" misyon şefi olarak atanabilir. Sürekli maslahatgüzar, görevlendirme mektubunu görev yapacağı ülkenin dışişleri bakanına sunar.

Maslahatgüzarların statüsü, 1961'de Viyana'da imzalanan Diplomatik İlişkiler üzerine Viyana Konvansiyonu'nda belirlenmiştir.

Tarihçe

Modern kullanımda, maslahatgüzar, tıpkı diğer diplomatlar gibi, kendi ülkelerini temsil etmekle birlikte büyükelçilerden farklı olarak, devlet başkanlarının kişisel temsilcileri değillerdir. Rütbe ve öncelik dışında, maslahatgüzar, diğer diplomatik temsilcilerle aynı ayrıcalıklara ve dokunulmazlıklara sahiptir.

Ancak, nadir tarihi koşullarda, maslahatgüzar unvanı, genellikle bir yerleşik tarafından üstlenilen daha önemli bir koloniyel rolde kullanılmıştır. Bu nedenle, Annam-Tonkin'de (şu anki Vietnam'ın büyük bir kısmı), 1875'ten itibaren Huế'deki yerel hükümdarın başkenti olan yerdeki ilk Fransız maslahatgüzarlardan biri (üç dönem) 11 Haziran 1884 tarihinde atanan ilk genel temsilci olarak görevlendirilmiştir. Bu, 25 Ağustos 1883 tarihinde Annam ve Tonkin üzerindeki Fransız himayelerinin (orta ve kuzey bölgeler) başlamasından bir yıl kadar kısa bir süre sonra, Çin İmparatorluğu'na bağlılıklarının sona ermesiyle gerçekleşmiştir.

Fransızca'da, maslahatgüzar terimi, geniş anlamıyla bir iş alanında daha az veya daha çok geçici sorumluluğu olan bir kişiyi tanımlamak için diplomatik dışında da kullanılabilir.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri bakanlığı</span> diplomasiden sorumlu hükümet bakanlığı

Dışişleri bakanlığı, devletin dış politika ve ilişkilerinden, diplomasi faaliyetlerinden, ikili ve çok taraflı ilişkilerden sorumlu olan hükûmet departmanıdır. Ayrıca, yurtdışında bulunan ülke vatandaşlarına destek sağlamak da görevleri arasındadır. Bu kurum genellikle bir dışişleri bakanı veya dışişleri bakanı tarafından yönetilir. Dışişleri bakanı genellikle hükûmetin başı olan yetkili kişiye rapor verir.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Diplomasi</span> yabancı bir ülkede ve uluslararası toplantılarda ülkesini temsil etme işi ve sanatı

Diplomasi, uluslararası siyasî ve hukukî iletişim demektir. Sorunların çözümü için karşılıklı anlaşma/antlaşma imzalanır. Devletlerin temsilcilerinin sözlü veya yazılı konuşma eylemlerini ifade eder. Diplomatlar dış temsilcilik ve diplomatik görevler yoluyla faaliyet gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Konsolosluk</span> diplomatik temsilcilik

Konsolosluk, yabancı ülkelerde, kendi vatandaşlarının işlemlerine bakan, ülkesinin ticarî menfaatlerini koruyan ve diplomatik olmayan çeşitli resmî görevleri yerine getiren resmî dairelere verilen isim. Bu görevi yerine getiren kişiye Konsolos adı verilir. Konsolosluk idarecilerinin unvanları ülkeden ülkeye değişir.

<span class="mw-page-title-main">Diplomat</span> dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimse

Diplomat, dış temsilcilik, dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimsedir. Vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek üzere Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Arifi Paşa</span> 200. Osmanlı sadrazamı

Ahmed Arifi Paşa II. Abdülhamid saltanatında 29 Temmuz 1879 - 18 Ekim 1879 tarihleri arasında iki ay yirmi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Ataşe, bir ülkenin başka bir ülkedeki diplomatik görevlerinde belirli bir uzmanlık alanı ile ilgili olarak temsil ve bilgi toplama vazifelerini icra eden elçilik görevlisidir.

Diplomatik dokunulmazlık, başka ülkelerde görev yapan diplomatların adli süreçler dahilinde cezai işlemlerin dışında tutulmasını ifade eder. Diplomatların keyfi veya siyasi amaçlı olarak kovuşturma ve cezaya maruz kalmasını önlemeye yönelik uluslararası kabul görmüş bir düzenlemedir.

Büyükelçi veya sefir, başka bir ülkede siyasî ve hukukî olarak ülkesini temsil eden kişidir. Büyükelçiler, görevli bulundukları ülkede, vatandaşı oldukları ülkenin devlet başkanını temsil eder.

Başkonsolos bir ülkede görev yapan başkonsolosluktaki en yetkili memura verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Estonya-Türkiye ilişkileri</span>

Estonya-Türkiye ilişkileri maddesi, Estonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Guido del Mestri</span> İtalyan rahip (1911-1993)

Kardinal Guido del Mestri bir vatikan diplomatı ve Papalık ile Almanya arasında resmî diplomatik ilişkileri yürüten büyükelçi düzeyinde Vatikan temsilcisiydi. Kont Guido del Mestri soylu bir İtalyan ailesinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nizamettin Ayaşlı</span> Türk diplomat

Nizamettin Ayaşlı, Türk diplomat.

Hüseyin Avni Botsalı Türk büyükelçi.

Ahmed Hulûsi Fuad Tugay, Müşîr Deli Fuad Paşa'nın oğlu olan Çerkes asıllı Türk tıp doktoru, asker ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan devlet başkanı</span> Gürcistanın devlet başkanı

Gürcistan devlet başkanı Gürcistan'ın en yüksek siyasi makamıdır. Aynı zamanda Gürcistan Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanıdır. Yürütme yetkisi devlet başkanı ve hükûmet başkanı olan başbakan arasında bölünmüş durumdadır. Gürcistan devlet başkanı, Devletin ve yürütme gücünün başkanıdır. Anayasa ile, devlet organlarının faaliyetlerini yönlendirir, iç ve dış politikayı uygular ve ülkenin birliği ve toprak bütünlüğünü sağlar ve denetler. Dış ilişkilerde Gürcistan'ın baş temsilcisidir. Beş yıllık bir süre için gizli oyla evrensel, eşit ve doğrudan seçim hakkı temelinde seçilir. İkiden fazla dönem üst üste seçilemezler. 35 yaşına ulaşmış ve en az 15 yıldır Gürcistan'da yaşayan her Gürcistan vatandaşı, devlet başkanlığı seçimlerinde aday olabilir.

Gabriel Keller, Fransız büyükelçi ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Birleşik Krallık ilişkileri veya İngiliz-Hırvat ilişkileri, Hırvatistan ile Birleşik Krallık arasındaki dış ilişkilerdir. Hırvatistan Haziran 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan ettikten sonra, İngiltere 25 Haziran 1992'de Hırvatistan ile diplomatik ilişkiler kurdu.

Daimi temsilci, bir ülkenin uluslararası bir kuruluştaki diplomatik misyonunun başı olan diplomattır.

Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi bir ülkenin Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik misyonunun başıdır.