İçeriğe atla

Masahiko Fujiwara

Masahiko Fujiwara (Japonca: 藤原 正彦 Masahiko Fujiwara; 9 Temmuz 1943 tarihinde Shinkyo, Manchukuo (şimdi Çin)) kentinde doğmuş bir Japon matematikçidir.

Kültürlü bir aileden gelmektedir. Babası Jirō Nitta ve annesi Tei Fujiwara popüler yazarlardı. 1966 yılında Tokyo Üniversitesi'nden mezun olmuştur. Colorado Üniversitesi'nde doçentlik yaparken kitap yazmaya başladı. Bu kitap, Japon insanlarına Amerikan kampüs hayatını anlatmak amacıyla yazılmıştı. Ayrıca Cambridge Üniversitesi hakkında da bir kitap yazmıştır. Matematik dalında yazdığı bir kitapta teoremleri güzel teoremler ve çirkin teoremler olarak ikiye ayırmıştır. Ayrıca kendisi kendi ülkesi olan Japonya'da Japon hükûmetinin ikinci öğretim üzerine yaptığı reformları eleştirmesiyle ünlenmiştir. Bir Milletin Haysiyeti adlı kitabı 2006 yılında Japonya'da altı ay içerisinde en çok satmış ikinci kitap olmuştur. Dünya'nın En Mükemmel Matematikçilerine Bir Tanıtım adlı kitabında Yoko Ogawa ile çalışmıştır. Bu kitapta bir roman yazarı ile bir matematikçinin olağanüstü güzellikteki sayılar hakkında konuşmalarını yazıya dökmüştür.

Ochanomizu Üniversitesi'nde profesördür. En önemli işlerinden birisi Diyofantus Denklemi'dir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Geometri</span> matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen alt dalı

Geometri, matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen alt dalıdır. Yunanca Γεωμετρία "Geo" (yer) ve "metro" (ölçüm) birleşiminden türetilmiş bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Öklid</span> Yunan matematikçi, aksiyomatik geometrinin mucidi

Öklid (Grekçe: Εὐκλείδης Eukleídēs; MÖ 330 - 275 yılları arasında yaşamış, İskenderiyeli bir matematikçidir. Megaralı Öklid'den ayırmak için bazen İskenderiyeli Öklid olarak anılır, genellikle "geometrinin kurucusu" veya "geometrinin babası" olarak anılan bir Yunan matematikçiydi. Ptolemy I döneminde İskenderiye'de aktifti. Elemanlar, yayınlandığı zamandan 19. yüzyılın sonlarına veya 20. yüzyılın başlarına kadar matematik öğretimi için ana ders kitabı olarak hizmet veren, matematik tarihindeki en etkili çalışmalardan biridir. Elemanlar’da, Öklid, küçük bir aksiyom setinden, şimdi Öklid geometrisi olarak adlandırılan şeyin teoremlerini çıkardı. Öklid ayrıca perspektif, konik kesitler, küresel geometri, sayı teorisi ve matematiksel kesinlik üzerine eserler yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Behiç Ak</span> Türk karikatürist, yazar ve belgesel yönetmeni

Behiç Ak, Türk karikatürist, yazar ve belgesel film yönetmenidir. Behiç Ak, Yıldız Üniversitesi ve İTÜ'de mimarlık öğrenimi gördü. 1982'den beri karikatür çizmekte olan Behiç Ak, Cumhuriyet Gazetesi’nde “Kim Kime Dum Duma” adlı çizgi bandı çizmektedir. Türkiye ve farklı ülkelerde sergilenmiş Tiyatro oyunları yazmıştır. Çocuk kitapları Japonya, Kore, Almanya'da yayımlanmaktadır. 2011'den itibaren Çin'de yayımlanmaya başlayacaktır. 2013 yılın çocuk romanı: "Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği"dir.

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Friedrich Gauss</span> Alman matematikçi ve fizikçi (1777-1855)

Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß, Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Haruki Murakami</span> Japon yazar

Haruki Murakami (d. 12 Ocak 1949, Kyoto); Japon romancı, kısa öykü yazarı, çevirmen ve gazetecidir. Japonya’nın 20 ve 21. yüzyıldaki en önemli ve en popüler yazarlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Türkiye ilişkileri</span> Japonya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkiler

Japonya-Türkiye ilişkileri, Japonya Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. İlk olarak 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu döneminde münasebetlere başlamış, 1870'lerde Sultan II. Abdülhamid döneminde de diplomatik bağlantıya geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Murasaki Shikibu'nun Günlüğü</span>

Murasaki Shikibu'nun Günlüğü Japon edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biridir. 1008-1011 yılları arasında yazıldığı düşünülmektedir. Yazarı Murasaki Shikibu, eserinde o dönemde nedimelik yaptığı Heian sarayı yaşamını detaylı ve canlı bir ifadeyle betimlemiştir. Japon tarihinin önemli isimlerinden Naip Fujiwara Michinaga'ya dair detaylar ve daha sonra İmparator olacak Prens Atsuhira ve Atsunaga'nın doğum törenleri ile ilgili ayrıntılar da hem tarihi hem edebi açıdan önemlidir. Murasaki Shikibu, Genji Monogatari adlı eseriyle dünya edebiyat tarihinin en önemli isimlerinden biri olmuştur. Ancak bu ünlü hanımın yaşamına dair çok az şey bilinmektedir. Günlüğünde yaşamına dair yer alan ayrıntılar edebiyat tarihçileri için çok önemli bir kaynak teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Menelaus</span> Helenistik dönem matematikçi ve astronom

İskenderiyeli Menelaus, Yunan matematikçi ve gökbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Çangçun</span>

Çangçun ya da eski adıyla Hsinking, Çin'de bir şehir ve Jilin eyaletinin başkentidir. Bir eyalet altı özel statülü şehir olarak yönetilmekte olup bu idari bölgede 7.5 milyon civarında kişi yaşamaktadır. Şehrin kendisinin nüfusu ise 4.86 milyon kişidir. "Çangçun" adı Çincede "uzun ilkbahar" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Faik Sabri Duran</span>

Faik Sabri Duran (1882-1943), Türk coğrafyacı, yazar ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Murasaki Shikibu</span> Japon şair ve romancı (973-1025)

Murasaki Şikibu, 10-11. yüzyıllarda yaşamış Japon şair ve romancı. Heian dönemi Japonya'sında imparatorluk sarayındaki nedimelerden biriydi. Gerçek adı bilinmez. Ancak 1007 tarihli bir saray günlüğünde bahsi geçen başnedime Fujiwara no Kaoruko 'nun Murasaki olabileceği düşünülür. En ünlü eseri, çeşitli otoritelerce dünyanın ilk romanı kabul edilen Genji'nin Hikâyesi'dir. Diğer bir önemli eseri Murasaki Hanım'ın Günlüğü'dür.

Light novel, Japonya'da ortaya çıkmış bir roman tipidir. İngilizce “light ve “novel” kelimelerinin birleşiminden oluşmuş Japon yapımı İngilizce (wasei-eigo) bir terimdir. Genellikle “Ranobe", “Rainobe" olarak kısaltılır. Ender olarak keibungaku, keishōsetsu olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Pappus</span> MS. 3-4. yüzyıl Yunan matematikçi

İskenderiyeli Pappus (Grekçe: Πάππος ὁ Ἀλεξανδρεύς; yaklaşık MS. 290 - 350) antik çağın son büyük Yunan matematikçilerinden biridir. İskenderiye doğumlu Helenleşmiş bir Mısırlıydı. Synagoge (Συναγωγή) ya da Koleksiyon olarak da adlandırılan eseri ve Pappus teoremi ile bilinir.

Taihō Kanunu, Japonya'da MS 703 yılında Asuka dönemi sonunda yürürlüğe giren yönetim düzenlemesidir. Kanun Prens Osakabe, Fujiwara no Fuhito ve Awata no Mahito'nun talimatları doğrultusunda derlenmiştir Hazırlanması İmparator Mommu'nun isteği ile başlanmıştır ve ülkede birçok diğer gelişmeler gibi büyük ölçüde Çin'in Tang Hanedanı hükûmet sisteminden uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kōken (imparatoriçe)</span>

İmparatoriçe Kōken veya İmparatoriçe Shōtoku, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 46. ve 48. hükümdarıdır. Saltanatı ilk olarak Kōken adıyla MS 749'dan 758 yılına kadar sürmüş olup Fujiwara no Nakamaro İsyanı'ndan sonra Shōtoku adıyla 764'ten 770'te ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Shirakawa (imparator)</span>

İmparator Shirakawa, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 72. imparatorudur. Saltanatı 1073'ten 1087 yılına kadar sürmüştür.

Çandarlılı Autolycus bir Yunan astronomu, matematikçi ve coğrafyacı.

<span class="mw-page-title-main">Teiji Takagi</span> Japon matematikçi (1875 – 1960)

Teiji Takagi, sınıf cisimleri teorisinde Takagi varoluş teoremini kanıtlamasıyla tanınan bir Japon matematikçidir. Hiçbir yerde türevlenemeyen ancak tekdüze sürekli bir fonksiyonun grafiği olan Blancmange eğrisi, üzerinde çalıştıktan sonra Takagi eğrisi olarak da adlandırıldı.

735-737 Japonya çiçek hastalığı epidemisi Japonya'nın çoğunu etkileyen büyük bir çiçek hastalığı salgınıdır. Tüm Japon nüfusunun yaklaşık 1/3'ünü öldüren salgının ülke genelinde önemli sosyal, ekonomik ve dini yansımaları oldu.