İçeriğe atla

Maryna Viazovska

Maryna Viazovska
Марина Сергіївна Вязовська
Viazovska 2013'de Oberwolfach'ta.
Doğum02 Aralık 1984 (39 yaşında)[1]
Kiev, Ukrainian SSR, Sovyetler Birliği
VatandaşlıkUkraynalı
Mezun olduğu okul(lar)
Tanınma nedeniKüre paketleme problemi
ÖdüllerSalem Ödülü (2016)
Clay Araştırma Ödülü (2017)
SASTRA Ramanujan Ödülü (2017)
Avrupa Kombinatorik Ödülü (2017)
Matematikte Yeni Ufuklar Ödülü (2018)
Matematikte Ruth Lyttle Satter Ödülü (2019)
Fermat Ödülü (2019)
EMS Ödülü (2020)
Fields Madalyası (2022)
Resmî sitetn.epfl.ch
Kariyeri
DallarıMatematik
Çalıştığı kurumlar
TezModular Functions and Special Cycles (2013)
Doktora
danışmanları
Don Zagier
Werner Müller

Maryna Sergiivna Viazovska (UkraynacaМарина Сергіївна Вязовська[2] Ukraynaca telaffuz: [mɐˈrɪnɐ wjɐˈzɔu̯sʲkɐ]; d. 2 Aralık 1984) küre paketleme alanındaki çalışmalarıyla tanınan Ukraynalı bir matematikçidir.

İsviçre'deki École Polytechnique Fédérale de Lausanne Matematik Enstitüsü'nde tam profesör ve Sayılar Teorisi Kürsüsü Başkanıdır.[3] 2022 yılında Fields Madalyası ile ödüllendirilmiştir.[4]

Eğitim ve Kariyeri

Viazovska, üç kız kardeşin en büyüğü olarak Kiev'de doğdu. Babası Antonov uçak fabrikasında çalışan bir kimyager annesi ise bir mühendisti. Bilim ve teknoloji alanında yüksek başarı gösteren öğrenciler için özel bir ortaokul olan Kiev Doğa Bilimleri Lisesi No. 145'e devam etti. Burada etkili bir öğretmen olan Andrii Knyazyuk, ortaokul öğretmeni olmadan önce profesyonel bir araştırmacı matematikçi olarak çalışmıştı. Viazovska lisedeyken yerel matematik olimpiyatlarında yarıştı ve Uluslararası Matematik Olimpiyatı için altı kişilik bir takım seçilmeden önce 12 öğrencinin bir eğitim kampına seçildiği ulusal bir yarışmada 13. oldu. Kiev Taras Shevchenko Ulusal Üniversitesi'nde öğrenciyken 2002, 2003, 2004 ve 2005 yıllarında Üniversite Öğrencileri için Uluslararası Matematik Yarışması'nda yarıştı ve 2002 ve 2005 yıllarında birincilik kazananlardan biri oldu.[5] 2005 yılında ilk araştırma makalesini yazdı.[6]

Viazovska, 2007 yılında Kaiserslautern Üniversitesi'nden yüksek lisans, 2010 yılında Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Matematik Enstitüsü'nden doktora ve 2013 yılında Bonn Üniversitesi'nden doktora (Dr. rer. nat.) derecesi almıştır. Doktora tezi, Modüler Fonksiyonlar ve Özel Çevrimler, analitik sayı teorisi ile ilgilidir ve Don Zagier ve Werner Müller tarafından yönetilmiştir.

Berlin Matematik Okulu ve Berlin Humboldt Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı olarak görev yapmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Epfl, Communication (5 Temmuz 2022), An EPFL mathematician is awarded a Fields Medal (Fransızca), École Polytechnique Fédérale de Lausanne, 5 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 6 Temmuz 2022 
  2. ^ "Вязовська М.С.", Catalogues (Ukrainian), Vernadsky National Library of Ukraine, 2 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 6 Nisan 2016 
  3. ^ "Maryna Viazovska Profesörlüğe Terfi Etti". Testa, Andrea. 1 Ağustos 2018. 30 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Uluslararası Matematik birliği". orijinalinden 5 Temmuz 2022 tarihinde alınmıştır. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2022. 5 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "IMC resmi sonuçları". 28 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2024. 
  6. ^ "Kıtlık, Savaş ve Barış Zamanlarında Bir Ukraynalı Matematikteki Sihri Buluyor". Lin, Thomas; Klarreich, Erica. 5 Temmuz 2022. 5 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Hermite</span> Fransız matematikçi (1822 – 1901)

Charles Hermite sayı teorisi, ikinci dereceden formlar, değişmezlik teorisi, ortogonal polinomlar, eliptik fonksiyonlar ve cebir ile ilgili araştırma yapan Fransız bir matematikçiydi.

Mimar Han Tümertekin, mimari etkinliğini 1986 yılında İstanbul'da kurduğu Mimarlar ve Han Tümertekin Proje Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. çerçevesinde yürütmektedir. Tümertekin, Türkiye başta olmak üzere, Hollanda, Japonya, Kanada, Birleşik Krallık ve Fransa'da projeler gerçekleştirmiştir. Mimarlık öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Tümertekin, İstanbul Üniversitesi’nde tarihsel koruma konusunda çalışmalar yapmıştır. Mesleki çalışmalarına ek olarak 1992 yılından bu yana mimarlık öğrenimine de katkıda bulunan Tümertekin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans programının kurucu ve yürütücülerindendir. Harvard Graduate School of Design, École Spéciale d’Architecture-Paris ve École Polytechnique Fédérale de Lausanne’da konuk öğretim üyeliği yapmaktadır. Ulusal ve uluslararası pek çok jüride görev alan Tümertekin verdiği konferanslar ve yönettiği workshop’ lar ile uluslararası mimarlık etkinliklerinde yer almaktadır. Domus, Abitare, Architectura Viva, d'Architecture, 'World Atlas of Contemporary Architecture', ‘Atlas of 21st Century World Architecture’ gibi yayınlar Tümertekin'in çalışmalarına yer vermiştir. Ayrıca seçilmiş projeleri Harvard University Press tarafından bir monografi olarak yayınlanmıştır. 1998 ve 2000 yıllarında Ulusal Mimarlık Ödülü’ne (Türkiye) layık görülen Tümertekin’in çeşitli ulusal ve uluslararası ödülleri vardır. Mies van der Rohe ödüllerinde SM Evi sergilenen Tümertekin, ‘B2 Evi’ ile 2004 Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştır. ‘2007 Ağa Han Mimarlık Ödülü jürisinde de yer alan Tümertekin, 2008 yılından bu yana Ağa Han Mimarlık Ödülleri Yönetim Kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">École Polytechnique Fédérale de Lausanne</span> Lozandaki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), İsviçre'nin Lozan şehrinde bulunan, doğa bilimleri ve mühendislikte uzmanlaşmış bir araştırma enstitüsü ve üniversitedir. İsviçre'de bulunan iki Federal Teknoloji Enstitüsünden biridir. Eğitim, araştırma ve teknoloji transferi, EPFL'nin misyonlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Edward Witten</span> Amerikalı teorik fizikçi

Edward Witten Amerikalı teorik fizikçi ve İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde profesör. Süpersicim Teorisi'nde dünyanın önde gelen araştırmacılarından. Teorik fiziğe geniş katkılar yaptı ve matematiğin gelişimine katkılarından dolayı 1990'da Fields Madalyası ile ödüllendirildi. 1995'te, Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir konferansta M-teorisinin varlığını ileri sürdü ve M-teorisini daha önce gözlenen birtakım ikilikleri açıklamak için kullanması sicim teorisi'nde ikinci süpersicim devrimi olarak adlandırılan yeni bir araştırmayı harekete geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">René-Louis Baire</span> Fransız matematikçi (1874 – 1932)

René-Louis Baire, gelecekteki teoremleri genelleştirmeye ve kanıtlamaya yardımcı olan Baire kategori teoremi ile ünlü bir Fransız matematikçiydi. Teorisi ilk olarak 1899'da Sur les fonctions de değişken réelles adlı tezinde yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">École Polytechnique</span> Fransa, Pariste kurulu devlet üniversitesi

École Polytechnique Fransa'nın başkenti Paris yakınlarındaki Palaiseau bölgesinde bulunan, devlete bağlı yüksek eğitim ve araştırma kurumu. Polytechnique dört yıllık lisans/lisans üstü programıyla tanınmıştır. Ingénieur Polytechnicien adlı bu program, grande école kategorisindeki okullar için devam edilen orta öğretim sonrası iki yıllık fen ve matematik hazırlık sınıfının en iyi öğrencilerinin ilgisini çekmektedir. Meşhur, seçici giriş sınavını geçenler için, geniş kapsamlı bilisel eğitim ve devlet, endüstri, finans ile araştırma alanlarında etkili pozisyonlar alacakları bir kariyer sunulmaktadır. 2000 politeknik mühendisliği öğrencisinin yanında, 200 iki yıllık normal yüksek lisans kaydı bulunmaktadır. İki yıllık lisans üstü ve 500 kişilik doktora öğrencileri, 2700 kişilik toplam içinde görece küçük olan gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Lviv Üniversitesi</span>

Lviv Üniversitesi ya da resmi adıyla Lviv İvan Franko Ulusal Üniversitesi Ukrayna'da, tarih boyunca eğitimini kesintisiz sürdüren en eski üniversite. Batı Ukrayna'nın Lviv Oblastı'ndaki tarihi Lviv kentinde bulunur. Ukrayna devlet sınavları puan alımları ile yüksek öğretim kurulu listesinde ülkenin en iyi dördüncü (2020) üniversitesi olarak yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Tirole</span> Fransız ekonomist (d. 1953)

Jean Marcel Tirole, Fransız iktisat profesörü. "Büyük Firmaların Piyasa Gücü ve Kontrolleri" konusunda analizleri nedeniyle 2014 Nobel Ekonomi Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suzan Kahramaner</span> Türk bilim kadını, matematikçi (1913-2006)

Fatma Suzan Kahramaner, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerindendir. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. 1968 yılında profesör unvanını aldı. 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Dubochet</span> İsviçre kimyager, biyofiziksel

Jacques Dubochet, İsviçreli emekli biyofizikçi. Heidelberg, Almanya'daki Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'nda araştırmacı olarak çalışmıştır ve şu anda İsviçre'nin Lozan Üniversitesi'nde biyofizik dalında onursal profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mattia Binotto</span> İtalyan mühendis, eski F1 Takım Patronu

Mattia Binotto, Formula 1 takımı Scuderia Ferrari'nin İtalyan mühendisi ve eski takım müdürü. Maurizio Arrivabene'nin yerine 7 Ocak 2019'da görevlendirildi. 2022 yılı itibarıyla Scuderia Ferrari'deki görevi bitti.

Bu liste, matematiğe kayda değer katkılarda bulunan veya matematikte başarı sağlayan kadınların eksik bir listesidir. Bunlar arasında matematiksel araştırma, matematik eğitimi, matematik tarihi ve felsefesi, kamusal sosyal yardım ve matematik yarışmaları gibi alanlar/konular kapsama alınmıştır.

Faraday Madalyası, Royal Society of Chemistry Elektrokimya Grubu tarafından ödüllendirildi. 1977'den beri, Michael Faraday'ın anısına araştırmaları nedeniyle Birleşik Krallık dışında çalışan seçkin elektrokimyacıları onurlandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dominic Tildesley</span>

Profesör Dominic Tildesley İngiliz kimyager. Kimya lisans derecesini 1973 yılında Southampton Üniversitesi'nden aldı. 1976'da Oxford Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Penn State ve Cornell üniversitelerinde doktora sonrası araştırmalarda bulundu. Birleşik Krallık'taki Southampton Üniversitesi'ne döndükten sonra Teorik Kimya Profesörü oldu. 1996 yılında Bilgisayarlı kimya Profesörü unvanını da Imperial College London'dan aldı.

Edmund Frederick Robertson, St Andrews Üniversitesi'nde saf matematik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mikola Kuliniç</span>

Mikola Kuliniç, Ukraynalı bir diplomattır. Ukrayna'nın Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Poinsot</span> Fransız matematikçi ve fizikçi (1777-1859)

Louis Poinsot Fransız matematikçi ve fizikçidir. Poinsot, katı bir cisme etki eden bir kuvvetler sisteminin tek bir kuvvet ve bir çift olarak nasıl çözülebileceğini gösteren geometrik mekaniğin mucidiydi.

Andrea Ablasser, École Polytechnique Fédérale de Lausanne'de Yaşam Bilimleri profesörü olarak çalışan bir Alman immünologdur. Doğuştan gelen bağışıklık sisteminin virüs bulaşmış hücreleri ve patojenleri nasıl tanıyabildiği üzerine araştırma yapmıştır.

Emre Telatar, E. Telatar, E. I. Telatar,, Türk akademiyen. Uzmanlık alanı iletişim ve bilişim kuramları olan Telatar, IEEE Fellow üyesidir.

Jean-Pierre Adam, antik mimari konusunda uzmanlaşmış bir Fransız mimar ve arkeologdur.