İçeriğe atla

Mary Watson Whitney

Mary Watson Whitney
Doğum11 Eylül 1847
Waltham, Massachusetts
Ölüm21 Ocak 1921 (73 yaşında)
Waltham, Massachusetts
VatandaşlıkAmerikalı
Kariyeri
DalıAstronomi
Çalıştığı kurumlarVassar College

Mary Watson Whitney (11 Eylül 1847 - 20 Ocak 1921), Amerikalı bir astronomdur. Vassar College Gözlemevi'nin başkanlığını yapmıştır ve başkanlığı sırasında 102 bilimsel makale yayınlanmıştır.

Hayatı ve eğitimi

11 Eylül 1847'de; Waltham'da, doğdu.[1] 1863'te, devlet lisesinden mezun oldu. 1865'te, Vassar College'de eğitim görmeye başladı ve burada, astronom Maria Mitchell ile tanıştı. Vassar College'de okuduğu sırada babası öldü ve erkek kardeşi denizde kayboldu. 1868'de diplomasını aldı.[2]

1869'dan 1870'e kadar, Benjamin Peirce'dan (Harvard profesörü) kuaternionlar ve gök mekaniği hakkında dersler aldı. Dönem itibarıyla; kadınlar, Harvard'a kabul edilmiyordu bu nedenle misafir olarak katıldı.[2] 1872'de Vassar College'de yüksek lisans derecesi aldı. Ardından; Zürih'e giderek 3 yıl matematik ve gök mekaniği okudu.[2]

20 Ocak 1921'de, Waltham'da, zatürreden öldü.

Kariyeri

Whitney'in görev yaptığı Vassar Üniversitesi'ndeki Gözlemevi.

ABD'ye döndüğünde, Waltham'da bir lisede öğretmenlik yaptı. Daha sonra, Vassar College'de Maria Mitchell'in asistanlığı yaptı. 1888'de Mitchell'in emekli olmasıyla profesör oldu ve 1915'te sağlık sorunları nedeniyle emekli olana kadar Vassar College Gözlemevi'nin başkanlığını yaptı.[2]

Kariyeri boyunca çift yıldızlar, değişen yıldızlar, asteroitler, kuyruklu yıldızlar ve fotoğraf plakaları ile ilgili konulara odaklandı. Gözlemevindeki başkanlığı altında, 102 makale yayınlandı. 1902'de, Nantucket'de, Maria Mitchell Derneği kurulduğunda derneğin ilk başkanı Mary Watson Whitney oldu.[3]

1908'de Nantucket'te bir gözlemevi inşa edildiğinde, Whitney bir kadın araştırma görevlisine yardım amaçlı para topladı.[4] Vasiyetinde, kadınların araştırmalarını desteklemek için Vassar'a 5.000 dolar miras bıraktı.[4]

Kaynakça

  1. ^ Robert McHenry (1980). Liberty's Women. Springfield. s. 442. ISBN 978-0-87779-064-8. 
  2. ^ a b c d "Mary Watson Whitney - Vassar College Encyclopedia - Vassar College". www.vassar.edu. 14 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2022. 
  3. ^ "1921MMAAR..19...10. Page 10". adsabs.harvard.edu. 12 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2022. 
  4. ^ a b "Whitney, Mary Watson (1847-1921), astronomer". American National Biography (İngilizce). doi:10.1093/anb/9780198606697.001.0001/anb-9780198606697-e-1301803. 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feza Gürsey</span> Türk matematikçi ve fizikçi

Feza Gürsey, Türk fizikçi ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Max Born</span> Alman-İngiliz fizikçi ve matematikçi (1882–1970)

Max Born kuantum mekaniğinin gelişmesinde etkili olan Alman matematikçi ve fizikçi. Kuantum fiziği dışında katı hâl fiziği ve optiğe katkıda bulunmuş ve 1920-30'larda önemli fizikçilerin çalışmalarının denetimini yapmıştır. Born, yaptığı "Kuantum Mekaniği'nin temelini araştırma, özellikle dalga fonksiyonunun istatistiksel yorumlanması üzerine" adlı çalışması ile 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Wadsworth Longfellow</span>

Henry Wadsworth Longfellow, Amerikalı şair. Maine'de doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Annie Jump Cannon</span> Amerikalı gökbilimci (1863 – 1941)

Annie Jump Cannon Amerikalı gökbilimci. Günümüzde kullanılan yıldız sınıflandırmasının temelini oluşturan çalışmaları gerçekleştirmiştir. Edward C. Pickering ile, yıldızları sıcaklıklarına ve spektral türlerine göre organize etmek ve sınıflandırmak için ilk ciddi girişim olan Harvard Sınıflandırma Şeması'nın yaratılmasıyla tanınır. Kariyeri boyunca neredeyse sağırdı. Kadın oy hakkı savunucusuydu ve Ulusal Kadın Partisi üyesiydi.

Aydın Sayılı, Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Grace Hopper</span>

Grace Brewster Murray Hopper, Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve Birleşik Devletler Donanması arka amiraliydi. Harvard Mark I bilgisayarının ilk programcılarından biri, ilk bağlayıcılardan birini icat eden bilgisayar programcılığının öncüsüydü. Hopper, makineden bağımsız programlama dilleri teorisini geliştiren ilk kişiydi ve bu teoriyi kullanarak oluşturduğu FLOW-MATIC programlama dili daha sonra, bugün halâ kullanılmakta olan erken bir üst düzey programlama dili olan COBOL'u oluşturmak için genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Jacobus Kapteyn</span>

Jacobus Cornelius Kapteyn, Hollandalı astronomdur. En bilinen çalışması Samanyolu galaktik döngüsü için ilk kanıtların bulunmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Subrahmanyan Chandrasekhar</span>

Subrahmanyan Chandrasekhar, Hint asıllı Amerikalı astrofizikçi. A. Fowler ile birlikte 1983'te kara deliklerin yüksek kütleli yıldızların evrimlerinin son aşamalarından biri olduğunu matematiksel teori haline getirdiklerinden dolayı Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. 1930 Nobel Fizik Ödülü sahibi Chandrasekhara Venkata Raman'ın yeğenidir. Chandrasekhar limiti olarak bilinen astrofizik kavramını ortaya atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maria Mitchell</span> Amerikalı gökbilimci (1818 – 1889)

Maria Mitchell, 1847 yılında teleskop yardımıyla “Miss Mitchell Kuyruklu yıldızı” olarak bilinen kuyruklu yıldızı keşfeden Amerikalı astronomdur. Mitchell, bu keşfi sayesinde, bizzat Danimarka kralı VI. Frederik tarafından sunulan altın madalyaya layık bulunmuştur - ki bu ödülün o dönemde bir kadına verilmesi sıra dışı ve önemli bir durumdur. Madalyanın üzerinde Latince, "Non Frustra Signorum Obitus Speculamur et Ortus" yazmaktadır. Mitchell, mesleği astronomluk olan ilk Amerikalı kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Otto Struve</span> Ukraynalı-Amerikalı astronom

Otto Struve, Ukraynalı–Amerikalı bir astronomdur. Rusçada, adı bazen Otto Lyudvigovich Struve olarak geçmektedir; ancak hayatının çoğunluğunu geçirdiği ve tüm bilimsel kariyerini yaptığı yer Amerika Birleşik Devletleri'dir. Struve ailesi'nin ünlü astronomlarıyla aynı ailedendir; Ludwig Struve'ün oğlu, Otto Wilhelm von Struve'ün torunu ve Friedrich Georg Wilhelm von Struve'ün büyük torunudur. Aynı zamanda Karl Hermann Struve'ün yeğenidir.

Leah Brown Allen, Amerikalı bir gök bilimci ve Hood Koleji'nde astronomi profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Helen Sawyer Hogg</span> Amerikalı gökbilimci (1905 – 1993)

Helen Battles Sawyer Hogg, Kanada Nişanı sahibi küresel kümeler ve değişken yıldızlarla ilgili araştırmalara öncülük eden bir gökbilimciydi. Pek çok üniversitenin kadınlara bilimsel derece vermediği bir dönemde, birkaç astronomik örgütün ilk kadın başkanı ve dikkate değer bir bilim kadınıydı. Bilimsel savunuculuğu ve gazeteciliği Toronto Star ve Kanada Kraliyet Astronomi Cemiyeti Dergisi'ndeki astronomi sütunlarını içeriyordu. Altmış yıllık kariyeri boyunca "büyük bir bilimci ve nazik insan" olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Caroline Furness</span>

Caroline Ellen Furness, yirminci yüzyılın başlarında Vassar Koleji'nde ders veren Amerikalı bir astronomdu. Vassar'da Mary Watson Whitney'in gözetimi altında çalıştı. Columbia'dan astronomi alanında doktora derecesi alan ilk kadındı.

<span class="mw-page-title-main">Anne Sewell Young</span> Amerikalı astronom

Anne Sewell Young Amerikalı bir astronom. 37 yıl boyunca Mount Holyoke Koleji'nde astronomi profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Harwood</span>

Margaret Harwood Amerikalı bir astronom ve Nantucket, Massachusetts'teki Maria Mitchell Gözlemevi'nin ilk yöneticisiydi. 1960 yılında keşfedilen bir asteroide onun onuruna 7040 Harwood adı verildi.

Mary Emma Byrd, Amerikan eğitimci. Üniversite düzeyinde öncü bir astronomi öğretmeni olarak kabul edilmektedir.

Mary Cover Jones, yaşadığı dönemde, gelişim psikolojisi erkeklerin hakim olduğu bir alan olmasına karşın, bir kadın olarak bu alanda çalışmalarını sürdürmüş ve davranış terapisinin öncüsü olmuştur. Joseph Wolpe, Peter üzerine yaptığı ünlü çalışması ve duyarsızlaştırmayı geliştirmesi nedeniyle onu "davranış terapisinin annesi" olarak adlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Martha Doan</span>

Martha Doan, talyum bileşikleri üzerine araştırmaları, yayınlanmış üç çalışması ve ABD'deki çeşitli kurumlarda profesör ve dekan olarak görev yapması gibi katkıları olan Amerikalı bir kimyagerdi. Hayatı boyunca Purdue'den lisans ve yüksek lisans, Earlham Koleji'nden lisans ve Cornell'den doktora olmak üzere dört derece almıştır. Earlham ve Lowa Wesleyan Koleji olmak üzere iki kolejde kadın dekanıydı. Yüksek öğrenime katılımının yanı sıra kimya ve bilimle ilgili çeşitli ulusal organizasyonlarda yer aldı. Kendisine 1951 yılında Bilime Üstün Hizmet Sertifikası verilmiştir. Bilime, doğaya ve bahçeciliğe olan ilgisinin onuruna memleketi Indiana'nın Westfield kentinde kendisine adanmış bir bahçe bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katharine Blunt</span>

Katharine Blunt, ev ekonomisi, gıda kimyası ve beslenme alanlarında uzmanlaşmış Amerikalı kimyager, profesör ve beslenme uzmanı. Araştırmalarının çoğu beslenme üzerinedir ama aynı zamanda kalsiyum ve fosfor metabolizması ile kadın ve çocukların bazal metabolizması üzerine yapılan araştırmalarda da büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Connecticut College'ın üçüncü başkanı olarak görev yapmıştır.