İçeriğe atla

Mary Proctor

Mary Proctor
9 Eylül 1894 tarihli The New York Times'daki Proctor eskizi
Doğum1862
Ölüm11 Eylül 1957
MilliyetAmerikalı
Ebeveyn(ler)Richard A. Proctor
Marty Proctor

Mary Proctor (1862 – 11 Eylül 1957) Amerikalı astronomi yaygınlaştırıcıydı.[1] Profesyonel bir gök bilimci olmasa da Proctor, kitapları ve halk için yazdığı makaleleri özellikle çocukları için kaleme aldığı kurgularıyla tanındı.

Erken dönem

Mary Proctor, Mary ve Richard Proctor'un kızı olarak Dublin, İrlanda'da[2] doğdu. Proctor'un annesi 1879'da öldü. Babası 1881'de yeniden evlendi ve ailesi, 1882'de Saint Joseph, Missouri'ye yerleşerek Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

Proctor'un babası, İngiliz bir astronomi yaygınlaştırıcı, öğretim görevlisi ve yazardı. Proctor babasına çalışmalarında sık sık yardım eder, kütüphanesine bakar ve kitaplarının ispatlarını yayınlanmadan önce düzeltirdi. 1898'de London College of Preceptors'tan mezun oldu.

Mars'taki bir kratere babasının adı verildikten sonra, aydaki bir kratere de kendisinin anısına Proctor adı verilmiştir.[3][4]

Kariyeri

1881'de Proctor, babasına Knowledge adlı bir dergiyi kurulmasında ve yayınlanmasında yardım etti. Karşılaştırmalı mitoloji konusunda bir dizi makale yazdı. 1893 Dünya Kolomb Sergisi'nde olumlu karşılandıktan sonra, sonunda bir astronomi hocası olarak bir kariyere adımını attı. Bir Kitap uzunluğundaki ilk albümü Stories of Starland (1898), New York City Eğitim Kurulu tarafından kabul edildi. Columbia Üniversitesi'nde okurken özel okullarda astronomi öğretmeni olarak çalıştı.

Çalışmaları

Proctor gazeteler, dergiler için birçok makale yazdı ve çok sayıda popüler kitap yayınladı. Makaleleri ve kitapları çoğunlukla genç okuyuculara yönelikti, bu da ona "çocukların astronomu" lakabını kazandırdı. Kitaplarının okunması kolay, doğru, bilgilendiriciydi ve resimleri iyi seçilmişti. Birçok profesyonel gök bilimci tarafından tanınan ve saygı duyulan Proctor, 1897'de British Astronomical Association'ın ve 1898'de American Association for the Advancement of Science'ın seçilmiş bir üyesi oldu. 1916'da Kraliyet Astronomi Topluluğu'na da üye olarak seçildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Corresponding Member: Miss Mary Proctor". Royal Astronomical Society of Canada. 12 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2019. 
  2. ^ Hoffleit (2001). "The Maria Mitchell Observatory--For Astronomical Research and Public Enlightenment". The Journal of the American Association of Variable Star Observers. 30 (1): 67. 
  3. ^ Autostar Suite Astronomer Edition. CD-ROM. Meade, April 2006.
  4. ^ Saum (Şubat 1999). "The Proctor interlude in St. Joseph and in America: Astronomy, romance and tragedy" (PDF). American Studies International. 37 (1): –54. 25 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2014. 
  5. ^ "Proceedings of the American Association for the Advancement of Science, August 1898". 12 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Astronomi Birliği</span>

Uluslararası Astronomi Birliği, dünyanın pek çok yerindeki ulusal astronomi topluluklarını birleştirir. Uluslararası anlamda astronomlar tarafından, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök bilimsel cisim ve olguların isimlendirilmesi konusunda sorumlu resmî makam ve astronominin resmî kurulu olarak kabul görmektedir. Uluslararası Bilim Konseyi'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Genel Katalog</span> gök cisimleri kataloğu

Bulutsular ve Yıldız Kümelerinin Yeni Genel Kataloğu, 1888 yılında John Louis Emil Dreyer tarafından derlenen ve derin gökyüzü cisimlerinden oluşan bir astronomi kataloğudur. NGC, gökadalar, yıldız kümeleri ve salma bulutsuları da dahil olmak üzere 7.840 gök cismi içerir. Dreyer NGC'ye, 1895 ve 1908 yıllarında 5.386 gök cismini daha tanımlayan ve Dizin Katalogları olarak bilinen iki ek yayınladı. Bu cisimlerin birçoğu halen NGC veya IC numaralarıyla yaygın bir şekilde bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Michelson</span> Amerikalı fizikçi

Albert Abraham Michelson, Amerikalı fizikçidir. Doğumundan iki yıl sonra ailesi Virginia City'ye taşındı. Fakat daha sonra San Francisco'ya gittiler. Michelson burada 1869 yılında liseyi bitirdi. Başkan Grant tarafından U.S. Naval Academy 'ye çağrıldı. Teğmen olarak mezun olduktan sonra iki yıl gemiyle gezdi. Daha sonra Amiral Sampson'un yanında akademide fizik ve kimya öğretmenliği yaptı.

<i>Science</i>

Science, Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliğinin akademik dergisidir ve dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir. İlk kez 1880'de yayımlanan hakemli dergi haftalık olarak yayınlanmakta ve yaklaşık olarak 130.000 abonesi bulunmaktadır. Uluslararası yayımı ve internet üzerinden görüntülenme ile geniş bir kitleye ulaşmakta ve bir milyona yakın okuyucusu olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akran denetimi</span> Çalışmanın, çalışmayı üretenlerle benzer yetkinliklere sahip bir veya daha fazla kişi tarafından değerlendirilmesi

Akran denetimi ya da hakem denetimi, bir yazarın akademik çalışmasını aynı alanda uzman olan kişilerin incelemesine sunma sürecidir. Akran denetimi olabilmesi için belli bir alanda ki bu çoğu zaman dar bir alandır, tarafsız denetim yapabilecek bir uzmanlar topluluğunun varlığı gerekir. Eğer konu yeterince dar bir sahaya ait değilse veya sahalar arası (interdisipliner) ise, denetimin tarafsızlığını sağlamak zor olabilir. Ayrıca bir fikrin önemi her zaman takdir edilemeyebilir. Akademik kalite için vazgeçilmez sayılsa da, akran denetimi, etkisiz ve yavaş olabilmesi nedeniyle eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">George William Hill</span>

George William Hill, Amerikalı astronom ve matematikçi. Bağımsız ve büyük ölçüde bilim camiasından izole bir şekilde çalışarak gök mekaniğine ve adi diferansiyel denklemler teorisine önemli katkılarda bulunmuştur. Çalışmalarının önemi 1905 yılında Henri Poincaré tarafından açıkça kabul edilmiştir. Hill 1909 yılında matematiksel astronomi alanındaki araştırmaları nedeniyle Royal Society'nin Copley Madalyası ile ödüllendirildi. Hill küresi ile birlikte Hill diferansiyel denklemi ile tanınmaktadır.

Martin Ryle FRS, İngiliz radyo gök bilimcidir. Radyo teleskop sistemlerini devrim niteliğinden geliştirmiş, zayıf radyo sinyallerinden doğru konum tespiti ve görüntüleme yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Sydney Üniversitesi'nden Joseph Pawsey 1945 yılında interferometrik ölçümler yaptığını iddia etmesine rağmen, Ryle ve Vonberg 1946 yılında, radyo dalgaboylarında interferometrik astronomik ölçümler yayınlayan ilk gök bilimciler olmuştur. Ryle gelişmiş ekipmanları sayesinde, o yıl evrendeki bilinen en uzak gökadayı görüntülemeyi başarmıştır. Ayrıca Cambridge Üniversitesi Radyo Astronomi bölümünün ilk profesörü ve Mullard Radyo Astronomi Rasathanesinin kurucu müdürü olmuştur. 1972 yılından 1982 yılına kadar ise İngiliz Kraliyet astronomu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Francis Ysidro Edgeworth</span>

Francis Ysidro Edgeworth, 1880'li yıllarda gerçekleştirdiği istatistiksel metot çalışmalarıyla tanınan İrlandalı düşünür ve politik iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Simon Newcomb</span> Amerikalı gökbilimci (1835 – 1909)

Simon Newcomb, Kanadalı-Amerikan astronom ve matematikçi. Geleneksel bir eğitim görmesine rağmen zaman tutma konusunda önemli katkılarda bulundu, ekonomi ve istatik üzerine yazdı ve bilimkurgu yazarlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">E. M. Antoniadi</span> Yunan gökbilimci (1870-1944)

Eugène Michel Antoniadi Yunan astronomdur. Anadolu'da doğmuştur. Camille Flammarion tarafından Fransa'ya davet edilmiş ve ömrünün kalanını byrada geçirmiştir. İsmi Eugenios AntoniadisEugène Michael Antoniadi ya da yanlış biçimde Eugène Marie Antoniadi olarak da bilinir.

The Astrophysical Journal, sık kullanılan kısaltması ile ApJ, 1895 yılında Amerikalı astronomlar George Ellery Hale ve James Edward Keeler tarafından kurulan hakemli bir bilimsel astrofizik ve astronomi dergisidir. Dergi, 2015 yılında basılı yayıma son vermiş ve yalnızca elektronik bir dergi olmuştur.

Leah Brown Allen, Amerikalı bir gök bilimci ve Hood Koleji'nde astronomi profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Agnes Mary Clerke</span> İrlandalı gökbilimci ve yazar

Agnes Mary Clerke, İrlandalı bir gökbilimci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Geller</span> Amerikalı gökbilimci

Margaret J. Geller, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde Amerikalı bir astrofizikçidir. Çalışmaları, yakın evrenin öncü haritalarını, galaksiler ve çevreleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı ve evrendeki maddenin dağılımını ölçmek için yöntemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını içermektedir.

Bilimsel Biyografi Sözlüğü, baş editörü Princeton Üniversitesi'nden bilim tarihçisi Charles Gillispie ile birlikte 1970'ten 1980'e kadar yayıncı Charles Scribner's Sons tarafından, yayınlanan bilimsel bir referans çalışmasıdır. Yeni Bilimsel Biyografi Sözlüğü tarafından sürdürülmektedir. Bu yayınların her ikisi de Complete Dictionary of Scientific Biography adlı bir elektronik kitaptan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mary Adela Blagg</span>

Mary Adela Blagg, İngiliz gökbilimci. 1916'da Royal Astronomical Society üyeliğiyle onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilim Tarihi Derneği</span> Akademik bilim tarihi çalışmaları için birincil profesyonel topluluk

Bilim Tarihi Derneği, Akademik bilim tarihi çalışmaları için birincil profesyonel topluluktur. 1924'te George Sarton, David Eugene Smith ve Lawrence Joseph Henderson tarafından, öncelikle Sarton'un 1912'de yayınına başladığı bir bilim tarihi dergisi olan Isis'in yayınlanmasını desteklemek için kuruldu. Topluluğun dünya çapında 3.000'den fazla üyesi vardır. Topluluk, üç ayda bir yayımlanan Isis ve her yıl yayımlanan Osiris dergisini çıkarmaya devam ediyor, IsisCB: Bilim Tarihi İndeksi'ne sponsorluk yapıyor ve yıllık bir bilim tarihi konferansı düzenliyor.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliği</span> bilimi teşvik eden uluslararası kâr amacı gütmeyen kuruluş

Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliği, bilim insanları arasında işbirliğini teşvik etmek, bilimsel özgürlüğü savunmak, bilimsel sorumluluğu teşvik etmek ve tüm insanlığın iyiliği için bilimsel eğitimi ve bilime erişimi desteklemek gibi belirtilen hedefleri olan Amerikan uluslararası Kâr amacı gütmeyen kuruluştur. 120.000'den fazla üyesiyle dünyanın en büyük genel bilimsel topluluğudur ve tanınmış bilim dergisi Science'ın yayıncısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mary Ball (naturalist)</span>

Mary Ball (1812–1898) İrlandalı bir doğa bilimci ve entomologtur. Odonata üzerine yaptığı çalışmalarla ve Corixidae familyasına ait suda yaşayan böceklerde stridülasyonu keşfetmesiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Anna Irwin Young</span> Amerikalı kadın matematikçi (1873-1920)

Anna Irwin Young (1873-1920), Amerikalı bir matematik, fizik ve astronomi profesörüydü. 1916'da Amerika Matematik Derneği'nin kurucu üyelerinden biriydi.