İçeriğe atla

Mary Poppins (film)

Mary Poppins
Mary Poppins
Filminin özgün sinema afişi
YönetmenRobert Stevenson
YapımcıBill Walsh
SenaristBill Walsh
Don DaGradi
P.L. Travers (Mary Poppins kitapları)
OyuncularJulie Andrews
Dick Van Dyke
Karen Dotrice
Matthew Garber
David Tomlinson
Glynis Johns
Hermione Baddeley
Ed Wynn
MüzikRichard M. Sherman (şarkılar)
Robert B. Sherman
Irwin Kostal tema müziği
Görüntü yönetmeniEdward Colman
KurguCotton Warburton
StüdyoWalt Disney
DağıtıcıBuena Vista Distribution
CinsiSinema filmi
TürüFantezi, müzikal, komedi, aile
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1964
Çıkış tarih(ler)i27 Ağustos 1964, Los Angeles, ABD
23 Ağustos 1965, İngiltere
Süre139 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Bütçe$6,000,000
Hasılat$102,300,000 (ABD)
$44,000,000 (diğer)

Mary Poppins, 1964 ABD yapımı fantastik müzikal filmdir. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de özgün adı ile gösterime sunulmuştur.[1]

Film, Avustralyalı yazar P. L. Travers'ın 1935 yılından itibaren yayımlanmaya başladığı aynı adlı bir dizi çocuk kitabından uyarlanmıştır. Senaryosunu Bill Walsh ve Don DaGradi'nin birlikte uyarlayıp yazdıkları filmi Robert Stevenson yönetmiş, başlıca rollerinde Julie Andrews, Dick Van Dyke, Karen Dotrice, Matthew Garber, David Tomlinson, Glynis Johns, Hermione Baddeley ve Ed Wynn oynamışlardır. Filmin, çevrildiği yıllarda dillerden düşmeyen ödüllü şarkılarını Robert B. Sherman ve Irwin Kostal yazmışlardır. Bunlardan en bilineni filmde birkaç kez tekrarlanan, aynı zamanda Oscar ödülü de verilmiş olan, "Chim Chim Cher-ee" adlı şarkıdır.

İngiltere doğumlu olan ama 1940'larda ABD'ye yerleşen yönetmen Robert Stevenson (1905-1986), Walt Disney Stüdyoları'nın gedikli yönetmeniydi. Bu şirket için 1960'larda ve 1970'lerde 19 film yönetmişti. "Mary Poppins" bu filmlerin en önemlisiydi. "Mary Poppins", The Sound of Music, Goldfinger ve My Fair Lady gibi filmleri geride bırakarak 1964 yılının en çok iş yapan filmi oldu.

Filmin konusu 1910 yılında Londra'da geçer (oysa uyarlandığı kitaplar 1930'larda geçer). Sihirli güçlere sahip bir dadının, Banks ailesinin küçük çocuklarına bakma görevini üstlenmesiyle birlikte onlara bambaşka bir dünyanın kapılarını aralaması danslar ve müzik eşliğinde ve bir renk cümbüşü içinde anlatılır. Filmde Bert (Dick Van Dyke) süper dadının yanındaki çocuklara döner ve şöye der: "Parka mı götürecek? Mary Poppins mi? Bunu diğer dadılar yapar. Mary Poppins'le olduğunuzda hiç hayal etmediğiniz yerlere gidersiniz."

Bu fantastik film 13 dalda birden aday gösterildiği Oscar ödüllerinden, "en iyi aktris", "en iyi müzik", "en iyi şarkı", "en iyi kurgu" ve "en iyi görsel efekt" dallarında olmak üzere 5 tanesini aldı. "Mary Poppins" e aralarında BAFTA, Altın Küre, Grammy ve Laurel ödüllerinin de bulunduğu tam 12 ödül verildi, bir 12'sine de aday gösterildi.

Konusu

Filmin konusu 1910 yılında Londra'da Edward devri sırasında geçer. On parmağında on marifet olan Cockney delikanlısı Bert (Dick Van Dyke), parkın girişinde toplanan kalabalığa vücuduna bağladığı çok sayıda enstrümanla bir "tek kişilik bando" konseri vermektedir. Birden havada bir tuhaflık sezer, en iyi dostu Mary Poppins (Julie Andrews)'in "dördüncü boyutu" aşarak yeryüzüne gelmek üzere olduğunu hissetmiştir.

Bu esnada babaları bankada çalışan Banks ailesinin evinde bir hareketlilik göze çarpar. Evin iki küçük çocuğu ile başa çıkamayan son dadı sinirlenmiş ve işi bırakmak üzeredir. Ciddi ve meşgul bir adam olan Bay Banks (David Tomlinson) çocuklarıyla pek ilgilenmemektedir. Bayan Banks (Glynis Johns) ise bütün zamanını kadın hakları gösterilerine katılmakla geçirmektedir. Yeni bir dadı için gazeteye ilan verirler ama tuhaf bir şekilde ilan için gelen dadı adayları aniden çıkan bir rüzgara kapılarak sürüklenip giderlerken çocukların özel ilanını alan büyülü dadı Mary Poppins gökyüzünden Banksların evine iniverir ve aileye kendisini yeni dadı olarak kabul ettirmesi uzun sürmez.

Mary Poppins'in bazı sihirli yetenekleri vardır, örneğin bir parmak şıklatarak dağınık bir odayı toplayabilir, havada uçabilir, küçük çantasından kocaman ev eşyaları çıkartır vb. Bu sihir yetenekleriyle çocukları hemen etkisi altına alan Poppins, Bert ve çocukları da yanına alarak hep birlikte Bert'in kaldırıma çizmiş olduğu manzara resimlerinin içine dalarlar ve bambaşka dünyalara doğru büyülü bir yolculuğa çıkarlar. Animasyon karakterlerin de dahil olduğu bu gezintide müzik ve danslar eşliğinde rengarenk bir dünyada eğlenirler. Gerçek dünyaya döndüklerinde babaları bu hikâyelere inanmaz, zaten çok da fazla ilgilenmez.

Bay Banks çocuklarına tasarruf alışkanlığı aşılayabilmek için onları çalıştığı bankaya götürür, koridorda karşılaştıkları bankanın sahibi çok yaşlı Bay Dawes (bu rolü de Dick Van Dyke oynuyor) çocukların elindeki birkaç penny'ye göz diker ve onları hesap açtırmaya zorlar, oysa çocuklar o parayla kuşlara yem atmak istemektedirler. İtiş kakış sırasında çocukların "paramı geri ver" diye haykırması bankadaki müşteriler arasında yanlış anlaşılır ve kargaşa çıkar. Bankanın kötü durumda olduğunu sanan müşteriler paralarını çekmeye kalkışınca banka iflasın eşiğine gelir, baba Banks işinden kovulur. Mr. Banks patronu yaşlı bankere Mary Poppins'ten öğrendiği (ve daha önce bir türlü telaffuz edemediği) her kapıyı açan sihirli sözcüğü, yani "Supercalifragilisticexpialidocious!"u istemeden de olsa söyleyiverince banker yumuşar ve Banks'in anlattığı bir fıkraya deliler gibi gülmeye başlar.

Artık işsiz olan Bay Banks çocuklarıyla daha çok ilgilenmeye başlamıştır. Ertesi gün parkta onlarla birlikte uçurtma uçururken yaşlı bankerin çocukları gelirler ve babalarının gülmekten "sahiden" öldüğünü söylerler. Aksi bir adam olan babalarının gülerek mutlu ölmesinden memnun olmuşlardır. Bay Banks'i yeniden işe alırlar.

Mary Poppins'in artık burada işi bitmiştir, geldiği gibi uçarak gider.

Diğer versiyonları

  • Meri Poppins, Do Svidaniya (1983), Мэри Поппинс, до свидания (Mary Poppins, Hoşçakal), Sovyetler Birliği'nde Mosfilm stüdyoları, Sovyet Televizyonları için filmin yeni bir versiyonunu çekti. Yönetmenliğini Leonid Kvinikhidze'nin yaptığı bu film de bir müzikaldi.[2]
  • Mary Poppins Müzikali, P. L. Travers'in kitapları ve 1964 tarihli filme dayanan bir sahne uyarlaması, 2004 yılında sahneye kondu ve müzikal ilk kez Londra'da The West End tiyatrolarında perdelerini açtı. 2006'da Broadway'de de sahnelenen müzikal hala birçok ülkede gösterilerini sürdürmektedir.

Uyarlandığı kitap

Avustralyalı yazar P. L. Travers'ın 1935 yılından itibaren İngiltere ve ABD'de yayımlanmaya başladığı aynı adlı çocuk kitapları dizisi 1988 yılına kadar çıkmaya devam etmiştir. Toplamda 8 kitap yayımlanmıştır. 1975 yılında Türkiye'de bu kitaplardan ikisi, Bozkurt Matbaası tarafından Gökten İnen Melek ve Gökten İnen Meleğin Dönüşü adlarıyla ve İnci Çal'ın Türkçe çevirisiyle yayımlanmıştır. 2003 yılında ise Sosyal Yayınlar, Ferhat Özgür Kale'nin çevirisiyle Mary Poppins adıyla bir P. L. Travers kitabı yayımlamıştır. (ISBN 975-7384-68-2)

Oyuncu kadrosu

Dick Van Dyke, Julie Andrews, Karen Dotrice ve Matthew Garber.
Oyuncu Rolü
Julie AndrewsMary Poppins
Dick Van DykeBert / Mr. Dawes Sr
Karen DotriceJane Banks
Matthew GarberMichael Banks
David TomlinsonMr. Banks
Glynis JohnsMrs. Banks
Hermione BaddeleyEllen
Ed WynnAlbert Amca
Elsa LanchesterKatie Nanna
Arthur TreacherPolis Memuru
Reginald OwenAmiral Boom
Reta ShawMrs. Clara Brill
Arthur MaletMr. Dawes Jr
Jane DarwellKuşçu Kadın
James LoganYurttaş

Filmin şarkıları

Bütün şarkılar Robert B. Sherman ve Richard M. Sherman tarafından yazılıp bestelenmiştir.

2004 yılında Amerikan Film Enstitüsü (AFI), "Supercalifragilisticexpialidocious" adlı şarkıya "100 Yılın... 100 Şarkısı" listesinde 36. sırada yer verdi. Bu şarkının adı bestecileri tarafından uydurulmuş bir kelime olmakla birlikte bugün İngilizcenin önemli bir sözlüğü olan Oxford Sözlüğü'nde yer almaktadır. Kelime harikulâde, fantasik anlamına gelmektedir.[3]

Filmin aldığı 5 Oscar ödülünden biri de "Chim Chim Cher-ee" adlı şarkı için Richard M. Sherman ve Robert B. Sherman 'a verilmişti.

Ödülleri

Akademi Ödülleri

Oscar ÖdülüKişi
En İyi Kadın Oyuncu Akademi ÖdülüJulie Andrews
En İyi Özel Efekt Akademi Ödülü Peter Ellenshaw, Hamilton Luske, Eustace Lycett
En İyi Kurgu Akademi Ödülü Cotton Warburton
En İyi Özgün Şarkı Akademi ÖdülüRichard M. Sherman, Robert B. Sherman
En İyi Orijinal Müzik Akademi Ödülü Richard M. Sherman, Robert B. Sherman
Aday gösterilme:
En İyi Film Akademi ÖdülüWalt Disney, Bill Walsh
En İyi Yönetmen Akademi ÖdülüRobert Stevenson
En İyi Uyarlama Senaryo Akademi ÖdülüBill Walsh, Don DaGradi
En İyi Sinematografi Akademi ÖdülüEdward Colman
En İyi Sanat Yönetimi, Dekor Akademi Ödülü (renkli) Carroll Clark, William H. Tuntke, Emile Kuri, Hal Gausman
En İyi Kostüm Tasarımı Akademi ÖdülüTony Walton
En İyi Müzik Uyarlaması Akademi Ödülü Irwin Kostal
En İyi Ses Akademi Ödülü Robert O. Cook

Altın Küre Ödülleri

Altın Küre ÖdülüKişi
En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre Ödülü (Müzikal/Komedi) Julie Andrews
Aday gösterilme:
En İyi Film Altın Küre Ödülü (Müzikal/Komedi)
En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü (Müzikal/Komedi) Dick Van Dyke
En İyi Orijinal Orijinal Şarkı Altın Küre Ödülü Richard M. Sherman, Robert B. Sherman

Laurel Ödülleri

Altın Defne ÖdülüKişi
En İyi Orijinal Orijinal Şarkı Laurel Ödülü Richard M. Sherman, Robert B. Sherman
En İyi Müzikal Performans Laurel Ödülü (kadın) Julie Andrews
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Laurel Ödülü Glynis Johns
En İyi Gösteri Laurel Ödülü
2. lik Ödülü:
En İyi Müzikal Performans Laurel Ödülü (erkek) Dick Van Dyke

BAFTA Ödülleri

BAFTA ÖdülüKişi
Gelecek Vadeden Yeni Başrol Oyuncusu Julie Andrews (ABD)
Aday gösterilme:
-

Grammy Ödülleri

Grammy ÖdülüKişi
En İyi Orijinal Şarkı Grammy Ödülü Richard M. Sherman, Robert B. Sherman
Aday gösterilme:
-

Kaynakça

  1. ^ "Mary Poppins (1964)" (İngilizce). IMDb. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 
  2. ^ "Meri Poppins, do svidaniya (1983) (TV)" (İngilizce). IMDb. 29 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 
  3. ^ "supercalifragilisticexpialidocious" (İngilizce). en.wiktionary.org. 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meryl Streep</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Mary Louise "Meryl" Streep, film, televizyon ve tiyatro alanlarında çalışmış Amerikalı oyuncudur. Modern zamanların en yetenekli ve saygıdeğer oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.

<i>Şahane Hayat</i> 1946 yapımı Amerikan filmi

Şahane Hayat, 1946 ABD yapımı fantastik drama filmidir. Özgün adı It's a Wonderful Life olan filmin, bazı kaynaklara göre Türkiye'de Yaşamak Güzeldir adı ile de gösterildiğine dair kayıtlar vardır.

<i>Radyo Günleri</i>

Radyo Günleri 1987 ABD yapımı dramatik komedi filmidir. Özgün adı Radio Days dir.Senaryosunu Woody Allen 'ın yazıp yönettiği filmde baştaSeth Green, Danny Aiello, Mia Farrow, Jeff Daniels olmak üzere çok geniş bir oyuncu kadrosu rol almıştır. Görüntü yönetmenliğini Carlo Di Palma 'nın yaptığı filmin müzikleri Dick Hyman 'a aittir. Film Woody Allen 'ın radyo'nun altın günlerine nostaljik bir bakışı, bir övgüsüdür. Bir deyişle de Woody Allen'ın kendi Amarcord'udur. Film 2 dalda Oscar'a aday gösterilmişti.

<i>Neşeli Günler</i> (film, 1965) 1965 yapımı Amerikan filmi

Neşeli Günler 1965 ABD yapımı müzikal filmdir. Özgün adı The Sound of Music'tir. 1959 tarihli aynı adlı Broadway müzikalinden uyarlanmıştır. Müzikalde olduğu gibi bu film de Howard Lindsay ve Russel Crouse'un kitabına dayanmaktadır. Filmin senaryosunu Ernest Lehman yazmıştır. Robert Wise filmin hem yapımcılığını hem de yönetmenliğini üstlenmiştir. Önemli rollerinde Julie Andrews, Christopher Plummer, Eleanor Parker, Peggy Wood ve Richard Haydn oynamışlardır. Filmin müzikleri Richard Rodgers ve Oscar Hammerstein II'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Matt Dillon</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Matthew Raymond "Matt" Dillon, Akademi Ödülü, Altın Küre ve BAFTA adayı ve SAG ödüllü Amerikalı oyuncu, yönetmen ve senarist. 70'lerde başlayan kariyeri, 80'lerde gençlerin idolü olmasıyla devam etti. Çarpışma filmi ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülüne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Debbie Reynolds</span>

Debbie Reynolds Amerikalı oyuncu, dansçı ve şarkıcı, iş insanı, koleksiyoncu.

<i>Oz Büyücüsü</i> (film, 1939) Aynı isimli kitabından uyarlanan filmde ana karakter Dorothydir.Kitap L.Frank Baum tarafından yazılmıştır

The Wizard of Oz, 1939 yapımı Amerikan fantastik müzikal film. Victor Fleming tarafından yönetilmiştir ve senaryosunun büyük çoğunluğu Florence Ryerson ve Edgar Allan Woolf tarafından yazılmıştır. Ayrıca kapanış jeneriğinde ismi geçmeyen bazı kişilerin işbirliğiyle yazılmıştır. Metro-Goldwyn-Mayer yapım şirketi tarafından yapılmış ve piyasaya çıkmıştır. Yazar L. Frank Baum'un 1900 senesindeki kitabı Oz Büyücüsü'nden filme uyarlanmıştır. Yazar film yayınlanmadan 20 sene önce ölmüştür. Filmin oyuncuları Judy Garland, Ray Bolger, Jack Haley, Bert Lahr, Frank Morgan, Billie Burke, Margaret Hamilton, Charles Grapewin, Clara Blandick ve the Munchkins rolünde oynayan Singer Midgets'dir. Technicolor tarafından üretilen özel efektlerin kullanımı kayda değerdir. Fantastik hikâyesi ve alışılagelmedik karakterleriyle, The Wizard of Oz yıllar boyunca tüm zamanların en çok bilinen filmlerinden biri ve gerçek bir klasik olmuştur. Bununla beraber, fazla sayıda olumlu eleştiri toplaması ve Akademi Ödülü kazanmasına rağmen, film başlangıçta gişe geliri olarak başarı elde edememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Julie Andrews</span>

Dame Julie Andrews DBE, asıl adı Julia Elizabeth Wells, Britanyalı şarkıcı, film ve sahne oyuncusu ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Haim Topol</span> İsrailli tiyatro ve sinema oyuncusu (1935-2023)

Haim Topol, İsrailli tiyatro ve sinema oyuncusu.

<i>Dick Tracy</i> (film, 1990) 1990 filmi

Dick Tracy Chester Gould tarafından yaratılan 1930'lardaki çizgi film karakterine dayalı 1990 Amerikan aksiyon filmidir. Warren Beatty yönetmenliğinde filmde Al Pacino, Charles Durning, Madonna, Dustin Hoffman, William Forsythe, Glenne Headly, Paul Sorvino, Dick Van Dyke ve Charlie Korsmo destekleyici rollerde filmde rol aldılar. Dick Tracy 'de Breathless Mahoney ve Tess Truehart adında dedektiflerin aşk ilişkilerini ve hem de suç patronu Alphonse "Big Boy" Caprice" ile olan çatışmalar gösterir. Tracy'de onun yetişmesi için başlar "The Kid."

20. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 1947 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Ödül töreni 20 Mart 1948 Cumartesi günü Los Angeles'taki Shrine Auditorium'da düzenlendi. Tören Agnes Moorehead ve Dick Powell tarafından sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Glynis Johns</span>

Glynis Johns, Britanyalı sahne ve sinema oyuncusu, dansçı, piyanist ve şarkıcı. Broadway'de A Little Night Music filminde, Desiree Armfeldt rolünü oynayarak Tony Ödülünü kazandı. Ayrıca Walt Disney'in gişe rekorları kıran müzikal sinema filmi Mary Poppins'de, Winifred Banks rolünü oynadı.

<i>Herkes Seni Seviyorum Der</i>

Herkes Seni Seviyorum Der 1996 yapımı Amerikan müzikal komedi filmi. Woody Allen tarafından yazılıp yönetilmiştir. Oyuncu kadrosunda Julia Roberts, Alan Alda, Edward Norton, Drew Barrymore, Gaby Hoffmann, Tim Roth, Goldie Hawn, Natasha Lyonne ve Natalie Portman yer almaktadır. Film New York, Venedik ve Paris'te çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Virginia McKenna</span>

Virginia Anne McKenna, OBE, İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu, yazar ve vahşi yaşam konusunda kampanyalara katılan bir kişidir. A Town Like Alice (1956), Carve Her Name with Pride (1958), Born Free (1966) ve Ring of Bright Water (1969) filmlerinin yanı sıra The Born Free Foundation ile yaptığı çalışmalarla tanınır.

<i>The Bells of St. Marys</i>

The Bells of St. Mary's (1945), yapımcılığını ve yönetmenliğini Leo McCarey'in üstlendiği, başrollerini Bing Crosby ve Ingrid Bergman'ın paylaştığı bir Amerikan drama filmidir. Dudley Nichols tarafından yazılan ve Leo McCarey'in bir hikâyesine dayanan film, aralarında tatlı rekabete rağmen okullarını kapatılmaktan kurtarmaya çalışan bir rahip ve bir rahibe hakkındadır. Peder O'Malley karakteri daha önce Crosby tarafından 1944 yılında En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandığı Going My Way filminde canlandırılmıştı. Filmin yapımcılığını Leo McCarey'in yapım şirketi Rainbow Productions üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Mary-Louise Parker</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Mary-Louise Parker Amerikalı aktris. David Auburn'ün Proof adlı filminde Catherine Llewellyn rolüyle 2001 yılında Bir Oyundaki En İyi Kadın Oyuncu dalında Tony Ödülü'nü aldı. 2001 ve 2006 yılları arasında NBC televizyon dizisi The West Wing'de Amy Gardner olarak rol aldı ve bu rolüyle 2002'de Drama Dizisinde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Primetime Emmy Ödülü'ne aday gösterildi. 2003 yılında ünlü HBO televizyon mini dizisi Angels in America'daki Harper Pitt rolüyle hem Altın Küre hem de Primetime Emmy Ödülü aldı.

"Man or Muppet", Disney'in 2011 yapımı müzikal komedi filmi Muppets filmi için Bret McKenzie tarafından yazılmış bir şarkıdır. Filmin ana karakterleri Gary ve Walter tarafından seslendirilen şarkıya Gary ve Walter karakterlerinin çelişkili kişilikleri olarak Bill Barretta ve Jim Parsons da eşlik etmektedir. Şarkı, filmin diğer müzikleri ile birlikte 22 Kasım 2011'de Walt Disney Records tarafından yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Dick Van Dyke</span> Amerikalı oyuncu, şarkıcı, dansçı ve komedyen

Dick Van Dyke, Amerikalı oyuncu, şarkıcı, dansçı ve komedyendir. Yetmiş yıldır çalıştığı sinema, televizyon dallarında ödül almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Richard M. Sherman</span> Amerikalı şarkıcı

Richard Morton Sherman, Amerikalı besteci, söz yazarı, senarist, yayıncı ve müzik yönetmeni.