İçeriğe atla

Mary Poppins: Sihirli Dadı

Mary Poppins: Sihirli Dadı
Mary Poppins Returns
Filmin afişi
YönetmenRob Marshall
Yapımcı
SenaristDavid Magee
Hikâye (eser)
  • David Magee
  • Rob Marshall
  • John DeLuca
UyarlamaMary Poppins
–P. L. Travers[1]
Oyuncular
MüzikMarc Shaiman
Görüntü yönetmeniDion Beebe
KurguWyatt Smith
Stüdyo
DağıtıcıWalt Disney Studios Motion Pictures
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i29 Kasım 2018 (2018-11-29) (Dolby Theatre)
19 Aralık 2018 (2018-12-19) (ABD)
Süre130 dakika[2]
Bütçe$130 milyon
Hasılat$72 milyon[3]

Mary Poppins: Sihirli Dadı (Özgün adı: Mary Poppins Returns), Rob Marshall'ın yönettiği ve Magee, Marshall ve John DeLuca'nın hikâyelerinden uyarlanarak David Magee tarafından senaryolaştırılan 2018 çıkışlı Amerikan yapımı müzikal fantastik filmdir.

Kaynakça

  1. ^ "Mary Poppins Returns – Press Kit" (PDF). wdsmediafile.com. Walt Disney Studios. 4 Nisan 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018. 
  2. ^ "Mary Poppins Returns (U)". British Board of Film Classification. 19 Kasım 2018. 17 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2018. 
  3. ^ "Mary Poppins Returns (2018)". Box Office Mojo. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marshall Adaları</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Marshall Adaları ya da resmî adı ile Marshall Adaları Cumhuriyeti, Mikronezya ada öbeği içerisinde, Okyanusya'da Kuzey Pasifik Okyanusu'nda Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bulunan 31 adet yuvarlak ada grubu, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşan ada devleti. Marshall Adaları, resmî adıyla Marshall Adaları Cumhuriyeti, bir ada ülkesi ve Uluslararası Tarih Çizgisinin biraz batısında, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator'a yakın bir konumdadır. Coğrafî olarak, ülke daha büyük Mikronezya ada grubunun bir parçasıdır. Ülkenin 58.413 kişilik nüfusu 29 mercan atolü 1.156 ayrı ada ve adacıktan oluşmaktadır. Başkent ve en büyük şehir Majuro'dur. Ada %97,87 ile herhangi bir egemen devletin sudan oluşan topraklarının en büyük kısmına sahiptir. Adalar, kuzeyde Wake Adası, güneydoğuda Kiribati, güneyde Nauru ve batıda Mikronezya Federal Devletleri ile deniz sınırlarını paylaşır. Marshall Adalılarının yaklaşık %52,3'ü Majuro'da yaşıyor. Birleşmiş Milletler verileri, 2018'de 58.413 olan tahmini bir nüfusu göstermektedir. 2016 yılında nüfusun %73,3'ü "şehirli" olarak tanımlandı. BM ayrıca km² başına 295 nüfus yoğunluğunu belirtir ve 2020 yılı için öngörülen nüfusu 59.190'dır. Mikronezyalı kolonistler, MÖ 2. binyıl civarında kanolar kullanarak Marshall Adaları'na ulaştılar ve adalar arası navigasyon, geleneksel çubuk haritalar kullanılarak mümkün hâle getirildi. Sonunda buraya yerleştiler. Takımadalardaki adalar ilk olarak 1520'lerde Avrupalılar tarafından, İspanya'nın hizmetinde olan Portekizli bir kâşif olan Ferdinand Magellan, Juan Sebastián Elcano ve Miguel de Saavedra'dan başlayarak keşfedildi. İspanyol kâşif Alonso de Salazar, Ağustos 1526'da bir atol gördüğünü bildirdi. İspanyol ve İngiliz gemilerinin diğer seferleri izledi. Adalar, isimlerini 1788'de ziyaret eden John Marshall'dan almaktadır. Adalar tarihsel olarak bölge sakinleri tarafından "jolet jen Anij" olarak biliniyordu. İspanya, adaları 1592'de sahiplendi ve Avrupa güçleri adalar üzerindeki egemenliğini 1874'te tanıdı. 1528'den beri resmen İspanyol Doğu Hint Adaları'nın bir parçasıydılar. Daha sonra İspanya, adaların bir kısmını 1885'te Alman İmparatorluğu'na sattı ve onlar o yıl adalarda ticaret yapan ticaret şirketleri, özellikle Jaluit Şirketi tarafından yönetilen Alman Yeni Gine'nin bir parçası oldu. I.Dünya Savaşı'nda Japonya İmparatorluğu, 1920'de Milletler Cemiyeti'nin Güney Denizleri Mandası'nı oluşturmak için diğer eski Alman topraklarıyla birleştiği Marshall Adaları'nı işgal etti. İkinci Dünya Savaşı sırasında A.B.D., 1944'te Gilbert ve Marshall Adaları kampanyasında adaların kontrolünü ele geçirdi. Bikini Atoll'da nükleer testler 1946'da başladı ve 1958'de sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Walt Disney</span> Amerikalı girişimci, animatör ve yapımcı

Walter Elias "Walt" Disney ; Amerikalı yapımcı, yönetmen, senarist, seslendirmen ve animatör.

<span class="mw-page-title-main">Meryl Streep</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Mary Louise "Meryl" Streep, film, televizyon ve tiyatro alanlarında çalışmış Amerikalı oyuncudur. Modern zamanların en yetenekli ve saygıdeğer oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.

Süeda Çil, Türk oyuncu ve yardımcı yönetmendir. Özellikle Adile Teyze gibi filmler ve Kaygısızlar, Üzgünüm Leyla, Sihirli Annem, Selena, Hepsi 1 ve Benim Annem Bir Melek ile Kollama gibi dizilerdeki rolleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Debbie Reynolds</span>

Debbie Reynolds Amerikalı oyuncu, dansçı ve şarkıcı, iş insanı, koleksiyoncu.

1939'da ilk kez verilmeye başlandığında bu kategori En İyi Özel Efekt olarak anılmaktaydı. 1963'te bu kategori En İyi Görsel Efekt ve En İyi Ses Efekti olarak ikiye ayrıldı. 1972'de Akademi 'Görsel Efekt' dalında Oscar vermeyi bırakıp yerine Akademi Özel Ödülü vermeye başladı. Bu sadece birkaç yıl sürdü ve bu kategori de Akademi'nin yıllık olarak dağıttığı bir ödül haline geldi. 1996'da kategori tekrar değişerek sadece En İyi Görsel Efekt oldu. 2007'de daha geniş bir aralığı kapsayabilmek için bu kategoride 15 filmin seçilmesine, daha sonra bunun 7'ye düşürülüp ve en son üç aday arasından oylanmasına karar verildi.

<i>Mary Poppins</i> (film)

Mary Poppins, 1964 ABD yapımı fantastik müzikal filmdir. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de özgün adı ile gösterime sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Canlı çekim</span> animasyon kullanarak üretilmeyen sinematografi ve videografiyi tanımlayan terim

Canlı çekim; film yapımı, video üretimi gibi alanlarda animasyon kullanarak üretilmeyen sinematografi ve videografiyi tanımlayan terimdir. Kural olmasının yanında, terim genellikle gereksizdir fakat normalde animasyon olanını düşündürdüğü durumlarda önemli bir ayırdı yapmayı sağlar. Örneğin; bir Pixar filmi, bir video oyunu veya çizgi filmden uyarlanan işlerde: Scooby-Doo, Taş Devri veya Josie and the Pussycats filmleri veya Kene televizyon programında olduğu gibi. "Stop-motion" onları hareketlendirmek için kullanılmazsa, The Dark Crystal gibi filmlerde kuklaların kullanılması da canlı çekim olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Cornell Üniversitesi</span> ABD, New Yorkta kurulu vakıf üniversitesi

Cornell Üniversitesi; ABD'de New York Eyaleti'nin Ithaca şehrinde bulunan bir özel üniversitedir.

<i>Müthiş Dadı</i>

Mrs. Doubtfire, 1993 yapımı Amerikan sinema filmi. Kara mizah türünün örneği olan filmin yönetmenliğini Chris Columbus yapmış, başrollerinde Robin Williams ve Sally Field oynamıştır.

<i>Sihirli Orman</i>

Sihirli Orman, Rob Marshall tarafından yönetilen müzikal fantezi türünde 2014 yapımı bir ABD filmi. James Lapine ve Stephen Sondheim tarafından yaratılan ve Tony Ödülü kazanan aynı adlı Broadway müzikalinden sinemaya uyarlandı. Filmin başrollerinde Meryl Streep, Emily Blunt, James Corden, Anna Kendrick, Chris Pine, Tracey Ullman, Christine Baranski, Lilla Crawford, Daniel Huttlestone, MacKenzie Mauzy, Billy Magnussen ve Johnny Depp yer almaktadır. Filmde Grimm Kardeşler'in "Kırmızı Başlıklı Kız", "Külkedisi", "Jack ve Fasulye Sırığı" ve "Rapunzel" masallarından esinlenildi.

<span class="mw-page-title-main">Hermione Baddeley</span>

Hermoine Baddeley, İngiliz karakter oyuncusudur. 1967 yapımı Mrs. Worth karakterini canlandırdığı The Happiest Millionaire adlı yapımla tanındı. 1964 yapımı müzikal film Mary Poppins 'te canlandırdığı Ellen karakteriyle Akademi Ödülleri'ne alanında aday gösterilmiştir. Yine Madame Adelaide rolüyle The Aristocats adlı yapımda oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Glynis Johns</span>

Glynis Johns, Britanyalı sahne ve sinema oyuncusu, dansçı, piyanist ve şarkıcı. Broadway'de A Little Night Music filminde, Desiree Armfeldt rolünü oynayarak Tony Ödülünü kazandı. Ayrıca Walt Disney'in gişe rekorları kıran müzikal sinema filmi Mary Poppins'de, Winifred Banks rolünü oynadı.

2018 Amerikan Film Enstitüsü (AFI) Ödülleri, 2018 yılında yayınlanmış yılın En İyi 10 Filmi ve En İyi 10 Televizyon Programını onurlandırmak için verilen ödüllerdir.

37. Akademi Ödülleri 1964'in en iyi filmlerine verilen ödül törenidir. En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı Akademi Ödülü ilk defa verilmeye başlanmıştır.

Ruben Brandt, a gyűjtő, Milorad Krstić'in yönettiği 2018 çıkışlı Macar animasyon suç gerilim filmi. 1995'te Berlin Uluslararası Film Festivali'nde daha önce En İyi Kısa Film dalında ödül kazanan Sloven doğumlu yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi.

<span class="mw-page-title-main">Elsa Lanchester</span>

Elsa Sullivan Lanchester – 26 Aralık 1986), tiyatro, sinema ve televizyonda uzun bir kariyere sahip İngiliz aktris.

"Man or Muppet", Disney'in 2011 yapımı müzikal komedi filmi Muppets filmi için Bret McKenzie tarafından yazılmış bir şarkıdır. Filmin ana karakterleri Gary ve Walter tarafından seslendirilen şarkıya Gary ve Walter karakterlerinin çelişkili kişilikleri olarak Bill Barretta ve Jim Parsons da eşlik etmektedir. Şarkı, filmin diğer müzikleri ile birlikte 22 Kasım 2011'de Walt Disney Records tarafından yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Dick Van Dyke</span> Amerikalı oyuncu, şarkıcı, dansçı ve komedyen

Dick Van Dyke, Amerikalı oyuncu, şarkıcı, dansçı ve komedyendir. Yetmiş yıldır çalıştığı sinema, televizyon dallarında ödül almıştır.