İrlanda ya da İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da bulunan ülke. Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda adasının yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Dublin'dir, 4,9 milyonluk nüfusun yaklaşık %40'ı bu şehir ve banliyölerinde yaşar. Tek kara sınırı kuzeydoğudaki Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda ile olan İrlanda'nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrilidir. Ülke, üniter bir yapıya sahiptir ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Yasama gücü alt meclis Dáil Éireann ve üst meclis Seanad Éireann 'ndan oluşan Oireachtas (Parlamento)'nun elindedir. Cumhurbaşkanının görevleri semboliktir ancak bazı önemli güçleri ve görevleri bulunur. Başbakan (Taoiseach) Meclis tarafından seçilir ve cumhurbaşkanınca atanır.
Dublin, İrlanda’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. Ülkenin doğu kıyısının ortasında, Liffey Nehri'nin ağzında, Dublin Kontluğu'nun merkezinde yer almaktadır. Viking yerleşimlerinin merkezi olarak kurulan şehir, Orta Çağ’dan beri İrlanda’nın başkentidir.
Kuzey İrlanda, İrlanda Adası'nda İrlanda'nın kuzeyinde yer alan Birleşik Krallık'a bağlı özerk ülke.
Avam Kamarası, Birleşik Krallık'ta üyeleri beşer yıllık dönemler için seçimle işbaşına gelen milletvekillerinden oluşan alt meclistir. Kamaranın toplanma yeri, Birleşik Krallık'ın üst meclisi olan Lordlar Kamarası ile aynı yer olan Westminster Sarayı'dır. Bu meclisi oluşturan 650 üye, parlamento dağılana kadar, ülkedeki her seçim bölgesinden oy çokluğu sistemi ile seçilip, seçildikleri bölgeyi temsil ederler.
Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı 1 Ocak 1801 tarihinde Büyük Britanya Krallığı ve İrlanda Krallığı'nın birleşmesi ile kurulmuştur. 6 Aralık 1922 tarihinde İngiliz-İrlanda Antlaşması ile Serbest İrlanda Devleti'nin kurulmasıyla krallık Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı adını almıştır.
İrlandaca (Gaelige), Hint-Avrupa dil ailesinin Kelt dilleri koluna ait bir dil. İrlanda'nın, Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda'nın ve Avrupa Birliği'nin resmî dilidir. İrlandaca, Batı Avrupa'da halk dili kullanılarak yazılmış en eski edebiyata sahiptir.
İrlanda millî futbol takımı, İrlanda'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1 Haziran 1921 günü kurulan İrlanda Futbol Federasyonu, İrlanda'nın Serbest olan devletinin futbol federasyonu olarak kuruldu. Mart 1926'da İrlanda takımı ilk uluslararası karşılaşmasını İtalya'nın Torino kentinde oynadı. 1930'lara kadar hiçbir uluslararası yarışmaya katılmayan İrlanda, yine Almanya'daki 1988 Avrupa Futbol Şampiyonası'na kadar da hiçbir uluslararası yarışmanın elemelerini geçemedi. Ancak Avrupa Şampiyonasını izleyen 1990 FIFA Dünya Kupası'nda çeyrek finallere kadar uzanmayı başardı. İrlanda bundan başka 1994 ve 2002 Dünya Kupalarında ise ikinci tura çıkabildiler.
İrlanda Futbol Federasyonu (İngilizce: Football Association of Ireland), İrlanda'da futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. League of Ireland, FAI Cup ve İrlanda millî futbol takımını organize eden kurumun merkezi Dublin'deyken, Kuzey İrlanda'nın hiçbir sportif etkinliklerine karışmamaktadır.
Kuzey İrlanda millî futbol takımı, Kuzey İrlanda Futbol Federasyonu tarafından yönetilen, Kuzey İrlanda'yı uluslararası futbol organizasyonlarında temsil eden futbol takımıdır.
İrlandalılar, kökeni İrlanda Adasına dayanan bir Kelt halkıdır.
Niamh Kavanagh, İrlandalı şarkıcıdır.
Linda Martin, İrlandalı şarkıcı ve televizyon sunucusu.
İrlanda, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1965 yılında, Raidió Teilifís Éireann (RTÉ) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır.
Batı Avrupa Zaman Dilimi, UTC ile aynı zamanı belirten zaman dilimidir. Birleşik Krallık'ta yasal olarak GMT olarak bilinir. Batı ve kuzeybatı Avrupa'nın bazı bölümlerini, aşağıdaki bölgeleri içerir:
- Kanarya Adaları
- Faroe Adaları
- Kuzeydoğu Grönland
- İzlanda
- Portekiz
- İrlanda
- Birleşik Krallık
- Fas
İrlanda pasaportu, İrlanda'nın başkenti Dublin'de Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümü Pasaport Şubesi tarafından yurt dışına seyahat etme amacıyla İrlanda vatandaşlarına verilen belgedir.
Özgür İrlanda Devleti, 6 Aralık 1921 tarihinde Britanya hükûmeti ve İrlanda milliyetçilerinin imzaladığı İngiliz-İrlanda Antlaşması sonucunda kurulan bir dominyondur.
Kuzey İrlanda Futbol Federasyonu (IFA); Kuzey İrlanda'nın merkezi Belfast'ta bulunan futbol yönetim organıdır. 1880 yılında tüm İrlanda'yı temsil eden federasyon olarak kurulmuştur. 1921 yılında ülkenin Kuzey İrlanda ve Güney İrlanda olarak ayrılmasından sonra İrlanda'yı temsil eden İrlanda Futbol Federasyonu (İng.: Football Association of Ireland) (FAI) kurulmuştur.
Birleşik Krallık (BK) dört ülkeden oluşur: Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda.
İrlanda Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki çağdaş diplomatik ilişkiler 1972 yılında kuruldu. İrlanda'nın Ankara'daki büyükelçiliği 1998 yılında açıldı. Türkiye, Dublin'de 1973 yılından beri bir büyükelçiliğe sahiptir. Bu iki ülke hem Avrupa Konseyi'ne tam üyedirler ve Ekonomik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (OECD)'ne tam üyedirler hem de Avrupa Güvenlik ve Yardımlaşma Derneği (OSCE)'ne üyedirler, hem Akdeniz Birliği üyesi iki ülke konumundadır ve Dünya Ticaret Organizasyonu (WTO)'na iki üye konumundadırlar. Bunun yanında İrlanda, bir Avrupa Birliği üyesi iken, Türkiye ise Avrupa Birliği'ne müzakerelerinin Avrupa Birliği üyeliğine katılımcı ülkelerdendir. Ayrıca, İrlanda Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini en fazla destekleyen ülkelerden birisidir.
Batı Avrupa Yaz Zaman Dilimi, Batı Avrupa Saati'nin yaz zaman dilimidir. Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan bir saat ileridedir. Batı ve Kuzeybatı Avrupa'nın bazı bölümlerini, aşağıdaki bölgeleri içerir:
- Kanarya Adaları
- Portekiz
- İrlanda
- Birleşik Krallık
- Faroe Adaları