İçeriğe atla

Mary Lea Heger

Mary Lea Heger
Doğum13 Temmuz 1897(1897-07-13)
Wilmington, Delaware, ABD
Ölüm13 Temmuz 1983 (86 yaşında)
Scotts Valley, Kaliforniya, ABD
Ölüm sebebiKalp krizi
Vatandaşlık ABD
EğitimKaliforniya Üniversitesi (Berkeley)
Evlilik
C. Donald Shane
(e. 1920; ö. 1983)
Kariyeri
DalıAstronomi
Doktora
danışmanı
W. W. Champbell

Mary Lea Heger (sonradan Mary Lea Shane; 13 Temmuz 1897 – 13 Temmuz 1983), yıldızlararası ortamda önemli keşifler yapan Amerikalı bir astronomdu.

Heger, Dean E. McHenry Kütüphanesi'nde bulunan Lick Gözlemevi Arşivlerini kurdu. 1982'de Lick'teki anıtı, Lick Gözlemevi'nin Mary Lea Shane Arşivleri olarak yeniden adlandırıldı.[1]

Eğitimi ve kariyeri

Heger, Wilmington, Delaware'de doğdu. Ailesiyle birlikte doğuya, gençliğini geçirdiği San Francisco Körfezi'ndeki Belvedere'ye taşındı. Heger, lisans derecesini 1919'da Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'den aldı ve astronomi alanında yüksek lisans öğrencisi oldu. 1920'de C. Donald Shane ile evlendikten sonra 1924'te doktorasını tamamladı ve Lick Gözlemevi'nde W. W. Campbell'ın gözetiminde bir tez yazdı. Aynı zamanda dağınık yıldızlararası bantların da kaşifidir.[2]

Ölümü

Mary Lea Shane, 13 Temmuz 1983'te,86. doğum gününde, Scotts Valley, Kaliforniya'daki evinde kalp krizi geçirerek öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Osterbrock, D. E. (1 Ocak 1984). "Obituary - Shane, Mary-Lea 1897-1983". Journal for the History of Astronomy. 15: 74. doi:10.1177/002182868401500120. ISSN 0021-8286. 17 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2022. 
  2. ^ McCall, Benjamin J.; Griffin, R. Elizabeth (8 Mart 2013). "On the discovery of the diffuse interstellar bands". Proceedings of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences. 469 (2151): 20120604. doi:10.1098/rspa.2012.0604. 17 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm Bessel</span> Alman astronom ve matematikçi (1784-1846)

Friedrich Wilhelm Bessel bir Alman astronom, matematikçi, fizikçi ve jeodezist idi. Paralaks yöntemiyle güneşten başka bir yıldıza olan uzaklık için güvenilir değerler hesaplayan ilk astronomdu. Matematiksel fonksiyonların özel bir türü, başlangıçta Daniel Bernoulli tarafından keşfedilmiş ve daha sonra Bessel tarafından genelleştirilmiş olmalarına rağmen, Bessel'in ölümünden sonra Bessel fonksiyonları olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Halley kuyruklu yıldızı</span> Güneşin yörüngesinde hareket eden, devir süresi 75-76 yıl olan bir kuyruklu yıldız

Halley kuyruklu yıldızı, resmî adıyla 1P/Halley veya bu kuyruklu yıldızlar üzerine çalışmalar yapan Edmond Halley'e ithafen Comet Halley, Güneş'in yörüngesinde hareket eden ve her 75–76 yılda bir görünen kuyruklu yıldızdır. Halley, çıplak gözle görülebilen bir kuyruklu yıldızdır. Ek olarak, yörüngesini insan ömrü içerisinde tamamlayan çıplak gözle görülen tek kuyruklu yıldızdır. Halley kuyruklu yıldızı, Güneş Sistemi içerisine en son 1986 yılında girmiştir. Hesaplara göre 2061 yılında tekrar görülecektir.

<span class="mw-page-title-main">Alan Heeger</span>

Alan Jay Heeger Amerikalı fizikçi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Messier 87</span> galaksi

Messier 87 Başak takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 72,08 MIy (22,1 Mpc)uzaklıkta bulunan dev bir eliptik gökadadır. Charles Messier tarafından 18 Mart 1781 tarihinde keşfedildi. Messier, gözlem defterine düştüğü notta gökada için "içinde yıldız olmayan bir bulutsu" diyordu. Oysa Messier'in yıldızsız bulutsu sandığı şey, en az birkaç yüz milyar yıldızdan oluşmuş dev bir sistemdi. Halton Arp tarafından görüntülenmiş ve Arp 151 olarak "Fışkırmalara sahip gökadalar" kategorisi altında Tuhaf Gökadalar Atlası'na dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Carol W. Greider</span>

Carolyn Widney "Carol" Greider, Amerikalı moleküler biyolog. Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Direktörü. Elizabeth Blackburn'ün Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi iken, 1984 yılında telomeraz enzimini keşfetti. Greider, kromozom uçlarındaki telomer yapısı ile ilgili araştırmalara öncülük etmiştir. Elizabeth Blackburn ve Jack W. Szostak ile birlikte telomer yapısının telomeraz enzimi ile ilerleyici kısalmalardan nasıl korunduğunu keşfetmesi sebebiyle 2009 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Walter Kohn</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2016)

Walter Kohn, John A. Pople ile birlikte 1998 Nobel Kimya Ödülü sahibi Yahudi kökenli Amerikalı fizikçi. Walter Kohn ve John Pople bu ödülü kuantum kimyası üzerine bir birlerinden bağımsız olarak yaptıkları çalışmalar üzerine almaya hak kazanmışlardır. Kohn özelde bu ödülü Atomlar arasındaki kimyasal bağları açıklamak üzere karmaşık matematiği kuantum mekaniğine uygulayarak geliştirdiği yoğunluk fonksiyonları teorisi sayesinde kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Wallace Campbell</span> Amerikalı gökbilimci (1862 – 1938)

William Wallace Campbell, spektroskopi alanında uzmanlaşmış Amerikalı astronomdur.

<span class="mw-page-title-main">Nicholas Mayall</span> Amerikalı gökbilimci (1906 – 1993)

Nicholas Ulrich Mayall, Amerikalı gözlemsel astronomdur. Mayall doktorasını Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'den aldıktan sonra, II. Dünya Savaşı süresince MIT'nin Radyasyon Laboratuvarı’nda geçirdiği kısa zaman dilimi haricinde, 1934-1960 yıllarında olacağı Lick Gözlemevi'nde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Struve</span> Ukraynalı-Amerikalı astronom

Otto Struve, Ukraynalı–Amerikalı bir astronomdur. Rusçada, adı bazen Otto Lyudvigovich Struve olarak geçmektedir; ancak hayatının çoğunluğunu geçirdiği ve tüm bilimsel kariyerini yaptığı yer Amerika Birleşik Devletleri'dir. Struve ailesi'nin ünlü astronomlarıyla aynı ailedendir; Ludwig Struve'ün oğlu, Otto Wilhelm von Struve'ün torunu ve Friedrich Georg Wilhelm von Struve'ün büyük torunudur. Aynı zamanda Karl Hermann Struve'ün yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Faber</span>

Sandra Moore Faber, galaksilerin evrimi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan bir astrofizikçidir. Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'da Astronomi ve Astrofizik Profesörüdür ve Lick Gözlemevi'nde çalışmaktadır. Galaksilerin parlaklığını içlerindeki yıldızların hızına bağlayan önemli keşifler yaptı ve Faber-Jackson ilişkisinin ortak kaşiifi oldu. Faber, Hawaii'deki Keck teleskoplarının tasarımında da etkili oldu.

Leah Brown Allen, Amerikalı bir gök bilimci ve Hood Koleji'nde astronomi profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Matematik Topluluğu</span> Profesyonel matematikçiler birliği

Amerikan Matematik Topluluğu, matematiksel araştırma ve bilim çıkarlarına kendini adamış profesyonel matematikçilerden oluşan bir dernektir ve yayınları, toplantıları, savunuculuğu ve diğer programları aracılığıyla ulusal ve uluslararası topluma hizmet eder.

Jack Lewis, Newnham'lı Baron Lewis, FRS, HonFRSC Temel olarak inorganik kimya alanında çalışan bir İngiliz kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Lesley Yellowlees</span> Britanyalı kimyager

Lesley Jane Yellowlees, Britanyalı kimyager. Yellowlees, 2012-2014 Kraliyet Kimya Derneği'nin başkanı seçildi ve bu rolü üstlenen ilk kadın kimyager oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mary Watson Whitney</span> Amerikalı gökbilimci (1847 – 1921)

Mary Watson Whitney, Amerikalı bir astronomdur. Vassar College Gözlemevi'nin başkanlığını yapmıştır ve başkanlığı sırasında 102 bilimsel makale yayınlanmıştır.

Mary Emma Byrd, Amerikan eğitimci. Üniversite düzeyinde öncü bir astronomi öğretmeni olarak kabul edilmektedir.

Endel Tulving, Estonya doğumlu Kanadalı deneysel psikolog ve bilişsel sinirbilimcidir. İnsan hafızası üzerine yaptığı araştırmalarda semantik ve epizodik hafıza arasındaki ayrımı ortaya koymuştur. Tulving, Toronto Üniversitesi'nde fahri profesördür. Baycrest Sağlık Bilimleri Rotman Araştırma Enstitüsüne 1992 yılında Bilişsel Sinirbilim alanında katılmış ve 2010 yılında emekli olana kadar orada çalışmıştır. 2006'da Kanada'nın en yüksek sivil onuru olan Kanada Nişanı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wendy Freedman</span> Amerikalı astronom, astrofizikçi ve akademisyen

Wendy Laurel Freedman, Hubble sabitini ölçmesiyle tanınan Kanada asıllı Amerikalı astronom ve astrofizikçi. Carnegie ve Şili'deki Las Calampanas Gözlemevlerinin yöneticiliğini yaptı. Günümüzde Chicago Üniversitesi'nde astronomi ve astrofizik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Astronomi Topluluğu</span> Kâr amacı gütmeyen kuruluş

Pasifik Astronomi Topluluğu (ASP), 1 Ocak 1889'daki güneş tutulmasının hemen ardından, 7 Şubat 1889'da San Francisco'da kurulmuş bir Amerikan bilim ve eğitim kuruluşudur. Adını Pasifik Kıyısındaki kökenlerinden alır, ancak bugün tüm ülkede ve dünyada üyeleri vardır. Kâr amacı gütmeyen kuruluş yasal statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Tacchini</span>

Pietro Tacchini, İtalyan astronomdur.