İçeriğe atla

Mary Jackson (mühendis)

Mary Jackson
Jackson (1979)
DoğumMary Winston
9 Nisan 1921
Hampton, Virginia, ABD
Ölüm11 Şubat 2005 (83 yaşında)
Hampton, Virginia, ABD
Milliyet ABD
EğitimHampton Üniversitesi
EvliliklerLevi Jackson, Sr. (e. 1944)
Çocuk(lar)2
Kariyeri
DalıUzay mühendisliği, matematik
Çalıştığı kurumlarNASA

Mary Jackson (née: Winston,[1] 9 Nisan 1921 - 11 Şubat 2005), Amerikalı matematikçi ve uzay mühendisi. NASA'nın öncülü olan National Advisory Committee for Aeronautics'e bağlı Langley Araştırma Merkezi'nde görev yapmıştır. Çalışma yaşamına insan bilgisayar olarak başlamış olan Jackson, aldığı ileri mühendislik derslerinin ardından 1958'de NASA'ya girmiş ve bu kurumda çalışan ilk Afrikalı Amerikalı kadın olmuştur.

Jackson 2019'da Congressional Gold Medal'la onurlandırılmıştır.[2]

Meslek yaşamı

Hampton Üniversitesi'nden 1942'de mezun olan Jackson Calvert County'de bir yıl süreyle matematik öğretmenliği yapmış,[3] sonraki yıl ise Hampton'a geri dönmüştür.

Jackson 1951'de National Advisory Committee for Aeronautics'e (NACA) insan bilgisayar olarak girmiş ve burada Dorothy Vaughan'la ortak çalışmalar yapmıştır.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "Mary Jackson". Encyclopædia Britannica (İngilizce). Encyclopædia Britannica, Inc. 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  2. ^ "H.R.1396 - Hidden Figures Congressional Gold Medal Act". Congress.gov (İngilizce). 17 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  3. ^ Shetterly, Margot Lee. "Mary Jackson Biography" (İngilizce). NASA. 17 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  4. ^ Lewis, Shawn D. (Ağustos 1977). "The Professional Woman: Her Fields Have Widened". Ebony. 32 (10). Johnson Publishing Company. ISSN 0012-9011. 
  5. ^ "Mary Winston Jackson". Human Computers at NASA (İngilizce). Macalester College. 26 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bell X-1</span>

Bell X-1, orijinal adıyla XS-1, müşterek National Advisory Committee for Aeronautics (NACA)(en)-USAF süpersonik araştırma projesi ve bu proje dâhilinde ses hızını aşan ilk insanlı uçaktır. Genellikle gizli tutulan X-serisi uçakların ilkidir. II. Dünya Savaşı'nda Almanların savaş sonunda jet motorlu uçak geliştirmesi o yılların teknolojik rekabeti olan hava hız rekoru için ilham kaynağı olmuştur. Savaştan sonra bütün ülkeler artık klasik içten yanmalı motorun uçaklarda kullanılamayacağını anlamıştır. Bu doğrultuda ABD ses üstü hıza çıkılıp çıkılamayacağını araştırmak için X-1 projesini başlatmıştır. X-1 tam anlamıyla bir uçak değildir. Çünkü yerden havalanamazdı. X-1 USAF'a ait bir uçak tarafından gökyüzüne çıkarılır ve boşluğa bırakılırdı. Bir süre sonra pilot roketi ateşler ve deney başlamış olurdu. Deney başarısız olsaydı pilotu kabinden fırlatma sistemi olmadığından pilot ölecekti. Fakat X-1 ses hızını sorunsuz geçmiş ve süzülerek iniş yapmıştır. Aracın pilotu ses hızına yaklaşırken uçağın parçalanacak gibi titrediğini ses hızını geçince ise uçak uzaydaymış gibi kendini boşlukta hissettiğini söylemiştir. Böylece ABD ses hızının geçilebileceğini kanıtladığı gibi bunu başaran ilk ülke olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Riccardo Giacconi</span> Amerikalı fizikçi (1931 – 2018)

Riccardo Giacconi ; İtalya doğumlu, Amerikalı Nobel Ödülü sahibi astrofizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Chen Ning Yang</span> Çin kökenli Amerikalı fizikçi

Chen Ning Yang, zayıf kuvvet içeren etkileşmelerde eksi dönüşümün (paritenin) sistemi değiştirdiğini gösteren çalışmalarıyla T. D. Lee ile birlikte 1957'de 35 yaşında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Çin kökenli Amerikalı fizikçidir. Bilime yaptığı birçok katkının arasında Robert Mills ile ortaya koydukları Yang-Mills teorisi de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Michael DeBakey</span> Amerikalı kalp cerrahı (1908-2008)

Michael DeBakey,, , Amerikalı kalp cerrahı.

<span class="mw-page-title-main">III. William</span> İngiltere, İrlanda ve İskoçya kralı (hd. 1689-1702)

III./II. William Haziran 1672'den 1689'a kadar Hollanda genel valisi (Stadtholder), 1689'dan 1694'e kadar eşi II. Mary ile birlikte İngiltere, İrlanda ve İskoçya kralı, eşinin ölümünde sonra ise tek başına İngiltere, İrlanda ve İskoçya kralı. Babası Hollanda Oranien-Nassau Hanedanı'ndan II. Wilhelm (Oranien), annesi ise İngiltere kraliyet ailesinden I. Charles'in kızı Prenses Mary'dir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph A. Walker</span> Amerikalı pilot (1921 – 1966)

Joseph Albert "Joe" Walker Amerikalı test pilotudur. NASA ve Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'nin Man In Space Soonest prejesinde çalışmıştır. 1963 yılında deneysel X-15 roket uçağı ile gerçekleştirdiği iki test uçuşunda yerden 100 kilometre yüksekte uzay'ın sınırında uçmuştur. Bu uçuşlar ilk uzay uçağı uçuşlarında biridir. Aynı zamanda Walker bu uçuşlarla Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Uluslararası Havacılık Federasyonu standartlarına göre astronot ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cornelius (papa)</span>

Cornelius 6 ya da 13 Mart 251'den 253'teki ölümüne kadar papalık görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Leonard Adleman</span> Amerikan bilgisayar bilimcisi

Leonard Adleman, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. RSA adlı şifreleme sistemine yaptığı katkılardan ötürü 2002 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Adleman DNA bilgisayarlarını geliştiren kişi olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Doudna</span> Amerikalı biyokimyager

Jennifer Doudna, CRISPR gen düzenleme alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle Emmanuelle Charpentier ile birlikte 2020 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Amerikalı biyokimyager. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya ve Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nde Li Ka Shing Şansölye Başkanı Profesördür. 1997'den beri Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katherine Johnson</span> Amerikalı matematikçi (1918 – 2020)

Creole Katherine Johnson, Amerikalı kadın astrofizikçi, uzay bilimci ve matematikçi. Bir NASA çalışanı olarak yörünge mekaniği hesaplamaları, ilk ve sonraki ABD mürettebatlı uzay uçuşlarının başarısı için kritik öneme sahip Amerikalı bir matematikçiydi. NASA ve selefindeki 33 yıllık kariyeri boyunca, karmaşık manuel hesaplamalarda ustalaşmakla ün kazandı ve görevleri yerine getirmek için bilgisayar kullanımına öncülük etti. Uzay ajansı, "NASA bilim insanı olarak çalışan ilk Afrikalı-Amerikalı kadınlardan biri olarak tarihsel rolüne" dikkat çekti.

Büyük Avustralya Körfezi Anakara Avustralya'nın güney kıyısında bulunan bir körfezdir.

<span class="mw-page-title-main">Video kaset</span>

Video kaset, genellikle video ve ek olarak ses depolamak için kullanılan manyetik banttır. Saklanan bilgiler, bir analog veri veya dijital sinyal şeklinde olabilir. Videotape, hem video kaset kaydedici (VCR'ler), hem de daha yaygın olarak video kayıt cihazı (VTR'ler) ve camcorderlerde kullanılır. Şovmen Bing Crosby'nin prodüksiyon şirketi Bing Crosby Enterprises'ın (BCE), 11 Kasım 1951'de Los Angeles'ta dünyanın ilk video kaset kaydı gösterisini yaptı. Ev sineması ve ev yapımı video için büyük gelişme idi.

Hidden Figures: The American Dream and the Untold Story of the Black Women Who Helped Win the Space Race, Margot Lee Shetterly tarafından yazılan 2016 tarihli kurgusal olmayan bir kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Annie Easley</span>

Annie J. Easley Amerikalı bilgisayar bilimci, matematikçi ve roketbilimcidir.

Kongre Altın Madalyası, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından verilen bir ödüldür. Kongre'nin; bireyler veya kurumlar tarafından elde edilen seçkin başarılar ve katkılar için ulusal takdirin en yüksek ifadesidir. Ordudan zaman zaman alıcıları onurlandırmak için altın madalya verilmesine ilişkin kongre uygulaması Amerikan Devrimi sırasında başlamıştır. Daha sonra uygulama, hayatın her kesiminden bireylere ve 20. yüzyılın sonlarında gruplara yayıldı. Kongre Altın Madalyası ve Başkanlık Özgürlük Madalyası, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yüksek sivil ödüllerdir. Kongre madalyası, bireysel veya grup olarak "Amerikan tarihi ve kültürü üzerinde etkisi olan ve bu başarıdan çok sonra alıcının alanında büyük bir başarı olarak kabul edilmesi muhtemel olan bir başarıyı gerçekleştirenleri" onurlandırmayı amaçlamaktadır. Ancak, "Özellikle Kongre Altın Madalyalarının oluşturulmasıyla ilgili kalıcı yasal hükümler yoktur. Bir Kongre Altın Madalyası uygun görüldüğünde Kongre; yasama eylemiyle, özel olarak bir madalya oluşturulmasını sağlamıştır.". Bu nedenle, genellikle başkanlık madalyalarından daha az altın madalya vardır. ABD vatandaşlığı bir gereklilik değildir.

<span class="mw-page-title-main">Sun Yanan</span>

Sun Yanan, Çinli güreşçi. 2020 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş ve 2016 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michelle Bartsch-Hackley</span> Amerikalı voleybolcu

Michelle Elizabeth Bartsch-Hackley, Amerikalı voleybolcudur. 2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları'nda millî takımla altın madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Havacılık Danışma Komitesi</span>

Ulusal Havacılık Danışma Komitesi, havacılık araştırmalarını üstlenmek, teşvik etmek ve kurumsallaştırmak için 3 Mart 1915'te kurulmuş bir Amerika Birleşik Devletleri federal kurumuydu. NACA, 1 Ekim 1958'de kapatılarak mal varlığı ve personeli yeni oluşturulan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) devredildi. NACA, bir kelimeden ziyade tek tek harfler ile telaffuz edilen bir kısaltmadır.

<span class="mw-page-title-main">National Launch System</span>

National Launch System, 1991 yılında Başkan George HW Bush tarafından Dünya yörüngesine ulaşmak için Space Shuttle alternatiflerini belirlemek üzere başlatılmış bir projeydi. Kısa bir süre sonra NASA, Lockheed Missiles and Space, McDonnell Douglas ve TRW'den on aylık bir çalışma yapmalarını istedi.