İçeriğe atla

Mary Adela Blagg

Mary Adela Blagg
Doğum17 Mayıs 1858
Cheadle, Staffordshire, İngiltere
Ölüm14 Nisan 1944 (85 yaşında)
Milliyetİngiliz
MeslekGökbilimci

Mary Adela Blagg (17 Mayıs 1858 - 14 Nisan 1944), İngiliz gökbilimci. 1916'da Royal Astronomical Society üyeliğiyle onurlandırılmıştır.[1]

Cheadle, Staffordshire'da dünyaya gelen Blagg, ağabeyinin ders kitaplarından kendi kendine matematik öğrenmiş; 1875'te girdiği mezuniyet okulunda ise cebir ve Almanca dersleri almıştır.

Blagg, Joseph Hardcastle tarafından verilen lisans dersleri sonucunda gökbilime ilgi duymaya başlamış ve danışmanı tarafından selenografi alanında çalışma konusunda yüreklendirilmiştir.[2]

Blagg 1905'te International Association of Academies'e girmiş ve burada Samuel Saunder'la birlikte çalışma fırsatı bulmuştur. Blagg'in H. H. Turner'la birlikte gerçekleştirdiği değişen yıldızlar konulu araştırması Monthly Notices adlı dergide yayımlanmıştır.[3]

Mary Adela Blagg'in Titius-Bode yasası üzerindeki 1913 tarihli çalışması Michael Martin Nieto'nun "The Titius-Bode Law of Planetary Distances" adlı kitabında kendine yer bulmuştur.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "RAS meeting report" (PDF) (İngilizce). 
  2. ^ Hockey, Thomas (2009). The Biographical Encyclopedia of Astronomers. Springer Publishing. ISBN 978-0-387-31022-0. 
  3. ^ "Notices". Journal of the British Astronomical Association. Cilt 16. s. 218. 
  4. ^ Blagg, Mary (1913). "On a Suggested Substitute for Bode's Law". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Cilt 73. ss. 414-22. doi:10.1093/mnras/73.6.414. 
  5. ^ Nieto, Michael Martin (1972). The Titius-Bode Law of Planetary Distances - Its History and Theory (1. bas.). Pergamon Press. doi:10.1016/C2013-0-02478-4. ISBN 978-0-08-016784-8. 22 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gezegenimsi bulutsu</span>

Gezegenimsi bulutsu veya gezegenimsi nebula, yaşamının son evresinde bulunan bir kırmızı devin yaydığı parlak bir iyonize gazdan oluşan salma bulutsusu türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Asteroit kuşağı</span>

Asteroit kuşağı, Güneş Sistemi'nde Güneş merkezli ve kabaca Jüpiter ile Mars gezegenlerinin yörüngeleri arasındaki uzayı kaplayan torus şeklinde bir bölgedir. Bu bölgede asteroit veya küçük gezegen olarak adlandırılan çok sayıda katı ve düzensiz şekillerde gök cisimleri bulunur. Tanımlanan nesneler çok farklı boyutlarda olabilir, fakat gezegenlerden çok daha küçüklerdir ve birbirlerinden ortalama olarak bir milyon kilometre uzaklıklarda bulunurlar. Bu asteroit kuşağı, Güneş Sistemi'ndeki diğer asteroit popülasyonlarından ayırt edilebilmesi için ana asteroit kuşağı veya ana kuşak olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">R Doradus</span>

R Doradus Kılıçbalığı takımyıldızı'nda bulunan bir kırmızı dev yıldızdır. Yer'e mesafesi 200 ± 25 ışık yılıdır. 0,057 ± 0,005 yay-saniye açısal çapı ve mesafesi ele alındığında, bilinen en büyük görünür boyuta sahip yıldız konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Andromeda I</span> galaksi

Andromeda I, Andromeda takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 2,64 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir cüce küremsi gökadadır. Yerel Grup'un bir parçası ve Andromeda'nın (M31) uydu gökadasıdır. Kabaca M31'in 3,5 derece güneyi ve hafifçe doğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Başak Süperkümesi</span>

Başak Süperkümesi veya Yerel Süperküme, Samanyolu ve Andromeda gökadaları ile diğerlerini de içeren Başak Kümesi ve Yerel Grup'u barındıran süperkümedir. Çapı yaklaşık 33 megaparsek olan bu süperkümede en az 100 adet gökada grubu ve kümesi bulunmaktadır. Gözlemlenebilir evrendeki yaklaşık 10 milyon süperkümeden biri olan Başak Süperkümesi, Balıklar-Balina Süperküme Kompleksi adı verilen bir gökada iplikçiği içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">WASP-1</span> Yıldız

WASP-1, Andromeda takımyıldızında bulunan metal zengin yıldız. 1240 ışıkyılı uzaklıktadır, 12.kadirden bir yıldızdır, Güneş dışı gezegen WASP-1b bu yıldız yörüngesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Halter Bulutsusu</span>

Küçük Halter Bulutsusu, Kahraman takımyıldızında tahminen 1.700 ila 15.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegenimsi bulutsudur. Pierre Méchain tarafından 5 Eylül 1780 tarihinde keşfedildi. Messier Kataloğu'ndaki yalnızca dört gezegenimsi bulutsudan biri olan Messier 76, en soluk Messier cisimlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">WASP-1b</span> Andromeda takımyıldızı yönündeki WASP-1 yıldızı yörüngesindeki bir güneşdışı gezegen

WASP-1b, Andromeda takımyıldızı yönünde 1000 ışık yılı uzaklıkta bulunan WASP-1 yıldızı yörüngesindeki bir güneşdışı gezegen. Yüksek kütlesi nedeniyle bir gaz devi olarak varsayılır.

<span class="mw-page-title-main">Kılıçbalığı Grubu</span>

Kılıçbalığı Grubu, ikisi sarmal ve eliptik gökadalardan oluşan gevşek bir gökada grubu.

<span class="mw-page-title-main">NGC 4066</span> galaksi

NGC 4066, Berenis'in Saçı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 327,13 MIy (100,3 Mpc)uzaklıkta bulunan bir eliptik gökadadır. Wilhelm Herschel tarafından 27 Nisan 1785 tarihinde keşfedildi. NGC 4066, NGC 4065 Grubu'nun bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 4074</span> Merceksi Gökada(Galaksi)

NGC 4074, Berenis'in Saçı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 298,75 MIy (91,6 Mpc)uzaklıkta bulunan bir merceksi gökadadır. Wilhelm Herschel tarafından 27 Nisan 1785 tarihinde keşfedildi. NGC 4074, NGC 4065 Grubu'nun bir üyesidir ve tip 2 Seyfert gökada olarak sınıflandırılır. İlk olarak 1978 yılında Seyfert olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Ainslie Common</span>

Andrew Ainslie Common FRS, gökyüzü fotoğrafçılığında yaptığı öncü çalışmalarla tanınmış olan İngiliz amatör gökbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">23 Orionis</span> B-tipi mavi altdev yıldızı

23 Orionis, Avcı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 1.200 ışık yılı uzaklıkta bulunan çift yıldızdır. 4,99 kadir görünen büyüklüğüyle çıplak gözle bakıldığında loş, mavi beyaz bir nokta şeklinde gözlenebilir. Orion OB1 Birliği alt grubu üyesi olan bu çift yıldız, 18 km/sn'lik bir hızla Dünya'dan uzaklaşıyor.

Pi<sup>4</sup> Orionis

Pi4 Orionis (π4 Ori, π4 Orionis), Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 1.047 ışık yılı uzaklıkta bulunan spektroskopik ikili yıldızdır. Sistemin birincil bileşeni B-tipi mavi bir dev yıldız, ikincil bileşen ise bir altdev yıldızdır ve yörüngesini 9,519 günde tamamlar. Toplam aydınlatma gücü ile bilinen en aydınlık yıldızlardan biridir. Orion OB1 Birliği'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lambda Orionis</span>

Lambda Orionis, Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 1.165 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. "Meissa", anlamı "parlakça ışıldayan" olan Arapça ﻣﻴﺴﺎﻥ El-Meysan'dan türetilmiştir. Bu terim aslında Gama Gemini (Alhena) için kullanılmıştı, fakat bir şekilde yanlışlıkla Meissa için de kullanılmış ve bu şekilde kalmıştır. Bu yıldız için kullanılan orijinal Arapça isim "Al Haḳʽah" (Heka), aynı zamanda iki φ Ori'yi de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Lambda Scorpii</span>

Lambda Scorpii, Akrep takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 570 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldız sistemidir. Takımyıldızının ikinci en parlak yıldızı olan λ Sco, gece gökyüzünün de en parlak yıldızları arasındadır. Geleneksel adı olan Shaula, Arapça الشولاء El-şevle "yükseltilmiş [kuyruk]" anlamına gelmektedir. Çincede ise 尾宿八 "kuyruğun sekizinci yıldızı" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Upsilon Scorpii</span>

Upsilon Scorpii, Akrep takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 580 ışık yılı uzaklıkta bulunan B-tipi mavi-beyaz altdev yıldızdır. Geleneksel adı olan Lesath, Arapça: اللسعةEl-lesʿa "zehirli hayvan sokması" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">E. M. Antoniadi</span> Yunan gökbilimci (1870-1944)

Eugène Michel Antoniadi Yunan astronomdur. Anadolu'da doğmuştur. Camille Flammarion tarafından Fransa'ya davet edilmiş ve ömrünün kalanını byrada geçirmiştir. İsmi Eugenios AntoniadisEugène Michael Antoniadi ya da yanlış biçimde Eugène Marie Antoniadi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Epsilon Canis Majoris</span>

Epsilon Canis Majoris veya Adara, Büyük Köpek takımyıldızında bulunan bir ikili yıldızdır. Dünyadan 430 ışık yılı uzaklıkta yer almakta olup Büyük Köpek takımyıldızındaki ikinci en parlak nesnedir ve 1.50 görünen büyüklüğü ile gece gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biridir. Yaklaşık 4,7 milyon yıl önce, −3.99 görünen büyüklüğü ile gökyüzündeki en parlak yıldızdı.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Lindsay Huggins</span> İrlandalı astronom

Margaret Lindsay, Lady Huggins, veya doğum adıyla Margaret Lindsay Murray, İrlandalı-İngiliz bilimsel araştırmacı ve astronomdu. Kocası William Huggins ile birlikte spektroskopi alanında öncüydü ve Atlas of Representative Stellar Spectra'yı (1899) birlikte yazdılar.