İçeriğe atla

Martı projesi

Martı Projesi veya Kabataş Martı Projesi veya Kabataş Transfer Merkezi Projesi veya Kabataş Meydan Düzenlemesi, Transfer Merkezi ile İskelelerin Yenilenmesi Projesi[1] İstanbul'un Kabataş semtinde inşa edilmekte olan bir meydan, müze, sergi salonları, otoparklar ve yenilenmiş vapur, deniz otobüsü ve motor iskelelerinden oluşmaktadır. Proje kapsamında Dolmabahçe ile Fındıklı arasındaki trafiğin yeraltına alınması da planlanmaktadır.

Projenin tarihçesi

Proje 2005 yılında mimar Hakan Kıran[2] tarafından tasarlandı. 2008 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu hem planı ve hem de tasarımı onaylandı. 2009 yılında Cityscape ödülüne aday oldu Martı Projesi, 2010 yılında en iyi aktarma merkezi ödülünü kazandı. 2011 yılında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve plan onayının alındı.[1]

İnşaat süreci

Konum ve ulaşım

Martı Projesi İstanbul'un Kabataş semtinin sahilinde yer alacak. Proje tamamlandığında transfer merkezinin tüm fonksiyonları sahildeki mevcut deniz, raylı sistem ve karayolu ile entegre edilecek. Projeninin üst meydanı yaya ve bisikletlere, alt meydanı da taşıt trafiğine ayrılacak. Mevcut trafik de yer altına alınacak. Proje tamamlandığında tüm özel ve toplu taşıma araçları alt meydanda indirme-bindirme yapacak ve bu vesileyle sahil boyunca kesintisiz yaya akışının sağlanması hedefleniyor. Üst meydanda yeşil bir alan, bisiklet ve yürüme aksları ve çok yönlü bir aktivite alanı yer alacak.[1]

Metro hatları

Projenin özellikleri

Projenin toplam alanı 100.000 metrekareden fazla bir alanı kapsıyor. Proje kapsamında martı şeklinde ve 1.300 metrekareye yayılacak ve 9,5 metre yüksekliğinde bir iskele alanı yer alacak. İskele alanına ek olarak büfe, pastane, gazete, çay kahve satışı gibi yolcuların ihtiyaçlarını karşılayacak üniteler de inşa edilecek.[1]

Eleştiriler

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar Beyoğlu Kentsel Sit Alanı'nına ait koruma ilkelerinin göz ardı edildiği, denize çakılan kazıkların İstanbul'da tarihi yarımadanın silüetini bozacağını eleştirisinde bulundu.[4] Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 21 Aralık 2016 tarihinde yaptığı basın açıklamasında, meslek odası olarak İstanbul'un dokusunun, kültürünün ve tarihi silüetinin yok edilmesine karşı oldukları eleştirisini getirerek, kamunun kıyı kullanım hakkının ihlal edilmesine ve toplum yararı güdülmeyen projelere itirazları olduğu açıklandı.[5]

İstanbul'un silüetinin kapanacağı eleştirisine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş iskelenin 9,5 metre yüksekliğinde olacağını ve bunun silüeti kapatmayacağı yorumunu getirdi. Projede alışveriş merkezi veya bu tarz başka binaların yer almayağını da ekledi.[1]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Başkan Topbaş:Kabataş Transfer Projesi'nde AVM Olmayacak". İstanbul Büyükşehir Belediyesi web resmi sitesi. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  2. ^ "'Martı' projesinde iskeleler ortaya çıkmaya başladı". Yeni Şafak. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  3. ^ "Kabataş Martı Porjesiyle İlgili 4 Soru". Bianet. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  4. ^ "Kabataş'a çakılan 'Martı' kazıkları, İstanbul'un silüetini de bozacak". T24. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  5. ^ "İstanbul İKK'dan Kabataş İskelesi "Beton Martı Projesi" İle İlgili Basın Açıklaması". Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi resmi web sitesi. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Metrosu</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren metro ağı

İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da toplu taşıma</span> Toplu taşıma ağı

İstanbul'da toplu taşıma, 5712 km²'lik bir alana yayılmış 15 milyondan fazla nüfusa hizmet veren banliyö treni, metro, tramvay, nostaljik tramvay, füniküler, teleferik, otobüs ağı, metrobüs, vapur ve deniz otobüsü gibi çeşitli hizmetlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş, Beyoğlu</span>

Kabataş, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içinde, Fındıklı ile Dolmabahçe semtleri arasındaki kıyıyı ve yamaçları kapsayan semt. Resmi mahali yönetim birimi olarak Ömeravni Mahallesi'nin dahilindedir.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Kabataş son istasyonu ise Bağcılar olan ve 31 istasyondan oluşan 19,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">F1 (İstanbul Füniküleri)</span> İstanbul Füniküleri hattı

F1 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

Metro İstanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul'da kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere 1988'de İstanbul Ulaşım A.Ş. adı ile kurulmuş olan bir şirkettir. 20 Mayıs 2016'da ismi değiştirilerek Metro İstanbul adını almıştır. 240,5 km kent içi raylı sistem ağının işletmeciliğini yapmaktadır ve her gün iki milyonun üzerinde yolcuya hizmet vermektedir. İşlettiği sistemin bir parçası olan T1 Tramvay Hattı, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği tarafından yüksek yolcu talebini karşılama alanında dünyadaki en iyi uygulama seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M7 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M7 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Yıldız, son istasyonu ise Mahmutbey olan 48 km uzunluğunda ve 33 istasyonlu tam otomatik sürücüsüz metro hattıdır. Hat, doğu-batı aksında Haliç'in kuzeyindeki ilçeler arasında önemli bir bağlantı teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli-Mecidiyeköy</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Şişli - Mecidiyeköy Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M2 Metro Hattı'nda yer alan ve 16 Eylül 2000'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur. Şişli'nin Merkez Mahallesi ile Fulya Mahallesi arasında Büyükdere Caddesi üzerinde -M7 platformunun üst kotunda- yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş Aktarma Merkezi</span> Beyoğlu, İstanbulda bir aktarma merkezi

Kabataş Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Beyoğlu'nun Kabataş semtinde yer alan ve metro, füniküler ve tramvay istasyonları ile İETT otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">F3 (İstanbul Füniküleri)</span> İstanbul Füniküleri hattı

F3 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">F4 (İstanbul Füniküleri)</span> İstanbul Füniküleri hattı

F4 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıthane (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

Kâğıthane (M7) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M7 Metro Hattı'nda yer alan ve 28 Ekim 2020'de hizmete giren viyadük üzerindeki metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Fulya (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

Fulya Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M7 Metro Hattı'nda yer alan ve 2 Ocak 2023'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur. Beşiktaş'ın Gayrettepe Mahallesi'nde Gönenoğlu Sokak üzerinde yer almaktadır.

Beşiktaş Metro İstasyonu, İstanbul Metrosunun M7 hattında bulunan Beşiktaş Meydanı altında, Barbaros Bulvarı, Dolmabahçe Caddesi ve Çırağan Caddesi'nin tam kesiştiği noktada yer alan bir yeraltı metro istasyonudur. İstasyon kazısında ortaya çıkan arkeolojik kalıntılar sebebiyle istasyon M7 hattının Mecidiyeköy-Kabataş etabından sonra kullanıma açılması ve istasyon içerisinde müze bulunması planlanmaktadır. Arkeolojik kazıların halen bitmemesi ve Kabataş istasyonundaki yeni arkeolojik kazılar nedeniyle açılış tarihi belirsizdir.

HızRay veya M34 Hızlı Metro Hattı, Eylül 2020'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından gündeme getirilen, İstanbul'un doğu-batı doğrultusunda yapılacağı duyurulan hızlı metro projesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Mahallesi (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

Atatürk Mahallesi (M7) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M7 Metro Hattı'nda yer alan inşa hâlindeki yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Füniküleri</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren füniküler ağı

İstanbul Füniküleri, İstanbul'da hizmet veren füniküler ağıdır. Sistem, şehrin Avrupa Yakası'nda hizmet veren F1 Füniküler Hattı, F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı, F3 Füniküler Hattı ve F4 Füniküler Hattı ve ihale aşamasında olan F5 Füniküler Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Toplu Konutlar (M7, İstanbul Metrosu)</span> İnşa hâlindeki İstanbul metrosu istasyonu

Toplu Konutlar (M7) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M7 hattında yer alan inşa halindeki metro istasyonudur. Küçükçekmece'nin Atakent mahallesinde, Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır. M7 Esenyurt etabı kapsamında olan istasyonun 2025 yılında açılması hedeflenmektedir.

Bölge Parkı Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M7 hattında yer alan inşa halindeki metro istasyonudur. Bağcılar'nin Mahmutbey mahallesinde, Taşocağı Yolu üzerinde yer almaktadır. M7 Esenyurt etabı kapsamında olan istasyonun 2025 yılında açılması hedeflenmektedir.

Hastane Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M7 hattında yer alan inşa halindeki metro istasyonudur. Küçükçekmece'nin Atakent mahallesinde, Turgut Özal Bulvarı üzerinde yer almaktadır. M7 Esenyurt etabı kapsamında olan istasyonun 2025 yılında açılması hedeflenmektedir.