İçeriğe atla

Martin Truchseß von Wetzhausen

Martin Truchseß von Wetzhausen
Hochmeister
Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Hüküm süresi1477-1489
Önce gelenHeinrich Reffle von Richtenberg
Sonra gelenJohann von Tiefen
Doğum1435
Würzburg Prens-Piskoposluğu
Ölüm3 Ocak 1489
Königsberg, Töton Tarikatı Devleti
DefinKönigsberg Katedrali
Tam adı
Martin Truchseß von Wetzhausen zu Dachsbach
HanedanTruchseß von Wetzhausen
Truchseß von Wetzhausen hanedanının arması

Martin Truchseß von Wetzhausen zu Dachsbach (d. yaklaşık 1435 - ö. 3 Ocak 1489), 1477'den 1489'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 34. Büyük Üstadıydı.

Wetzhausen, daha sonra Frankony'daki Würzburg bölgesinden baronlar olan bir İmparatorluk Şövalyesi ailesinden geliyordu. Ailesinin birkaç üyesi Prusya'ya yerleşti ve Töton Tarikatı içinde önemli görevlerde bulundu. Wetzhausen kariyerinin başlarında Mewe, Strasburg (bugünkü Brodnica) ve Elbing'de bir keşişti.

1462'den itibaren Wetzhausen, Büyük Üstat Ludwig von Erlichshausen'in ve 1476'dan beri Osterode Komtur'unun danışmanı oldu. 4 Ağustos 1477'de Tarikat'ın kapitulumu, bir zamanlar "ehe er welde dem Könige von Polen schweren, er welde ehe in seinem Blutte vortrincken" (Eski Almanca; Polonya Kralı'na saygı yemini etmeden önce, kendi kanında boğulacaktı) Büyük Üstatların 1466 İkinci Toruń Barışı'ndan beri yapmak zorunda kaldıkları şey, sözünü söylemesine rağmen, Wetzhausen'i Büyük Üstat seçti.

Wetzhausen, 1467'de Polonya Kralı IV. Kazimierz Jagiellon'un adaylığını kabul etmemesi üzerine bir anlaşmazlık olarak başlayan Rahipler Savaşı'nda Warmia Piskoposu adayı Nicolaus von Tüngen'i destekledi. 1478'de Macaristan Kralı Matyas Corvinus'tan uluslararası destek aldıktan sonra, ancak Prusya'dan neredeyse hiç destek alamayan Wetzhausen, Polonya'ya karşı askeri bir tavır aldı ve Culm (Chełmno), Strasburg ve Starogard Chełminski'yi ele geçirdi. Kraliyet Prusyası ve Danzig tarafından desteklenen Jan Biały ve Jan Zieleziński komutasındaki Polonya ordusu, Tarikat'ın ordusunu hızla yendi ve Büyük Üstat, 9 Ekim 1479'da Nowe Miasto Korczyn'de Polonya kralına saygılarını sunmak zorunda kaldı.

Daha sonra Wetzhausen, Tarikat içindeki iç politikaya ve sorunlu mali durumuna odaklandı. 1488 yazında Wetzhausen ağır hastalandı ve 1489'un başlarında Königsberg'de öldü. Königsberg Katedrali'ne gömüldü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

Açlık Savaşı veya Kıtlık Savaşı, toprak anlaşmazlıklarını çözmek amacıyla 1414 yazında müttefikler Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı ile Töton Şövalyeleri'ni karşı kısa bir çatışmadır. Savaş, adını her iki tarafın da izlediği yıkıcı yakıp yıkma taktiği sonucu hasat alınamamasından aldı. Çatışma önemli bir siyasi sonuç alamadan sona ererken, Prusya'yı kıtlık ve veba sardı. Johann von Posilge'e göre, Töton Tarikatı'nın 86 keşişi savaştan sonra vebadan öldü. Buna karşılık, Orta Çağ Avrupa'sının en büyük savaşlarından biri olan 1410 Grunwald Muharebesi'nde yaklaşık 200 keşiş öldü.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich von Jungingen</span>

Ulrich von Jungingen, 1407'den 1410'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 26. Büyük Üstadıydı.. Litvanya Büyük Dükalığı ve Polonya Krallığı'na karşı uyguladığı politikası Leh-Litvan-Töton Savaşını ateşleyecek, Tarikatı ve kendisi için büyük felaketlere yol açacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad von Wallenrode</span>

Konrad von Wallenrode, 1391'den 1393'e kadar Töton Şövalyeleri'nin 24. Büyük Üstadıydı. Modern kaynaklar, onun sıcakkanlı, gururlu ve acımasız olma eğilimleri olduğunu iddia etseler de Konrad'a karşı dostça yaklaşırlar.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich von Plauen</span>

Heinrich von Plauen, Kasım 1410'dan Ekim 1413'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 27. Büyük Üstadıydı. Grunwald Muharebesi'nin ardından Büyük Üstat olduktan sonra, Litvanya ve Polonya ile olan savaşı sert bir şekilde uzatma taraftarıydı. Ailesinin tüm erkek üyeleri Heinrich (Henry) olarak vaftiz edildiğinden, akrabası Heinrich Reuß von Plauen ile ayırt edilebilmesi için bazen kendisine Büyük Heinrich von Plauen denir.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Reffle von Richtenberg</span>

Heinrich Reffle von Richtenberg, 1470'den 1477'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 33. Büyük Üstadıydı..

<span class="mw-page-title-main">Konrad Zöllner von Rotenstein</span>

Konrad Zöllner von Rotenstein, 5 Ekim 1382'den 20 Ağustos 1390'daki ölümüne kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 23. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Balga</span>

Balga, Rusya'nın Kaliningrad Oblastı'nda Töton Tarikatı'na ait bir ortaçağ kalesi. Kale kalıntıları, Vistül Lagünü'nün kıyısında, Kaliningrad'ın 30 km (19 mi) güneybatısında, Bagrationovsky Bölgesi'nin Pogranichny beldesinde, Mamonovo'nun kuzeyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig von Erlichshausen</span>

Ludwig von Erlichshausen, 1449/1450'den 1467'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 31. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ludolf König von Wattzau</span>

Ludolf König von Wattzau, bazen basitçe Ludolf König olarak anılır, 1342'den 1345'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 20. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Reuß von Plauen</span>

Heinrich Reuß von Plauen, 1467'den 1470'e kadar hüküm süren 1441'den 1449'a kadar yönettiği Töton Şövalyeleri'nin 32. Büyük Üstadıydı.. Bir önceki Büyük Üstat Ludwig von Erlichshausen'in yeğeni ve 27. Büyük Üstat Heinrich von Plauen'in uzak akrabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Dusemer</span>

Heinrich Dusemer von Arfberg, genellikle basitçe Heinrich Dusemer olarak bilinir, Töton Şövalyeleri'nin 21. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Frederick von Sachsen (Töton Şövalyesi)</span>

Friedrich von Sachsen veya Friedrich von Wettin olarak da bilinen Saksonya Dükü Frederick, 1498-1510 yılları arasında hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 36. Büyük Üstadıydı. Saksonya Dükü III.Albert ve Podebrady'li George'un kızı Poděbrady'li Sidonie'nin üçüncü oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Werner von Orseln</span> Töton Tarikatı büyük üstadı (1280-1330)

Werner von Orseln, 1324'ten 1330'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 17. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Poppo von Osterna</span>

Poppo von Osterna, 1253'ten 1256'ya kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 8. Büyük Üstadıydı. Frankonyalı asil bir aileden gelmektedir; 1228'de tarikata katılmış ve Prusyalılara karşı bir dizi başarılı seferinin ardından Büyük Üstat olarak seçilmiştir. Onun dönemine, 16. yüzyıla kadar tarikatın merkezi haline gelen Prusya'daki Töton Şövalyeleri'ni sağlamlaştırma girişimleri damgasını vurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Johann von Tiefen</span>

Johann von Tiefen, 1489'dan 1497'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 35. Büyük Üstadıydı.

Peter von Dusburg, Töton Şövalyeleri Papaz-Kardeş ve tarihçisidir. Prusya'daki 13. ve 14. yüzyıl başlarındaki Töton Şövalyelerini ve Eski Prusyalıları anlatan Chronicon terrae Prussiae'yi yazdığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Walter von Cronberg</span> Töton Şövalyelerinin büyük üstadı

Walter von Cronberg, 1527'den 1543'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 38. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Konfederasyonu</span>

Prusya Konfederasyonu 21 Şubat 1440'ta Kwidzyn'de 53 soylu ve din adamından oluşan bir grup ve Prusya'daki 19 şehir tarafından Töton Şövalyeleri'nin keyfiliğine karşı çıkmak için kurulan bir organizasyondur. Daha önce 1397'de Chełmno Arazisi soyluları tarafından kurulan Kertenkele Birliği'ne benzer bir organizasyona dayanmaktadır.

Rahipler Savaşı (1467-1479) Polonya'nın Warmia eyaletinde, Polonya Kralı IV. Kazimierz ile Warmia bölümü tarafından - kralın onayı olmadan - seçilen Warmia'nın yeni piskoposu Nicolaus von Tüngen arasında bir çatışmadır. Nicolaus von Tüngen, yakın zamanda imzalanan İkinci Toruń Barışı'nın revizyonunu isteyen Polonya'nın vasalları olan Töton Şövalyeleri tarafından desteklenmiştir.