İçeriğe atla

Martin Sommer

Walter Gerhard Martin Sommer (8 Şubat 1915 - 7 Haziran 1988), Dachau ve Buchenwald toplama kamplarında gardiyan olarak görev yapan bir SS Hauptscharführer'di (astsubay çavuş). "Buchenwald'ın Cellatı" olarak bilinen Sommer, söylendiğine göre iki Avusturyalı rahip Otto Neururer[1] ve Mathias Spannlang'ın[2] baş aşağı çarmıha gerilmesini emreden ahlaksız bir sadist olarak görülüyordu.[3][4]

Buchenwald

1943'te Reichsführer Heinrich Himmler, Buchenwald kampındaki zulüm ve yolsuzluk suçlamalarını soruşturması için SS yargıcı Georg Konrad Morgen'i atadı. Sommer, aşırı gaddarlığı ve sadistliği nedeniyle suçlandı ve Morgen'in huzurunda yargılandı. Ayrıca komutan Karl Koch ve eşi Ilse Koch da yargılandı.

Morgen'in belirttiğine göre Sommer'ın masasının altında, zeminin altında gizli bir bölmesi vardı. Kurbanlarına işkence etmeyi bitirdikten sonra, onları öldürmek için kullandığı iğneler gibi özel işkence aletlerini bu bölmede sakladı, onlara karbolik asit enjekte etti veya damarlarına hava enjekte ederek ölümlerine neden oldu. Bazı durumlarda, gece geç saatlerde yapılan özel işkence seanslarından sonra, kurbanlarının cesetlerini sabah onları elden çıkarana kadar yatağının altına saklardı.

Ahlaksızlıkları arasında bir Alman papazı dövmek, kışın onu çıplak olarak dışarıda asmak, ardından üzerine kovalarla su atmak ve donarak ölmesine izin vermek vardı. Başka bir olayda Sommer, bir mahkûm arkadaşı için Günah çıkarma ayini yaptığı için bir Katolik rahibi öldüresiye dövdü.

1943 baharında Sommer, normal bir savaş bölümüne transfer edildi. Geri çağrıldığı Ağustos 1943'e kadar 9. SS Panzer Tümeni Hohenstaufen'de görev yaptı. Sommer daha sonra tutuklandı ve zimmete para geçirmek ve kampta izinsiz cinayetler işlemekle suçlandı. Sommer başlangıçta suçunu reddetti, ancak 40 ila 50 mahkûmu gizlice öldürdüğünü itiraf etti. Sommer'in 1967'deki kendi ifadesine göre, yalnızca iki cinayet ve bir cinayete teşebbüsle suçlandı. Mahkeme, Koch'un kişisel emriyle işlediği yetkisiz cinayetler hakkında ifade vermesine izin vermemişti.

Sommer'in herhangi bir suçlamadan hüküm giyip giymediği bilinmiyor. Ancak yargılamanın ardından cephede denetimli serbestlik cezasına çarptırıldı. 8 Nisan 1945'te Sommer, bir Amerikan bombardıman uçağının tankının yanına düşmesi sonucu ciddi şekilde yaralandı. Sommer sol kolundan, sağ bacağından ve midesinden yaralandı. Sol kolundaki ve sağ bacağındaki yaralar, ikisinin de kesilmesini gerektirecek kadar ağırdı.[5] Bu yüzden sol kolu ve bacağı ampute edildi.

Yaraları iyileştikten sonra, SS üyeliği nedeniyle Amerikan işgal yetkilileri tarafından gözaltına alındı. Ancak kimliğini gizlemeyi başardı ve böylece Buchenwald davasında neredeyse kesin bir ölüm cezasına çarptırılacak olan cezadan kurtuldu. Sommer, Haziran 1947'de gözaltından serbest bırakıldı ve bir engelliler evine gönderildi. O yıl eski bir mahkûm onu tanıdı ve bu da Şubat 1950'de tutuklanmasına yol açtı. Ancak, savaş sırasında aldığı yaralar nedeniyle başlangıçta suçlamalar düştü.[6]

Yeniden yargılama ve hapis

Serbest bırakıldıktan sonra, evlendiği, bir çocuk babası olduğu ve hizmetle ilgili engelleri için başvuruda bulunduğu ve emekli maaşı aldığı Batı Almanya'ya döndü. 1957'de 101 toplama kampı mahkûmunun ölümünde suç ortaklığı yapmakla suçlandı. Temmuz 1958'de Batı Almanya'daki Bayreuth bölge mahkemesinde nihayetinde 25 kişinin ölümünden suçlu bulundu ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Temyiz üzerine, dava Mayıs 1959'da Federal Mahkeme tarafından onaylandı. 1971'de Sommer, savaş sırasındaki yaralarının tedavisine devam edecek bir tesis olmadığı için hapishaneden serbest bırakıldı. Bir hastaneye ve 1973'te bir huzurevine nakledildi ve 1988'deki ölümüne kadar orada kaldı.[7][8][9][10]

Kaynakça

  1. ^ Died 30 May 1940 Feast day of Joan of Arc
  2. ^ Died 5 June 1940 Feast day of Saint Boniface, bishop and martyr.
  3. ^ The resistance in Austria, 1938-1945 by Radomír V. Luža. University of Minnesota Press (Minneapolis April 9, 1984) 0-8166-1226-9 978-0816612260
  4. ^ W.R. Garscha et al.: Rudolf Watzek-Mischan 30 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., NachKriegsJustiz 24 Temmuz 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Bernd Mayer: Martin Sommers unfassbares Leben in: Heimatkurier 1/2007 des Nordbayerischen Kuriers, S. 12 f.
  6. ^ ""beast of Buchenwald" Found Fit to Marry; Avoided Trial As Sick Man". Jewish Telegraphic Agency (İngilizce). 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  7. ^ "University of Amsterdam: Justiz und NS-Verbrechen Nazi Crimes on Trial". 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2010. 
  8. ^ System der NS-Konzentrationslager: 1933-1939 by Klaus Drobisch, Günther Wieland Publisher: Wiley VCH (12 Aug 1993) 3-05-000823-7 978-3050008233
  9. ^ Konzentrationslager Buchenwald, 1937-1945: Begleitband zur ständigen ... by Harry Stein, Gedenkstätte Buchenwald Publisher: Wallstein Verlag (1999) Language: German 3-89244-222-3 978-3892442226
  10. ^ Time Magazine; West Germany: The Monster

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Josef Mengele</span> Alman suçlu (1911-1979)

Josef Rudolf Mengele, Nazi toplama kampı Auschwitz-Birkenau'da yaptığı acı verici ölümcül deneylerle bilinen bir Alman Nazi doktor. 2 milyon kişinin insanlık suçu işlenerek öldürülmesinden sorumlu tutulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amon Göth</span>

Amon Leopold Göth, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'daki Kraków-Płaszów toplama kampı'nın komutanlığını yapan Alman SS subayı.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Jodl</span> Wehrmacht Kıdemli Orgenarali

Alfred Jodl, Alman Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">Majdanek toplama kampı</span>

Majdanek toplama kampı, II. Dünya Savaşı'nda Polonya'nın Alman işgali sırasında Schutzstaffel tarafından Lublin şehrinin eteklerinde inşa edilen ve işletilen bir Nazi toplama ve imha kampıydı. Yedi gaz odası, iki ahşap darağacı ve toplam 227 yapısıyla Nazi toplama kamplarının en büyükleri arasında yer alıyordu. Başlangıçta imhadan ziyade zorla çalıştırma amaçlı olsa da, Almanların işgal altındaki kendi anavatanlarındaki tüm Polonya Yahudilerini öldürme planı olan Reinhardt Operasyonu sırasında insanları endüstriyel ölçekte öldürmek için kullanıldı. 1 Ekim 1941'den 22 Temmuz 1944'e kadar faaliyette olan kamp neredeyse hiç bozulmadan ele geçirildi. Bagration Harekâtı sırasında Sovyet Kızıl Ordusu'nun hızlı ilerleyişi SS'lerin altyapısının çoğunu yok etmesini engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Ilse Koch</span> Alman siyasi suçlu hapishanelerinin komutanı Karl Otto Kochun eşi

Ilse Koch, Siyasi suçlu hapishaneleri'nin komutanı Karl Otto Koch'un eşi. Buchenwald Toplama Kampı'nda mahkûmlara karşı sadist davranışları ve acımasızlığından dolayı Buchenwald Cadısı olarak ünlenmiştir. Ayrıca insanlık tarihinin en acımasız kadınları arasında yer alır. Dövmeli vücutlara düşkünlüğü ile tanınan Ilse Koch öldürttüğü esirlerin derilerindeki dövmeleri kesip çanta, eldiven, gece lambası, hatta işlemeli iç çamaşırı yapmıştır. Kendisine "Buchenwald'ın Canavarı", "Buchenwald Kraliçesi", "Buchenwald'ın Kızıl Cadısı", "Kasap Dul", ve daha yaygın olarak "Buchenwald Kaltağı" lakaplarıda takılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Dachau toplama kampı</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan ilk yerleşke

Dachau toplama kampı, Nazi Almanyası tarafından 22 Mart 1933'te inşa edilen ve en uzun süredir devam eden toplama kampıdır. Kamp başlangıçta Hitler'in komünistler, sosyal demokratlar ve diğer muhaliflerden oluşan siyasi muhaliflerini tutuklamayı amaçlıyordu. Almanya'nın güneyinde, Bavyera eyaletindeki Münih'in kuzeybatısına, yaklaşık 16 km uzaklıkta olan Orta Çağ kenti Dachau'nun kuzeydoğusunda, terk edilmiş bir mühimmat fabrikasının arazisinde bulunuyor. Heinrich Himmler tarafından açıldıktan sonra amacı, önce zorla çalıştırma ve daha sonra Yahudilerin, Romanların, Alman ve Avusturyalı suçluların ve son olarak Almanya'nın işgal ettiği veya istila ettiği ülkelerden gelen yabancı uyrukluların hapsedilmesini kapsayacak şekilde genişletildi. Dachau kamp sistemi, çoğu çalışma kampı olan yaklaşık 100 alt kampı içerecek şekilde büyüdü. Güney Almanya ve Avusturya'nın her yerinde bulunuyorlardı. Ana kamp 29 Nisan 1945'te ABD güçleri tarafından kurtarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ravensbrück toplama kampı</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan yerleşke

Ravensbrück toplama kampı, 1939'dan 1945'e kadar Kuzey Almanya'da, Berlin'in kuzeyine 90 km uzaklukta Ravensbrück köyünün yakınındaki bir bölgede yalnızca kadınlara yönelik bir Nazi toplama kampıydı. Kamp anıtının, savaş sırasında kampta bulunan 132.000 kadına ilişkin tahmini rakamı arasında, yaklaşık 48.500'ü Polonya'dan, 28.000'i Sovyetler Birliği'nden, neredeyse 24.000'i Almanya ve Avusturya'dan, yaklaşık 8.000'i Fransa'dan ve binlercesi diğer ülkelerden yer aldı. Toplamda 20.000'den fazla mahkûm Yahudiydi. Yüzde seksen beşi diğer ırklardan ve kültürlerdendi. Yüzde 80'den fazlası siyasi mahkûmlardı. Pek çok mahkûm Siemens & Halske tarafından köle işçi olarak çalıştırıldı. 1942'den 1945'e kadar Naziler, sülfonamidlerin etkinliğini test etmek için Ravensbrück mahkûmları üzerinde tıbbi deneyler yaptı. 1941 baharında SS, 1944'te kampın gaz odalarını inşa eden ve yöneten erkek mahkûmlar için bitişikte küçük bir kamp kurdu. Ravensbrück kampından geçen kadın mahkûmlardan yaklaşık 50.000'i öldü, gaz odalarında yaklaşık 2.200 kişi öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerden arındırma</span> nazilerden arınma hareketi

Nazilerden arındırma veya denazifikasyon, II. Dünya Savaşı'nın ardından Müttefik Devletler tarafından Alman ve Avusturya toplumlarında uygulanan ve nasyonal sosyalizmin etkisini kültür, toplum, ekonomi, basın, hukuk ve siyaset alanlarından silmek için uygulanan politikaları anlatır. Politika kapsamında sorumlu örgüt liderleri görevden alınmış, ilgili kurumlar kapatılmıştır. Politika, savaşın hemen ardından toplanan Potsdam Konferansı'nda kararlaştırılmıştır. Politika kapsamındaki uygulamalar Soğuk Savaş'ın başlamasıyla beraber fiilen sona erdirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Roschmann</span> Avusturyalı asker (1908-1977)

}} Eduard Roschmann, Nazi SS örgüt üyesi ve 1943 yılında Riga'daki getto komutanı idi. Çok sayıda cinayet ve diğer zulümlerden sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Şehu</span>

Mehmet İsmail Şehu, 1954 yılından 1981 yılına kadar Arnavutluk'ta Başbakanlık yapan Arnavut komünist. Başarılı askeri taktikleri ile komünist partizanlara liderlik yaparak Marksist düşüncenin Arnavutluk'ta yayılmasını sağlamıştır. Mehmet Şehu, II. Dünya Savaşı sonuna kadar elindeki gücü Enver Hoca ile paylaştı. Resmi Arnavut hükûmeti kaynaklarına göre Mehmet Şehu "ülkenin en tehlikeli düşmanı ve hain" ilan edilmesiyle birlikte ailesi ve akrabalarının yakalanıp mahkûm edilmesinden sonra 17 Aralık 1981'de intihar etti. Bununla birlikte bazı rivayetlere göre Şehu'nun öldürülme emrini veren kişi Enver Hoca'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Kelly Anne Bates cinayeti</span>

Kelly Anne Bates 16 Nisan 1996 tarihinde 17 yaşındayken İngiltere'nin Manchester şehrinde öldürülen İngiliz kızdır. James Patterson Smith tarafından bir küvette boğularak öldürülmüştür. Ölümünden önce dört haftanın üzerinde bir süre işkence görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kommando 99</span>

Kommanda 99, Politik Departman üyelerinden oluşan Buchenwald toplama kampındaki bir infaz ekibinin iç adıydı. "99" adı bu ekibin dahili telefon numarasından gelmektedir. Bu ekip Genickschussanlage olarak bilinen "boyundan vurma tekniği" ile Sovyet mahkûmları Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında sistematik olarak öldürdü.

<span class="mw-page-title-main">Hinzert toplama kampı</span> Trier yakınlarında bir toplama kampı.

Hinzert toplama kampı Trier şehri yakınlarında bugün Rheinland-Pfalz sınırları içinde kalan Hinzert mevkiinde kurulmuş, 1939 yılından 1945 yılının Mart ayına değin aralıksız çeşitli fonksiyonlarda kullanılmış bir nazi toplama kampıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mittelbau-Dora toplama kampı</span>

Mittelbau-Dora toplama kampı, ya da KZ Mittelbau-Dora, Thüringen'de Nordhausen şehrinin kuzeyinde bulunan bir nazi toplama kampına verilen addır. Buraya getirilen mahkûmların yeraltı fabrikası Mittelwerk GmbH'de zorla çalıştırıldıkları bilinmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi bu kampta infaz edildi. aynakça

Özel;
<span class="mw-page-title-main">Hertha Bothe</span>

Hertha Bothe, II. Dünya Savaşı sırasında, Alman toplama kampı muhafızıydı. Nazi Almanyası'nın yenilgisinden sonra savaş suçlarından hapse atıldı ve daha sonra 22 Aralık 1951'de İngiliz hükûmeti tarafından hoşgörü eylemi olarak hapisten erken serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Waldemar Hoven</span>

Waldemar Hoven Bir Nazi ve Buchenwald toplama kampında bir doktordu.

<span class="mw-page-title-main">Esterwegen toplama kampı</span> Nazi toplama kampı

Esterwegen yakınlarındaki Esterwegen toplama kampı, ilk olarak Almanya'nın Emsland bölgesinde kurulan bir dizi kamp içinde erken bir Nazi toplama kampı idi. Kamp, 1933 yazında 2000 siyasi "Schutzhäftlinge" için bir toplama kampı olarak kurulmuş ve bir süre Dachau'dan sonra en büyük ikinci toplama kampı olmuştur. Kamp 1936 yazında kapatılmıştır. Bundan sonra 1945 yılına kadar esir kampı olarak kullanılmıştır. Siyasi mahkûmlar ve Nacht und Nebel olarak adlandırılan mahkûmlar da burada tutulmuştur. Savaş sona erdikten sonra Esterwegen İngiliz toplama kampı, hapishane ve 2000 yılına kadar Alman Ordusu için bir depo olarak hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">Georg Konrad Morgen</span>

Georg Konrad Morgen, Nazi toplama kamplarında işlenen suçları araştıran bir SS yargıcı ve avukatıydı. SS-Sturmbannführer (binbaşı) rütbesine yükseldi. Morgen, savaştan sonra birkaç Nazi karşıtı davada tanık olarak görev yaptı ve hukuk kariyerine Frankfurt'ta devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Nazi toplama kamplarındaki kadın gardiyanlar</span>

Aufseherin, Nazi toplama kamplarındaki kadın gardiyanların unvanıydı. Toplama kamplarında görev yapan 50.000 gardiyanın yaklaşık 5.000'i kadındı. 1942'de ilk kadın gardiyanlar Ravensbrück toplama kampı'ndan Auschwitz-Birkenau ve Majdanek'e geldi. Almanca Aufseherin pozisyon unvanı (kadın) "gözetmen" veya "görevli" anlamına gelir. Daha sonra kadın gardiyanlar Bolzano(1944-1945), Kaiserwald-Riga (1943-44), Mauthausen-Gusen toplama kampı(Mart - Mayıs 1945), Stutthof Toplama Kampı(1942-1945), Vaivara toplama kampı (1943-1944), Vught(1943-1944) gibi Nazi toplama kampları, alt kamplar, çalışma kampları, gözaltı kampları ve diğer görevlere dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Alman Toprak ve Taş İşleri</span>

Alman Toprak ve Taş İşleri, Nazi Almanyası'ndaki devlet inşaat projeleri için inşaat malzemeleri tedarik etmek ve üretmek üzere kurulmuş, SS'e ait bir şirketti. DEST, SS Ana Ekonomik ve İdari Ofisinin (WVHA) Amtsgruppe W'nin bir yan kuruluşuydu. Her ikisi de Amt. W ve WVHA'ya Waffen-SS generalleri Oswald Pohl ve Georg Lörner başkanlık ediyordu. DEST'in genel merkezi, Mauthausen'in bir yan kampı olan Gusen II'nin 1944'te inşa edildiği Avusturya'nın küçük bir kasabası olan Sankt Georgen an der Gusen'de bulunuyordu.