İçeriğe atla

Martin Schadt

Martin Schadt (2007)

Martin Schadt (1938 doğumlu) İsviçreli bir fizikçi ve mucit'tir.

Biyografi

1970 yılında fizikçiler Martin Schadt ve Wolfgang Helfrich, İsviçre, Basel'deki F. Hoffmann-La Roche Ltd'nin Merkezi Araştırma Laboratuvarlarında bükülmüş nematik alan etkisini (TN-etkisi) icat etti. Sonuçta alınan CH532261 patenti, dünya çapında elektronik ve saat sanayine lisanslandı ve böylece düz panel alan etkili sıvı kristal (LC) ekranlara yönelik bir paradigma değişikliği başlattı.

1970'lerin başında Martin Schadt TN- ve sonraki alan etki uygulamaları için yeni, etkiye özgü sıvı kristal malzemelere kriterler elde etmek için sıvı kristal moleküler yapılar, malzeme özellikleri, elektro-optik etkiler ve ekran performansı arasındaki ortak ilişkileri araştırmaya başladı. Fizik ve kimyayı içeren bilim dalları arası yaklaşımı, modern endüstriyel LC malzeme araştırmalarının temeli oldu ve çok sayıda yeni işlevsel molekülün ve yeni elektro-optik etkilerin keşfine ve üretimine yol açtı. 1970 yılında TN etkisinin icadından kısa bir süre sonra ilk Japon dijital TN-LCD saatlerinin ekranlarında kullanılan pozitif dielektrik anizotropi ile ilk ticari oda sıcaklığında nematik sıvı kristal karışımını geliştirdi.[1] İlaç şirketi Roche gelişmekte olan LCD endüstrisi için sıvı kristal malzemelerin ana tedarikçisi olarak kendini ispatlamış oldu.

Başarılar

Central Research Laboratories of F. Hoffmann-La Roche Ltd.’in laboratuvarlarında Martin Schadt ve Wolfgang Helfrich tarafından yapılan bükülmüş nematik alan etkisine dayalı alfa sayısal LCD'nin ilk prototipi. Fotoğraf M. Schadt'ın izniyle kullanılmıştır.

TN etkisi (yani bükülmüş nematik alan etkisi), yeni sıvı kristal malzemeler, organik yarı iletkenler ve biyofizik konusundaki öncü çalışmalarının yanı sıra, aşağıdaki etkileri ve teknolojileri ya bizzat veya ortak olarak icat etti:

  • ilk organik ışık yayan diyot (OLED) (1969, Kanada'nın NRC'sinde doktora sonrası olarak; ABD patenti 3,621,321),
  • LC'lerde Kerr etkisi (1972),
  • alan kaynaklı konuk ana bilgisayar renk değiştirmesi (1979),
  • çift frekanslı adresleme ve malzemeler (1982),
  • optik mod girişim (OMI) etkisi (1987),
  • deforme helis ferroelektrik (DHF)- ve kısa adımlı bi-stabil ferroelektrik (SBF)-etki (1989, 1990),
  • lineer foto-polimerizasyon (LPP) teknolojisi (1991).

Roche LC araştırmasının baş mucidi ve başkanı olarak geliştirilen LPP- Fotohizalamayı üretime yönlendirdi (1992–2002). Anahtar teknoloji olarak monomerik ve polimerik sıvı kristallerin mekanik yerine optik yollarla temassız hizalanmasını ve foto-modellenmesini sağlar. Bu, LC-girişim renk filtrelerini, optik geciktiricileri, kolesterik optik filtreleri, LCD'lerin görüş alanını geliştirmek için geniş görüşlü filmleri, belge ve marka koruması için yeni optik güvenlik unsurlarını, polimerik yansıma önleyici ve yönlü ışık saçan kaplamaları mümkün kılan nano ve mikro oluklu optik polimer ince film elemanların yanısıra stereo-polarizatörler gibi tekli alt tabakalar üzerinde çok çeşitli yeni optik ince film elemanlarının yanı sıra yeni görüntü yapılanmalarının yolunu açtı.

Martin Schadt ve ekibinin moleküler tasarım yaklaşımı, aşağıdaki ticari açıdan önemli sıvı kristal sınıflarının keşfine, patentlenmesine ve üretilmesine yol açmıştır: alkil siyano Schiff'bazlar ve esterler (1971),[2] “Fenil-pirimidinler” (1977), tüm son teknoloji yüksek enformasyon içerikli LCD'ler (1985–1995), çok sayıda anahtar haline gelen “alkenil sıvı kristaller”, sayısız "halojenli sıvı kristaller" (1989–1995) ve ilk güçlü "doğrusal olmayan optik (NLO)-ferroelektrik sıvı kristaller" (1992).

1994 yılına kadar Martin Schadt, F. Hoffmann-La Roche Ltd.'nin Sıvı Kristal Araştırma bölümünün başkanıydı. 1994 yılında Hoffmann-La Roche'dan bir yan şirket olarak bilim dalları arası araştırma ve geliştirme şirketi ROLIC Ltd'yi kurdu. 1994'ten emekli olana kadar ekim 2002'de faaliyette bulunan Martin Schadt, ROLIC Ltd.'nin CEO'su ve yönetim kurulu vekiliydi. 2005 yılında ROLIC'ten emekli oldu ve halen çeşitli araştırma gruplarının ve devlet kurumlarının bilim danışmanıdır.

Ödüller

  • Roche Araştırma ve Geliştirme Ödülü, 1986: "Yeni görüntüleme teknolojisinin atılımı için temel oluşturan sıvı kristal malzemeler, bunların fiziksel özellikleri ve elektro-optik bilgisine belirleyici katkılarından dolayı. Çalışmaları yeni pazarlanabilir ürünler sınıfına ve Roche'un yeni bir alanda bilimsel itibarına katkıda bulunmuştur."
  • Amerikan Enformasyon Ekranı Derneği (ing: American Society Information Display) (SID) Özel takdir ödülü, 1987: "Yüksek bilgi içerikli sıvı kristal ekranların teorisine ve pratiğe indirgenmesine önemli ve sürekli katkılar için" verildi.
  • Karl Ferdinand Braun Ödülü, 1992: Society for Information Display en yüksek takdir ödülü,[3] "Bükülmüş nematik ve diğer sıvı kristal görüntüleme teknolojilerinin geliştirilmesine yaptığı olağanüstü ve sürekli bilimsel ve teknik katkılarından dolayı" verildi.
  • Fellow Ödülü (Society for Information Display), 1992: "Bükülmüş nematik ve diğer sıvı kristal cihaz ve malzemelerin araştırılmasına ve geliştirilmesine yaptığı öncü katkılarından dolayı" verildi.
  • Aachen ve Münih Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler ödülü, 1994: "Bilgi teknolojisinin önemli bir bileşeni olarak sıvı kristal ekranın öncü buluşu için" (bilgi teknolojisine anahtar bileşen olarak Sıvı Kristal Ekranın öncü buluşu için) verildi.
  • Alman Fizik Derneği Robert Wichard Pohl ödülü, 1996: Wolfgang Helfrich ve Martin Schadt'a, "Buluşlarının ve sıvı kristal ekranların geliştirilmesinin onuruna" verildi.
  • 2008 25 Ekim 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. IEEE Jun-ichi Nishizawa madalyası: Wolfgang Helfrich ve James Fergason ile birlikte bükülmüş nematik sıvı kristal teknolojisinin geliştirilmesine öncülüğü için verildi.
  • Eduard-Rhein Teknoloji-ödülü 2009: Düz panel ekran uygulamaları için yeni elektro-optik işletim ilkeleri, ilgili malzeme ve cihaz kavramları alanında üstün ve uluslararası kabul görmüş başarıları için; en önemlisi, bükülmüş nematik sıvı kristal etkisinin -LCD'lerin başarısı için çok önemli çekirdek teknolojisi)- yanı sıra diğer sıvı kristal modları ve doğrusal olarak polimerize edilmiş foto polimerlerin birlikte icadı için[4] verildi.
  • İngiliz Likit Kristal Derneği George W. Gray madalyası 2010: 1969'da ilk OLED'i önerisi, 1972'de sıvı kristallerde Kerr etkisinin icadı, 1982'de çift frekans adreslemesi, 1989'da deforme helis ferroelektrikleri önermesi, Foto hizalamaya öncülük etmesi ve ticari olarak ilgili yeni sıvı kristal sınıflarının moleküler tasarımı için verildi.
  • Avrupa Bilimler Akademisi Malzeme Biliminde Blaise Pascal madalyası, 2010: Sıvı kristal ekranların ve sıvı kristal malzemelerin geliştirilmesine yaptığı öncü katkılardan dolayı verildi.
  • Avrupa Bilimler Akademisi Fellow ödülü (2011)
  • Frederiks madalyası: sıvı kristal fiziği alanındaki olağanüstü katkılardan dolayı Rus Likit Kristal Derneği'nin en yüksek ödülü (2011)
  • Charles Stark Draper ödülü ABD Ulusal Mühendislik Akademisi (NAE) tarafından G. Heilmeier, W. Helfrich, M. Schadt ve P. Brody'ye verildi, "Milyarlarca tüketici cihazında kullanılan Likit Kristal Ekranın (LCD) mühendislik gelişimi için".
  • Avrupa Mucit ödülü, (2013)

Yayınlar ve patentler özeti

  • Önde gelen uluslararası dergilerde 167 bilimsel yayın,
  • 110 ders,
  • 4 kitabın ortak yazarı,
  • Her biri 10-12 ülkede dosyalanmış 116'dan fazla temel patent (aralarında 100 ABD patenti vardır).

Anahtar yayınlar

Kitaplar

  • Schadt, M. (1994). "Liquid Crystal Displays". H. Stegemeyer (Ed.). Liquid Crystals. New York: Steinkopff/Springer. ss. 195-226. 
  • v. Zedtwitz, M.; Brauchli, M.; Schadt, M. (1996). "Ueberwindung nationaler Grenzen dargestellt am Beispiel der Liquid Crystal Display (LCD)-Technologie". O. Gassmann; M. v. Zedtwitz (Ed.). Internationales Innovations Management. Muenchen: Vahlen Verlag. ss. 143-154. 
  • Schadt, M. (1997). "Liquid Crystal Materials and Liquid Crystal Displays". E. N. Kaufmann; Ch. J. Summers (Ed.). Annual Review of Materials Sciences. 27. New York. ss. 305-375. 
  • Schadt, M. (1998). "Recent Advances in LPP-Photo-Alignment of Liquid Crystals Applied to the Phase-Retarder Image of Alfred Saupe". P.E. Cladis; P. Palffy-Muhoray (Ed.). Dynamics and Defects in Liquid Crystals. Amsterdam: Gordon and Breach Science Publishers. ss. 263-271. 

Kaynaklar

  • Gerhard H. Buntz (Patent Attorney, European Patent Attorney, Physicist, Basel), "Twisted Nematic Liquid Crystal Displays (TN-LCDs), an invention from Basel with global effects" 9 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Information No. 118, October 2005, issued by Internationale Treuhand AG 9 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Basel, Geneva, Zurich. Published in German
  • M. Schadt: "Milestones in the History of Field-Effect Liquid Crystal Displays and Materials", Jpn. J. Appl. Phys. 48(2009), pp. 1–9
  • David A. Dunmur and Horst Stegemeyer: "Crystals that Flow: Classic papers from the history of liquid crystals", Compiled with translation and commentary by Timothy J. Sluckin (Taylor and Francis 2004), 0-415-25789-1, History of Liquid Crystals Homepage
  • Rolf Bucher: "Wie Schweizer Firmen aus dem Flüssigkristall-Rennen fielen", Das Schicksal von Roche und BBC-Entwicklungen in zehn Abschnitten", Neue Zürcher Zeitung 26 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Nr.141 56 / B12, 20.06.2005
  • Werner Becker, Hans-Juergen Lemp: "100 years of Commercial Liquid Crystal Materials", Information Display 9 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2, 2004
  • Merck KGaA, Corporate Communications: "100 years of Liquid Crystals at Merck: The history of the future." March 2004, Merck KGaA, Darmstadt, Germany
  • Werner Becker (editor): "100 years Liquid Crystals", Liquid Crystal Newsletter No. 19, 2004, Merck KGaA, Darmstadt, Germany
  • Michael Heckmeier, et al.: "Liquid Crystals for Active Matrix Displays", Merck KGaA, Darmstad, Germany
  • Merck KGaA, Corporate Communications: "Liquid Crystals: Merck Makes Bits & Bytes Visible", Merck KGaA, Darmstad, Germany

Kaynakça

  1. ^ George W. Gray, Stephen M. Kelly: "Liquid crystals for twisted nematic display devices", J. Mater. Chem., 1999, 9, p. 2037–2050
  2. ^ A. Boller, H. Scherrer, M. Schadt and P. Wild: Low electrooptic threshold in new liquid crystals, Proc. IEEE, 60 (1972), 8, p. 1002-1003
  3. ^ "Karl Ferdinand Braun Prize". Society for Information Display. 2012. 11 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2013. 
  4. ^ "Technologiepreis - Technology Award 2009". www.eduard-rhein-stiftung.de. 24 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">LED</span> yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır

LED, yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920'lerde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde icat edildi ve 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi. Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni radyo alıcılarında kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etti ve 1927 yılında bir Sovyet gazetesinde LED hakkında buluşlarını yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar monitörü</span> elektronik ekran

Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsiyle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden karşı çaprazındaki diğer köşesine olan uzaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">Maddenin hâlleri</span> maddenin farklı aşamalarında yer alan farklı hâlleri

Bir fizik terimi olarak maddenin hâli, maddenin aldığı farklı fazlardır. Günlük hayatta maddenin dört farklı hâl aldığı görülür. Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir. Örneğin; Bose-Einstein yoğunlaşması ve nötron-dejeneje maddesi. Fakat bu hâller olağanüstü durumlarda gerçekleşir, çok soğuk ya da çok yoğun maddelerde. Maddenin diğer hâllerininde, örneğin quark-gluon plazmalar, mümkün olduğuna inanılır fakat şu an sadece teorik olarak bilinir. Tarihsel olarak, maddenin özelliklerindeki niteleyici farklılıklara dayanarak ayrım yapılır. Katı hâldeki madde bileşen parçaları ile bir arada tutulur ve böylece sabit hacim ve şeklini korur. Sıvı hâldeki madde hacmini korur fakat bulunduğu kabın şeklini alır. Bu parçalar bir arada tutulur ama hareketleri serbesttir. Gaz hâlindeki madde ise hem hacim olarak hem de şekil olarak bulunduğu kaba ayak uydurur.Bu parçalar ne beraber ne de sabit bir yerde tutulur. Maddenin plazma hâli ise, nötr atomlarda dahil, hacim ve şekil olarak tutarsızdır. Serbestçe ilerleyen önemli sayıda iyon ve elektron içerirler. Plazma, evrende maddenin en yaygın şekilde görülen hâlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kristal</span>

Kristal, billur ya da kesme cam, kimyadaki katı haldeki bir elementin veya bileşiğin, molekül, atom veya iyon yığınlarının (paketinin) kesin geometrik bir yapı göstermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Polyester</span>

Poliester, ana zincirlerinin her tekrar biriminde ester işlevsel grup içeren polimerlerin bir kategorisidir.

<span class="mw-page-title-main">Piezoelektrik</span> Sıkıştırlmış veya basınç uygulanmış elektrik

Piezoelektrik özelliği, bazı malzemelere uygulanan mekanik basınç sonucunda, malzemenin elektrik alan ya da elektrik potansiyel değiştirme yeteneğidir. Bu etki, malzemenin içindeki polarizasyon yoğunluğundaki değişmeyle doğrudan alakalıdır. Eğer malzeme kısa devre değilse, uygulanan stres malzemede bir voltaj meydana getirir. Piezo kelimesi, Yunancadan türetilmiştir; “sıkıştırmak, basınç uygulamak” anlamlarına gelmektedir. Piezoelektrik malzemeler terslenebilirdir; yani “direkt piezoelektrik etki” sergileyen malzemeler, ters piezoelektirk etki de gösterirler. Örneğin, kurşun zirkonat titanat kristalleri, orijinal boyutundan %0,1 oranına kadar şekil değiştirebilirler. Bu etkinin “sesin oluşturulması ve algılanması”, “yüksek voltajlar oluşturulması”, “elektronik frekans yaratılması”, “mikrobalans” ve "optik çevrimcilerin aşırı ince odaklanması” gibi kullanışlı uygulamaları vardır. Aynı zamanda atomik çözünme sonucunda bilimsel birçok tekniğin temelini oluşturmakla birlikte, günlük kullanımda ateşleyici olarak çakmaklarda ve barbekülerde kullanılmaktadır. Kültobirasyonların piezoelektriğe doğrudan etkisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Sıvı kristal</span>

Sıvı kristaller, sıvıların ve katı kristallerin özellikleri arasında özelliklere sahip olan kimyasal maddelerdir. Örneğin, bir sıvı kristal (SK) bir sıvı gibi akar ama molekülleri bir kristalinki gibi yönlüdür. Çeşitli sıvı kristal fazları vardır, bunlar çiftkırılım gibi optik özellikleri ile tanımlanırlar. Polarize ışıkla mikroskop altında incelendiklerinde farklı sıvı kristal fazları farklı kristal dokular gösterir. Bunlar SK moleküllerinin farklı yönlü oldukları bölgelere karşılık gelir. Bu bölgelerin her birinde moleküller aynı doğrultuya sahiptirler. SK malzemeler her zaman sıvı kristallik göstermezler.

<span class="mw-page-title-main">Polarizasyon</span>

Polarizasyon dalganın hareket yönüne dik gelen düzlemdeki salınımların yönünü tanımlayan yansıyan dalgaların bir özelliğidir. Bu kavram dalga yayılımı ile ilgilenen optik, deprembilim ve uziletişim gibi bilim ve teknoloji sahalarında kullanılmaktadır. Elektrodinamikte polarizasyon, ışık gibi elektromanyetik dalgaların elektrik alanının yönünü belirten özelliğini ifade eder. Sıvılarda ve gazlarda ses dalgaları gibi boyuna dalgalar polarizasyon özelliği göstermez çünkü bu dalgaların salınım yönü uzunlamasınadır yani yönü dalganın hareketinin yönü tarafından belirlenmektedir. Tersine elektromanyetik dalgalarda salınımın yönü sadece yayılımın yönü ile belirlenmemektedir. Benzer şekilde katı bir maddede yansıyan ses dalgasında paralel stres yayılım yönüne dik gelen bir düzlemde her türlü yönlendirmeye tabi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">LED TV</span> arka aydınlatmasında Led teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan görüntüleme teknolojisi

LED TV, arka aydınlatmasında Led teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan görüntüleme teknolojisidir. LED TV, Light-emitting dioedes (LEDs) olarak da bilinmektedir, aynı zamanda LED televizyonlar için Led arkadan aydınlatmalı LCD televizyonlar da denilmektedir. Plazma ve OLED teknolojilerinden farklı olarak LED televizyonlarının ışık kaynağı kendine özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dislokasyon</span>

Dislokasyon ve diğer adıyla çizgisel kusur; malzeme biliminde, kristal yapıların atomsal dizilişlerinde bir çizgi boyunca görülen kusurlardır. Denge konumundan ayrılan atomlar sonucunda çizgi çevresinde artık gerilimler meydana gelir ve şekil değiştirme enerjisi depo edilir. Dislokasyonlar genellikle malzemelerin katılaşma sürecinde oluşmakla birlikte, plastik şekil değiştirme sırasında sayıları artar. Öte yandan boş köşelerin yığılması ve katı eriyiklerde görülen atomsal uyumsuzluk da bu kusurların oluşmasına sebep olabilir. Kenar dislokasyonu ve vida dislokasyonu olmak üzere iki ana dislokasyon türü vardır. Gerçekte ise bu iki dislokasyonun özellikleri bir arada görülür. Bu tür dislokasyonlara ise karışık dislokasyonlar adı verilmektedir.

Elektrolüminesans (EL) optik ve elektriksel bir olgudur ve malzemenin içinden geçen elektrik akımına veya çok güçlü elektriksel alana tepki olarak ışık yayma durumudur. Bu durum; ısıdan (akkorluk), kimyasal reaksiyondan (kemilüminesans), sesten (Sonoilüminesans) veya diğer mekanik aksiyondan (mekanolüminesans) oluşan kara cisim ışınımından farklıdır.

Ferroelektrik, harici elektrik alan tarafından muhafaza edilen spontane elektrik polarizasyonuna sahip olan metallerin özelliğidir. Terim olarak, maddelerin kalıcı manyetik moment sergilediği Ferromanyetizmaya benzer şekilde kullanılır. Ferroelektrik 1920'de, Rochelle salt'da, Valasek tarafından keşfedildiğinde, Ferromanyetizma biliniyordu. Bu nedenle, en fazla ferroelektrik özellik gösteren maddeler demir içermemesine rağmen, demir anlamına gelen bir ön ek olan ferro kelimesi kullanıldı.

Retina Ekran, Apple tarafından önceki modellere göre daha yüksek piksel yoğunluğuna sahip ekranlar için kullanılan bir markadır. Apple, "Retina" terimini Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi, Kanada Fikri Mülkiyet Ofisi ve Jamaika'daki bilgisayarlar ve mobil cihazlar ile ilgili olarak ticari marka olarak kaydettirmeye başvurdu. 27 Kasım 2012'de ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi Apple'ın başvurusunu onayladı ve "Retina" şimdi bilgisayar ekipmanı için tescilli bir ticari markadır.

<span class="mw-page-title-main">AMOLED</span> Çeşitli teknolojik ürünlerde kullanılan ekran teknolojisi

AMOLED akıllı saat, mobil cihazlar, akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayarlar ve televizyonlarda kullanılan bir ekran teknolojisidir. OLED, organik bileşiklerin elektrolüminesan malzemeyi oluşturduğu belirli bir ince film gösterim teknolojisini tanımlar ve aktif matris, piksellerin adreslenmesinin ardındaki teknolojiyi belirtir.

<span class="mw-page-title-main">IPS LCD</span> LCD ekran teknolojisi

IPS LCD sıvı kristal ekranlar (LCD'ler) için bir ekran teknolojisidir. 1980'lerin sonunda "kıvrımlı nematik alan efektli" (TN) matris LCD'lerin ana sınırlamalarını çözmek üzere tasarlandı. Bu sınırlamalar güçlü görüş açısına ve düşük kaliteli renk reprodüksiyonuna sahipti. IPS LCD likit kristal (LC) tabakasının moleküllerinin yöneliminin düzenlenmesini ve değiştirilmesini içerir. Bu, aslında, cam plakalara paralel olarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">S-LCD</span> Şirket

S-LCD Corporation , Samsung Electronics'in sahibi olduğu, amorf TFT LCD panellerin Güney Koreli bir üreticisidir.

TFT LCD adreslenebilirlik ve kontrast gibi görüntü kalitesini artırmak için ince tabakalı transistör (TFT) teknolojisini kullanan sıvı kristal ekranın (LCD) bir varyantıdır. Bir TFT LCD, pasif matris LCD'lerin aksine bir aktif matris LCD'dir veya birkaç segmentli basit, doğrudan yönlendirmeli LCD'lerdir. Esas türlerine IPS LCD, kıvrımlı nematik alan etkisi, AFFS, MVA, PVA, ASV, ASV, DTP dahildir. Üreticileri ise S-LCD, Panasonic, AU Optronics, Samsung, Sharp Corporation, Hitachi ve birçok otomobil üreticileridir.

<span class="mw-page-title-main">Aktif matriks sıvı kristal ekran</span> düz panel ekran türü

Bir aktif matris sıvı kristal ekran (AMLCD), bir LCD ekranlı yüksek çözünürlüklü TV'ler, bilgisayar monitörü, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için tek canlı teknoloji olan düz panel ekran türüdür. Düşük ağırlık, çok iyi görüntü kalitesi, geniş renk gamı ve tepki süresi ile biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Faz yüzey bilimi</span>

Faz yüzey bilimi, katı - sıvı arayüzleri, katı - gaz arayüzleri, katı - vakum arayüzleri ve sıvı - gaz arayüzleri dahil olmak üzere iki fazın arayüzünde meydana gelen fiziksel ve kimyasal olayların incelenmesidir. Yüzey kimyası ve yüzey fiziği alanlarını içerir. İlgili bazı pratik uygulamalar yüzey mühendisliği olarak sınıflandırılmaktadır. Bilim heterojen kataliz, yarı iletken cihaz üretimi, yakıt hücreleri, kendi kendine monte edilen tek tabakalar ve yapıştırıcılar gibi kavramları kapsar. Faz yüzey bilimi arayüz ve kolloid bilimi ile yakından ilgilidir. Arayüzey kimyası ve fizik her ikisi için de ortak konulardır. Yöntemler farklı. Buna ek olarak, arayüz ve kolloid bilimleri, arayüzlerin özelliklerinden dolayı heterojen sistemlerde ortaya çıkan makroskopik olayları inceler.

Pasif matris, erken LCD'lerde kullanılan bir adresleme şemasıdır. Bu, m × n bir ekrana ulaşmak için yalnızca m + n kontrol sinyalinin gerekli olduğu bir matris adresleme şemasıdır. Pasif bir matristeki bir piksel, tekrar yenilenebilene kadar aktif sürücü devreleri olmadan durumunu korumalıdır.