İçeriğe atla

Martin Perl

Martin Lewis Perl
Martin Lewis Perl
DoğumMartin Lewis Perl
24 Haziran 1927(1927-06-24)
New York  ABD
Ölüm30 Eylül 2014 (87 yaşında)
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri
VatandaşlıkAmerikan
Mezun olduğu okul(lar)Columbia Üniversitesi
ÖdüllerNobel Fizik Ödülü (1995)
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarMichigan Üniversitesi
Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi (SLAC)
Liverpool Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Isidor Isaac Rabi

Martin Lewis Perl (24 Haziran 1927, New York - 30 Eylül 2014), keşfini gerçekleştirdiği Tau leptonu ile 1995 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmış olan Amerikalı fizikçi.[1]

Hayatı

Perl'in ailesi yoksulluk ve Antisemitizm'den kaçmak amacıyla, Rusya Polonya'sından Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmiş olan Yahudi göçmenidir.[1]

Eğitimi

1948 yılında şu anda Brooklyn Politeknik Üniversitesi olan Brooklyn Politeknik Enstitüsünden Kimya mühendisi olarak mezun oldu. Doktora için 1955 yılında gittiği Kolombiya Üniversitesinde, 1944 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanan Isidor Isaac Rabi kendisinin tez danışmanlığını yaptı. Kariyerine Michigan Üniversitesine bağlı Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi (SLAC)'ta devam etti.

Perl aynı zamanda Amerika Bilim Adamları ve Mühendisler kuruluşunda danışman olarak görev yapmaktadır. 2009 yılında ise Belgrad Üniversitesi tarafından kendisine Fahri doktora unvanı verildi.[2]

1995 yılında lepton fiziğine öncü nitelikteki deneysel katkılarından dolayı, Frederick Reines ise Nötrino tespiti için birlikte Nobel Fizik Ödülünü almaya hak kazandılar.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b *nobelprize.org. "Martin Lewis Perl Otobiyografisi". 24 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2012.  (İngilizce) (5 Mayıs 2012).
  2. ^ *rtv.rs. "Belgrad Üniversitesi fahri doktorları tanıtımı". 7 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2012.  (Hırvatça) (5 Mayıs 2012).
  3. ^ *nobelprize.org. "1995 Nobel Fizik Ödülü". 23 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2012.  (İngilizce) (5 Mayıs 2012).

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Wilson (fizikçi)</span> Şotland fizik, fizika üzrə Nobel mükafatı laureatı.

Charles Thomson Rees Wilson, yılları arasında yaşamış, X-ışınları, radyoaktivite ve kozmik ışın çalışmalarında kullanılmış “sis odası” buluşuyla 1927 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmış İskoç fizikçi ve meteorologtur.

<span class="mw-page-title-main">Victor Hess</span> Avusturyalı fizikçi (1883 – 1964)

Victor Francis Hess, kozmik ışınları keşfi ile 1936 Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmış Avusturyalı-Amerikalı fizikçidir.

Tau; tau leptonu, tau parçacığı veya tauon olarak adlandırılır. Tau negatif yüklü, elektron benzeri bir temel parçacıktır. Yarım spinlidir. Elektron, müon ve üç nötrinolara birlikte tau lepton kategorisindedir. Tau da tüm parçacıklar gibi, bir antimadde karşılığına sahiptir; Tau'nun bu durumuna "antitau" denir..

Lepton, temel parçacıklardan birisidir ve maddenin yapı taşıdır. En çok bilinen lepton, atomda bulunarak atomun kimyasal özelliklerini belirleyerek neredeyse tüm kimyayı oluşturan elektrondur. İki temel lepton sınıfı vardır: yüklü leptonlar ve nötr leptonlar. Yüklü leptonlar diğer parçacıklarla birleşerek atom ya da pozitronyum gibi bileşik parçacıklar meydana getirirken nötrinolar diğer parçacıklarla etkileşime girmezler ve bu sebepten algılanmaları çok zordur.

<span class="mw-page-title-main">Dennis Gabor</span>

Dennis Gabor, Macar asıllı İngiliz fizikçi, elektrik mühendisi ve mucit. Holografi'yi bulmuş ve üzerinde çalışmıştır. Bu çalışmalarıyla daha sonra 1971 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Zewail</span>

Ahmed Hassan Zewail Mısırlı-Amerikalı bilim insanı. 1999 yılında femtokimya üzerine çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde fizik ve kimya profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Adam Riess</span>

Adam Guy Riess, Özellikle Süpernovalar üzerine yaptığı araştırmalar ile tanınan Amerikalı astrofizikçi. Riess 2006 yılında Shaw Ödülü ve 2011 yılında Nobel Fizik Ödülü sahibi olmuştur. Nobel Fizik Ödülünü Saul Perlmutter ve Brian Schmidt ile birlikte evrenin genişlemesinin hızlandığına dair kanıt arama çalışmaları nedeniyle almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Heike Kamerlingh Onnes</span> Hollandalı fizikçi

Heike Kamerlingh Onnes, Nobel ödüllü Hollandalı fizikçi. Soğutma teknikleri ve malzemelerin yaklaşık mutlak sıfıra kadar soğutulduğunda nasıl davrandığı konularında araştırmalar yapmıştır. Onu Süperiletkenlik olgusunu araştırmaya sevk eden en önemli olay 1908 yılında 0,9 K'de helyumu sıvılaştırmayı başarmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jerome Friedman</span> Amerikalı fizikçi

Jerome Isaac Friedman 28 Mart 1930 Chicago doğumlu Amerikan fizikçidir. Massachusetts Institute of Technology (MIT), fizik fakultesi ve enstitüsünde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manne Siegbahn</span> İsveçli bilim insanı

Karl Manne Georg Siegbahn FRS X-ışını spektroskopisi alanında yaptığı buluşlar ve araştırmalar için 1924 yılında " Nobel Fizik Ödülü " kazanan İsveçli fizikçidir. Aynı ödülü 1981 yılında oğlu "Kai M. Siegbahn","Arthur L. Schawlow" ve "Nicolaas Bloembergen" ile paylaşmıştır. Şu ana kadar 4 kez baba ve oğul bu ödülü kazandı. Diğer baba-oğullar : William Bragg ve Lawrence Bragg (1915); Niels Bohr (1922) ve Aage Niels Bohr (1975); Joseph John Thomson (1906) ve George Paget Thomson (1937)

<span class="mw-page-title-main">Carl Wieman</span>

Carl Edwin Wieman, 1995 yılında Eric Allin Cornell ile ilk doğru Bose-Einstein Yoğuşmasını ürettiği için 2001 Nobel Fizik Ödülünü kazanan, günümüzde Colombia Üniversitesinde profesörlük yapan Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Reines</span> Amerikalı fizikçi (1918 – 1998)

Frederick Reines, Amerikalı fizikçi. Yaptığı nötrino deneyi ile 1995 yılında Nobel Fizik Ödülü almaya layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Louis Néel</span> Fransız fizikçi (1904 – 2000)

Louis Eugène Félix Néel, özellikle antiferromanyetizma ve ferromanyetizma ile ilgili temel çalışmaları sonucunda, katı hal fiziğine yaptığı önemli katkılar nedeniyle 1970 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Fransız fizikçi.

SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı, Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı başkanlığında, Stanford Üniversitesi'ne bağlı Bilim Enerji Ofis Departmanı tarafından işletilen ulusal laboratuvardır. Laboratuvarda 3,2 km uzunluğunda dünyanın en uzun doğrusal parçacık hızlandırıcısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gertrude Belle Elion</span> Amerikalı biyokimyager ve farmakolog (1918 - 1999)

Gertrude Belle Elion, Yahudi kökenli Amerikalı biyokimyager ve farmakolog ve 1988 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahiplerinden birisidir. Elion çok sayıda yeni ilaç geliştirmişir. Kullandığı yenilikçi araştırma yöntemleri daha sonra AIDS ilacı olan zidovudin'in geliştirilmesine yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leon Lederman</span> Amerikan matematikçi ve fizikçi (1922–2018)

Leon Max Lederman Amerikalı fizikçi. Martin Lewis Perl ile birlikte kuarklar ve leptonlar üzerine yaptıkları araştırmalarla 1982 yılında fizik dalında Wolf Ödülü'ne, Melvin Schwartz ve Jack Steinberger ile birlikte nötrinolar üzerine yaptıkları araştırmalarla da 1988 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. Batavia, Illinois'deki Fermilab'ın fahri müdürüdür. 1986 yılında Aurora, Illinois'de Illinois Mathematics and Science Academy'i kurdu ve 1998'e kadar burada çalıştı.

Melvin Schwartz, Amerikalı fizikçi. 1988 yılında arkadaşları Leon Max Lederman ve Jack Steinberger ile birlikte nötrinolar üzerine yaptıkları çalışmalar ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Ben R. Mottelson</span>

Ben Roy Mottelson, ABD doğumlu Danimarkalı nükleer fizikçi. Atom çekirdeğinin küresel olmayan geometrisi üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı 1975 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Thouless</span> İngiliz fizikçi (1934 – 2019)

David J. Thouless tam adı ile David James Thouless, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

De Gennes Ödülü malzeme kimyası alanındaki olağanüstü ve istisnai çalışmalar için Kraliyet Kimya Derneği tarafından 2008 yılında oluşturuldu ve iki yılda bir verilmeye başlandı. De Gennes Ödülü, Pierre-Gilles de Gennes'in çalışmalarını onurlanlandırmak adına onun adını taşımaktadır.