İçeriğe atla

Martin Fowler

Martin Fowler
São Paulo Üniversitesinde konuşma yaparken
Doğum1963 (60-61 yaşında)
Walsall, İngiltere
EğitimUniversity College London (BSc, 1986)[1]
MeslekYazılım mühendisi
İşverenThoughtWorks

Martin Fowler (1963 doğumlu), nesne yönelimli analiz ve tasarım, UML, kalıplar ve ekstrem programlama dahil çevik yazılım geliştirme metodolojilerinde uzmanlaşmış, yazılım geliştirme konusunda İngiliz bir yazılım geliştiricisi, uluslararası konuşmacı ve yazardır.

1999 tarihli Refactoring adlı kitabı, kod yeniden düzenleme uygulamasını popüler hale getirdi.[2] 2004 yılında mimari bir model olan Sunum Modeli'ni (PM) tanıttı.[3]

Biyografi

Fowler, İngiltere'nin Walsall kentinde dünyaya geldi ve büyüdü ve orada orta öğretimini Queen Mary's Gramer School'da aldı. 1986 yılında University College London'dan mezun oldu. 1994'te, Melrose banliyösünde Boston, Massachusetts yakınlarında yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı.[1]

Fowler, 1980'lerin başında yazılımla çalışmaya başladı. 1986 yılında üniversite dışında, 1991 yılına kadar Coopers & Lybrand için yazılım geliştirme alanında çalışmaya başladı.[4] 2000 yılında bir sistem entegrasyon ve danışmanlık şirketi olan ThoughtWorks'e[1] katıldı ve burada Baş Bilim Adamı olarak görev yaptı.[5]

Fowler, yazılım geliştirme konusunda dokuz kitap yazmıştır. Agile Alliance'ın bir üyesidir ve 2001'de 16 imzacı üye ile birlikte Çevik Yazılım Geliştirme Manifestosu'nun oluşturulmasına yardımcı olmuştur.[6]

Yayınlar

Kaynakça

  1. ^ a b c Martin Fowler 23 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at martinfowler.com. Retrieved 2012-11-15.
  2. ^ Stephane Faroult; Pascal L'Hermite (2008). Refactoring SQL Applications. O'Reilly Media. p. 8. 978-0-596-55177-3.
  3. ^ Stephen Chin; Dean Iverson; Oswald Campesato; Paul Trani (2011). Pro Android Flash. Apress. p. 300. 978-1-4302-3232-2.
  4. ^ James A. Highsmith (2002). Agile Software Development Ecosystems. Addison-Wesley Professional. p. 133. 978-0-201-76043-9.
  5. ^ Martin Fowler | ThoughtWorks 19 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved 2015-03-30.
  6. ^ Manifesto for Agile Software Development 23 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved 2012-12-10.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bjarne Stroustrup</span>

Bjarne Stroustrup C++ programlama dilini yaratması ve geliştirmesiyle bilinen Danimarkalı bir bilgisayar bilimcisidir. Columbia Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi ve Morgan Stanley'de Yönetici Direktör olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tümleşik geliştirme ortamı</span> yazılım geliştirmek için kullanılan yazılım ortamı

Tümleşik geliştirme ortamı, bilgisayar programcılarının hızlı ve rahat bir şekilde yazılım geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür.

Servis odaklı mimari veya hizmet yönelimli mimari, bilgisayarda sistemlerin işlevselliklerini iş süreçleri etrafında gruplaştırarak sistem geliştirmesi ve bütünleştirilmesinde yol gösteren bir yazılım tasarımı felsefesidir. HYM altyapısı, iş süreçlerine katılan değişik yazılım uygulamalarının birbirleriyle haberleşmek üzere yazılmamış olmalarına rağmen veri alışverişinde bulunmalarını sağlar. Hizmet yönelimi, hizmetlerin işletim sistemleri, programlama dilleri ve diğer teknolojik ayrıntılarla ancak gevşek bir bağ oluşturmasını hedeflenmektedir. HYM, geliştiricilerin başka kullanıcılar tarafından kullanılması amacıyla bir iletişim ağı üzerinden sundukları işlevleri ayrı birimlere ya da hizmetlere böler. Bu hizmetler birbirleriyle veri alışverişiyle veya aralarındaki etkinliği birden fazla hizmet arasında eşgüderek haberleşirler. Birçok yorumcu HYM kavramını eski kavramlar üzerine inşa edilmiş ya da daha eski dağıtık hesaplama kavramlarından geliştirilmiş olduğunu ileri sürerler.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Lyon</span>

Ağ güvenlik uzmanı, yazar, açık kaynak programcısı ve hackerdır. Takma adı Fyodor'dur. Sayısız kitabı,ağ güvenliği üzerine teknik makaleleleri, web siteleri vardır. Ayrıca Nmap Security Scanner'ın programcısıdır. Lyon; Honeynet Project kurucuları arasında yer alır. Computer Professionals for Social Responsibility(CPSR) organizasyonunun yardımcı başkanlığınıda yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Scrum</span>

Scrum, yazılım geliştirme ve yazılım Mühendisliği'nde bir uygulama geliştirme çerçevesidir. Proje yönetimi'nde karmaşık bir ortamda ürünleri geliştirmek, sunmak ve sürdürmek için Çevik yazılım geliştirme felsefesini benimseyen bir çerçevedir. "Hamleci yaklaşım" şeklinde bir çeviri önerilmiştir. Bu geliştirme çerçevesinin temel özelliği gözlemci, geliştirmeci ve tekrara dayalı olmasıdır. Birçok modern yazılım projesinin oldukça karmaşık olduğu ve en baştan tümünü planlamanın zor olacağı şeklindeki bir varsayımdan hareket eder. Bu karmaşıklığı üç ilke ile azaltmaya çalışır.

  1. Şeffaflık: Projedeki ilerlemeler ve sorunlar günlük olarak tutulur ve herkes tarafından izlenebilir olması sağlanır.
  2. Gözlem: Ürünün parçaları ya da fonksiyonları düzenli aralıklarla teslim edilir ve değerlendirilir.
  3. Uyumlanma: Ürün için gereksinimler en baştan bir defalığına belirlenmez, bilakis her teslimat tekrar değerlendirilir ve duruma göre uyarlamalar yapılır.
<span class="mw-page-title-main">MariaDB</span> Veritabanı yönetim sistemi, ilişkisel, açık kaynaklı, topluluk tarafından geliştirilmiş MySQL çatalı

MariaDB, ilişkisel veritabanı sistemi olan MySQL'in kaynak kodundan türemiş, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılarak ücretsiz olarak kullanılabilen, geliştirilmesi ve bakımı topluluk tarafından sürdürülen veritabanıdır. MySQL, önde gelen açık kaynaklı yazılım sistemi olarak ticari bir şirket olan Oracle tarafından satın alındıktan sonra MySQL'in ilk geliştiricileri tarafından Monty AB çatısı altında yine açık kaynak olarak MariaDB adıyla yola devam edeceği duyurulmuş ve oldukça ilgi görmüştür.

Yazılım alanında, SQL programlama araçları veritabanı yöneticileri (DBA) ve uygulama geliştiricileri için platformlar verimli ve doğru günlük görevlerini yerine getirmek için sağlar.

Programlama aracı ya da yazılım geliştirme aracı yazılım geliştiricilerin yazılım oluşturmak, bakımını yapmak ya da diğer yazılımlara destek vermek üzere kullandıkları bilgisayar programı. Kaynak kod düzenleyicileri, derleyiciler, yorumlayıcılar bu tip araçlara birer örnektir.

<span class="mw-page-title-main">HeidiSQL</span>

HeidiSQL; MySQL'in yanı sıra Microsoft SQL Server ve PostgreSQL için ücretsiz ve açık kaynaklı bir istemcidir. Kullanıcılar HeidiSQL ile veritabanlarını yönetmek için, bir oturum oluşturarak kabul edilebilir kimlik bilgileri olan bir yerel veya uzak MySQL sunucusuna giriş yapmalıdır. Bu oturumda kullanıcılar MySQL veritabanlarını bağlı MySQL sunucusu içinde yönetebilir ve bittiğinde sunucudan bağlantısını kesebilir. Özellik kümesi, en yaygın ve gelişmiş veritabanı, tablo ve veri kaydı işlemleri için yeterlidir, ancak bir SQL veritabanı önündeki tam işlevselliğe doğru aktif olarak gelişmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sözdizimi vurgulama</span> programlama, komut dosyası oluşturma ve işaretleme için editör aracı

Sözdizimi vurgulama, bilinen diğer adıyla syntax highlighting, programlama ve işaretleme dilleri için kullanılan metin editörlerinin bir özelliğidir. Bu özellik kaynak kodunu, ifadelerin kategorilerine göre farklı renklerde veya yazı tiplerinde gösterir. Özellik, programlama dillerinin ve işaretleme dillerinin yazımını kolaylaştırır; varsa sözdizimi hatalarını belirgin hale getirir.

Programlama bilgisayarda, bir altyordam bir birim olarak paketlenmiş belirli bir görevi yerine getiren bir dizi program talimatıdır. Bu birim daha sonra söz konusu görevin yapılması gereken her yerde programlarda kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kent Beck</span> Amerikalı yazılımcı

Kent Beck Amerikalı bir yazılım mühendisi ve ekstrem programlamanın yaratıcısıdır. işbirlikçi ve yinelemeli bir tasarım süreci için katı biçimsel belirtimlerden kaçınan bir yazılım geliştirme metodolojisi. Beck, Agile Manifesto'nun 17 orijinal imzacısından biriydi. Extreme ve Agile yöntemler, Beck'in belki de önde gelen savunucusu olduğu Test Odaklı Geliştirme (TDD) ile yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Grady Booch</span> Amerikalı yazılımcı

Grady Booch, Ivar Jacobson ve James Rumbaugh ile Birleşik Modelleme Dili'ni (UML) geliştirmesiyle tanınan Amerikalı bir yazılım mühendisidir. Yazılım mimarisi, yazılım mühendisliği ve işbirliğine dayalı geliştirme ortamlarındaki yenilikçi çalışmaları ile uluslararası alanda tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barry Boehm</span> Amerikalı yazılımcı (1935 – 2022)

Barry W. Boehm, Amerikalı bir yazılım mühendisi, bilgisayar bilimi, endüstri ve sistem mühendisliği alanında seçkin profesör, TRW Yazılım Mühendisliği Profesörü; Güney Kaliforniya Üniversitesi Sistem ve Yazılım Mühendisliği Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Yazılım mühendisliği alanına yaptığı birçok katkı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ivar Jacobson</span>

Ivar Hjalmar Jacobson, UML, Objectory, Rational Unified Process (RUP), görünüm odaklı yazılım geliştirme ve Essence'a büyük katkıda bulunan İsveçli - Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve yazılım mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Craig Larman</span>

Craig Larman 1958 yılında Kanada doğan bir bilgisayar bilimcisi, yazar ve organizasyonel geliştirme danışmanıdır. Bas Vodde ile en iyi LeSS formülasyonu ve ürün ve yazılım geliştirme üzerine birkaç kitabı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kdenlive</span> Video düzenleme yazılımı

Kdenlive özgür ve açık kaynaklı bir video düzenleme yazılımı. İlk olarak Linux için yazılmış olup sonradan Windows sürümü de yayınlanmaya başlamıştır. Linux ve Windows işletim sistemleri için kurulum gerektirmeden kullanılabilen taşınabilir sürümleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Değişmez</span> nesnelere uygulanan dönüşümler için değişmeden kalan matematiksel nesnelerin özelliği

Değişmez, matematikte nesnelere belirli bir türdeki işlemler veya dönüşümler uygulandıktan sonra değişmeden kalan bir matematiksel nesnenin özelliğidir. Belirli nesne sınıfı ve dönüşüm türleri genellikle terimin kullanıldığı bağlam tarafından belirtilir. Örneğin, bir üçgenin alanı Öklid düzleminin izometrilerine göre değişmezdir. Bir denklik bağıntısına göre bir değişmez, her denklik sınıfında sabit olan bir özelliktir.

<span class="mw-page-title-main">DevOps</span>

DevOps, yazılım geliştirme ve bilgi teknolojileri endüstrisinde bir metodolojidir. Bir dizi uygulama ve araç olarak kullanılan DevOps, sistem geliştirme yaşam döngüsünü iyileştirmek ve kısaltmak için bir araç olarak DevOps çalışmalarını entegre eder ve otomatikleştirir. DevOps kelimesi yazılım geliştirme (Dev) ve bilgi teknolojileri operasyonlarının (Ops) birleşiminden oluşmaktadır. DevOps, çevik yazılım geliştirmeyi tamamlayıcı niteliktedir; DevOps'un birçok yönü çevik çalışma biçiminden gelmektedir.