İçeriğe atla

Martin Fleischmann

Martin Fleischmann (29 Mart 1927 – 3 Ağustos 2012), elektrokimya alanındaki çalışmalarıyla tanınan Britanyalı bilim insanı.[1][2] Stanley Pons'la geliştirdiği soğuk füzyon deneyini henüz sonuç vermemişken açıklaması bilim çevrelerinde türlü tartışmalara konu olmuş, ancak bu alandaki çalışmalarını sürdürmüştür.[3]

Doktorasını 1950 yılında Imperial College London'dan alan Fleischmann 1989'daki soğuk füzyon deneyinin ardından bir süre IMRA laboratuvarında (Toyota'nın yan kuruluşlarından Technova Corporation'a ait) çalışmış ve 1995'te emekliye ayrılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Svensson, Peter (7 Ağustos 2012). "'Cold fusion' co-discoverer Martin Fleischmann dies". Christian Science Monitor. 12 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2013. 
  2. ^ Adams, Brooke (6 Ağustos 2012). "Martin Fleischmann, co-discoverer of 'cold fusion,' is dead". The Salt Lake Tribune. 14 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2013. 
  3. ^ DOI:10.1038/489034a

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ColdFusion</span>

ColdFusion bir programlama dilidir. Daha çok web tabanlı uygulamalar yazmakta kullanılır. JJ Allaire ve kardeşi Jeremy Allaire tarafından geliştirilen ColdFusion, sonradan Macromedia ile Allaire firmalarının birleşmesi sonucu Macromedia bünyesine katılmıştır. Gelişmiş web programcılarının kullandığı bir programlama dilidir. MySQL, PostgreSQL, Oracle, MS SQL, DB2,Ms Access, dBASE, FoxPro ve Paradox veritabanlarıyla uyumlu olarak çalışabilir. Allaire ve Macromedia bünyesinden sonra Adobe firması tarafından satın alınıp geliştirilmeye devam edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Farmakoloji</span> İlaçlarla ilgili biyoloji dalı

Farmakoloji ya da eczabilim günümüzdeki anlamıyla canlı organizmadaki ilaç etkilerini ve canlı organizmaya alınan ilaçların yapısını inceleyen bir bilim dalıdır. Yeni sentezlenmiş veya bitkilerden ayrıştırılmış maddelerin etkilerini biyolojik yapısını laboratuvar çalışmaları ile deney hayvanlarında, klinik araştırmalar ile insanlarda inceleyerek ilaç geliştirme çalışmalarına katkı veren bir tıp ve eczacılık bilimidir. Diğer bir deyişle, ilaçların yapımından, kullanıma sunulmasına, ilaçlar ile biyolojik dizgeler arasındaki etkileşimleri inceleyen bilim dalıdır. Farmakoloji, deneyleri ve canlılar üzerindeki araştırmalardan klinik uygulamaya değin uzanan bu karmaşık ve yoğun süreci birçok alt dalı ve yardımcı bilim dalları ile yakından bağlantılı yürütür.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silah</span> Nükleer enerji ile yıkım gücü sağlayan silah

Nükleer silah, nükleer reaksiyon ve nükleer fisyon birlikte kullanılmasıyla ya da çok daha kuvvetli bir füzyonla elde edilen yüksek yok etme gücüne sahip silahtır. Genel patlayıcılardan farklı olarak çok daha fazla zarar vermek amaçlı kullanılır. Sadece kullanılan bir silah, tüm bir kenti ya da bir ülkeyi canlı, cansız ne varsa tamamen yok edecek güçtedir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">École Polytechnique Fédérale de Lausanne</span> Lozandaki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), İsviçre'nin Lozan şehrinde bulunan, doğa bilimleri ve mühendislikte uzmanlaşmış bir araştırma enstitüsü ve üniversitedir. İsviçre'de bulunan iki Federal Teknoloji Enstitüsünden biridir. Eğitim, araştırma ve teknoloji transferi, EPFL'nin misyonlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Luis Alvarez</span> Amerikalı fizikçi

Luis Walter Alvarez Amerikalı deneysel fizikçi, mucit ve 1968 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmış profesördür. Amerikan Fizik Dergisi “Luis Alvarez yirminci yüzyılın en başarılı ve üretici deneysel fizikçilerinden biriydi” yorumunu yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hershey</span> Amerikalı kimyager (1908 – 1997)

Alfred Day Hershey, Amerikalı biyolog.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer yakıt</span> nükleer enerji elde etmek için kullanılan maddeler

Nükleer yakıt, nükleer enerji elde etmek için kontrollü nükleer füzyon ya da nükleer fisyon yapmak amacıyla kullanılan maddelerdir. Nükleer yakıtlar tüm yakıtlar içinde enerji yoğunluğu en yüksek olanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Charles Frank</span>

Frederick Charles Frank, İngiliz teorik fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Luc Montagnier</span> Fransız hekim ve virolog (1932-2022; Nobel Ödülü: 2008)

Luc Antoine Montagnier, Fransız virolog ve bilim insanı. Françoise Barré-Sinoussi ve Harald zur Hausen ile birlikte 2008 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Nobel Ödülü'nü İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü'nü (HIV) keşfinden dolayı kazanmıştır. Şanghay Jiao Tong Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Heike Kamerlingh Onnes</span> Hollandalı fizikçi

Heike Kamerlingh Onnes, Nobel ödüllü Hollandalı fizikçi. Soğutma teknikleri ve malzemelerin yaklaşık mutlak sıfıra kadar soğutulduğunda nasıl davrandığı konularında araştırmalar yapmıştır. Onu Süperiletkenlik olgusunu araştırmaya sevk eden en önemli olay 1908 yılında 0,9 K'de helyumu sıvılaştırmayı başarmasıdır.

Bobby Stanley Pons, ABD asıllı Fransız kimyager. 1980'lerde Martin Fleischmann'la gerçekleştirdiği soğuk füzyon çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Science Fair</span>

Google Bilim Fuarı, Google, Lego, CERN, National Geographic ve Scientific American sponsorluğunda gerçekleşen; yıllık, çevrimiçi, dünya çapında bilim yarışmasıdır. İlk Google Bilim Fuar ilk olarak, 2011 yılında gerçekleşmiştir. Yarışma, bir hipotez oluşturan, deney yapan ve sonuçlarını sunan öğrenciler için dünyanın her yerinden 13-18 yaş arası gençlere açıktır. Katılacak öğrenciler, bir şey için bir açıklama ve deney yaparak sonuçlarını yazar.

<span class="mw-page-title-main">Enerji katalizörü</span>

Enerji katalizörü, mucit Andrea Rossi tarafından fizikçi Sergio Focardi’nin desteğiyle icat edilen bir sözde soğuk füzyon cihazı.. Şekilsel olarak incelenen ancak teknik incelemesi yapılmayan bir İtalyan patenti, bu cihazı “özellikle nikel ve hidrojenden ekzotermik reaksiyonlar elde etme süreci ve donanımı” olarak tanımlar. Rossi ve Focardi cihazın, ısıtılmış hidrojeni nikel tozunun içine döküp, bakıra dönüştürerek ve aşırı sıcaklık üreterek çalıştığını söylemişlerdir. Uluslararası patent başvurusu, “genel olarak kabul gören fizik yasaları ve var olan teorilere aykırı” olarak kabul edildiğinden patent verilebilirliğe ilişkin olumsuz bir uluslararası başlangıç raporu almıştır. 2015'te ABD Patent Ofisi Rossi'ye “sıvıyı ısıtan bir cihaz” için patent vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Füzyon roketi</span>

Füzyon roketi, verimlilik ve büyük kütleli yakıtlar taşıma gereksinimi olmaksızın uzayda uzun vadeli ivme sağlayabilecek füzyon enerjisi ile çalışan kuramsal bir roket tasarımıdır. Tasarım füzyon enerjisi teknolojisindeki gelişimin bugünkü sınırların ötesinde ve uzay araçlarının yapımının günümüzdekinden daha büyük ve daha karmaşık olmasına dayanır. Daha küçük ve daha hafif füzyon reaktörleri manyetik hapsetme ve plazma kararsızlığının engellemesi için daha karmaşık yöntemlerin keşfi ile gelecekte mümkün olabilir. Füzyon enerjisi daha hafif ve daha yoğunlaştırılmış alternatifler sağlayabilir.

<span class="mw-page-title-main">WWE Hell in a Cell</span> Profesyonel güreş etkinliği

WWE Hell in a Cell, WWE tarafından düzenlenen profesyonel güreş izle ve öde programı. Etkinlik, ilk kez 2009 yılında Ekim ayının başında gerçekleşen WWE No Mercy'nin yerine yapılmıştır. 2012 yılında WWE, Hell in a Cell'in Ekim sonuna alındığını ve Ekim ayında sadece bu etkinliğin olacağını açıklamıştır. Ancak, 2013 yılındaki Ekim ayının başında Battleground adlı program yapılmıştır. Etkinlik 2018 yılında Eylül ayına taşındı. 2019'da tekrar Ekim ayında yapıldı. 2021 yılında ise Haziran ayında yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ratko Janev</span>

Ratko Janev, Yugoslav, Makedon ve Sırp atom fizikçisi ve Makedon Bilim ve Sanat Akademisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Amerikan mutfağı</span> mutfak

Yeni Amerikan mutfağı, diğer bilinen adlarıyla Modern Amerikan mutfağı veya Çağdaş Amerikan mutfağı, 1980'lerde Amerika'daki lüks restoranlarda ağırlıkla servis edilen yemeklerin modernleştirme dalgasına kapılmasıyla ortaya çıkmıştır. Yeni Amerikan mutfağı, geleneksel Amerikan mutfağı teknikleriyle, yabancı mutfak tekniklerinin, bazen de moleküler gastronomi malzemeleriyle karıştırılmasıyla, eritme tekniklerinden gelen tadın uyarlanması ve genellikle füzyon mutfaknın kullanılmasıdır, yani bir çeşit füzyon mutfakdır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk</span>

Soğuk, özellikle atmosferdeki düşük sıcaklığın varlığıdır. Yaygın kullanımda, soğuk genellikle öznel bir algıdır. Sıcaklığın alt sınırı, mutlak bir termodinamik sıcaklık ölçeği olan Kelvin ölçeğinde 0,00K olarak tanımlanan mutlak sıfırdır. Bu, Celsius ölçeğinde -273,15 °C'ye, Fahrenheit ölçeğinde -459,67 °F'ye ve Rankine ölçeğinde 0,00°R'ye karşılık gelmektedir.

<i>The Spy Who Came In from the Cold</i> (film)

The Spy Who Came In from the Cold, John le Carré'nin 1963 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan 1965 Birleşik Krallık yapımı Soğuk Savaş casus filmidir. Filmde Richard Burton, Claire Bloom ve Oskar Werner rol alır. Film, Martin Ritt tarafından yönetildi ve senaryo Paul Dehn ve Guy Trosper tarafından yazıldı.