İçeriğe atla

Martin Elsaesser

Stuttgart marketi, Stuttgart, Almanya
Luther kilisesi, Massenbach, Almanya

Martin Elsaesser (d. 28 Mayıs 1884, Tübingen, Almanya - ö. 5 Ağustos 1957, Stuttgart, Almanya) Alman bir mimar ve öğretim görevlisi.

28 Mayıs 1884 tarihinde Almanya'nın Tübingen şehrinde dünyaya gelen Martin Elsaesser, 1901 ile 1906 yılları arasında Münih şehrinde yer alan Münih Teknik Üniversitesi'nde Friedrich von Thiersch'in himayesinde mimarlık eğitimi aldı. Daha sonra Stuttgart şehrinde yer alan Stuttgart Üniversitesi'inde Theodor Fischer'in himayesinde eğitimine devam etti. 1905 yılında Baden-Baden'de yer alan bir Lüter kilisesini tasarlama fırsatını elde etti.

1911 ile 1913 tarihleri arasında Stuttgart Üniversitesi'nde Paul Bonatz'ın altında asistan olarak çalıştı. 1913 yılında da aynı üniversitede profesör unvanını elde etti. 1913 ile 1920 yılları arasında üniversitede çalışmalarına devam etti.

1920 ile 1925 yıllları arasında Köln şehrinde yer alan Sanat ve El Sanatları Okulu'nda (daha sonraları Kölner Werkschulen oldu) müdür olarak çalıştı. Daha sonra 1925 ile 1932 yılları arasında Frankfurt şehrinin belediyesinde çeşitli görevler aldı.

Nazilerin iktidara gelmelerinden sonra hiçbir proje alamadığı gibi hiçbir devlet kurumunda da çalışamadı. Almanya'yı terk etmemeyi seçen Martin Elsaesser II. Dünya Savaşı sırasında mimari çalışma turları düzenledi ve ütopik bir takım tasarımlar yaptı. Bu dönemde gerçekleştirdiği çok az projeden ikisi Ankara'dadır. 1935 ile 1938 yılları arasında Cebeci Mezarlığı projesinde, 1937 ile 1938 yılları arasında da Sümerbank Genel Müdürlük Binası projesini gerçekleştirmiştir.[1]

İkinci Dünya Savaşı sona erdikten sonra 1947 ile 1956 yılları arasında Münih Teknik Üniversitesi'nde profesör olarak çalıştı. 1955 yılında emekli olan Martin Elsaesser 5 Ağustos 1957 tarihinde Almanya'nın Stuttgart kentinde öldü.

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Martin Elsaesser". Goethe Institut. 15 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Baden-Württemberg</span> Güneybatı Almanyada bir eyalet

Baden Württemberg Güneybatı Almanya'da bir eyalettir. Nüfusa ve alana göre üçüncüdür. Başkenti Stuttgart'tır. Diğer önemli kentleri ise Konstanz, Freiburg, Karlsruhe, Mannheim, Tübingen ve Heidelberg'dir. Almanya'nın en zengin eyaletlerinden birisidir ve işsizlik oranı %5'in altındadır. Almanya'nın otomobil endüstrisinin büyük bir bölümünü oluşturan firmalar bu eyalette bulunmaktadırlar. Ayrıca eğitim kalitesinin en yüksek olduğu eyaletlerden biridir. Yoğun şivenin konuşulduğu bir eyalettir. Özellikle, Badisch ve Schwäbisch konuşulur. Eyalet batıda Fransa ve Rheinland-Pfalz, güneyde İsviçre, kuzeyde Hessen, doğuda ise Bavyera ile komşudur. Kara Orman (Schwarzwald) ilin ana ormanını teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Mies van der Rohe</span> Alman mimar (1886 – 1969)

Ludwig Mies van der Rohe kısaca Ludwig Mies, Alman mimar ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Tübingen</span> Baden-Württembergde şehir (Almanya)

Tübingen (Almanca telaffuz: [ˈtyːbɪŋən],

<span class="mw-page-title-main">Emin Onat</span> Türk mimar

Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulm</span> Baden-Württembergde büyük şehir (Almanya)

Ulm, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde Tübingen iline bağlı Alb-Donau ilçesi merkezi olan bir kenttir. Tuna Nehri kıyısındaki Ulm Stuttgart'a 90 km uzaklıktadır. Tarihsel ve geleneksel olarak Ulm bir bağımsız İmparatorluk şehri (Reichsstadt)'dir. Uluslararası ünü Gotik mimari stilinde yapılmış dünyada en yüksek merkezi kulesi olan "Ulmer Munster" bulunması ile Albert Einstein'ın doğum yeri olmasıdır. Ulm II. Dünya Savaşı sırasında düzenlenen hava akınlarında büyük hasar görmüştur. Savaştan sonra şehirdeki tarihi binalar restore edilmiştir. 1967 yılında kurulan Ulm Üniversitesi şehrin gelişmesine önemli bir katkı sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tübingen Üniversitesi</span>

Tübingen Üniversitesi Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Tübingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. Almanya'nın en iyi 10 üniversitesinden biri olarak bilinmektedir. German Excellence Universities olarak adlandırılan Almanya'daki 11 elit üniversiteden biridir. Tübingen Üniversitesi özellikle teoloji, tıp, hukuk ve edebiyat fakülteleriyle bilinmektedir. Mezunları arasında önemli başkanlar, bakanlar, bilim insanları ve Federal Anayasa Mahkemesi üyeleri bulunmaktadır. Üniversite özellikle tıp ve kimya alanında 11 Nobel Ödülü sahibine ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Bonatz</span> Alman mimar (1877-1956)

Paul Bonatz, Alman mimardır. Türkiye'de bulunduğu 1940'larda İkinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın destekleyici ve yönlendiricilerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Peter Debye</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1884 – 1966)

Peter Joseph William Debye, Hollandalı fizikokimyacı ve Nobel ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Clemens Holzmeister</span> Avusturyalı mimar ve tasarımcı (1886–1983)

Clemens Holzmeister, Avusturyalı mimar ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Wallot</span>

Paul Wallot 19. yüzyılda Almanya’nın önde gelen mimarlarından birisidir.

Sir James Frazer Stirling Birleşik Krallık'ın 20. yüzyıldaki mimarlık sektöründe en etkili olmuş mimarlarının başında gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō Tange</span> Japon mimar (1913 – 2005)

Kenzō Tange dünyaca ünlü Japon mimar. 20. yüzyılın en önemli mimarlarından birisi olup Modernizm akımını geleneksel Japon stili ile birleştirip kendine özgü bir akım yaratmış ve beş kıtada da tasarımlar gerçekleştirmiş bir mimardır. Prestijli bir mimarlık ödülü olan Pritzker Mimarlık Ödülü’nü de kazanmıştır. Yapısalcılık adı verilen bir akımın öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Herzog & de Meuron</span>

Herzog & de Meuron Architekten, BSA/SIA/ETH (HdeM), 1978 yılında İsviçre’nin Basel şehrinde kurulmuş bir mimarlık firmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roman Herzog</span> 7. Almanya cumhurbaşkanı

Roman Herzog, 1994-1999 yılları arasında görev yapmış Almanya cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Bernhard Pfau</span>

Bernhard Pfau veya Bernhard Mathäus Pfau, Alman mimar ve mühendistir.

<span class="mw-page-title-main">Otfried Höffe</span> Alman felsefeci

Otfried Höffe, Alman filozof ve profesör.

Sümerbank Genel Müdürlük Binası, 1937-1938 yıllarında Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ulus Meydanı'nda inşa edilmiş betonarme yapı.

<span class="mw-page-title-main">Bert Sakmann</span>

Bert Sakmann, Alman fizyologdur. "Hücrelerdeki tek iyon kanallarının işlevi" üzerine yaptığı çalışmaları için 1991 yılında Erwin Neher ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır. Yama kelepçe (patch-clamp) tekniğinin mucitlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Sümerbank binası</span>

Sümerbank Genel Müdürlük Binası, Balıkesir'de Zağnos Paşa Caddesi ile Milli Kuvvetler Caddesi'nin kesiştiği yerde, Ali Hikmet Paşa Meydanı'nda yer alan ve şehrin sembollerinden biri durumunda olan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Vorhoelzer</span>

Robert Vorhoelzer Alman mimar, Münih Oberpostdirektion inşaat bölümünün başkanı ve Münih Teknik Üniversitesi'nde profesör.