İçeriğe atla

Martha Thorne

Martha Thorne, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı, IE Üniversitesi, 2019

Martha Thorne, Hyatt Vakfı bünyesindeki Pritzker Mimarlık Ödülü komisyonunun başkanıdır. Bu görevi 2005 yılından beri yürütmektedir. Komisyonda görev almasına ve jüri üyeleri ile beraber çalışmasına rağmen ödül için yapılan oylamaya katılmamaktadır.[1]

Martha Thorne, Pennsylvania Üniversitesi'nde Şehir ve bölge planlama üzerine eğitimin tamamladıktan sonra, Buffalo şehrinde yer alan New York Eyalet Üniversitesi'de sanat eğitimi aldı. Ayrıca Londra Ekonomi Okulu'de de bir süre eğitim gördü.

İlk olarak İspanya'nın Madrid şehrinde sergiler organize eden ve mimarlık ile ilgili bazı yayınlar yayınlayan Martha Thorne, 1996 ile 2005 yılları arasında da Şikago Sanat Enstitüsü Mimarlık Bölümü'nde yardımcı Küratör olarak çalıştı. 2005 yılından beri de Pritzker Mimarlık Ödülü komisyonu başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Mimarlık ile ilgili birçok makalesi basılan Martha Thorne'nin, Pritzker Architecture Prize: The First Twenty Years adlı kitabı da basılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "About the Prize, Jury". Pritzkerprize.com. 9 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Pritzker Mimarlık Ödülü, Hyatt Vakfı tarafından 1979’dan beri her sene verilen bir mimarlık ödülü olup yeteneği, önsezileri ve sorumluluk bilinciyle, topluma ve mimarlığa anlamlı katkılar sağlayan mimarları onurlandırma amacı taşır.

Kevin Roche, İrlanda asıllı Amerikalı mimar. Projeleri camın yaratıcı bir şekilde kullanılmasıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hans Hollein</span> Avusturyalı mimar ve tasarımcı (1934-2014)

Hans Hollein, Avusturyalı mimar ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō Tange</span> Japon mimar (1913 – 2005)

Kenzō Tange dünyaca ünlü Japon mimar. 20. yüzyılın en önemli mimarlarından birisi olup Modernizm akımını geleneksel Japon stili ile birleştirip kendine özgü bir akım yaratmış ve beş kıtada da tasarımlar gerçekleştirmiş bir mimardır. Prestijli bir mimarlık ödülü olan Pritzker Mimarlık Ödülü’nü de kazanmıştır. Yapısalcılık adı verilen bir akımın öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Aldo Rossi</span>

Aldo Rossi İtalyan bir mimar ve tasarımcı. Uluslararası üne sahip bir mimar olarak dört alanda başarılı çalışmalar yaptı: mimarlık teorisi, çizimler, mimarlık projeleri ve endüstriyel tasarımlar.

Sverre Fehn Norveçli bir mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Herzog & de Meuron</span>

Herzog & de Meuron Architekten, BSA/SIA/ETH (HdeM), 1978 yılında İsviçre’nin Basel şehrinde kurulmuş bir mimarlık firmasıdır.

Thom Mayne Los Angeles’ta yaşayan Amerikalı bir mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Zumthor</span>

Peter Zumthor İsviçreli mimar. 2009 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanmıştır.

Hyatt Vakfı (İngilizce: Hyatt Foundation), 1979 yılında Chicago'lu iş insanı Jay Pritzker ve eşi Cindy Pritzker tarafından Pritzker Mimarlık Ödülü'nü vermek amacıyla kurulmuş ABD kökenli bir vakıftır.

Cindy Pritzker, Chicago'lu iş insanı Jay A. Pritzker'in eşi ve Pritzker Mimarlık Ödülünü veren Hyatt Vakfı'nın kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eduardo Souto de Moura</span>

Eduardo Elísio Machado Souto de Moura Portekizli bir mimar. 2011 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazuyo Sejima</span> Japon mimar

Kazuyo Sejima 1956 doğumlu Japon bir mimar. Pritzker Mimarlık Ödülü'nü Ryue Nishizawa ile birlikte kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wang Shu</span>

Wang Shu Çinli mimar. Pritzker Mimarlık Ödülü'nün kazanmış ilk Çinli mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Alejandro Aravena</span>

Alejandro Aravena,, Şilili mimar.

<span class="mw-page-title-main">RCR Arquitectes</span>

RCR Arquitectes İspanya kökenli bir mimarlık firması olup kurucuları Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramón Vilalta'dır. Dünyanın en önemli mimarlık ödüllerinden birisi olarak kabul edilen Pritzker Mimarlık Ödülü 2017 yılında bu firmaya verildi. RCR Arquitectes 2017 yılı öncesinde de birçok ödül kazanmışsa da Pritzker Ödülü'nü kazanana kadar çok fazla tanınmış bir firma değildi.

<span class="mw-page-title-main">Carme Pigem</span>

Carme Pigem, Katalan kökenli İspanyol mimar.

Ramón Vilalta veya Ramón Vilalta Pujol Katalan kökenli mimar.

<span class="mw-page-title-main">Yvonne Farrell</span>

Yvonne Farrell Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi İrlandalı mimar ve akademisyen. Dublin merkezli Grafton Architects'in Shelley McNamara ile birlikte kurucu ortağıdır. İkilinin Milano'daki Bocconi Üniversitesi binası, 2008 yılında World Architecture Festival Yılın Yapısı Ödülü'nü kazandı. Lima, Peru'daki UTEC Teknoloji ve Mühendislik üniversitesi kampüsü projeleri 2016 yılında İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü (RIBA) Uluslararası Ödülü'nün sahibi oldu, Farrell, McNamara ile birlikte 2020 yılında enstitü tarafından Royal Gold Medal ile ödüllendirildi. 2018'de yine McNamara ile birlikte"Serbest Mekân" başlıklı 16. Venedik Mimarlık Bienali'nin küratörlüğünü gerçekleştirdi. 2020'de Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanarak, tarihte bu ödülü kazanan ilk İrlandalı mimarlar ve dördüncü ve beşinci kadın mimarlar oldular.

<span class="mw-page-title-main">Arata Isozaki</span> Japon mimar (1931 – 2022)

Arata Isozaki, Japon mimar, şehir planlamacısı ve akademisyen. 20. yüzyılın önde gelen mimarlarından birisi olarak kabul edilen Kenzō Tange ile bir dönem birlikte çalışan Isozaki, "doğu-batı diyaloğunun post-modern sentezini" yansıtmasıyla tanındı. 2019 yılında "Mimarlığın Nobeli" olarak görülen Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.