İçeriğe atla

Martha Nussbaum

Martha Nussbaum, 2008

Martha Craven Nussbaum (d. 1947), Amerikalı filozof ve hukuk ve felsefe bölümünde ortak olarak görevlendirildiği Chicago Üniversitesi'nde profesördür. Antik Yunan ve Antik Roma felsefesi, siyaset felsefesi, feminizm ve hayvan hakları da dahil olmak üzere etik konularına özel bir ilgisi vardır. Ayrıca, Güney Asya Araştırmaları Komitesi üyesi ve İnsan Hakları Programı yönetim kurulu üyesidir. Daha önce Harvard ve Brown'da ders vermişti.[1][2]

Nussbaum, aralarında İyiliğin Kırılganlığı (1986), İnsanlığın Geliştirilmesi: Liberal Eğitimde Klasik Bir Reform Savunması (1997), Seks ve Sosyal Adalet (1998), İnsanlıktan Saklanma: İğrenme, Utanç ve Kanun (2004), Adaletin Sınırları: Engellilik, Uyruk, Tür Üyeliği (2006) ve İğrenmeden İnsanlığa: Cinsel Yönelim ve Anayasa Hukuku (2010) da olan kitapların yazarıdır. 2016 Kyoto Sanat ve Felsefe Ödülü ile 2018 Berggruen Ödülü'nü almıştır.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Martha Nussbaum" 25 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., University of Chicago, erişim tarihi 5 Haziran 2012.
  2. ^ Aviv, Rachel (18 Temmuz 2016). "The Philosopher of Feelings" (İngilizce). ISSN 0028-792X. 13 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2019. 
  3. ^ "Prof. Martha Nussbaum wins Kyoto Prize". 17 Haziran 2016. 19 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2017. 
  4. ^ "Martha Nussbaum Wins $1 Million Berggruen Prize" (İngilizce). 25 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk felsefesi</span> felsefe alanı

Hukuk felsefesi, hukukun doğasını ve hukukun diğer norm sistemleriyle, özellikle etik ve siyaset felsefesiyle ilişkisini inceleyen bir felsefe dalıdır. Felsefenin temel dallarından biri olan aksiyoloji içindeki etik başlığına bağlanır. Hukuk felsefesi ve içtihat sıklıkla birbirinin yerine kullanılır, ancak içtihat ekonomiye veya sosyolojiye uyan muhakeme biçimlerini kapsamaktadır.

Hukuki pozitivizm, hukuk felsefesi ve hukuk biliminde bir düşünce okulu. Hukuki pozitivizmin başlıca iddiaları şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<span class="mw-page-title-main">Otfried Höffe</span> Alman felsefeci

Otfried Höffe, Alman filozof ve profesör.

Kozmopolitanizm, bireyin insanlık adı verilen büyük komüniteye aitliğini savunan, yerel nitelikteki bağlılığın yerini evrensel bağlılığın aldığı, evrensel düşüncelerin benimsendiği, tüm dünyanın ülke ya da vatan olarak görüldüğü; genellikle bu görüşlerle ilgili etiksel, sosyolojik ve siyasi felsefelerin tanımlanmasında kullanılan bir kavramdır. Bu fikirleri benimseyen kişi kozmopolit veya kozmopolitan diye adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Nadiye Murad</span>

Nadiye Murad, Iraklı Yezidi insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">John Goodenough</span>

John Bannister Goodenough, Amerikan malzeme bilimci, bir katı-hal fizikçisi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi. Austin'deki Texas Üniversitesi'nde makina mühendisliği ve malzeme bilimi alanlarında profesör. Goodenough, lityum iyon pillerin geliştirilmesi ve tanımlanmasıyla, malzemelerdeki manyetik aşırı değişim işaretlerini tanımlayan Goodenough–Kanamori kurallarıyla ve bilgisayar RAM'lerinde yeni ufuklar açan geliştirmeleriyle geniş ölçüde tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Taylor (filozof)</span> Kanadalı filozof

Charles Margrave Taylor Montreal, Quebec Kanadalı bir filozofdur ve McGill Üniversitesi'nde profesördür. En çok siyaset felsefesine, sosyal bilim felsefesine, felsefe tarihine ve entelektüel tarihe katkılarıyla tanınır. Çalışmaları ona Kyoto Ödülü, Templeton Ödülü, Berggruen Felsefe Ödülü ve John W. Kluge Ödülü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Robert S. Langer</span> Amerikalı bilim insanı

Robert Samuel Langer, Jr., Amerikalı kimya mühendisi, bilim insanı, girişimci, mucit ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 12 Enstitü Profesöründen biri.

<span class="mw-page-title-main">Ching Wan Tang</span> Hong Konglu-Amerikalı kimyager

Ching Wan Tang, Hong Kong'lu Amerikalı fiziksel kimyager. OLED'i icat ettiği için 2018'de Ulusal Mucitler Onur Listesi'ne girdi ve 2011'de Kimya Wolf Ödülü'nü kazandı. Tang, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde IAS Bank of East Asia Profesörüdür ve daha önce Rochester Üniversitesi'nde Doris Johns Cherry Profesörü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ruth Gavison</span> İsrailli hukukçu

Ruth Gavison, İsrailli hukukçu ve akademisyen. İsrail'de bulunan Kudüs İbrani Üniversitesi'nde hukuk profesörü olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Cass Sunstein</span>

Cass Sunstein, Amerikalı hukuk bilimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Peter J. Ratcliffe</span>

Sir Peter John Ratcliffe, FRS, FMedSci ,İngiliz nefrolog ve Nobel ödüllü bilim insanıdır. Oxford'daki John Radcliffe Hastanesi'nde klinisyen ve 2004'ten 2016'ya kadar Oxford Üniversitesi'nde Nuffield Klinik Tıp Bölümü Profesörü ve Klinik Tıp Bölümü başkanı olarak çalıştı. 2004'ten beri Oxford Magdalen College'ın bir üyesidir. 2016 yılında Francis Crick Enstitüsü'nde Klinik Araştırma Direktörü oldu. Oxford'da Ludwig Kanser Araştırmaları Enstitüsü üyesi ve Oxford Üniversitesi Hedef Keşif Enstitüsü Direktörü olarak görevini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Tasuku Honjo</span>

Tasuku Honjo Japon hekim-bilim insanı ve immünologdur. 2018 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nün kazananlarından birisidir. En çok programlanmış hücre ölüm proteini 1'i (PD-1) tanımlamasıyla tanınır. Aynı zamanda IL-4 ve IL-5 sitokinlerinin ve sınıf anahtarı rekombinasyonu ve somatik hipermutasyon için gerekli olan aktivasyonla indüklenen sitidin deaminazın (AID) moleküler keşfi ile de bilinir

Michael Warren Young Amerikalı biyolog ve genetikçi. Otuz yılı aşkın süredir Drosophila melanogaster de genetik olarak kontrol edilen uyku ve uyanıklık modellerini araştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

Chicago ekonomi okulu, Chicago Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinin çalışmalarıyla ilişkilendirilen ve bazıları ilkelerini inşa eden ve popülerleştiren neoklasik bir ekonomik düşünce okuludur. Milton Friedman ve George Stigler, Chicago okulunun önde gelen akademisyenleri olarak kabul edilir.

Bu, dünyanın en prestijli akademik ödüllerinden biri olan Balzan Ödülü'nü alanların listesidir. Uluslararası Balzan Ödülü Vakfı beşeri bilimler, doğa bilimleri, kültür alanlarının yanında barış ve insanların kardeşliği için olağanüstü başarılar elde eden kişi veya kuruluşlara yılda dört kez para ödülü vermektedir. Ödüller dört konu alanında verilir: "ikisi edebiyat, ahlaki bilimler ve sanatta" ve "ikisi fiziksel, matematiksel ve doğa bilimleri ve tıpta." İnsanlık, Barış ve Kardeşlik için özel Ödül, her üç yılda bir veya daha uzun aralıklarla verilir.