İçeriğe atla

Martha Dodd

Martha Dodd
Doğum8 Ekim 1908
Ölüm10 Ağustos 1990 (81 yaşında)
MilliyetAmerikalı
VatandaşlıkAmerika Birleşik Devletleri
MeslekGazeteci, romancı

Martha Eccles Dodd (8 Ekim 1908 - 10 Ağustos 1990), Amerikalı gazeteci ve romancıdır. ABD Başkanı Franklin Delano Roosevelt'in Almanya ilk Büyükelçisi William Edward Dodd'un kızı Dodd, 1933-1937 yılları arasında Berlin'de yaşadı ve Üçüncü Reich'ın yükselişine tanık oldu. Nazi devletinin şiddetine ilk elden tanık olduktan sonra sol siyasete dahil oldu. İkinci kocası Alfred Stern Jr. ile İkinci Dünya Savaşı öncesinden Soğuk Savaş'ın zirvesine kadar Sovyetler Birliği adına casusluk yaptı.

Hayatı

Martha Dodd, Ashland, Virginia'da doğdu. Chicago Üniversitesi'nde ve bir süre Washington, DC ve Paris'te okudu. Kısa bir süre Chicago Tribune]]'un edebiyat editörü yardımcısı olarak görev yaptı.[1]

Martha ve erkek kardeşi William E.Dodd, Jr., babası 1933'te ABD Büyükelçiliği görevini devraldığında ebeveynlerine Berlin'de eşlik etti. Başlangıçta Nazi hareketini çekici buldu. Daha sonra, "geçici olarak her şeyin ateşli bir savunucusu haline geldiğini" yazdı ve "işsizler için yapılan iyilik olan Hitler'e olan parlak ve ilham verici inancı" takdir etti. Üst çevrelerden birkaç arkadaş edindi ve bir ara sevgilisi ve Adolf Hitler'in yardımcısı Ernst Hanfstaengl, Hitler ile Dodd arasında romantik bir ilişki kurmaya çalıştı. Dodd, Hitler'i "tavırlarında aşırı derecede nazik ve alçakgönüllü" buldu; toplantılarını hiçbir aşk takip etmedi. Berlin'deyken Ernst Udet ve daha sonra Fransa'nın Birleşmiş Milletler büyükelçisi olan Fransız diplomat Armand Berard ile sayısız ilişkisi oldu.[2][3] Diğer aşıklar arasında Max Delbrück ve Rudolf Diels vardı.[4]

Uzun Bıçaklar Gecesi'nin ardından Dodd, Naziler hakkındaki görüşlerini değiştirdi. Sosyal çevresinden insanlar yardım için Amerikalılara yalvarıyordu ve Dodd ailesi telefonlarının dinlendiğini ve hizmetkarlarının casus olarak kaydedildiğini gördü.[5] Annesi, Dodd'un "neredeyse histerik [ve] korkunç kabuslar görerek gergin bir durumda olduğunu" yazdı.

Mart 1934'te NKVD, istihbarat subayı Boris Vinogradov'a (Berlin'de basın ataşesi olarak diplomatik koruma altında) sevgilisi Dodd'u ajan olarak işe almasını emretti.[6]

FBI, Dodd'u 1948'de gözetim altına aldı.[7] Dodd ile Stern ve NKGB arasındaki temaslar 1949'da sona erdi.[8] 1955'te Dodd, bir sadakat yeminini imzalaması için baskı altındaki bir profesörün hikâyesini anlatan bir akademik özgürlüğün savunması olan The Searching Light'ı yayınladı. Temmuz 1956'da birkaç casusluk davasında ifade vermek için mahkeme celbi alan Dodd ve Stern, dokuz yaşındaki evlatlık oğulları Robert ile Meksika üzerinden Prag'a kaçtı. Daha sonra Sovyet vatandaşlığına başvurdular ve reddedildiler. Boris Morros, 1957'de Dodd ve Stern'i Soble casus ağını açığa çıkarmasının bir parçası olarak Sovyet ajanları olarak suçladı. Sovyetler daha sonra, tıpkı bir ABD mahkemesi tarafından casusluktan mahkûm edildikleri gibi, Moskova'ya göç etmelerine izin verdi.

Ekim 1975 tarihli bir KGB belgesi, Stern'lerin 1963-1970'i Küba'da geçirdiklerini kaydetti.[9] 1970'lerde, görünüşe göre Sovyetler Birliği'ndeki hayatlarından hayal kırıklığına uğradılar. Amerikan avukatlarının ABD'ye dönüşlerini müzakere etmesi için başarılı olamadılar. KGB müzakereleri izledi ve casusluk faaliyetlerine ilişkin bilgileri güncel olmadığı veya Morros tarafından ifşa edildiği için herhangi bir itiraz görmedi.

1979'da ABD Adalet Bakanlığı, Soble davasıyla ilgili olarak Dodd ve kocasına yönelik suçlamaları düşürdü. 10 Ağustos 1990'da Prag'da öldü.[10]

Mektupları Kongre Kütüphanesi'ne tevdi edildi.[11] FBI dosyası 10.400 sayfa içeriyordu.

Çalışmalar

  • Martha Dodd, Through Embassy Eyes (NY: Harcourt, Brace, 1939), excerpt available 11 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., UK title: My Years in Germany
  • Martha Dodd, Charles Austin Beard, eds., Ambassador Dodd's Diary, 1933-1938 (NY: Harcourt, Brace, 1941), OCLC 395068
  • Martha Dodd, Sowing the Wind (NY: Harcourt, Brace, 1945)
  • Martha Dodd, The Searching Light (NY: Citadel Press, 1955)

Popüler kültürde

  • Dodd features as a character in the 2012 novel Flight from Berlin by David John.
  • Dodd figures prominently in the nonfiction book, In the Garden of Beasts by Erik Larson, Dodd ailesinin 1930'larda Berlin'deki deneyimlerini anlatıyor.

Kaynakça

  1. ^ Staff (19 Ağustos 1957). "Novelist in Flight: Martha Dodd Stern". The New York Times. 23 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2011. 
  2. ^ Weinstein & Vassiliev (1999), p. 64
  3. ^ Larson (2011), p. 114
  4. ^ Larson (2011), pp. 114, 118
  5. ^ Larson (2011), pp. 227-28
  6. ^ Weinstein & Vassiliev (1999), p. 51
  7. ^ Brysac (2000), p. 12
  8. ^ Weinstein & Vassiliev (1999), pp. 69-70
  9. ^ Weinstein & Vassiliev (1999), p. 71
  10. ^ Fowler, Glenn (29 Ağustos 1990). "Martha Dodd Stern Is Dead at 82; Author and an Accused Soviet Spy". The New York Times. 10 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2011. 
  11. ^ Brysac (2000), pp. x–xi

Bibliyografi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eva Braun</span> Adolf Hitlerin eşi

Eva Anna Paula Braun ya da evlendikten sonra aldığı soyadıyla Eva Hitler, Adolf Hitler'in uzun süreli hayat arkadaşı ve kısa bir süre için nikahlı eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Joachim von Ribbentrop</span> Alman politikacı

Joachim von Ribbentrop, Nazi Almanyası Dışişleri Bakanı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Ablukası</span>

Berlin Ablukası, 1948'de başlayıp 1949'da biten, Sovyetlerin Berlin'i kontrol altına almak ve Batı ittifakına gözdağı vermek için şehrin her türlü kara yolu ve demir yolu bağlantısını kesmesi olayı.

<span class="mw-page-title-main">Traudl Junge</span> Adolf Hitlerin özel sekreteri

Traudl Junge, Aralık 1942'den Nisan 1945'e kadar Adolf Hitler'in son özel sekreteri olarak çalışan Alman bir editördü. Hitler'in vasiyetini yazdıktan sonra, ölümüne kadar Berlin'deki Führerbunker'de kaldı. Haziran 1945'te tutuklanmasının ve hapse atılmasının ardından, hem Sovyet hem de ABD ordusu tarafından sorguya çekildi. Daha sonra, savaş sonrası Batı Almanya'da sekreter olarak çalıştı. Yaşlılığında, savaş sırasındaki Nazi zulmünden habersiz olduğunu iddia ederek, anılarını yayınlamaya karar verdi, ancak bunlarla ilgili raporları araştırmak için fırsatları kaçırmakla suçlandı. Son Saate Kadar adlı kitabına dayanan öyküsü, özellikle Hitler'in son on gününü ve Albert Speer'in ve kendisinin şahit olduğu gerçek olayları konu alan 2004 Alman filmi Der Untergang gibi çeşitli dramatize yapımlarının bir bölümünü oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Blondi</span>

Blondi, Adolf Hitler'in dişi Alman çoban köpeği. Martin Bormann tarafından 1941'de bir hediye olarak Hitler'e verildi. Blondi, 16 Ocak 1945'ten itibaren yeraltı sığınağı olan Führerbunker'de Hitler'le beraber kaldı.

Constanze Manziarly, 1945 yılında Berlin'de son günlerine kadar Adolf Hitler'in aşçısı / diyetisyeni olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Necid Emirliği</span>

Necid Emirliği veya İkinci Suudi Devleti 19. yüzyılın başları ile sonlarında, 1818 ve 1891 yılları arasında var olan ikinci Suudi devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Nazizm ile Stalinizm'in karşılaştırılması</span> İki totaliter ideolojinin karşılaştırılması

Nazizm ile Stalinizm'in karşılaştırılması, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin dönemi politikaları ile Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in politikaları arasındaki karşılaştırmalardır. Çok sayıda yazar Nazizm ile Stalinizm karşılaştırılmasını yapmış ve iki ideolojinin benzer olup olmadığı, 20. yüzyıl tarihini anlamak için bu ideolojilerin karşılaştırılmasının etkilerini, iki rejim arasında var olan ilişkileri ve neden her iki ideolojinin de aynı zaman dilimi içinde baskınlaştığını incelemiştir. 20. yüzyılda Stalinizm ile Nazizm karşılaştırması totalitarizm, ideoloji ve liderlerin kişiliği üzerine yapılmıştır. Her iki rejim de Batı'da süregelen liberal rejim ile kıyaslanmış ve ikisi arasındaki benzerlikler ön plana çıkarılırken aralarındaki ayrılıklar minimize edilmiştir. Hannah Arendt, Carl Friedrich gibi siyasi kuramcılar ve Amerikalı Zbigniew Brzezinski, bu ideolojileri "totaliter" olarak yorumlayan önde gelen isimlerdir.

Louis Hartz, Amerikalı siyasal bilimci ve Amerikan istisnacılığı düşüncesinin etkili liberal bir taraftarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Katherine Anne Porter</span> Amerikalı gazeteci, makale yazarı, kısa öykü yazarı, romancı ve siyasi eylemci

Katherine Anne Porter, Kurgu dalında Pulitzer Ödülü sahibi Amerikalı gazeteci, makale yazarı, kısa öykü yazarı, romancı ve siyasi eylemci. 1962 yılında yayımlanan Ship of Fools romanı ABD'de en çok satan roman olmuştur. İhanet, ölüm ve kötülüğün kökeni gibi karanlık temalı eserler kaleme almıştır.

Wilhelm Zander, II. Dünya Savaşı sırasında Martin Bormann'ın yardımcısıydı. 1974 yılında Münih'te öldü.

Else Krüger, II. Dünya Savaşı sırasında Martin Bormann'ın 1942 sonundan itibaren sekreteriydi. Hamburg-Altona'da doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümü</span> Adolf Hitlerin ölümüne genel bakış

Adolf Hitler, 1921'den 1945'e kadar Nazi Partisinin lideri, 1933'ten 1945'e kadar Almanya Şansölyesi ve 1934'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın Führer'i ('Lider') olan Avusturyalı-Alman bir politikacıydı. Adolf Hitler, 30 Nisan 1945'te Berlin'deki yer altı sığınağı Führerbunker'de kendini vurarak intihar etti. Kendisiyle birlikte eşi Eva Braun da siyanür alarak kendini öldürdü. Hitler'in daha önceden vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda cesetleri, aynı gün öğleden sonra sığınağın acil çıkışının merdivenlerinden dışarı çıkarıldı ve Reichskanzlei'nin bahçesinde üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Sovyet arşivlerindeki kayıtlar, yanmış kalıntıların 1946 yılına kadar toparlandığını ve birbirini takip eden yerlere defnedildiğini göstermektedir. 1970 yılında yeniden mezardan çıkarılıp yakıldı ve külleri dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Açlık Planı</span> Nazi Almanyasının gıda talebini güvence altına almayı hedeflemiş plan

Açlık Planı, ana hatları Herbert Backe tarafından belirlenen, bununla birlikte Heinrich Himmler gibi üst düzey Nazi yöneticilerinin de katkı sunduğu, Nazi Almanyası'nın gıda talebini güvence altına almayı hedeflemiş plan.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in cinselliği</span>

Adolf Hitler'in cinselliği uzun süredir tarihsel ve bilimsel tartışmaların yanı sıra spekülasyon ve söylenti meselesidir. Yaşamı boyunca bir dizi kadınla ilişkisi olduğuna dair kanıtlar bulunmakla birlikte, eşcinselliğe karşı olan antipatisinin kanıtı ve eşcinsel davranışlarda bulunduğuna dair bir kanıt yoktur. Hitler'in adı, ikisi intihar eden bir dizi olası kadın sevgiliyle bağlantılıdır. Üçünden biri intihar girişiminden sekiz yıl sonra komplikasyonlardan öldü ve dördüncüsü de intihar girişiminde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in siyasi görüşleri</span> Hitlerin politik düşünceleri

Adolf Hitler'in siyasi görüşleri tarihçilere ve biyografilere bir miktar zorluk çıkarmıştır. Antisemitizm, anti-komünizm, anti-parlamentarizm, Alman Lebensraum gibi bazı sabit temalar olmasına rağmen, yazıları ve yöntemleri, Ari ırkının üstünlüğüne ve aşırı bir Alman milliyetçiliğine olan inancı genellikle ihtiyaca ve o dönemin koşullarına göre uyarlanmıştır. Hitler, kişisel olarak "Yahudi Bolşevizmi"ne karşı savaştığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Diels</span>

Rudolf Diels, bir Alman devlet memuru ve 1933–34'te Gestapo'nun başıydı. SS-Oberführer rütbesini aldı ve Hermann Göring'in koruyucusuydu.

Bu, Adolf Hitlere yönelik belgelenmiş suikast girişimlerinin eksik bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iddia edilen dublörleri</span>

Nazi lideri Adolf Hitler, yaşamı boyunca yaptığına dair bir kanıt olmamasına rağmen, benzerleri siyasi tuzaklar olarak kullanmış olabilir. Sovyetler Birliği, Hitler'in intihar ettiği Berlin Savaşı'nın ardından Hitler'e benzeyen cesetlerin bulunduğunu çeşitli şekillerde iddia etti. En belirgin kanıt, Reich Şansölyeliği bahçesinde bulunan Gustav Weler olarak tanımlanan bir cesedin Sovyet görüntüleridir. Weler'in Reich Şansölyesinde, belki de bir aşçı olarak çalıştığı söyleniyordu. Komplo teorisyenleri, Hitler'in Almanya'dan kaçtığına dair iddia edilen kanıtların bir örneği olarak bu bedeni dublörü olarak gösterdiler. Uzmanlar genel olarak Hitler'in dublörü olduğu ve Hitler'in Almanya'dan kaçtığı iddiasını reddederler.

<span class="mw-page-title-main">Helmut Hirsch</span>

Helmut Hirsch, Alman İmparatorluğu'nun istikrarını bozmayı amaçlayan bir bombalama planındaki rolü nedeniyle idam edilen bir Alman Yahudisiydi. Komplonun tam ve doğru bir açıklaması bilinmemekle birlikte, hedeflerinin Nürnberg'deki (Almanya) Nazi Partisi merkezi veya antisemitik haftalık propaganda gazetesi Der Stürmer'in basıldığı fabrika olduğu anlaşılmaktadır.