İçeriğe atla

Marta Ehrlich

Marta Ehrlich
Doğum27 Nisan 1910(1910-04-27)
Zagreb, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, (şimdiki Hırvatistan)
Ölüm15 Mart 1980 (69 yaşında)
Zagreb, Yugoslavya
MilliyetHırvat
Mezun olduğu okul(lar)Zagreb Üniversitesi
EvlilikKamilo Tompa
Akraba(lar)Herman ve Marija Ehrlich
(büyükbaba ve büyükanne)
Hugo Ehrlich
(yeğen)
Mira Klobučar
(hala)

Marta Ehrlich (d. 27 Nisan 1910 - ö. 15 Mart 1980) Hırvat ressamdır.

Yaşamı

Ehrlich, 27 Nisan 1910'da Zagreb'de doğdu. Ernest ve Erna Laura Ehrlich'in zengin bir Yahudi ailesinde büyüdü.[1] Babası bir inşaat müteahhidi ve annesi bir okul öğretmeniydi. Ehrlich'ler önemli bir Zagreb ailesiydi, amcası mimar Hugo Ehrlich ve teyzesi ressam ve Holokost'tan sağ kurtulan Mira Klobučar'dı. Ehrlich, II. Dünya Savaşı'ndan önce, amcası Hugo Ehrlich tarafından tasarlanan Tuškanac'taki Villa'da ailesi ve iki kardeşiyle birlikte yaşıyordu. İlkokul ve liseyi Zagreb'de okudu. 1934'te Zagreb Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 1935'te Paris'e gitti ve burada çeşitli resim tekniklerinde becerilerini geliştirdi. Zagreb'e dönmeden önce üç yıl Paris'te kaldı. Zagreb'e döndükten sonra Vladimir Becić'ten özel dersler aldı ve ilk çalışmalarına Becić'in etkisi damgasını vurdu. Ehrlich, kariyeri boyunca Hırvat görsel sanatının paha biçilmez bir bölümünü oluşturan 227 olağanüstü tablo yarattı. Šubićeva caddesindeki evde birlikte yaşadığı ve çalıştığı ressam Kamilo Tompa ile evlendi.

İntihar etmeden iki yıl önce, 1978 yılına kadar resim yaptı.[2][3][4][5] Ehrlich, Mirogoj Mezarlığı'na Marta Tompa olarak gömüldü.[6]

Kaynaklar

  1. ^ Snješka Knežević (2011, s. 94)
  2. ^ Kiš, Patricia (19 Aralık 2012). "PONOVNO OTKRIVENA Slikarica Marta Ehrlich: Ljepotica koja nije bila rob konvencija" (Hırvatça). Jutarnji list. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2012. 
  3. ^ Kć., D. (21 Aralık 2012). "Retrospektivna izložba slikarice Marte Ehrlich" (Hırvatça). Glas Slavonije. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2012. 
  4. ^ Dugandžija, Mirjana (19 Aralık 2012). "Ukleta slikarica". Globus (Hırvatça). 2 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2020. 
  5. ^ "Marta Ehrlich biografija" (Hırvatça). Moderna galerija. 9 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2012. 

Bibliografi

  • Snješka Knežević, Aleksander Laslo (2011). Židovski Zagreb. Zagreb: AGM, Židovska općina Zagreb. ISBN 978-953-174-393-8. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Hırvatça</span> Hırvatistanın resmi dili

Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir. Sırpça, Karadağca ve Boşnakça'nın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dilinin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Bugün Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ve Avrupa Birliği 'nin resmî dili olması dışında Bosna-Hersek'in fiiliyatta üç etnik yapılı bölümlenmesi sebebiyle burada da resmiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ante Pavelić</span>

Ante Pavelić, Hırvat faşist siyasetçi. II. Dünya Savaşı'nda Almanya ve İtalya'nın uydusu olan Hırvatistan Bağımsız Devleti'nin başkanlığını yaptı. Savaşın ardından Nazi kaçış yolları sayesinde Arjantin'e kaçabilmiştir, ömrünün kalan günlerini işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanmadan sığındığı Franco İspanyası'nda tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hrvatska radiotelevizija</span>

Hrvatska radiotelevizija ya da Hırvat Radiotelevizyon, Hırvat Kamu yayın kurumudur. Uydunun yanı sıra yerel verici ağı üzerinden de çeşitli radyo ve televizyon kanallarını işletmektedir. HRT üç ortak şirkete bölünmüştür: Hırvat Radyosu, Hırvat Televizyonu ve üç orkestrayı ve bir koroyu içeren Müzik Prodüksiyonu.

<span class="mw-page-title-main">Nina Badrić</span>

Nina Badrić, Hırvat şarkıcıdır

<span class="mw-page-title-main">Mateo Kovačić</span>

Mateo Kovačić, Premier League ekiplerinden Manchester City'de forma giyen Hırvat millî futbolcudur. Orta saha mevkiinde görev yapmaktadır. Ayrıca Hırvatistan millî futbol takımı oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Zagreb Sinagogu</span>

Zagreb Sinagogu bugünkü Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'teki Yahudiler'in 1867 yılında Avusturya İmparatorluğu'na bağlı Hırvatistan-Slavonya Krallığı'ndaki inşasından 1941'deki mihver yanlısı Hırvatistan Bağımsız Devleti'ndeki faşist otorite tarafından yıkılışına kadar merkezi ibadethanesi görevini görmüş yapı.

<span class="mw-page-title-main">Zagreb Ulusal Hırvatistan Tiyatrosu</span>

Zagreb Ulusal Hırvatistan Tiyatrosu Zagreb’de bulunan ulusal tiyatro, bale ve opera evidir. Kısaca “HNK Zagreb” olarak bilinir.

Lidija Horvat-Dunjko, Hırvat soprano.

<span class="mw-page-title-main">Zlatko Mateša</span>

Zlatko Mateša 1995'in sonundan 31 Ocak 2000'e kadar Hırvatistan'ın 6. Başbakanıydı. Hırvat Demokratik Birliği üyesidir. Halen Hırvatistan'da Moğolistan Cumhuriyeti'nin Hırvat Olimpiyat Komitesi ve fahri konsolosu başkanlığını yürütüyor.

Alma Prica Hırvat oyuncu. 1985 yılında Zagreb Drama Sanatları Akademisi'nden mezun olduktan sonra 1986'da Zagreb Ulusal Hırvatistan Tiyatrosu'na katılmıştır. Başta tiyatro oyuncusu olmasına rağmen birçok film ve televizyon yapımında rol aldı.

<span class="mw-page-title-main">Lučko Havalimanı</span>

Lučko Havalimanı, Hırvatistan'ın Lučko yakınlarındaki Ježdovec'te, bulunan genel havacılık ve planlanmamış hava taşımacılığı için kullanılan bir havalimanıdır. Aeroklub Zagreb tarafından işletilmektedir ve 850x30 metre (2.789 ft×98 ft) ölçülerinde iki paralel çim pisti vardır. Pistlerin çim olması nedeniyle, sadece ilkbahardan sonbahara kadar kuru olan zamanlarda kullanılır. Genel kullanımı dışında havalimanı, Zagreb Air Show ve Adria Air Race gibi hava şovları için bir kalkış ve iniş havalimanı olarak ve sivil pilot eğitimleri için bir operasyon üssü olarak kullanılır.

Miroslav Kraljević, Hırvat ressam, gravürcü, heykeltıraş.

Magda Bošković, Hırvat komünist, partizan ve kadın hakları hareketi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gvozdansko Kuşatması</span>

Gvozdensko Kuşatması, Habsburg Monarşisi içindeki Hırvatistan Krallığı'nın topraklarında yer alan Gvozdansko Kalesi'nin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

Anka Krizmanić ya da Anka Krizmanić-Paulic (1896-1987) Hırvat bir ressam ve grafiker ve daha sonra bilimsel illüstratördür. Sanat hayatında 1910-1946 yılları arasında aktiftir.

Maja Bošković-Stulli Hırvat sözlü edebiyatı üzerine yaptığı kapsamlı araştırmalarla tanınan slav bilimci, halk bilimci, edebiyat tarihçisi, yazar, yayıncı ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Vera Fischer</span> Hırvat heykeltıraş

Vera Fischer Hırvat heykeltıraş.