İçeriğe atla

Marslı (film)

Marslı
The Martian
YönetmenRidley Scott
Yapımcı
SenaristDrew Goddard
UyarlamaMarslı
Andy Weir
Oyuncular
MüzikHarry Gregson-Williams
Görüntü yönetmeniDariusz Wolski
KurguPietro Scalia
Stüdyo
Dağıtıcı20th Century Fox
Çıkış tarih(ler)i11 Eylül 2015 (2015-09-11) (TIFF)
2 Ekim 2015 (2015-10-02) (ABD)
Süre141 dakika[1]
ÜlkeABD[2]
Dilİngilizce
Bütçe$108 milyon[3]
Hasılat$630.2 milyon[4]

Marslı (İngilizce: The Martian), Ridley Scott tarafından yönetilen 2015 yapımı bilimkurgu türündeki ABD filmi. Drew Goddard tarafından yazılan senaryo, Andy Weir tarafından 2011'de yazılan aynı adlı romandan uyarlandı. Filmin başrolünde Matt Damon bulunurken yan rollerinde Jessica Chastain, Michael Peña, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Kate Mara ve Donald Glover yer almaktadır.

Filmin galası 11 Eylül 2015 tarihinde 2015 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapıldı. Film, 2 Ekim 2015'te gösterime girdi. Film 2D, 3D, IMAX 3D ve 4DX olarak yayınlandı.

88. Akademi Ödülleri'nde 7 dalda aday gösterilen film, 73. Altın Küre Ödülleri'nde Müzikal veya Komedi Dalında En İyi Film ve Müzikal veya Komedi Dalında En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanırken 69. BAFTA Ödülleri'nde aday gösterildiği 6 dalda ödül kazanamadı.

Konusu

2035 yılında Ares III mürettebatı Mars yüzeyine sefer düzenlemektedir. Güneş zamanı ile 31 gün sürmesi gereken seferin 18. gününde çıkan şiddetli toz fırtınası astronotları görevi iptal etmeye ve geri dönmeye zorlar. Ares III görev komutanı Melissa Lewis (Jessica Chastain) acil durum kalkışının hazırlanmasını emrederek görevi iptal eder. Tahliye sırasında kuvvetli fırtına birincil iletişim anteninin parçasını kırarak astronot Mark Watney'in (Matt Damon) karnına şiddetli bir şekilde çarparak uzay giysisini de deler ve onu uzağa fırlatarak kaybolmasına neden oldur. Öldüğünü düşünen ekip arkadaşları onu bırakıp Dünya'ya döner. NASA müdürü Theodore Sandres (Jeff Daniels) Mark Watney'in enkazda kalarak öldüğüyle ilgili bir basın toplantısı düzenler.

Fırtına dağıldıktan sonra Watney düşük oksijen uyarı sesiyle uyanır. Kumları üzerinden atıp kalkarken karnına girmiş olan anten parçasını çıkarır ve Mars yaşam kışlasına girer. Uzay giysisini çıkarır ve karnının içine girmiş olan bir metal parçasını çıkarır. Ardından bir televizyona NASA kullanıcı adını ve şifresini girerek video kaydı ile günlük tutmaya başlar. O gece orada ölüp gitmeme konusunda kendisine hırs yapar.

Hayatta kalmak için elinden geleni yapmaya karar veren Watney, elinde olan yiyecek sayısını bir kağıda yazar. Ardından tuvalete gider ve çıkmadan önce vakum sifon düğmesine basar. O an aklına bir fikir gelir. Hemen fikrini video kaydına alır. Watney tüm ekip için verilen yiyeceklerin Güneş zamanına göre toplam 300 gün kadar kendisine yeteceğini hesaplar. Aynı zamanda bitki bilimci de olan Watney tuvaletten vakumlanan insan atıklarını gübre olarak kullanarak patates yetiştirmeyi düşünmektedir.

Aynı zamanda karnındaki yarası hala kanayan Watney toprak olarak Mars'ın yüzeyini kullanır. Kazdıklarını bir taşıma aracının içine koyar ve el ile çekerek etrafını muşamba ile bantladığı bir odaya götürür. Ardından döktüklerini kürekle düzenler ve patatesleri koymak için sıra çeker. Burnuna bir çift tıpa koyarak atıkları bir kovaya boşaltarak ıslatır ve karıştırır. Sonra sıra çektiği kumların arasına koyar, üzerini kumla kapatır ve üstüne patatesi yerleştirerek onunda üstünü kapatır.

O gece tarlayı ekip biçmek için suya ihtiyacı olduğunu düşünür. Watney hidrojeni oksijene ekleyip yakarak su elde etmeyi amaçlar. İlk denemesinde yaptığı bir hesaplama hatası yüzünden başarısız olur. İkinci denemesinde başarıya ulaşan Watney Güneş zamanına göre 54. günde patateslerin yavaş yavaş büyüdüğü görür.

Dünyada ise Watney için bir cenaze töreni düzenlenmiştir. NASA Mars Görevleri Yöneticisi Vincet Kapoor (Chiwetel Ejiofor) NASA müdürü Sanders'ı Marsa bir görev daha düzenlenmesi için ikna etmeye çalışır fakat NASA müdürü bunu kabul etmez. Kapoor o gece 01:30'da Johnson Uzay Merkezi'ndeki NASA Uydu Haberleşme biriminde çalışan Mindy Park'a (Mackenzie Davis) Mars'taki görev yerine ait koordinatları mesaj olarak gönderir. Koordinatlara bakıldığında Güneş zamanına göre 18. gün ile 54. gün arasında geçen zamanda Mars'ta bırakılan yüzey aracının hareket ettirilerek yerinin değiştirildiği gözlemlenir. NASA müdürü resimleri yayınlayarak Watney'in hayatta olduğunun açıklanmasına karar verir fakat Watney'in hayatta olduğunun ekip arkadaşlarına söylenmesine izin vermez. Ayrıca Watney'e ulaşabilmek için insansız uzay aracı yapılmasına karar verilir.

Güneş zamanı ile 70. günde, Watney bir sonraki NASA görevi Ares IV'ün 3200 kilometre uzaktaki bir kratere iniş yapması gerektiğini hesaplamaktadır. Kendisine yaşam süresi olarak belirlendiği 4 yıl içinde oraya gitmesi gerektiğini düşünen Watney bu durum halinde yolculuğun 50 gün süreceğini ve o günleri bir yüzey aracı içerisinde geçireceğini de hesaplar. İşe koyulur fakat Mars'ın soğuğuna dayanamayarak o gece ilerlediği kadar geri dönmek zorunda kalır.

Dünya'da Watney'e ulaşabilmenin yolları aranırken Watney'de Dünya ile iletişim kurabilmek için çareler aramaktadır. Güneş zamanının 79. gününde 48 gün sonra büyüyen patateslerini hasat edip yeniden eker. Ardından Mars için belirlenen bir haritaya bilgisayar üzerinden bakmaya başlar. Watney haritadan Pathfinder'ın yerini bulduğunu anlar ve yüzey aracıyla onu kumların altından çıkartır. Watney Pathfinder'ı yeniden çalıştırmayı başararak Dünya'ya sinyal göndermeyi başarır. Pathfinder ile bir iletişim yöntemi bulan Watney, NASA'nın çalışanlarından Pathfinder ile iletişim kurabilsin diye yüzey aracının nasıl hackleneceğini öğrenir. Böylelikle yazışarak iletişim kurmaya başlar. Watney yaşadığının ekip arkadaşına söylenmediğini öğrenir ve bu duruma çok sinirlenir. Bu olaydan sonra Mitch Henderson (Sean Bean) Ares III mürettebatına Watney'in yaşadığını söyler.

Mars'taki yemek stoku bitmeye başlayan Watney bir kaza sonucu yanlışlıkla barınağı havaya uçurur ve yetiştirmeye çalıştığı patatesleri harap olur. Dünyada yapılması beklenen insansız roket fırlatılır fakat başarısız olunur. Çin Ulusal Uzay İdaresi'nden motor istenir ve istenilen motor alınır. Bir kez daha roket fırlatılır ve tasarıya göre roketin ARES III mürettebatının gemisine girmelidir. Watney'inde Mars'tan uzay yörüngesine girmesi ve uzay boşluğunda kendi gemisini terk ederek Ares III'e girmesi gereklidir. Watney uzay eldiveninde parmağına bir delik açarak kendisini Ares III'e yönlendirir. Watney ve komutan Lewis birbirlerine tutunarak gemiye binerler.

Oyuncular

  • Matt Damon, Mark Watney, Ares III ekibin parçası olan bir botanikçi, Mars'ta şiddetli bir fırtınadan sonra öldüğü tahmin edildi. Watney evin yolunu bulmak için marifet ve zekâsını kullanmak zorunda kalır.
  • Jessica Chastain, Melissa Lewis, Bir jeolog ve Ares III görev komutanı.
  • Kristen Wiig, Annie Montrose, NASA medya ilişkileri yöneticisi. Watney'i kurtarma sırasında NASA'nın kamu algısı ile ilgilenmektedir.
  • Jeff Daniels, Theodore "Teddy" Sanders, NASA müdürü. Sanders, gereksiz riskler için yetkili ama kaçıngan olduğu gösterilmiştir.
  • Michael Peña, Major Rick Martinez, Ares III görev pilotu.
  • Kate Mara, Beth Johanssen, Ares III sistem operatörü.
  • Sean Bean, Mitch Henderson, Ares III görev yöneticisi. Önceliği her zaman Ares III mürettebatının refahı ve istikrardır.
  • Sebastian Stan, Dr. Chris Beck, Ares III görevi için bir astronot ve uçuş cerrahı.
  • Aksel Hennie, Dr. Alex Vogel, Navigator ve kimyager olan bir Alman vatandaşı.
  • Chiwetel Ejiofor, Vincent Kapoor, NASA'nın Mars görevi direktörü ve Watney ile temas kurmak için birinci şahıs .
  • Donald Glover, Rich Purnell,
  • Benedict Wong, Bruce Ng,
  • Mackenzie Davis, Mindy Park, Misyon Kontrol uydu planlayıcısı.
  • Naomi Scott, Ryoko
  • Nick Mohammed, Tim Grimes
  • Eddy Ko, Guo Ming, ÇUUİ baş bilim insanı
  • Chen Shu, Zhu Tao, ÇUUİ'nde başkan yardımcısı bilim insanı

Chastain, Jet Propulsion Laboratory ve Lyndon B. Johnson Uzay Merkezi'nde astronotlar ve bilim adamları ile buluşarak rolüne hazırladı. Astronot Tracy Caldwell Dyson'dan esinlendi ve '' O gerçekte çok önemli çok dürüst. Benim karakterim ayrılan bir ekip üyesinin arkasından suçlulukla uğraşıyor ama hala diğer beş mürettebat arkadaşlarının hayatlarından sorumlu. Ben Tracy'nin o anlarda olacağı kişi gibi oynamaya çalıştım.'' dedi.[5]

Yapım

  • Ridley Scott – yönetmen, yapımcı
  • Simon Kinberg – yapımcı
  • Michael Schaefer – yapımcı
  • Aditya Sood – yapımcı
  • Mark Huffam – yapımcı
  • Drew Goddard – senartist
  • Andy Weir – yazar (yararlanılan kaynak)
  • Dariusz Wolski – sinematograf
  • Arthur Max – yapım tasarımı
  • Janty Yates – kostüm tasarımı
  • Pietro Scalia – kurgu
  • Harry Gregson-Williams – beste

Gelişim

Film Andy Weir'in aynı adlı romanından Drew Goddard tarafından senaryolaştırıldı ve Ridley Scott tarafından yönetildi. Stüdyo 20th Century Fox Mart 2013 yılında romanın film haklarını edindi ve yapımcı Simon Kinberg romanı film haline getirmek için atılımda bulundu.[6] Takip eden Mayıs ayında senarist Goddard stüdyo ile filmi yazmak ve yönetmek için görüşmelere girdi.[7] Goddard film için bir senaryo yazdı ve Matt Damon, Goddard yönetmenliğinde başrol ile ilgilendiğini açıkladı.[8] Sonra Drew Goddard yönetmenlik fırsatını çizgi romandan uyarlama Sinister Six filmi için sürdürdü.[9] Sonra yapımcı Simon Kinberg kitabı Ridley Scott'un dikkatine getirdi.[10] Mayıs 2014'te Scott filmi yönetmek için stüdyo ile görüşmeler girdi ve Matt Damon yolda kalmış astronot rolünde kadroya dahil edildi.[11] Damon romanın, senaryonun ve Scott ile çalışma fırsatının kendisini çektiğini söyledi.[12]

Çekimler

Filmin iç sahnelerinin çekimi için Macaristan, Budapeşte dışında Korda Studios dünyanın en büyük ses sahnelerinde biri olduğu için tercih edildi.[13] Çekimler 24 Kasım 2014 tarihinde Macaristan'da başladı. Ridley Scott Marslı filmi için 3D kameraları seçti.[14] Gerçek patatesler çekim için ses sahnesinde büyütüldü. Altı kişilik bir ekip film için 15 takım elbise dikti. Film için kullanışlı zemin olarak Ürdün'de bulunan UNESCO dünya mirası olan Wadi Rum'da çekimler yapıldı.[15] Wadi Rum, Görev: Mars (2000), Kırmızı Gezegen (2000) ve The Last Days on Mars gibi Mars'da geçen diğer filmler içinde yer olarak kullanılmıştı.[16] Çekimler yaklaşık 70 gün sürdü.[17]

Andy Weir romanında Watney için olarak yalnız ve depresif yazımdan kaçındı. Watney'in mizahi yapısı bunu korurken Scott karakterin toplumdan soyut yapısını geniş bir perdede gösterdi.

Scott'un dediğine göre film için düzenlemeler yapılmadan önce uzunluğu 2 saat 45 dakikaydı.[18] Scott ayrıca filmin genişletilmiş sürümünün ev videosu için yayınlanmasını onayladı.[19]

Müzik

Filmin müziklerini Harry Gregson-Williams besteledi ve bu Scott ile Gregson arasındaki dördüncü işbirliği oldu. Gregson daha önce Scott'un Cennetin Krallığı (2005), Prometheus (2012) ve Exodus: Tanrılar ve Krallar (2014) filmleri için beste yapmıştı.

  1. Mars – 3:36
  2. Emergency Launch – 3:09
  3. Making Water – 2:38
  4. Spotting Movement – 1:49
  5. Science the S*** Out of This – 2:16
  6. Messages from Hermes – 3:31
  7. Sprouting Potatoes – 1:39
  8. Watney’s Alive! – 2:46
  9. Pathfinder – 2:33
  10. Hexadecimals – 2:33
  11. Crossing Mars – 3:36
  12. Reap & Sow – 2:21
  13. Crops Are Dead – 3:26
  14. Work the Problem – 1:58
  15. Leaving Mars – 5:11
  16. Build a Bomb – 5:06
  17. I Got Him! – 4:45

Filmde kullanılan özgün olmayan şarkılar şunlardır.

Eleştirel görüşler

Film genel olarak eleştirmenlerden olumlu yorumlar aldı. Metacritic'te yapılan 46 yorumdan 40'ı olumluydu ve filmin ortalama puanı 80 oldu.[20] Rotten Tomatoes'da ise film 313 yorumdan %92'lik bir yüzde elde etti ve 10 üzerinden 7.8 puana ulaştı.[21] Sitenin eleştirmenlerin ortak kanısı kısmına ''Akıllı, heyecanlı ve şaşırtıcı derecede komik, başrol Matt Damon ve yönetmen Ridley Scott çok satan kitabın tüm güzelliğini ortaya çıkararak Marslı filminde size bağlılık uyumu sunuyor'' yazıldı.

Önemli ödülleri ve adaylıkları

Ödül Kategori Alıcı Durum
Amerikan Film EnstitüsüYılın En İyi 10 Filmi MarslıKazandı
88. Akademi ÖdülleriEn İyi FilmSimon Kinberg, Ridley Scott, Michael Schaefer ve Mark Huffam Adaylık
En İyi Erkek OyuncuMatt DamonAdaylık
En İyi Uyarlama SenaryoDrew GoddardAdaylık
En İyi Görsel EfektChris Lawrence, Anders Langlands,

Richard Stammers ve Steven Warner

Adaylık
En İyi Yapım TasarımıArthur Max ve Celia Bobak Adaylık
En İyi Ses KurgusuOliver Tarney Adaylık
En İyi Ses MiksajıPaul Massey, Mark Taylor ve Mac Ruth Adaylık
69. BAFTA Ödülleri En İyi YönetmenRidley Scott Adaylık
En İyi Erkek OyuncuMatt Damon Adaylık
En İyi KurguPietro Scalia Adaylık
En İyi Görsel Efekt Chris Lawrence, Tim Ledbury, Richard Stammers ve Steven Warner Adaylık
En İyi Yapım Tasarımı Arthur Max ve Celia Bobak Adaylık
En İyi Ses Paul Massey, Mac Ruth, Oliver Tarney ve Mark Taylor Adaylık
73. Altın Küre ÖdülleriEn İyi Film - Müzikal veya KomediMarslıKazandı
En İyi Yönetmen Ridley Scott Adaylık
En İyi Erkek Oyuncu - Müzikal veya Komedi Matt Damon Kazandı

Kaynakça

  1. ^ "The Martian (12A)". British Board of Film Classification. 16 Eylül 2015. 27 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2015. 
  2. ^ "The Martian". Toronto Uluslararası Film Festivali. 20 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2015. 
  3. ^ McCarthy, Todd (8 Eylül 2015). "From 'The Martian' to 'Truth,' Todd McCarthy's 5 Most Tantalizing Titles at TIFF". The Hollywood Reporter. 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2015. 
  4. ^ "The Martian (2015)". Box Office Mojo. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2015. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2015. 
  6. ^ https://variety.com/2013/film/news/fox-finds-martian-for-simon-kinberg-exclusive-1200007238/ 23 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2015
  7. ^ http://www.thewrap.com/drew-goddard-negotiations-write-direct-martian-fox-exclusive-91896/ 3 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2015
  8. ^ http://www.newsweek.com/martian-matt-damon-ridley-scott-mars-343906 14 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2015
  9. ^ http://www.ign.com/articles/2015/06/17/matt-damon-explains-why-the-martian-is-a-love-letter-to-science 24 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2015
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2015. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2015. 
  12. ^ http://www.empireonline.com/movies/features/martian-nasa/ 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2015
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2015. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2015. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2015. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2022. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2015. 
  18. ^ https://www.quora.com/Will-The-Martian-2015-movie-have-any-deleted-scenes-that-would-be-added-to-the-Blu-ray-when-it-comes-out []
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2015. 
  20. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2016. 
  21. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mars</span> Güneş Sisteminde Güneşe en yakın 4. gezegen

Mars, Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için "Kızıl Gezegen" olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matt Damon</span> Amerikalı oyuncu, senarist ve yapımcı

Matthew Paige Damon, Oscar ödüllü Amerikalı oyuncu ve senarist.

<i>Hükmedenler</i> (film)

Hükmedenler, 1978 ABD - İngiltere ortak yapımı bilimkurgu gerilim filmidir. Özgün adı Capricorn One olan film Türkiye'de sinemalarda Aralık 1979'da gösterilmiştir. Capricorn astronomide Oğlak Takımyıldızı, astrolojide de oğlak burcu anlamlarına gelmektedir. Capricorn One ise filmde Mars'a gidecek uzay aracının kod adıdır.

<i>Yıldızlararası</i> Christopher Nolanın 2014 yapımı filmi

Yıldızlararası, Christopher Nolan tarafından yönetilen, epik bilimkurgu türündeki 2014 yapımı bir ABD filmidir. Başrollerinde Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, Ellen Burstyn, Matt Damon ve Michael Caine yer almaktadır. İnsanlığın felaket boyutunda bir salgın hastalık ve kıtlıkla boğuştuğu distopik bir gelecekte geçen film, insanlık için yeni bir yuva arayışıyla Satürn yakınlarındaki solucan deliğinden geçen bir grup astronotu konu ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Andy Weir</span> Amerikalı yazar

Andrew T. Weir, ilk romanı Marslı ile tanınan, Artemis ve Kurtuluş Projesi gibi kitapları olan Amerikalı roman yazarı ve yazılım mühendisidir. Kurtuluş Projesi, 2022 Hugo En İyi Roman Ödülü final listesinde yer almıştır.

<i>2001 Mars Odyssey</i> Mars yörüngesinde robotik uzay aracı

2001 Mars Odyssey, Mars gezegeninin yörüngesinde dönen bir robotik uzay aracıdır. Görevin tamamı için tahmin edilen maliyeti 297 milyon dolar olan proje, NASA tarafından geliştirildi ve Lockheed Martin'e dışarıdan sözleşmeli olarak ihale edildi. Görevi, spektrometre ve termal kamera kullanarak geçmişte veya günümüzde su ile buz kanıtları saptamak ve bunun yanı sıra gezegenin jeolojisini ve radyasyon ortamını incelemektir. Odyssey'in elde ettiği verilerin, Mars'ta yaşam olup olmadığı sorusunu yanıtlamaya ve gelecekte astronotların maruz kalabileceği radyasyonun risk değerlendirmesinin oluşturulmasına yardımcı olacağı umulmaktadır. Aynı zamanda Curiosity keşif aracı ile, daha önceki Mars Exploration Rover ve Phoenix iniş aracı arasında Dünya ile iletişim için bir röle görevi görmektedir. Adını bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke'a saygı olarak, onun ve Stanley Kubrick'in kaleme aldığı 2001: A Space Odyssey adlı filmden almıştır.

<i>Mars Pathfinder</i>

Mars Pathfinder 1997 yılında Mars yüzeyine üzerinde bir ana istasyonu ve keşif robotunu başarıyla indirmiş bir Amerikan uzay aracıdır. İniş takımları ile birlikte Carl Sagan Hatıra İstasyonu olarak anılan tekerlekli ve hafif (10.6 kg/23 lb) keşif aracının adı ise Sojourner'dir.

<span class="mw-page-title-main">Takımyıldız Programı</span> NASA’nın 2005-2009 yılları arasında geliştirmiş olduğu bir insanlı uzay yolculuğu programı

Takımyıldız Programı, Amerika Birleşik Devletleri uzay ajansı NASA'nın 2005-2009 yılları arasında geliştirmiş olduğu bir insanlı uzay yolculuğu programıydı. Programın büyük hedefleri arasında Uluslararası Uzay İstasyonu'nun bitirilmesi ve "2020 yılına kadar Ay'a geri dönüş" vardı. En büyük hedefi ise Mars'a ilk insanlı uçuşu gerçekleştirmekti. Bu programın logosu hedeflenen 3 önemli görevi temsil eder: Dünya, Ay ve son olarak Mars. Mars görevinde kullanılacak itici roketlere Ares ismi verilmiştir. Bu programın teknolojik hedefleri, alçak Dünya yörüngesi ötesinde astronotların tecrübe edinmesi ve diğer gezegenlerde sürekli insan varlığını sağlamak için gerekli teknolojilerin geliştirilmesini içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Marslı</span>

Marslı, Mars gezegeninin yerlisi. Mars'ta yaşam arayışlarının sürmesine rağmen, pek çok bilimkurgu yazarı Mars üzerinde Dünya dışı yaşamın nasıl olabileceği ile ilgili eserler üretti. Bazı yazarlar ayrıca Marslı ifadesini Mars'ı kolonileştiren insanları tanımlamak için kullanmaktadır.

<i>Jason Bourne</i> (film)

Jason Bourne, Paul Greengrass'ın yönettiği senaryosunu Greengrass, Matt Damon ve Christopher Rouse'un yazdığı 2016 Amerikan yapımı aksiyon ajan gerilim filmi. Bourne film serisinden 2007'de çekilmiş olan Son Ültimatom filminin devam filmi ve serinin beşinci filmidir. Filmde Damon, Julia Stiles, Alicia Vikander, Tommy Lee Jones ve Vincent Cassel oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mars keşif aracı</span>

Mars keşif aracı, Mars yüzeyinde seyahat etmek üzere tasarlanmış uzaktan kumandalı bir motorlu araçtır. Gezginlerin sabit iniş araçlarına göre çeşitli avantajları vardır: daha fazla alanı incelerler, ilginç özelliklere yönlendirilebilirler, kış aylarını atlatmak için kendilerini güneşli konumlara yerleştirebilirler ve çok uzaktan robotik araç kontrolünün nasıl gerçekleştirileceği bilgisini geliştirebilirler. Mars Reconnaissance Orbiter gibi yörüngesel uzay araçlarından farklı bir amaca hizmet ederler. Daha yeni bir gelişme ise Mars helikopteridir.

<span class="mw-page-title-main">Mars Sample Return Görevi</span>

Mars Sample Return görevi, Mars gezegeninden kaya ve toz örnekleri toplamak ve onları Dünya'ya getirmek için önerilen bir görevdir. Böyle bir görev, yerleşik sensörlerin izin verdiğinden daha kapsamlı bir analize olanak tanıyacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Artemis Programı</span> Ay ve Marsta insan keşfine olanak sağlayacak üç aşamadan oluşan uzay programı

Artemis Programı ya da Artemis görevi, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) liderliğinde, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) gibi uluslararası ortaklar tarafından yönetilen bir robotik ve insanlı Ay keşif programıdır. Projenin amacı "ilk kadın ve sıradaki erkeği" Ay'ın güney kutbuna indirmek olarak ifade ediliyor. Projenin ismini aldığı Artemis, Yunan mitolojisinde tanrı Apollon'un ikiz kız kardeşi ve ay tanrıçasıdır.

<i>Son Düello</i> (film)

The Last Duel, Eric Jager'in yazdığı Son Düello: Ortaçağ Fransa'sında Düello ile Yargılamanın Gerçek Bir Hikayesi adlı kitabına dayanan yaklaşmakta olan bir Amerikan-İngiliz tarihi drama filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Simon Kinberg</span> Amerikalı senarist

Simon David Kinberg İngiltere doğumlu Amerikalı bir film yapımcısı. En çok X-Men film serisindeki çalışmaları ile tanınır ve ayrıca Mr. & Mrs. Smith ve Sherlock Holmes gibi filmler de yazmıştır. En İyi Film dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterilen Cinderella ve The Martian gibi filmlerde yapımcı olarak görev yaptı. Yapım şirketi Genre Films, 20th Century Fox ile ilk bakış anlaşması yaptı. Kinberg ilk yönetmenlik denemesini 2019 X-Men filmi Dark Phoenix'te kendi yazdığı bir senaryodan yaptı.

<i>Kod 355</i>

Kod 335, Simon Kinberg tarafından yönetilen, senaryosu Theresa Rebeck ve Kinberg tarafından, Rebeck'in bir hikâyesinden yola çıkılarak hazırlanan bir Amerikan aksiyon casus filmi. Filmde Jessica Chastain, Lupita Nyong'o, Penélope Cruz, Diane Kruger, Fan Bingbing, Sebastian Stan ve Édgar Ramírez rol alıyor.

<i>Opportunity</i> (keşif aracı) NASA Mars keşif aracı

Opportunity, 2004'ten 2018 yılına kadar Mars'ta faaliyet göstermiş olan robotik bir keşif aracıdır. Opportunity Mars'ta 5111 sol boyunca faaliyetini sürdürmüştü. NASA'nın Mars Exploration Rover programının bir parçası olarak 7 Temmuz 2003 tarihinde fırlatılan araç, ikizi Spirit'in (MER-A) gezegenin diğer tarafına inişinden üç hafta sonra 25 Ocak 2004'te, Meridiani Planum'a iniş yaptı. Spirit, planlanan 90 sol faaliyet süresiyle 2009 yılında mahsur kalana ve 2010'da iletişimini kesene kadar işlev görürken, Opportunity inişten sonra 5111 sol boyunca çalışır durumda kalabildi. Güneş enerjisi kullanarak pillerinin sürekli şarj edilmesiyle gücünü ve kilit sistemlerini korudu, güç tasarrufu için toz fırtınaları gibi olaylar sırasında kış uykusuna yattı. Bu dikkatli operasyon, ilk taslak planı 14 yıl, 47 gün aşarak, Opportunity için tasarlanan ömrün 57 katı boyunca çalışmasını sağladı. Keşif aracı, NASA ile en son temasa geçtiği 10 Haziran 2018 tarihine kadar 45,16 kilometre mesafe kat etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Mars sol</span>

Sol, Mars gezegenindeki bir güneş günü, yani bir Mars günüdür. Tıpkı Dünya'da bir günün Güneş'in aynı noktaya dönüşü ile ölçülmesi gibi, Mars'ta da Güneş'in aynı meridyeni iki kez geçişi arasında geçen süredir. Mars'ta zamanı ölçmek için kullanılan birimlerden biridir.

<i>Sojourner</i> (keşif aracı) NASAnın eski Mars keşif aracı

Sojourner, 4 Temmuz 1997'de Oxia Palus dörtgeninin Chryse Planitia bölgesinde bulunan Ares Vallis kanalına inen robotik bir Mars keşif aracıydı ve 92 sol boyunca işlevsel kalmıştı. Dünya dışında başka bir gezegende dolaşan ilk tekerlekli araç olma ünvanına sahip olan Sojourner, Mars Pathfinder görevinin bir parçasını oluşturdu.