İçeriğe atla

Marshmallow

Marshmallow
Ülke(ler)Fransa
TürüŞeker
TipiŞekerleme

Marshmallow (veya marşmelov diye okunur.), modern bir şekilde tipik haliyle şeker, su ve bir süngerimsi madde kıvamına çırpılmış, genellikle sığır jelatininden oluşan şeker bazlı şekerlemedir. Küçük silindirik parçalar halinde kalıplanır ve mısır şurubu ile kaplıdır. Eş anlamlı olarak, birçok ülkede bu şekere Chamallow da denilmektedir. Marshmallow Hatmi bitkisinden (Althaea officinalis) yapılan, tıbbi şekerlemenin modern bir versiyonudur. İsmi «marsh mallow» sözünden gelip "bataklık ebegümeci" anlamına gelir. Böylece İngilizce tıbbi bir bitki olan Malvaceae ebegümecigiller aile olarak bilinir. Ebegümecinin kökünden jelatine benzer yapışkanlı beyaz kitle alınıyordu,[1] zaman içinde bu bitki jelatin ve nişasta ile değiştirildi. Marshmallow ilk zamanlarda hatmi bitkisinin kökü ekstresi gibi boğaz ağrısı için bir çare olarak kullanılmış ve şifalı bitkilerin temelinde üretilerek muhtemelen bir ilaç olarak ortaya çıkmıştır.Antik Mısır yıllardan başlayarak hatmi kökü tonsilitin tedavisinde fındık ve bal ile birlikte kullanılırdı.

Marshmallow hazırlanması

Tarihi

Marshmallowun modern üretimi 19.yüzyılda canlanmaya başladı. Fransa'da şeker üreticileri marshmallow tarifini biraz daha geliştirerek günümüzde üretilen marshmallowlara yakın bir tat elde ettiler.[2] Daha sonra tarifin Fransızca versiyonu, Pâte Guimauve (ya da sadece guimauve), yumurta proteini ve beze dahil olmak üzere genellikle gül suyu ile kaplanırdı. Pâte de Guimauve çoğu hatmi içermeyen içeriğe sahipti ve ilaç gibi kullanılıyordu. Şeker çok popüler oldu ama onun üretimi, emeği çok yoğun oldu. 19. yüzyılın sonlarında Fransız üreticiler Chewy tabanlı ürün oluşturmak için modifiye olmuş mısır nişastası ile birlikte yumurta akı veya jelatin kullandılar.

Marshmallow kremi

Marshmallow üretiminde yeni bir yöntem 1948 yılında Amerikalı Alex Doumak tarafından keşfedildi. Doumak, marshmallow'un silindirik formunun imalatının otomatik şekilde yapılmasını sağlayacak formülü buldu. Silindir içine karıştırılmış ve ekstrude edilmiş tüm bileşenler, borulardan çıkarak parçalar halinde kesilir ve pudra şekeri veya toz haline getirilmiş şekerle kaplanırdı. Doumak 1961 yılında bu sürecin patentini alarak Doumak Firmasını kurdu ve "Marshmallow"un sanayileşmesini sağladı.

Kızartılmış marshmallow

Marshmallow türleri

Birleşik Krallık, Kuzey Amerika, Yeni Zelanda ve Avustralya'da popüler yiyecek olan Marshmallowlar, kamp geleneği olarak kamp ateşi ya da diğer açık alev üzerinde kavurma ya da kızartma yapılarak tüketilir. Marshmallow, bir sopa veya şiş sonuna yerleştirilir ve ateşte dikkatlice tutulur. Bu altı sıvı, erimiş bir tabaka ile karamelize olan dış deriyi oluşturur. Marshmallowun bir türü olan S'mores, iki gram kraker arasına yerleştirilen çikolatalı bir levha üzerinde bir tost marshmallow koyarak yapılır. Çikolatanın erimeye başlaması nedeniyle bunlar daha sonra bir arada sıkıştırılabilir hale getirilir.

Renkli Marshmallow

Diyet tercihleri

Geleneksel marshmallow tarifinde toz hatmi kökü kullanır, ancak ticari olarak üretilen marshmallowların üretiminde jelatin kullanılmaktadır. Vejetaryenler ve veganlar jelatini katmayıp, ancak agar gibi hayvansal olmayan jeller kullanmayı tercih etmektedirler. Buna ek olarak, marshmallow genellikle Müslümanlık ve Yahudilikte jelatinin koşer veya helal hayvanlardan elde edilmemesi (örn. domuz) halinde koşer veya helal olarak kabul edilmez. Marshmallow kremi genellikle az veya hiç jelatin içermeyen marshmallow ürün firmaları temel olarak bilinen hatmi şekerleme şeklinin muhafazasına izin vermektedirler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Farmakognozi</span> Doğal kaynakları olası bir ilaç ham maddesi olarak inceleyen bilim dalı

Farmakognozi, tıbbi bitkilerin ve diğer doğal maddelerin olası bir ilaç kaynağı olarak incelenmesidir. Amerikan Farmakognozi Derneği, farmakognoziyi "doğal kaynaklı ilaçların, etkin maddelerin veya potansiyel ilaçların ya da potansiyel etkin maddelerin fiziksel, kimyasal, biyokimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi ve bunun yanı sıra doğal kaynaklardan yeni ilaçların araştırılması" olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Karahindiba</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Karahindiba, papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaygın bir bitki türü. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına "karahindiba" denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haribo</span> Alman şekerleme üreticisi

Haribo, Alman şekerleme üreticisi. 1920 yılında Hans Riegel isimli girişimci tarafından Bonn'da temeli atılmıştır. İlk olarak ticari kayda geçen malvarlıkları bir çuval şeker, mermerden yapılma bir tezgâh, gaz ocağı, küçük bir kazan, bir merdane ve bir taburedir. Jöleli şekerleriyle ün yapan Haribo firması, kısa sürede Bonn'un önde gelen özel kuruluşlarından biri haline gelmiştir. 1922 yılında dansçı ayıdan esinlenerek dünyadaki ilk meyve aromalı jöleli şekerlemesini üretir. Bu Ayıcık daha sonraları HARIBO Altın Ayıcık olarak dünya çapında ün kazanacaktır. Haribo günümüzde yaklaşık 6.000 çalışanıyla Almanya'daki 5 fabrikanın yanı sıra Avrupa geneline yayılmış 13 tesiste üretim yapmakta, ürünleri 100'den fazla ülkede satışa sunulmaktadır. Haribo 2003 yılından beri Türkiye'deki modern tesislerinde Türkiye ve Orta Doğu pazarları için üretim yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meyan</span>

Meyan, yaklaşık 120–150 cm'e kadar boylanabilen, Baklagiller ailesinden çok yıllık bir çalımsı bitkidir. Anavatanı Rusya ve Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ketçap</span> domates ile yapılan bir sos

Ketçap, domates, acı biber, şeker ve baharatlardan yapılan bir sos. Zaman zaman soğan, kereviz ve diğer sebzeler de eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Tartrazin</span>

Tartrazin ve, yiyecek ve içeceklere sarı renk vermek için yararlanılan bir katkı maddesidir. Alkolsüz içecekler, dondurma, şekerlemeler, puding ve spagetti başlıca bulunduğu besinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Arıcılık</span>

Arıcılık, balarısı kolonilerinin beslenmesi ve bakımı ile arı ürünleri elde edilerek zirai kazanç sağlanan meslektir. Bu işi yapanlara arıcı denir. Arıcılıkta en çok bal üretimi hedeflenir. Bunun yanında balmumu, polen, arı sütü, arı zehiri ve propolis gibi arı ürünleri de arıcılık ile elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Coca-Cola'nın formülü</span> Coca-Cola şirketinin Coca-Cola şurubu için gizli tarifi

Coca-Cola formülü, Coca-Cola'nın Coca-Cola ürünü için gizli formülüdür. Şirket, formülü özenle saklanan ticari sır olarak sunar ve sadece özellikle yöneticilerin içinde bulunduğu birkaç çalışan tarafından bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Muzlu ekmek</span>

Muzlu ekmek (ingilizce:Banana bread) veya "muzlu kek"; asıl maddesi olgun muz olan tatlı. ABD ve Avustralya'da popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Koz helva</span>

Nuga, şeker ve bal, yumurta akı, badem, ceviz, fıstık, fındıktan yapılan ve çeşitli tatlar, tarçın, vanilya gibi baharatlar eklenen bir şeker türüdür. Çeşitli formalarda olur. Kıvamı ise türüne göre sert - yumuşak, sakız gibi olabilir. Nuga kelimesi Oksitanca "pan nogat" veya Latince "panis nucatus" sözü olup, 'fındık ekmeği' anlamını verir. Türkçe geleneğinde ise "ballı badem", "koz helvası", helva ve Lokum sözcükleri daha yaygın kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Jöle</span> Jelatin ile yapılan tatlı

Jöle veya Jelatin tatlıları, tatlandırılmış aromalı jelatin tatlılarıdır. Bu tür bir tatlı ilk olarak Hannah Glasse tarafından 18. yüzyılda "Aşçılık Sanatı" kitabında kaydedilmiştir.Pelte sözcüğü İstanbul mutfağında uzun süre jöle sözcüğü yerine kullanılmıştır.İstanbul'da bir perhiz yemeği olarak da tüketilen meyveli peltelerin en güzel biçimi elmasiye denilen ve birkaç meyveden yapılanıdır.

Hamur işi, un, su ve katı yağdan oluşan bir hamurdur. Şekerli hamur işleri genellikle şekerleme ürünü olarak da tanımlanır. "Hamur işleri" sözcüğü, un, şeker, süt, tereyağı, katı yağ, kabartma tozu ve yumurta gibi maddelerden yapılmış birçok pişirilmiş ürünleri bildirir. Küçük tartlar ve diğer tatlı pişmiş ürünler de hamur işleri olarak adlandırılır. Fransızca kelime pâtisserie de aynı yiyecekler için kullanılır. Ortak hamur işleri turta, tart, kiş hamuru ve etli börek türlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı dondurma</span>

Çikolatalı dondurma, doğal veya yapay çikolata tadında dondurmadır. Çikolata, Amerika Birleşik Devletleri'nde vanilyadan sonra ikinci en yaygın dondurma lezzetidir.

<span class="mw-page-title-main">Krem soda</span>

Krem soda tatlı bir meşrubattır. Geleneksel olarak vanilya ile tatlandırılmış ve klasik bir soda tadına dayanarak, dünya çapında çok çeşitli varyasyonlar bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Krembo</span>

Krembo dünyadaki farklı varyasyonlarda üretilen şekerlemeler olup, birkaç ülke onları icat ettiğini veya “ulusal şekerlemesi” olarak selam verdiğini iddia etmektedir. İskoç şefi Boyd Tunnock, 1956'da İtalyan beze kullanımı, bisküvi tabanını ve sütlü çikolata içerme fikrini geliştirdiğinde Tunnock's kekini icat etti. Danimarka'da ürün başlangıçta krem kullanılarak yapıldı, ancak daha sonra üretimin sanayileşmesine ve raf ömrünün arttırılmasına yardımcı olmak için yumurta beyazlarından dolduruldu. Türkiye'de ortak kullanımda tek bir terim yoktur. Kelimenin tam anlamıyla, "Konfeksiyon" olarak adlandırılabilir. Bazen “Çokomel” veya “Eti Puf” daki ilgili marka isimleriyle isimlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sorbet</span>

Sorbet tatlandırıcılı tatlandırılmış sudan yapılan donmuş bir tatlıdır. Granitalar ve diğer buzlar gibi, sorbet bir dondurma makinesi olmadan da yapılabilir. Donma noktasını düşürmek ve daha yumuşak sorbetesler yapmak için alkol, bal veya mısır şurubu eklenebilir. Şaraplı sorbet, şampanya, konyak, beyaz şarap, kırmızı şarap, Porto şarabı, portakal, limon, baharat, yakut limanı ve yumurta akı ile yapılabilir. Muskat sorbet, tatlı şarap, limon suyu ve yumurta akı ile yapılır.

<i>Ipomoea purga</i>

Ipomoea purga, Kahkahaçiçeğigiller familyası, Ipomoea cinsinden bir çiçekli bitki türüdür. Genellikle jalap olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Adobada</span> Et ile yapılan Meksika mutfağındaki bir yemek

Adobada, adovada adı da kullanılır, Meksika mutfağında tacolara benzer şekilde yaygın olan birçok yemek için bir hazırlıktır. Adobada, genellikle sirke ve kekik ile kırmızı acı sosuyla marine edilmiş domuz etidir, ancak farklı et türlerini ve al pastor'a daha yakın marine edilmiş sosları ifade edebilir. Genellikle küçük, esnek mısır tortillasında sotelenmiş sebzeler ve peynirle birlikte servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Senegal mutfağı</span>

Senegal mutfağı, Kuzey Afrika, Fransız ve Portekiz mutfağından etkilenen ve ülkenin en büyüğü Wolof olan birçok etnik gruptan türeyen bir Batı Afrika mutfağıdır. Bölgeye ilk kez 11. yüzyılda nüfuz eden İslam, mutfakta da rol oynuyor. Senegal, 1960'a kadar Fransa'nın bir kolonisiydi. Kolonizasyonundan bu yana, göçmenler Senegal mutfağını diğer birçok bölgeye getirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi bitkileri</span>

Sanayi bitkileri: Sanayi bitkileri, endüstriyel amaçlarla üretilen bitkilerdir. Bu bitkiler, gıda, yakıt, inşaat malzemeleri, tekstil ürünleri, ilaçlar, kimyasal maddeler ve diğer birçok ürünün üretiminde kullanılan hammaddeleri sağlamaktadırlar.