İçeriğe atla

Mars and the Mind of Man

Mars and the Mind of Man (Mars ve İnsanın Zihni), 12 Kasım 1971'de Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde halka açık bir sempozyumu anlatan kurgusal olmayan bir kitaptır. Panel, bilim, edebiyat ve gazeteciliğin önde gelen beş isimden oluşuyordu: Ray Bradbury; Arthur C. Clarke; Bruce C. Murray; Carl Sagan ve Walter Sullivan. Bu beş kişi bu kitabın ortak yazarlarıdır. Sempozyum, Mariner 9 uzay sondası Mars'ın yörüngesine girmeden kısa bir süre önce gerçekleşmişti. Kitap 1973 yılında merkezi New York'ta bulunan Harper and Row tarafından yayınlandı.[1][2][3][4][5]

Kitap hakkında

Kitap, yukarıda adı geçen beş seçkin panel üyesi tarafından üstlenilen Kasım 1971 tartışmasının kaydından oluşturulmuştur.[1] Bu tartışma Mariner 9'un Mars'a gelişini önemli bir an olarak belirlemişti.[6] Ayrıca, sempozyum dikkate değer bir dönüm noktası oldu. Mariner 9, dünyadan başka bir gezegenin yörüngesine yerleştirilen ilk dünya uzay aracı olacaktı.[6] Belirtildiği üzere, "... Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Gezegen Bilimi profesörü Bruce C. Murray, bu tarihi olayın sonuçlarını tartışmak için müthiş düşünürler panelini topladı."[6] Tartışmanın moderatörü The New York Times bilim editörü Walter Sullivan'dı. Mariner 9 görevinde çeşitli bakış açıları sunuldu; kızıl gezegenin kendisi; insanlar ve Cosmos arasındaki ilişki; uzayın keşfine öncelik vermek ve medeniyetin geleceğini düşünmek gibi. Kitapta ayrıca Mariner 9 uzay sondası tarafından Dünya'ya gönderilen ilk fotoğraflar ve panelistlerin tarihi başarıya geriye dönüp baktıkları 'son düşünceleri'nden bir seçki yer almaktadır.[6]

Basında kendine geniş yer bulan bir eser olmuştur.[7]

Bradbury'nin şiiri

NASA tarafından yayınlanan birkaç dakikalık arşivlenmiş görüntüde, Bradbury, Kasım 1971'deki panel tartışmasında diğer panel üyeleriyle esprili şakalar yaparken gösteriliyordu. Film bölümü, 2012 yılında kızıl gezegende yeni adlandırılan bir yer olan "Bradbury Landing" alanını onurlandırmak için yayınlandı.[8] Yayınlanan görüntülerde ayrıca kendisinin "If Only We Had Taller Been" ("Keşke Uzun Boylu Olsaydık")[9][10][11] şiirini okumadan önce Bradbury şöyle konuşmuştu: "Burada ne yaptığımı bilmiyorum. Bugün burada platformdaki tüm insanlar arasında en az bilimsel olan benim... Son birkaç gün içinde, Mars'a yaklaştıkça ve toz temizlendiğinde, orada duran ve 'Bradbury haklıydı' diyen büyük işaretlerle duran bir sürü Marslı göreceğimizi umuyordum.”[12]

Kaynakça

  1. ^ a b Hartmann (10 Mayıs 1974). "Mars and the Mind of Man. A panel discussion, Pasadena, Calif., Kasım 1971. Ray Bradbury, Arthur C. Clarke, Bruce Murray, Carl Sagan, and Walter Sullivan. Harper and Row, New York, 1973. xiv, 144 pp., illus. $7.95". Science (İngilizce). 184 (4137): 663-664. doi:10.1126/science.184.4137.663. 
  2. ^ Gingerich (Şubat 1975). "Mars and the mind of man". Icarus (İngilizce). 24 (2): 269-270. doi:10.1016/0019-1035(75)90104-9. 
  3. ^ Morrison (1973). "Review of Mars and the Mind of Man". Scientific American (İngilizce). 229 (4): 127. doi:10.1038/scientificamerican1073-127. 
  4. ^ "Books". Engineering and Science (İngilizce). 37 (1): 4-5. Ekim 1973. 
  5. ^ "Mars and the Mind of Man". Kirkus Reviews (İngilizce). 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b c d "Mars and the Mind of Man: Carl Sagan, Ray Bradbury and Arthur C. Clarke in Cosmic Conversation, 1971". Brain Pickings (İngilizce). 20 Ağustos 2012. 17 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Popova, Maria (20 Ağustos 2012). "Mars and the Mind of Man: Carl Sagan, Ray Bradbury and Arthur C. Clarke in Cosmic Conversation, 1971" (İngilizce). The Marginalian. 11 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2021. 
  8. ^ In Memoriam: Ray Bradbury 1920-2012 [Anısına: Ray Bradbury 1920–2012] (İngilizce). 6 Haziran 2012. 30 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2012. 
  9. ^ "If Only We Had Taller Been". Daughter and Other Poems (İngilizce). Salmon Publishing. 2006. ss. 57-58. ISBN 978-1-903392-10-2. 
  10. ^ "Ray Bradbury Reads His Poem "If Only We Had Taller Been" in a Rare 1971 Recording" (İngilizce). 12 Kasım 2015. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Ray Bradbury's Unpublished Poems and His Meditation on Science vs. Religion" (İngilizce). 22 Ağustos 2012. 2 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Video: Ray Bradbury speaks at Caltech". Burbank Leader (İngilizce). 7 Haziran 2012. 31 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.  LA Times.com

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mars</span> Güneş Sisteminde Güneşe en yakın 4. gezegen

Mars, Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için "Kızıl Gezegen" olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Sagan</span> Amerikalı gök bilimci, evren bilimci, astrobiyolog, yazar ve bilim eğitimcisi (1934–1996)

Carl Edward Sagan, Amerikalı gök bilimci ve astrobiyolog. Astrobiyolojinin öncülerinden olan Sagan, bilimin popülerleşmesi için yaptığı çalışmalarla tanınır. Popüler bilim kitaplarıyla ve yazımında yer alıp sunduğu ödüllü televizyon dizisi Cosmos (Kozmos) ile dünya çapında tanınmıştır. Ayrıca Dünya Dışı Akıllı Varlık Araştırması'nın (SETI) ilerlemesine katkı sağlamıştır ve 1985 yılında yayımlanan Contact (Mesaj) adlı romanı, Jodie Foster'ın oynadığı aynı isimli film ile 1997 yılında beyaz perdeye aktarılmıştır. Çalışmalarında her zaman bilimsel yöntemi savunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Phobos (uydu)</span> Marsın iki uydusundan biri

Phobos Mars'ın iki uydusundan biridir. Yunancada Phobos Korku anlamına gelir. Mars'ın diğer uydusu Deimos'dan hem daha büyüktür, hem de Mars'a daha yakındır. Güneş Sistemi'ndeki tüm diğer uydular içinde gezegenine en yakın konumlanmış uydudur. Yörüngesi Mars yüzeyinden sadece 6000 km yüksekliktedir ve ortalama çapı 22 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur C. Clarke</span> İngiliz mucit ve bilim kurgu yazarı

Arthur Charles Clarke, Britanya İmparatorluk Nişanı'na sahip İngiliz mucit ve bilimkurgu yazarı. Aynı zamanda Mysterious World adlı İngiliz televizyon serisinin yapımcılığını ve sunuculuğunu da yapmıştır. Clarke, Robert A. Heinlein ve Isaac Asimov'la birlikte, bilimkurgunun "üç büyük yazar"ından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ray Bradbury</span> Amerikalı yazar (1920 – 2012)

Ray Douglas Bradbury Amerikalı bir yazardır. Fantezi, bilimkurgu, korku, gizem ve gerçekçi kurgu dahil olmak üzere çeşitli konularda yazmıştır. En çok bilinen kitapları 1950'de yazdığı kısa hikâyeler kitabı ve bir roman olan Mars Yıllıkları ve 1953'te yazdığı başyapıtı olan Fahrenheit 451'dir. En iyi bilinen eserlerinin çoğu spekülatif kurgudur ancak yaş gelişimi romanı Karahindiba Şarabı (1957) ve kurgusal anı kitabı Yeşil Gölgeler, Beyaz Balina (1992) gibi başka türlerde de çalıştı. Ayrıca Moby Dick ve Uzaydan Geldi gibi filmlere senaryolar ve televizyon uyarlamaları yazdı ve danışmanlık yaptı. Eserlerinin birçoğu çizgi romanların yanı sıra televizyon ve film yapımlarına uyarlandı. Ray Bradbury şiirler de yazmış ve Yıldızları Görmediler (2001) gibi birkaç şiir koleksiyonu yayınlamıştır.

<i>Somewhere in Time</i> (albüm)

Somewhere in Time İngiliz Heavy Metal grubu Iron Maiden'ın altıncı stüdyo albümüdür. 29 Eylül 1986 tarihinde yayımlanmıştır. Powerslave ile Live After Death'in başarılarının ardından çıkan albüm, Iron Maiden'ın gitar synthesizerı kullandığı ilk albümüdür. Bir sonraki albüm olan Seventh Son of a Seventh Son ile birlikte bu özelliklerinden dolayı ayrı bir havaya sahiptirler. Grubun vokalisti Bruce Dickinson'ın World Slavery Tour sırasında yaptığı akustik albüm önerisi, grup tarafından reddedildiğinden, Bruce Dickinson'ın yazdığı materyaller albümde yer almaz ve vokalistin yazdığı hiçbir parça albümde bulunmaz. Adrian Smith'in yazdığı parçalar albümde çok büyük etkiye sahiptir. Smith'in yazdığı parçalardan ikisi, Wasted Years ile Stranger in a Strange Land albümden single olarak çıkmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Kurgusu Akademi Ödülü</span>

1934'ten beri dağıtılan bu kategorideki "Oskar" ödül adaylıklarının En İyi Film Akademi Ödülü kategorisi ile yakın alakalı olduğu değerlendirilmektedir. 1981'den beri En İyi Film ödülünü kazananlar ayrıca En İyi Kurgu Oskarı'na da aday gösterilmiştir ve En İyi Film ödülünü kazananların üçte ikisi En İyi Kurgu dalında da ödül sahibi olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Yapım Tasarımı Akademi Ödülü</span>

En İyi Prodüksiyon Tasarımı Akademi Ödülü, 1928'den günümüze kadar verilen Akademi Ödülü'dür.

<i>2001 Mars Odyssey</i> Mars yörüngesinde robotik uzay aracı

2001 Mars Odyssey, Mars gezegeninin yörüngesinde dönen bir robotik uzay aracıdır. Görevin tamamı için tahmin edilen maliyeti 297 milyon dolar olan proje, NASA tarafından geliştirildi ve Lockheed Martin'e dışarıdan sözleşmeli olarak ihale edildi. Görevi, spektrometre ve termal kamera kullanarak geçmişte veya günümüzde su ile buz kanıtları saptamak ve bunun yanı sıra gezegenin jeolojisini ve radyasyon ortamını incelemektir. Odyssey'in elde ettiği verilerin, Mars'ta yaşam olup olmadığı sorusunu yanıtlamaya ve gelecekte astronotların maruz kalabileceği radyasyonun risk değerlendirmesinin oluşturulmasına yardımcı olacağı umulmaktadır. Aynı zamanda Curiosity keşif aracı ile, daha önceki Mars Exploration Rover ve Phoenix iniş aracı arasında Dünya ile iletişim için bir röle görevi görmektedir. Adını bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke'a saygı olarak, onun ve Stanley Kubrick'in kaleme aldığı 2001: A Space Odyssey adlı filmden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mars'ın araştırılması</span>

Mars gezegeni, 20. yüzyılın sonlarından itibaren Dünya'dan gönderilen sondalar aracılığıyla uzaktan araştırılmaktadır. Bu araştırmalar, öncelikli olarak jeolojisini ve yaşanabilirlik potansiyelini anlama üzerine odaklanarak, Mars sistemi hakkında büyük bir bilgi artışı sağladı. Gezegenler arası yolculukların mühendisliği karmaşık bir iştir ve Mars'ın araştırılması, özellikle ilk girişimlerde yüksek bir başarısızlık oranıyla karşılaşmıştır. Mars'a gönderilen tüm uzay araçlarının yaklaşık yüzde altmışı görevlerini tamamlayamadan başarısız olmuş, bazıları ise gözlemlerine bile başlayamadan arızalanmıştır. Bununla birlikte teknik ömürlerinin çok ötesinde çalışan ikiz Mars araştırma araçları, Spirit ve Opportunity gibi beklenmedik başarılara da imza atılmıştır.

Tanrı'nın Dokuz Milyar İsmi , İngiliz yazar Arthur C. Clarke'ın 1953 tarihli bilimkurgu öyküsüdür. Hikâye, 1970 yılında Amerika Bilimkurgu Yazarları tarafından Nebula Ödülleri'nin oluşturulmasından önce yayınlanan en iyi bilimkurgu öykülerinden biri olarak seçilen öyküler arasındaydı. The Science Fiction Hall of Fame, Volume One, 1929–1964'te yeniden basıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mariner 6 ve 7</span>

Mariner 6 ve Mariner 7, NASA'nın daha geniş Mariner programının bir parçası olarak 1969'da Nasa'nın Mars'a ilk iki görevini gerçekleştiren uzay araçlarıydı. Mariner 6, Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonundaki Fırlatma Kompleksi 36B'den; Mariner 7 Cape Kennedy'deki Fırlatma Kompleksi 36A'dan fırlatıldı. Misyonun hedefleri, gelecekteki araştırmalar için, özellikle de dünya dışı yaşam arayışıyla ilgili olanlar için temel oluşturmak ve gelecekteki Mars görevleri için gerekli teknolojileri göstermek ve geliştirmek için yakın uçuş sırasında Mars'ın yüzeyini ve atmosferini incelemekti.

<span class="mw-page-title-main">Pioneer plağı</span> dünya dışı yaşamın onları bulması durumunda Pioneer 10 ve Pioneer 11 uzay aracına iliştirilmiş plaket

Pioneer plağı 1972 Pioneer 10 ve 1973 Pioneer 11 uzay araçlarına yerleştirilen ve bu araçların akıllı dünya dışı yaşam tarafından durdurulması durumunda resimli mesaj içeren iki tane altın-eloksallı alüminyum plakadır. Plakalar, uzay aracının kökeni hakkında bilgi sağlamak için tasarlanmış çeşitli sembollerle birlikte bir erkek ve kadının çıplak insan figürlerini gösterir.

Carl Sagan Enstitüsü: Soluk Mavi Nokta ve Ötesi, Güneş Sistemi'nin içinde ve dışında yaşanabilir gezegenler arayışını ilerletmek için New York Ithaca'daki Cornell Üniversitesi'nde 2014 yılında kuruldu. Dış gezegenlerin karakterizasyonuna ve evrendeki yaşam belirtilerini aramak için kullanılan araçlara odaklanmıştır. Enstitünün kurucusu ve şu anki yöneticisi astronom Lisa Kaltenegger'dir.

Carl Sagan Anma Ödülü; Amerika Uzay Derneği ve Gezegen Derneği tarafından ortak düzenlenen ve bireysel ya da grup olarak "Cosmos'un araştırma veya keşfinde liderlik gösterenler" için verilen ödüldür. İlk olarak 1997'de verilen ödül, Amerikalı astronom, astrobiyolog ve bilmi popüler hale getiren Carl Sagan'ın (1934–1996) onuruna verilmektedir.

God, the Universe and Everything Else Stephen Hawking, Arthur C.Clarke ve Carl Sagan'ın yer aldığı Magnus Magnusson tarafından yönetilen 1988 tarihli belgeseldir. Belgeselde Büyük Patlama, Tanrı ve dünya dışı yaşam konu alır.

Sagan Gezegen Yürüyüşü, Ithaca, New York'ta bulunan Güneş Sistemi'nin yürünebilir ölçekli bir modelidir. Model, tüm Güneş Sistemini - hem gezegen boyutu hem de aralarındaki mesafeler - gerçek boyutunun beş milyarda birine kadar ölçeklendirmektedir. Sagan Gezegen Yürüyüşü Cornell Profesörü Carl Sagan'ın anısına oluşturulmuştur. Sergi ilk olarak 1997 yılında Ithaca'da sergilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2709 Sagan</span> Carl Saganın adını taşıyan asteroid

2709 Sagan, geçici isim 1982 FH, Asteroit kuşağının iç bölgelerinden gelen, yaklaşık 6,7 kilometre çapında taş bir Flora tipi asteroittir. 21 Mart 1982'de Amerikalı astronom Edward Bowell tarafından Flagstaff, Arizona yakınlarındaki Anderson Mesa İstasyonu'nda keşfedilmiş ve adını astronom ve popüler bilim yazarı Carl Sagan'dan almıştır.

Soluk Mavi Nokta: İnsanın uzaydaki geleceğine bir bakış, gök bilimci Carl Sagan'ın 1994 tarihli bir kitabıdır. Bu, Sagan'ın 1980 tarihli kitabı Kozmos'un devamı niteliğindedir ve Sagan'ın dokunaklı bir açıklama yaptığı ünlü 1990 Soluk Mavi Nokta fotoğrafından esinlenmiştir. Kitapta Sagan, insanın evrendeki yeri hakkındaki felsefeyi, Güneş Sistemi hakkındaki mevcut bilgilerin bir tanımıyla harmanlıyor. Ayrıca gelecek için bir insan vizyonunu detaylandırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Gentry Lee</span>

Bert Gentry Lee, Amerikalı bilim adamı, uzay mühendisi ve bilimkurgu yazarıdır. Halen Jet İtki Laboratuvarı'nda Gezegensel Uçuş Sistemleri Müdürlüğü'nün baş mühendisidir.