İçeriğe atla

Marmelat

Marmelat

Marmelat, meyvelerden yapılan tatlı yiyecek. Taze ya da kuru meyvelerin rendelenerek ya da ezilerek şekerle kaynatılması ve püre durumuna getirilmesiyle oluşur. Reçelden daha çok kaynatılır ve suyunu daha çok çeker. Dolayısıyla akışkanlığı reçele göre daha azdır. Dayanıklı bir besin maddesi olan marmelat, bazı kimyasal maddelerin karıştırılmasıyla da uzun süre bozulmadan saklanabilir. Limon, kızılcık, mandalina, portakal, bergamot veya bu meyvelerin değişik kombinasyonlarıyla yapılabilir. Ayva peltesi anlamına gelen ve Portekizce bir sözcük olan marmelada kelimesinden türemiştir.[1] Türkçeye ise Fransızca üzerinden geçmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Portekizce Dilinin Etimolojik Sözlüğü"
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızılcık</span>

Kızılcık, kızılcıkgiller (Cornaceae) familyasından bir ağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ayva</span>

Ayva, gülgiller (Rosaceae) familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kokteyl</span>

Kokteyl, çeşitli içkilerin veya meyve sularının karıştırılarak oluşturulan karışık içkilere denir. Kelime, İngilizce cocktail yani horoz kuyruğu sözünden gelir. Özellikle viski, cin, votka, rom, tekila gibi içkilerin kendine has kokteylleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Adi alıç</span> gülgiller (Rosaceae) familyasından bir alıç türü

Adi alıç, gülgiller (Rosaceae) familyasından bir alıç türü. Ormanlarda yetişir. İlkbaharda açan çiçekleri beyaz ve pembedir. Meyveleri 6–10 mm çapında kırmızı ya da esmer kırmızıdır. Meyvelerinden reçel, marmelat ve macun yapılır. Kurutulan çiçek ve meyvelerinden infüzyon yolu ile de yararlanılır. Sıtasterin, adenozin, adenin ve guanin içerir.

<i>Dactylopius coccus</i>

Dactylopius coccus, Dactylopiidae ailesinden değişik kaktüslerde asalak olarak yaşamını sürdüren bir böcek türü. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan, kırmızı rengi veren bir böcektir. İlk olarak Aztek'ler tarafından kök boyası olarak kırmızı rengi vermek amacı ile kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reçel</span>

Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kamkat</span>

Kamkat, Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren, Turunçgil ailesinin en ufağı olan ve kumkuat, kamkat gibi farklı isimleriyle de bilinen çalı formunda bir bitkidir. Biçimi tıpkı limona, rengiyse tıpkı portakala benzer. Kokusu bergamotu andırır ve cilde temas ettiğinde bıraktığı koku uzun süre gitmez.

<span class="mw-page-title-main">Dundee</span>

Dundee (Dùn Dèagh) veya Dundee City, İskoçya'nın dördüncü büyük şehridir. Robert Falcon Scott'un Antarktika'ya gittiği RRS Discovery adlı geminin yapıldığı yer olması nedeniyle City of Discovery olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Surinam kirazı</span> Bitki türü

Surinam kirazı, mersingiller (Myrtaceae) familyasından bitki türüdür.

<i>Arbutus andrachne</i>

Arbutus andrachne, Akdeniz Bölgesi, Karadeniz'in güney sahilleri ve Orta Doğu'da yetişen Ericaceae (fundagiller) familyasından her daim yeşil ve maki ailesi içinde bodur bir ağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Murabba (tatlı)</span>

Murabba (mareçba) bir reçel türüdür. Kaynatılıp kıvama geldikten sonra dondurulan meyve suyu tatlısıdır. Koyu reçel olarak da adlandırılır. Ayva, frenk üzümü, böğürtlen, kızılcık murabbaları günümüzde yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pavidla</span>

Pavidla meyve veya dut püre ile kaynatılarak elde edilen bir gıda ürünü. Bazen baharatlar da eklenir. Reçel veya marmelatın, Alman Pflaumenmus'un aksine, pavidla ilave tatlandırıcılar veya jelleştirici maddeler olmadan hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Meyve konservesi</span>

Meyve konserveleri, genellikle cam reçel kavanozlarında saklanan meyve, sebze ve şeker müstahzarlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Konfitür</span>

Konfitür lezzetli, herhangi bir meyve reçeli, marmelat, macun, tatlı veya kalın şurupta demlenmiş meyvedir. Kelimenin kökü olan Confit, kelimenin tam anlamıyla "korunmuş" anlamına gelen Fransız “confire” kelimesinden gelir; uzun süre boyunca yavaşça pişirilen herhangi bir yiyecek türü olan bir sınırlamadır.

<span class="mw-page-title-main">Varenye</span>

Varenye, Doğu Avrupa'da ve Baltık bölgesinde yaygın olan reçel benzeri bir meyve konservesi'dir. Şeker şurubunda çilek, diğer meyveler veya nadiren kabuklu yemişler, sebzeler veya çiçekler pişirilerek yapılır. Kıvam arttırıcılar eklenir. Bazı geleneksel tariflerde şeker yerine veya şekerin yanında bal veya şeker pekmezi gibi diğer tatlandırıcılar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Cheong (yemek)</span>

Cheong Kore mutfağında şurup, marmelat ve meyve konservelerinin çeşitli şekilde tatlandırılan yiyeceklerin adıdır. Cheong kore mutfağında çayın temeli ve yemeğin bal ya da şekerin yerini alır. Ayrıca alternatif tıpta grip ve diğer ufak hastalıklarda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Hambeles reçeli</span>

Hambeles reçeli veya Murt reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Likapa reçelinden farklıdır. Myrtus communis bitkisinin meyvesinden yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Likapa reçeli</span>

Likapa reçeli veya Yaban mersini reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Hambeles reçelinden farklıdır. Vaccinium myrtillus bitkisinin meyvesinden yapılır. Doğu Karadeniz ' de Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde likapa reçeli yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Pyracantha coccinea</span>

Kızıl ateş dikeni veya bilimsel adıyla Pyracantha coccinea, Güney Avrupa, Kırım, Kafkasya, Türkiye ve Kuzeybatı İran'a endemik bir ateş dikeni türüdür. En az 16. yüzyıldan beri bahçelerde yetiştirildiği bilinmektedir. Ağacın küçük beyaz çiçekleri ve küçük parlak kırmızı meyveleri vardır. Yaprakları hafif dişlidir ve karşılıklı olarak büyür. Meyvesi acı ve ekşimtraktır, çiğ olarak yenmez. Meyveler jöle, reçel, sos ve marmelat yapmakta kullanılabilir. 18. yüzyıldan beri Kuzey Amerika'da süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meyve kreması</span>

Meyve kreması, Meyve curd ya da Meyve loru tatlılarda ve hamur işlerinde süsleme ve tatlandırma amacıyla kullanılan bir tür meyve ezmesidir. Çoğunlukla limon, misket limonu, portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller kullanılarak yapılsa bile ahududu, kızılcık, böğürtlen, çarkıfelek meyvesi gibi çeşitli meyveler kullanılarak da yapılan türleri bulunur. Hamur işlerinin üzerine reçel gibi sürülerek ya da tart, krep, cupcake gibi hamur işlerinin içerisinde dolgu malzemesi olarak tüketilir.