İçeriğe atla

Marmaris Millî Parkı

Koordinatlar: 36°50′44.83″K 28°17′52.74″D / 36.8457861°K 28.2979833°D / 36.8457861; 28.2979833
Marmaris Millî Parkı
Türkiye üzerinde Marmaris Millî Parkı
Marmaris Millî Parkı
Marmaris Millî Parkı (Türkiye)
Harita
TürMillî Park
KonumMarmaris, Muğla
Yüzölçümü29.206 hektar
Açılış1996
DurumFaaliyette
Resmî siteMarmaris Millî Parkı

Marmaris Millî Parkı, Marmaris ve Köyceğiz ilçelerinde 29.206 hektar alanda, 1996 yılında kurulmuştur.

Temel Özellikler

Alan ilginç jeomorfolojik yapılar, nadir ekosistemler, hayvan ve bitki miktar ve türleri bakımından zenginlik dikkat çekicidir.[1] Alanın önemli özellikleri şu şekilde sıralanabilir; Önemli kuş alanı, önemli bitki alanı, önemli doğa alanı, önemli memeli alanı, sıcak bölge alanı, sıfır yok oluş alanı.

Fiziksel özellikler

  • Physkos şehri: Karya liman kenti. Marmaris ilçesinin 2 km kuzeyinde, Beldibi'nin batısında yer alır. Zamanımıza sadece antik şehrin duvar kalıntıları kalmıştır. 1992 yılında Kültür bakanlığı tarafından 1.derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.
  • Amos harabeleri: Turunç beldesi yakınlarındaki Asarcık burnu üzerindeki tepede bulunur. Burada bulunan tiyatro, heykel kaideleri, sur duvarları ve tapınak Helenistik dönemden kalmadır. Tiyatro iyi durumdadır. 1978 yılında arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir.
  • Gavur Sancağı: Turunç-Kumlubük yolunun sağında, Turunç'a 2 km uzaklıktaki Sandaleyik tepesinde bulunur. Helenistik dönem kalıntılarının bulunduğu alan 1978 yılında arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir.
  • Marmaris kalesi: Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1557 yılında yaptırılmıştır. Çevrede birkaç aslını korumuş eski Muğla evleri bulunur. Kale ve çevresinde 4 hektarlık kentsel sit alanı ilan edilmiştir.[2]

Doğal Yaşam

Parktaki önemli doğal özelliği olan alanlar; Adaağzı alanı, Günnücek ormanı, Bedir, Keçi ve Nimara adaları doğal sit olarak ilan edilmiştir.

Bitkiler

Alanda bulunan 541 bitkiden, 54 endemik, 9 tür alana özgü endemik, 5 tür tehlike altında, 74 tür nadir bitki sınıfındadır. Endemik Sığla ağacı milli parkın kıyılarında yayılır. Milli park alanında bulunan ağaçlar şunlardır; kızılçam, karaçam, akdeniz selvisi, kermes meşesi, boz pırnal meşesi, pırnal meşesi, bodur ardıç, kocayemiş, yabani zeytin, tesbih, defne, keçi boynuzu, sumak, menengiç ve sandal.[3] Park alanında çalı ve ot türleri olarak; zakkum, adaçayı, laden, eğrelti, geven, funda, hayıt, rezene, kekik bulunur.

Yörede bulunan endemik türler şunlardır: Onopordum caricum, Globularia dumulosa, Domuztopalağı (Cyclamen trochopteranthum), Çan çiçeği (Campanula Fruticulosa), Günlük ağacı (Liquidambar orientalis).

Hayvanlar

Mili park alanında; 112 kuş türü, 213 böcek türü, 35 balık, 21 memeli, 29 sürüngen, 7 amfibi yaşadığı belirlenmiştir. Yörede belirlenen bazı türler şunlardır: Yaban domuzu, yaban keçisi, çakal, tilki, karakulak, porsuk, fare, ayı, yılan türleri, kirpi, oklu kirpi, kertenkeleler, atmaca, güvercin, şahin, kartal, kerkenez, ada doğanı, karatavuk, kınalı keklik, gümüş martı, ardıç kuşu, ada martısı, karabaş martı, çıvgın, kızıl gerdan, serçe, baştankara, ispinoz, saka, kara kızılkuyruk.[4]

Alan Kullanımı

Alanda yapılabilecek bazı etkinlikler; Doğa Fotoğrafçılığı, Jeomorfolojik yapı, Ekoturizm, yamaç paraşütü, eğitim, flora ve fauna zenginliği gözlemi, doğa gezisi, piknik. Milli park içinde yapılan etkinlikler; Oryantiring, paintball, dağ bisikleti, çamur yarışları, botanik turları, kaya tırmanma, amatör balık avlama, dalış turları, triatlon,

Ulaşım

Muğla'ya milli parkın uzaklığı 60 km'dir. D 550 ve D 400 karayolları ile alana ulaşılabilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Milli Parklar". tukcev.org.tr. 28 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2014. 
  2. ^ "Kaynak Değerleri:". milliparklar.gov.tr. 19 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2014. 
  3. ^ "FLORA". milliparklar.gov.tr. 19 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2014. 
  4. ^ "FAUNA". Marmaris Millî Parkı. milliparklar.gov.tr. 19 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Doğanbey, Aydın ilinin Söke ilçesine bağlı bir köy ve mahalledir. Doğanbey ve Eski Doğanbey (Domatia) olarak ayrılır. Söke'ye 30 km mesafede Büyük Menderes deltasının en kuzey-batı ucunda bulunan köy, sırtını antik adıyla Mykale, günümüzdeki adıyla Dilek (Samsun) Dağları’na yaslar.

<span class="mw-page-title-main">Beyşehir Gölü Millî Parkı</span>

Beyşehir Gölü Millî Parkı, Beyşehir Gölü'nün yakınında Türkiye'nin en büyük millî parkıdır. Derlenen bilgilere göre, 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan millî park 88 bin 750 hektarlık alanı kapsıyor. Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde koruma altında bulundurulan Türkiye'de toplam 897 bin 657 hektarlık alana sahip 40 adet millî park bulunuyor. Bu millî park alanlarının en genişi ise Beyşehir Gölü Millî Parkı olarak dikkat çekiyor. Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü'nde Beyşehir ve Kızıldağ olmak üzere iki ayrı millî park bulunuyor. Beyşehir Gölü Millî Parkı, Türkiye'nin en önemli ziyaretçi çeken doğal mekanları arasında gösteriliyor. Beyşehir millî parkının orman formasyonunu ardıç, karaçam, göknar, sedir ve meşe türleri oluşturuyor. Ağaçlar yer yer göl kenarına kadar uzanarak Beyşehir Gölü'nün koylarını ve körfezlerini görsel açıdan eşsiz bir manzaraya kavuşturuyor. Üstün değerdeki peyzaj güzellikleri, göçmen kuşlar için iyi bir barınak olması, potansiyel göl sularına dayalı sporlarına elverişli göl kıyılarının bulunması ile Selçuklu dönemine ait kültürel zenginlikler olması Beyşehir Gölü Millî Parkı'nın kaynak değerlerini daha da önemli hale getiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı</span> Türkiyede bir milli park

Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Aydın il sınırları içinde Dilek Dağı'nın Ege Denizi'ne uzandığı son noktada yer alan millî parktır. 27.675 hektarlık bir alana sahiptir. Bu alanın 10.985 hektarı 19.05.1966 yılında Millî Park ilan edilen Dilek Yarımadasına, 16.690 hektarı 1994 yılında Millî Park ilan edilen Büyük Menderes Deltasına aittir.

<span class="mw-page-title-main">Troya Tarihî Millî Parkı</span>

Troya Tarihî Millî Parkı, Türkiye'nin Çanakkale kentinde bulunan bir millî park.

<span class="mw-page-title-main">Ağrı Dağı Millî Parkı</span> 2004 yılında, Ağrı dağı ve çevresindeki 88.014 ha alanda ilan edilen millî park

Ağrı Dağı Millî Parkı, 2004 yılında, Ağrı dağı ve çevresindeki 88.014 ha alanda ilan edilen millî park. Nuh tufanı, Türkiye'nin en yüksek dağı ve en büyük buzulu, meteor çukuru, yaban hayatın çeşitliliği ile dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">Güllük Dağı Millî Parkı</span>

Güllük Dağı (Termessos) Millî Parkı, Antalya ilinde 1970 yılında, 6.702 hektarlık alan üzerinde kurulan mili park. Toros dağlarının eteklerinde, Korkuteli ilçe sınırlarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Dja Doğa Siti</span>

Dja Doğa Rezervi ya da Dja Fauna Rezervi, Kamerun'un güney doğusunda yer alan bir doğal parktır. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Park, Dja Nehri ile neredeyse çevrilmiş bir durumdadır. Park, 1,500'den fazla bilinen bitki türüne, 107'den fazla memeli türüne ve 320'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Park, 5,260 kilometrekare alan kaplamaktadır. Kongo'daki Odzala-Kokou Ulusal Parkı ve Gabon'daki Minkébé Ulusal Parkı ile birlikte Dja Fauna Siti, Kongo Havzası'ndaki en önemli yağmur ormanları koruma alanlarından birisi olan TRİDOM alanını oluşturmaktadır.

Ölüdeniz-Kıdrak Tabiat Parkı, Muğla'nın Fethiye ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkı.

<span class="mw-page-title-main">Vaşlovani Millî Parkı</span>

Vaşlovani Millî Parkı Gürcüce: ვაშლოვანის ეროვნული პარკი, Gürcistan'ın doğusunda yer alan milli bir parktır ve 1935 yılında eşsiz sığ ormanlarını korumak için kurulmuştur. 2003 yılı Nisan ayında koruma alanının alanı 84,80 km² genişletildi ve Vaşlovani Milli Parkı'nın toplam alanı 251,14 km² oldu.

<span class="mw-page-title-main">Day Forest Millî Parkı</span>

Forêt du Day Milli Parkı olarak da bilinen Day Forest Milli Parkı, Cibuti'nin Goda Dağları ve Tadjourah Bölgesi'nde bulunan bir milli parktır.

<span class="mw-page-title-main">Neşetsuyu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0142)

Neşet Suyu Tabiat Parkı, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy mahallesi sınırları içinde yer alan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Buila-Vânturarița Millî Parkı</span>

Buila-Vânturarița Milli Parkı, , Romanya'da, Vâlcea ilinin orta-kuzey kesiminde, Costeşti, Bărbăteşti ve Băile Olăneşti idari bölgelerinde bulunan koruma altındaki bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Kirazlıbent Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0125)

Kirazlıbent Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Irmak Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0109)

Irmak Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tavşanburnu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0168)

Tavşanburnu Tabiat Parkı, Aydın'ın Didim ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0090)

Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0007)

Isparta Merkez ilçenin güney batısında yer almaktadır. Isparta iline 5 ila 13 km, Burdur iline 25 km uzaklığındadır. Parka asfalt yol ile ulaşım sağlanabilir. Gölcük gölü ve çevresine, sahip olduğu bitki örtüsü, yaban hayatı, jeomorfolojik yapısı, peyzaj güzellikleri ve rekreasyon olanakları dolayısıyla korunan alan statüsü verilmiştir. 58880 dekar büyüklüğündeki alan 19.11.2008 tarih ve 2008/4422 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile alan Gölcük Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş, karar 31.12.2008 tarih ve 2008/27097 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve alan yasal koruma statüsünü kazanmıştır. Alanın önemli bir kısmı 1. derece doğal sit alanındır. Erozyon çalışmaları kapsamında 1956 yılında ağaçlandırma çalışmasına başlanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çilingoz Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0068)

Çilingoz Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Çatalca ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bentler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0053)

Bentler Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Bentler, "barajlar" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Mihrabat Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0139)

Mihrabat Tabiat Parkı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Beykoz'un Kanlıca mahallesinin güneydoğusunda, Boğaz'ın yanında yer alır ve 20.12 hektar bir alanı kaplar. 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edildi.