İçeriğe atla

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi

Kontrol Edilmiş
Slogan"Yerelden Küresele"
Kuruluş2012
Eğitim dil(ler)iİngilizce, Fransızca ve Türkçe
BağlılıkAnadoluhisarı, Beykoz, İstanbul
DekanProf. Dr. Nail YILMAZ
Web sitesihttps://siyasal.marmara.edu.tr

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İstanbul'da bulunan Marmara Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan siyasal bilgiler fakültesidir.[1] Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar ile 1982 yılında kurulan Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden ayrılarak 5 Mart 2012 tarihinde Siyasal Bilgiler Fakültesi adı altında kurulmuştur.[2]

Tarihçe

Fakültenin kökeni Marmara Üniversitesi'nin de kuruluş tarihi olarak baz aldığı 1883 yılında kurulan Hamidiye Ticaret Mekteb-i Alisi'ne dayanmaktadır. 1915 yılında iki bölüme ayrılarak adı Ticaret Mekteb-i Âlisi olarak değiştirilen okul, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla birlikte eğitimine Ticaret Mekteb-i Âlisi adıyla üç bölüm olarak devam etmiştir. 1932 yılında ise tek bölüm altında birleştirilerek Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi adıyla eğitimine devam etmiştir. 1959 yılında 7334 sayılı kanun ile akademiye dönüştürülerek İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi adını almıştır.[3] Akademi 17760 sayılı Resmi Gazetenin 14.maddesi ile birlikte 1982 yılında Marmara Üniversitesi'ne dönüştürülmüştür. Akademiye bağlı olan İşletme, Siyasal Bilimler ve Ticaret Bilimler fakültelerinin Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi altında birleştirilmesine karar verilmiştir.[4] 2012 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi adı altında ayrı bir fakülte kurulmasına karar verilmiş ve fakülte Anadoluhisarı yerleşkesinde faaliyetine devam etmiştir.[5] Fakülte, 2022-2023 öğretim yılında faaliyetlerine Göztepe yerleşkesinde devam edecektir.

Bölümler

  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (%30 İngilizce)
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (%100 İngilizce)
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (%100 Fransızca)[1] 15 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Uluslararası İlişkiler (%30 İngilizce)
  • Yerel Yönetimler

Öğrenci kulüpleri

2018-2019 öğretim yılında, Fakülte bünyesinde faaliyetlerini sürdüren 9 öğrenci kulübü aşağıdadır.[6]

  • Uluslararası İlişkiler Kulübü
  • Fikir Talimi Kulübü
  • Marmara Gençlik Akademisi Kulübü
  • Marmara Political Science Society Kulübü
  • Marmara Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Öğrenci Topluluğu Kulübü
  • Ombudsmanlık Kulübü
  • Stratejik Düşünce Topluluğu Kulübü
  • Şeffaflık Kulübü
  • Yerel Yönetimler ve Şehir Politikaları Kulübü
  • Marmara İletişim Toplulukları Kulübü
  • Marmara Fransızca Kulübü

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  3. ^ https://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/11151.pdf []
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  5. ^ https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/425943 []
  6. ^ 2018-2019 Aktif Kulüp Listesi 7 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi. 4 Nisan 2020 tarihinde erişildi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Marmara Üniversitesi, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 18 fakülte, 12 enstitü, 4 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir, bu özelliği ile Türkiye'de beş dilde eğitim veren tek üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Üniversitesi</span> Balıkesirde kurulu devlet üniversitesi

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN), Balıkesir il sınırlarında faaliyet gösteren yükseköğretim kurumu. Balıkesir Üniversitesi kampüsü kent merkezine 17 km uzaklıkta Bigadiç yolunda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi</span> Çanakkalede kurulu devlet üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenmiştir. Üniversite, 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi'nde yer almıştır. ÇOMÜ, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin, ADIM Üniversiteler Konsersiyumu'nun ve Trakya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Üniversitesi</span> Diyarbakırda kurulu devlet üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan, 1973 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Yeditepe Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi, İstanbul'da yer alan bir vakıf üniversitesi.

İktisadi ve idari bilimler fakültesi (İİBF) toplumun yönetici ve vasıflı personel ihtiyacını karşılayacak şahıslar yetiştirmek üzere kurulmuş fakültedir. Türkiye'nin hemen her üniversitesinde bulunmaktadır. Bazı üniversitelerde ise yalnızca siyasal bilgiler fakültesi, işletme fakültesi veya iktisat fakültesi bulunmaktadır.

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 1911'de Kondüktör Mekteb-i Alisi adıyla, Paris'teki "Ecol de Conducteur'ün müfredat programı esas alınarak Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı bir okul kurulmuş ve okula öğrenci kaydına 22 Ağustos 1911'de başlanmıştır. 1922'de okulun adı Nafia Fen Mektebi'ne dönüştürülmüştür. 1937 tarihinde Nafia Fen Mektebi lağvedilerek yerine Teknik Okul kurulmuş, Yıldız Sarayı müştemilatından, bugün de kullanılmakta olan binalar tahsis edilmiş ve buraya taşınılmıştır. 1992 tarihinde üniversitenin adı Yıldız Teknik Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1992 yılında kurucu Dekan Prof. Dr. Murat Demircioğlu'nun önderliğinde Çukursaray binasında faaliyetine başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Üniversitesi</span> Kastamonuda kurulu devlet üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, Türkiye'de yer alan, 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Fakülte, 2 Enstitü, 4 Yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 35 bölüm ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan tarihi binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır.

İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1883 yılında kurulan Hamidiye Ticaret Mektebi’nin devamı niteliğinde bir öğrenim kurumu olarak 1959 yılından itibaren hizmet vermiş; 1982’de kurulan Marmara Üniversitesi’nin temelini oluşturmuş olan kurumdur. 1982’de Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi‘ne bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 3. olan hukuk fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (MÜHF) Marmara Üniversitesine bağlı olarak İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Göztepe Yerleşkesinde eğitim veren hukuk fakültesidir.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Adnan Menderes Üniversitesi'nin bir fakültesi.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span> Ankara Üniversitesine bağlı fakülte

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'nde eğitim ve öğretim veren, Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir. Osmanlı Devleti döneminde sivil yönetici sınıfını yetiştirme amacıyla açılmış ve Türkiye'de siyaset bilimi ve iktisadın birçok alanında yükseköğrenim sağlayan ilk kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından olan 1859 tarihinde eğitim hayatına başlayan Mekteb-i Mülkiye'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında eğitilmiş mezunlar veren bölümüdür. Bölümün eski adı İdari Şube'dir, Mülkiye'nin kuruluşundan itibaren varlığına devam eden üç bölümün ilk kurulanıdır; bu yüzden Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin ilk çocuğu olarak da anılır. İnek Bayramı etkinliklerinde bölüm öğrencileri (Kamucular) Tellaklar ya da Abazalar lakaplarıyla anılmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde 12 profesör, 12 doçent, 4 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve doktor unvanını almış 8 araştırma görevlisi ile doktorasını yapmakta olan 15 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi</span>

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde bulunan iktisadi ve idari bilimler fakültesidir.

İlhan Yaşar Hacısalihoğlu, Türk uluslararası ilişkiler uzmanı ve coğrafyacı. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi rektörüdür.