İçeriğe atla

Marlen Angelidu

Marlain
DoğumMarlen Angelidi
Atina, Yunanistan
Başladığı yerKıbrıs Cumhuriyeti
Meslekler
  • Şarkıcı
Etkin yıllar2003–günümüz
Resmî site[1]

Marlain Angelidou (sometimes spelt Marlen Angelidou; Greek: Μαρλέν/Μαρλαίν Αγγελίδου, born Marlen Angelidi, Μαρλέν Αγγελίδη) Kıbrıslı şarkıcıdır.

Marlain, 1999 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti'ni "Tha'nai Erotas" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada 22. olmuştur.

Marlain Angelidou, 6 Eylül 1978'de Yunanistan'ın Atina kentinde doğmuş bir Yunan vatandaşı olan babasına ve yarı İskoç ve yarı Yunan kökenli bir anneye dünyaya geldi. Babasının çokuluslu bir şirketteki pozisyonu nedeniyle Marlain Angelidou, çocukluğunun çoğunu dünyanın dört bir yanından geçirdi: 5 yaşını doldurmuş Venezuela'ya göç etti, akıcı İspanyolca öğrenmeye başladı (unuttu), sonra Belçika'ya ve Kıbrıs'a geri döndü. genç yaşlarında, babasının eve dönme isteğinde yaşadı. Angelidou şu anda New York'ta yaşıyor, ancak annesi, babası ve erkek kardeşi Kıbrıs'ta kalıyor.

Marlain Angelidou, ABD'deki Boston Konservatuvarı'nda öğrenim görmeyi seçmeden önce Londra'daki prestijli Imperial College'da Biyokimya dalında bir BSc'yi tamamladı. Ayrıca Londra'nın prestijli Kraliyet Müzik Akademisi Müzikal Tiyatrosu'nda Yüksek Lisans Diploması aldı.

Kaynakça

Dış bağlantılar

Ödüller ve başarılar
Önce gelen:
Mihalis Haciyannis
"Yenesis"
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs Cumhuriyeti
1999
Sonra gelen:
Voice
"Nomiza"


İlgili Araştırma Makaleleri

Olimpos ya da Olympus aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Harekâtı</span> Türkiyenin 1974te Kıbrısa düzenlediği askerî harekât

Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla -Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Küçük</span> Kıbrıs Türklerinin önderi ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Fazıl Küçük, Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarı. 1959 sonunda Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumlarının ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı. Kıbrıs Türklerinin, Rauf Denktaş'tan önceki önderi.

<span class="mw-page-title-main">Marlene Dietrich</span> Alman-Amerikan aktris ve şarkıcı

Maria Magdalena Dietrich, bilinen adıyla Marlene Dietrich, Alman asıllı Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sarbel</span>

Şarbel Mihail Maronitis ya da bilinen adıyla Sarbel, 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı "Yasu Maria" şarkısıyla temsil eden şarkıcıdır. Annesi Lübnan Marunisi, babası ise Kıbrıs Rumu'dur. Adı Lübnanlı Aziz Şarbel'den gelmektedir. Ancak Yunancada "ş" harfi bulunmaması nedeniyle Sarbel olarak yazılmakta ve telaffuz edilmektedir. Londra'da doğdu ve 18 yaşına kadar orada yaşadı. 18 yaşında Yunanistan'a döndü.

<span class="mw-page-title-main">III. Makarios</span> Kıbrıs Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı ve Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu

(Başpiskopos) III. Makarios asıl adı Mihail Hristodulu Muskos veya III. Makaryos, Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu ve bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kıbrıs'ın Yunanistan ile birleşmesi amacıyla başlatılan Enosis hareketinin önderleri arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Comme ci, comme ça</span>

"Comme ci, comme ça", Evridiki tarafından seslendirilen, Kıbrıs'ı 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden Fransızca şarkı. Şarkının bestesi Dimitris Koryalas'a, sözleri ise Poseidonas Giannopoulos'a aittir. Yarışma öncesinde favoriler arasında gösterilen şarkı, yarı finalde altmış beş puan ile on beşinci olarak finale yükselememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs Cumhuriyeti</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1981 yılında gerçekleştirmiş ve o yıldan günümüze 35 kez katılmıştır. Kıbrıs'ın ilk temsilcisi Island müzik grubu olmuş, yarışmada altıncı olmuştur. En iyi derecesini 2018 yılında Eleni Foureira ile ikinci olarak almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Markos Pagdatis</span>

Markos Pagdatis, Kıbrıs Rumu tenisçidir. 2006 yılında Avustralya Açık'ta 2. ve 2006 Wimbledon'da yarı final oynamıştır. 5 Mayıs 2008'den itibaren ATP sıralamalarına göre Dünya'daki en iyi 15. tenisçidir.

1974 Kıbrıs Darbesi veya 1974'te Kıbrıs'ta askerî ihtilâl veya Kıbrıs'ta Yunan Darbesi, 15 Temmuz 1974 tarihinde Yunanistan'daki askeri cunta desteği ile Kıbrıs'ta enosis'e yönelik milliyetçi Rumların III. Makarios'u devirmesi ve 20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'a harekât düzenlemesine neden olan askerî müdahale.

<span class="mw-page-title-main">Eva Rivas</span> Ermeni Şarkıcı

Valeriya Aleksandrovna Reşetnikova-Saturyan ya da sahne adıyla Eva Rivas, Ermeni şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs pasaportu</span>

Kıbrıs pasaportu, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarının Kıbrıs adasının dışına seyahat yapmaları için verilen belgedir. Avrupa Birliği ülkeleri arasında seyahat ettikleri zaman, Kıbrıs vatandaşları tarafından kimlik kartı amacıyla kullanılabilir ve Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Bölgesinin herhangi bir ülkesinde serbest dolaşım ve ikamet hakkı sağlar. Sivil Kayıt ve Göç Bakanlığı pasaportları vermek ve yenilemekten sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Jenny Agutter</span>

Jennifer "Jenny" Ann Agutter, İngiliz sinema ve TV oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Despina Olimbiu</span>

Despina Olimbiu, Kıbrıslı Rum şarkıcı. İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilmesi planlanan 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs'ı "An me timase" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuil Çuderos</span> Yunanistan başbakanı (1882-1956; hd. 1941-1944)

Emmanouil Tsouderos, Yunanistan'ın siyasi ve mali bir figürüydü. II. Dünya Savaşı sırasında kısa bir süre 1941'de Yunanistan Başbakanı olarak görev yapmış ve daha sonra Yunanistan hükûmetinde Başbakan olarak görev yapmıştır (1941-1944).

"Tha'nai Erotas", Marlen Angelidu tarafından seslendirilen 1999 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs Cumhuriyeti'ni temsil eden şarkı. Şarkı Yunanca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Andreas Karanicolas tarafından yazılmıştır.