
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

İngiltere, Birleşik Krallık'ı meydana getiren dört ülkeden biridir. Ülke, kabaca %62'sini kapladığı Büyük Britanya adasında ve 100'den fazla küçük bitişik adada yer almaktadır. Kuzeyde İskoçya ve batıda Galler ile kara sınırı bulunmaktadır ve doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi, güneybatıda Kelt Denizi ve batıda İrlanda Denizi ile çevrilidir. Kıta Avrupası güneydoğuda, İrlanda ise batıda yer alır. Başkenti ve en büyük şehri Londra'dır.

Pub. tesislerinde tüketilmek üzere alkollü içecek servisi yapmak üzere lisanslı bir içki mekanıdır. Britanyalı sosyal kültürünün en önemli parçalarından birisi olan pub, "Public House" kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. İnsanların boş vakitlerini geçirdiği, dinlendiği ve bir arada bulunduğu, alkol tüketilen yerlerdir.

Christopher Wren 17. yüzyıl İngiltere'sinde yaşamış tasarımcı, gök bilimci, geometri uzmanı ve çağının en tanınmış mimarlarındandır. 1666 Büyük Londra Yangını'nın ardından ortaya çıkan tahribattan sonra, St Paul Katedrali'nin de aralarında bulunduğu 53 Londra kilisesinin yanı sıra birçok kamu binasını tasarlamıştır. Royal Society adını verdiği eğitim akademisini kurmuş ve 1680-82 yılları arasında da başkanlığını yapmıştır. Isaac Newton ve Blaise Pascal yürütmüş olduğu çalışmaların üzerine yeni yorumlar getirmişlerdir.

Whitehall Sarayı 1530 yılından 1689 yılına kadar İngiltere Kralları'nın ikâmetgâhı olan saraydır. Döneminde Avrupa'daki en büyük saray, 1.500 odası ile dünydadaki en büyük yapıydı. 1622 yılında çıkan bir yangında büyük bir bölümü zarar gören saray 1666 yılında çıkan Büyük Londra Yangını'ndan zarar görmeden çıkmıştır. Bu yangın döneminde tahtta bulunan II. Charles sarayda küçük değişiklikler yaptırmış ve babası gibi bu sarayda ölmüştür. Yerine geçen kardeşi II. James de dönemin tanınmış mimarı Christopher Wren'e verdiği emirler doğrultusunda, saraya aralarında bir şapel ve kraliçenin özel yaşamını sürdürebileceği daha geniş alanlar ekletmiştir.

Buckingham Sarayı, Birleşik Krallık hükümdarlarının yönetim merkezi ve Londra'daki ikametgâhı. Westminster Şehri'nde bulunan saray sık sık devlet işlerinde ve yabancı devlet insanlarının ağırlanmasında kullanılır.

III. Charles, Birleşik Krallık ve diğer 14 İngiliz Milletler Topluluğu bölgesinin kralı. Annesi II. Elizabeth'in ölümü sonrasında 8 Eylül 2022 tarihinde tahta çıktı. 1952'den tahta çıkışına kadar Cornwall Dükü ve Rothesay Dükü olarak Britanya tarihindeki en yaşlı ve en uzun süre görev yapan veliaht ve aynı zamanda 26 Temmuz 1958'den tahta çıkışına kadar bu unvanı taşıyan en uzun süre görev yapan Galler prensi olmuştur. Görevi devraldığı sırada Charles aynı zamanda 73 yaşında Britanya tahtına geçen en yaşlı isim olmuştur.

Anne, 1702'den 1714'e değin Büyük Britanya kraliçesi. Ülkesini tek başına yönetmek istediyse de yetersizliği ve sağlığının bozuk olması nedeniyle büyük ölçüde bakanlarına dayanmak zorunda kaldı. Bakanları ise İspanyol Veraset Savaşı'nda (1701-1714) İngiltere'yi, Fransa ve İspanya karşısında yer almaya yöneltti. Hükümdarlık yıllarının belirleyici özelliği olan Whigler ile Toryler arasındaki amansız çekişmeler, tahtın varisinin belirsizliği nedeniyle daha da yoğunlaşmıştır.

Opera salonu veya opera binası, opera performanslarının sergilenmesi amacıyla kullanılan binalara verilen isimdir. Bina içinde bir sahne, orkestra çukuru, seyirci koltukları ve sahne arkası hizmet birimleri bulunur. Bazı şehirlerde sadece opera performanslarına ayrılmış binalar bulunurken, bazılarında ise opera salonları daha kapsamlı performans sanat merkezlerinin bir parçası olarak hizmet vermektedirler.

Stella Gibbons, İngiliz yazar ve romancıdır. Kaleme aldığı Cold Comfort Farm adlı romanıyla Femina Étranger Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.

Blenheim Sarayı, İngiltere'nin Oxfordshire şehrinde Woodstock'ta bulunan anıtsal bir kırsal malikane evidir. Marlborough Düklerinin başlıca ikametgâhıdır ve kraliyetle ve piskoposlukla ilgili olmadığı halde İngiltere'de saray unvanını elinde bulunduran tek kırsal malikane evidir. İngiltere'nin en büyük malikane evlerinden biri olan saray 1705-1722 yılları arasında inşa edilmiştir. Blenheim Sarayı 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Bir aile malikane evi, mezarlığı ve ulusal anıt olarak kullanımı ile eşsizdir. Saray Sir Winston Churchill'in doğum yeri ve baba evi olarak da dikkat çekicidir.

Demir zırhlı savaş gemisi, 19. yüzyılın ikinci yarısının başlarında kullanılan buhar motorlu dövme demir veya çelikten yapılmış zırh plakalarıyla korunan savaş gemisi türü. Zırhlı korvet ve zırhlı fırkateyn olarak da adlandırılır.

Downing Street, İngiltere'nin başkenti Londra'nın Westminster semtinde bulunan ve iki yüz yılı aşkın bir süredir İngiliz hükûmetinin en önemli iki üyesinin, Birleşik Krallık başbakanı ve hazine şansölyesinin resmî çalışma makamlarına ve konutlarına ev sahipliği yapan bir caddedir. Whitehall'ın dışında, meclis konutlarına birkaç dakikalık yürüme mesafesinde yer alan sokak, 1680'lerde adını aldığı Sir George Downing tarafından inşa edildi.

Temmuz Krizi, 1914 yazında Avrupa'nın büyük güçleri arasında I. Dünya Savaşı'nın nihai nedeni olan, birbiriyle ilişkili bir dizi diplomatik ve askeri tırmanıştı. Kriz, 28 Haziran 1914'te Bosnalı Sırp Gavrilo Princip'in Avusturya-Macaristan tahtının varisi olan Arşidük Franz Ferdinand suikast sonucu ölümüyle başladı. Karmaşık bir ittifaklar ağı, birçok liderin savaşın kendi çıkarları doğrultusunda olduğuna veya genel bir savaşın olmayacağına dair yanlış hesaplamalarıyla birleştiğinde, Ağustos 1914'ün başlarında hemen hemen her büyük Avrupa ülkesi arasında genel bir düşmanlık patlak vermesine neden oldu; Mayıs 1915'e kadar neredeyse her büyük Avrupa ülkesi dahil oldu.

Burlington House, Londra'da Piccadilly'de yer alan bir binadır. Yazar John Denham'ın evi olarak 1664 yılında inşa edilmiştir. Dört yıl sonra Burlington House'u İrlanda Yüksek Haznedarı Lord Richard Boyle'a satılmıştır. Kişi, bu nedenle 1. Burlington Kontu adını almıştır. Richard Boyle adlı 3. Burlington Kontu zamanında ise bina önde gelen sanatçılar, filozoflar ve bilim adamları için düzenli bir buluşma noktası haline gelmiştir. Burlington House daha sonra Cavendish ailesinin mülkiyetine geçmiş ve Henry Cavendish'in ikametgâhı olarak hizmet etmiştir. Elgin Mermerleri de British Museum'a satılmadan önce burada tutulmuştur. Burlington House, 1854 yılında Birleşik Krallık tarafından satın alınmış ve o tarihtan itibaren çeşitli bilimsel topluluklara ve Kraliyet Sanat Akademisine ev sahipliği yapmıştır.

Britanya kraliyet ailesinin yirmi yedi üyesi, 1707 Birlik Yasası ile Büyük Britanya Krallığı kurulduğundan bu yana 80 yaşının üzerinde yaşadı. 80 yıl veya daha uzun süre yaşamış olan Britanya kraliyet ailesi üyelerinin 20'si kadın, yedisi erkekti. 80 yaş ve üstü 27 kraliyet ailesi üyesinden 17'si kan bağıyla, 11'i evlilik yoluyla üyedir. 80 yaşını dolduran kraliyet ailesi üyelerinden sadece Gloucester ve Edinburgh Düşesi Prenses Mary (1776-1857) hem kan hem de evlilik yoluyla Britanya kraliyet ailesinin bir üyesiydi. 80 yıl veya daha uzun süre yaşayan İngiliz asilzadelerinden dördü, 1917 Unvan Yoksunluğu Yasası uyarınca, Birinci Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık'ın düşmanlarının çocukları veya eşleri olarak İngiliz soylarından ve kraliyet unvanlarından mahrum bırakıldı ve aşağıdaki tabloda yıldız ile işaretlendi (*).

İngiliz Milletler Topluluğu Genel Sekreterliği, 1965 yılında kurulan Birleşik Krallık'ın parçası olan 16 devletin oluşturduğuuluslararası organizasyon olan İngiliz Milletler Topluluğunun ana organıdır. Görevi İngiliz Milletler Topluluğu vatandaşlarının temsil etmektir. İngiliz Milletler Topluluğu Başkanı ve Birleşik Krallık kralı ile karıştırılmamalıdır.

My Beautiful Laundrette, Stephen Frears'ın yönettiği, senaryosunu Hanif Kureishi'nin yazdığı 1985 Birleşik Krallık yapımı komedi-drama filmidir. Film aynı zamanda Working Title Films tarafından yayınlanan ilk filmlerden biriydi.

1563 Londra veba salgını, Londra'da on altıncı yüzyılda görülen en büyük veba salgınıdır. Londra ve çevresindeki mahallelerde en az 20.136 kişinin vebadan öldüğü kaydedilmiştir. Londra nüfusunun yaklaşık %24'ünün ölümüne sebep olan salgın özellikle Londra'nın hijyenik olmayan mahallelerini etkilemiştir.

Clarence House, Londra, Westminster, The Mall'da bulunan bir Britanya kraliyet ikametgahıdır.