
Sırbistan-Karadağ Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir arada kalan son parçaları olan Sırbistan ve Karadağ devletleri arasında kurulan devlet birliği. 1992 yılından Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı altında kuruluşlarını ilan ettiler. Yeni devletin bu adı alması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin yasal mirasçısı olduğu sonucunu çıkarıyordu. Bu duruma Yugoslavya SFC'den kopan diğer devletlerin karşı çıkmaları üzerine Birleşmiş Milletler bu yeni devletin üyeliğini reddetti. 2003 yılında Sırbistan-Karadağ adı altında yeni bir devletin kuruluşu ilan edildi.

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.
Karadağlılar, Güney Slavları'ndan bir halk. Sırplardan ayrı bir halk olmalarına rağmen uzun bir süre devam eden zaman ortaklığı nedeniyle çoğunlukla Sırplarla karıştırılırlar ve Sırpları gittikçe özümsemişlerdir. Fakat Karadağ hükûmetinin ülke dilini Sırpçadan ayrıştırma çabası ve ülkelerin ayrılmasıyla (Sırbistan-Karadağ) Sırplardan ayrışma yönünde bir politika izlenmektedir.

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Balkanlar’da yer alan, iki cumhuriyetten oluşan ve 1992-2003 yıllarında yaşamış olan bir devlettir. Ülke iç savaşta parçalanan Yugoslavya SFC'nin sınırları değişen devamı sayılabilir. 2003'te devletin resmi adı değişti ve Sırbistan-Karadağ adı alındı. Devletin bulunmuş olduğu alanda bugün Sırbistan, Karadağ ve Kosovatanınma süreci bulunur.

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

Sırp Ortodoks Kilisesi, Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Makedonya'da özerk otosefal Doğu Ortodoks Kilisesi. Ayin dili Sırpçadır ve Kilise Slavcasıdır. Kilisesi sarayı Belgrad şehrindedir ve geleneksel olarak Peć Patrikhane Manastırı. Sırp Ortodoks Kilisesi ilk başpiskopos ve kurucu Aziz Sava. 1219'da Sırpların ilk başpiskoposu olarak İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi tarafından tanındı. Sırp Ortodoks Kilisesi, Sırbistan'daki, Bosna-Hersek'deki ve Karadağ'daki siyasetinde önemli bir yerde bulunmaktadır.

İskodra Kuşatması 28 Ekim 1912 ile 23 Nisan 1913 tarihi arasında Karadağ ile Sırbistan ittifakına karşı Osmanlı İmparatorluğu askerleri ve Arnavutluk gönüllü birlikleri tarafından yapılan savunmadır.

Stefan Marković, Sırp eski basketbolcudur. Oyun kurucu ve Şutör gard pozisyonlarında görev aldı. En son Sırbistan Basketbol Ligi ve Liga ABA ekiplerinden Crvena zvezda forması giydi.
Milovan DeStil Marković Sırp görsel sanatçısı. Kariyerine 1980'lerin başlarında başlayan Marković, transfirütarif çizimin ve metin portresinin babası kabul edilir. Berlin'deki Sanat Üniversitesi'nde Bağlamda Sanat dalında ziyaretçi hoca olarak görev yapmaktadır.

Lazar Marković, Sırp millî futbolcudur. Süper Lig ekiplerinden Gaziantep FK'da forma giymektedir.
Radoman Božović bir Sırp politikacı ve Sırbistan'ın eski Başbakanı.
1737-39 Sırp ayaklanması, Osmanlı'nın Avusturya ile savaşta olduğu zamanda çıkan isyandır.

Boyana veya Buna Nehri, Arnavutluk ve Karadağ arasında bulunan bir nehirdir. Nehrin kaynağı İşkodra Gölü olup Adriyatik Denizi'ne dökülmektedir.

Duško Marković, 28 Kasım 2016 - 4 Aralık 2020 tarihleri arasında Başbakanlık yapan Karadağlı siyasetçi.

Balkanika, 1998 yılında Sanja Ilić tarafından kurulan Sırp müzik grubu. Grup, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Nova deca" adlı şarkıyla Sırbistan'ı temsil etmiştir.

Yugoslav Solu, Sırbistan-Karadağ'da faaliyet yürüten sol siyaset yürüten siyasi partiydi. Partinin 1997 genel seçimlerinden sonra Sırbistan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi'nde 20 sandalyesi vardı. 12 Nisan 2010 yılında feshedildi.
Mirjana "Mira" Marković, Sırp-Hırvatça telaffuz: [mǐrjana mǐːra mǎːrkɔʋit͡ɕ]; 10 Temmuz 1942 –14 Nisan 2019), Sırp siyasetçi ve first lady.

I. Nikola, 1860-1918 yılları arasında Karadağ'ın hükümdarıydı, 1860-1910 yılları arasında Prens ve 1910-1918 yılları arasında ülkenin ilk ve tek Kralı olarak hüküm sürdü. 1918'de Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı'nın kurulması ve Krallığın başına Sırp Kralı I. Petar'ın geçmesiyle hükümdarlığı son buldu.

Karadağ milliyetçiliği, Karadağlıların bir millet olduğunu iddia eden ve Karadağlıların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.