İçeriğe atla

Markellai Muharebesi

Koordinatlar: 42°38′15″K 26°53′47″D / 42.63750°K 26.89639°D / 42.63750; 26.89639
Markellai Muharebesi
Bizans-Bulgar savaşları
Tarih792
Bölge
Sonuç Bizans zaferi
Taraflar
Birinci Bulgar İmparatorluğuBizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
KardamV. Konstantinos
Güçler
Bilinmiyor Bilinmiyor
Kayıplar
Bilinmiyor Ağır

Markellai Muharebesi (BulgarcaБитката при Маркели; YunancaΜάχη των Μαρκελλών) 792'de VI. Konstantinos liderliğindeki Bizans İmparatorluğu'nun güçleri ile Kardam yönetimindeki Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun güçleri arasındaki muharebedir. Bizanslılar bozguna uğratıldı ve Konstantinopolis'e çekilmek zorunda kaldılar. Çatışma, Bulgaristan'ın güneydoğusundaki modern Karnobat kasabası yakınlarındaki Marcellae'de (Markellai) 756'da daha önceki bir savaşla aynı yerde gerçekleşti.

Arka plan

8. yüzyılın son çeyreğinde Bulgaristan, Tuğluk uruğu yönetiminin sona ermesiyle iç siyasi krizin üstesinden geldi. Telerig ve Kardam hanları, merkezi otoriteyi sağlamlaştırmayı ve soylular arasındaki çekişmelere son vermeyi başardılar.[1] Bulgarlar nihayet seferlerini Slav nüfuslu Makedonya'da yoğunlaştırma fırsatı buldular. 789'da Struma nehri vadisinin derinliklerine nüfuz ettiler ve Trakya Filitlerinin Stratigos öldürerek Bizanslıları ağır bir şekilde mağlup ettiler. Bizans imparatoru VI. Konstantinos, Bulgaristan'ın dikkatini Makedonya'dan uzaklaştırmak için Nisan 791'de Kuzey Trakya'ya bir sefer başlattı. Ordular Provat kalesinin yakınında buluştu (Edirne'nin 20 km doğusunda ) ve Bizanslılar geri çekilmek zorunda kaldılar, ancak yenilgileri belirleyici olmadı ve ertesi yıl sefer yenilendi.[2]

Muharebe

Ertesi yılın yazında VI. Konstantinos ordusunu kuzeye götürdü ve 20 Temmuz'da Markellai sınır kalesi yakınında Kardam komutasındaki Bulgarlarla karşılaştı. Bulgarlar, Rish Geçidi'ne ve başkent Pliska'ya giden yolları kapatan surlar inşa etmişlerdi. İmparator birkaç gün boyunca saldırmaya cesaret edemedi, ancak Temmuz ayının sonunda "sahte astrologlar" (Bizans tarihçisi İman Savunucusu Theofanis'e göre) tarafından yıldızların zaferin habercisi olduğuna ikna oldu.[3][4] Savaş başlamadan önce, Bizans saldırısını beklerken, Bulgar hükümdarı süvarilerinin bir kısmını savaş alanını çevreleyen tepelerin arkasına gizlice yerleştirdi.[5]

Engebeli arazi nedeniyle ilerleyen Bizans ordusu düzenini bozdu. Bu hatadan yararlanan Kardam, Bulgarlara büyük bir başarı getiren bir karşı saldırı emri verdi. Bulgar süvarileri Bizanslıların etrafını dolaştı ve müstahkem kamplarına ve Markellai kalesine geri döndüler.[5] Bulgarlar imparatorun erzaklarını, hazinesini ve çadırını aldılar. Konstantinos'u Konstantinopolis'e kadar kovalayarak çok sayıda askeri öldürdüler. Savaşta birçok Bizans komutanı ve subayı öldü.[6]

Bu savaşta Bulgarlar tarafından arkani adı verilen bir silah kullanıldı: arkani, bir ucunda kemente benzer bir eklenti bulunan uzun bir direkten oluşuyordu. Süvarilere karşı mükemmel bir silahtı çünkü binici, arkani ile donanmış yetenekli bir savaşçı tarafından kolayca eyerden çekilebiliyordu.

Neticesi

Yenilginin ardından VI. Konstantinos, Kardam ile barış yapmak ve haraç ödemek zorunda kaldı. Dört yıl sonra imparator ödemeyi durdurdu ve Trakya'da kesin bir savaş olmadan sona eren yeni bir savaşa yol açtı.[7]

Onlarca yıllık kriz nihayet aşıldı, Bizanslılar bir kez daha Türk Beylerine haraç ödemek zorunda kaldılar. Bulgaristan 9. yüzyıla konsolide, daha güçlü ve birleşik olarak girdi ve bu, Krum'un Bizanslılara karşı kazandığı zaferler dizisi için önemli bir faktördü.

Kaynakça

Özel
Genel


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Bulgar Antlaşması (815)</span>

815 Antlaşması Konstantinopolis'te Bulgar Hanı Omurtag ile Bizans İmparatoru V. Leon arasında imzalanan 30 yıllık barış antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans savaşları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş savaşlar ya da Harici ihtilafların listesidir. Dahili ihtilaflar için, Bizans isyan ve iç savaşları listesine bakınız.

Ankhialos Savaşı, 763 yılında Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki Pomorie kenti yakınlarında gerçekleşen ve Bizans İmparatorluğu'nun kesin zaferi ile sonuçlanan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Versinikia Muharebesi</span> savaş

Versinikia Savaşı Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında 813 yılında Hadrianapolis şehri civarında gerçekleşmiş savaş.

<span class="mw-page-title-main">Achelous Muharebesi (917)</span>

Acheloos ya da Achelous Muharebesi , ayrıca Anchialus Muharebesi olarak da bilinir, 20 Ağustos 917 günü, Bulgaristan'ın Karadeniz sahiline yanında, Tuthom kalesine yakın Achelous nehrinde Bulgar ve Bizans kuvvetleri arasında gerçekleşmiştir. Bulgarlar'ın kesin zaferi, Simeon'in önceki başarılarını güvence altına alırken, aynı zamanda onu çok iyi korunan Bizans başkenti Konstantinopolis ile Mora hariç tüm Balkan yarımadasının de facto hükümdarı yaptı.

Bizans-Bulgar Savaşı (913–927), Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında on yıldan fazla sürmüş savaştır. Savaş, Bizans imparatoru Aleksandros'un Bulgaristan'a yıllık bir haraç vermeyi durdurma kararı alması ile başlamışsa da, Çar olarak tanınmasını isteyen I. Simeon tarafından askeri ve ideolojik girişim başlatılmıştı ve sadece Konstantinopolis'i değil Bizans İmparatorluğunun geri kalan kısmını almayı amaçladığı aşikardır.

Bizans-Bulgar Savaşı (894–896) Ticaret savaşı olarak da adlandırılan, VI. Leon'un Bulgar pazarını Konstantinopolis'ten Selanik'e taşıması kararıyla Bulgar tüccarlarının giderleri büyük ölçüde artması nedeniyle, Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında çıkan mücadeledir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Bulgar Antlaşması (716)</span>

716 Antlaşması, Bulgaristan ile Bizans İmparatorluğu arasında bir anlaşmadır. İktidardaki Bulgar Han Tervel'in oğlu Kormesiy ile Bizans İmparatoru III. Theodosios tarafından imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Vladislav</span> makedon çar

İvan Vladislav Ağustos ya da Eylül 1015'ten Şubat 1018'e kadar Bulgar imparatoru (çar) olarak hüküm sürmüştür. Doğum yılı bilinmemektedir, 987 yılından en az on yıl önce doğmuştur fakat muhtemelen ondan daha eski değil.

<span class="mw-page-title-main">Setina Muharebesi</span>

Setina Muharebesi, Bulgar ve Bizans orduları arasında modern Yunanistan'ın kuzeyinde Setina'da (Skopos) 1017 Sonbaharında gerçekleşmiştir. Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Konstantinopolis Muharebesi, Haziran 922'de Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Yazın, Konstantinopolis'in civarında gerçekleşen Bulgar akınlarını püskürtmek için, Bizans imparatoru I. Romanos, Saktikios komutasında birlikler gönderdi. Bizanslılar Bulgar kampına baskın düzenledi ancak ana Bulgar güçleriyle karşı karşıya kaldıklarında yenildiler. Muharebe alanından geri çekilirken, Saktikios ölümcül yaralar aldı ve takip eden gece öldü.

Pegae Muharebesi 11 ile 18 Mart 921 tarihleri arasında Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Muharebe, Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı yakınında Pegae isimli bir semtte gerçekleşmiştir. Bizans hattı daha Bulgarların ilk ataklarında çökmüş, komutanları muharebe meydanından kaçmıştır. Bundan sonraki süreçte çoğu Bizans askeri kılıcı ile öldürülmüş öldürülmüş, boğulmuş veya ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ongal Muharebesi</span> muharebe

Ongal Muharebesi 680 yazında, Romanya'nın Tulça ili, Peuce Adası yakınlarındaki Tuna Deltası ve çevresinde belirtilmemiş bir yer olan Ongal bölgesinde gerçekleşmiş muharebedir. Kısa bir süre önce Balkanlar'ı işgal eden Ön Bulgarlar ile sonunda savaşı kaybeden Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen bu muharebe, Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun kurulması için çok önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarofigon Muharebesi</span> Bizans ile Bulgaristan arasında gerçekleşen çatışmadır

Bulgarofigon Muharebesi 896 yazında, Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında, Bulgarofigon kasabası yakınlarında gerçekleşen çatışmadır. Sonuç, 894-896 ticaret savaşında Bulgar zaferini belirlenmesi ve Bizans ordusunun imhasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Trayan Boğazı Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Trayan Boğazı Muharebesi 986 yılında Bizans ve Bulgar kuvvetleri arasında bir savaştı.

y. 970'ten 1018'e kadar, Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki bir dizi çatışmadır, Bulgaristan'ın Bizanslılar tarafından kademeli olarak yeniden fethedilmesine yol açtı ve böylece 7. yüzyıl Slav istilalarından bu yana ilk kez tüm Balkan yarımadası üzerindeki kontrolünü yeniden kurdu. Mücadele, Rus-Bizans Savaşı'ndan (970-971) sonra doğu Bulgaristan'ın birleşmesiyle başladı. Bulgar direnişi, 1018'de Bizans egemenliğine girinceye kadar, Bulgar İmparatorluğu'nun fethedilmemiş batı bölgelerinde bulunan Cometopuli kardeşler tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası</span>

Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası, Doğu Balkanlar'da 967/968'de başlayan ve 971'de biten bir çatışmaya atıfta bulunur ve Kiev Rusları, Bulgaristan ve Bizans İmparatorluğu'nu ilgilendirir. Bizanslılar, Rus hükümdarı Sviatoslav'ı Bulgaristan'a saldırmaya teşvik ederek, Bulgar güçlerinin yenilgisine ve ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunun sonraki iki yıl boyunca Ruslar tarafından işgal edilmesine yol açtı. Müttefikler daha sonra birbirlerine döndü ve ardından gelen askeri çatışma Bizans zaferiyle sonuçlandı. Ruslar çekildi ve doğu Bulgaristan Bizans İmparatorluğu'na dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Belasitsa Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Belasitsa Muharebesi 29 Temmuz 1014'te Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bu, Bizans İmparatoru II. Basileios ile Bulgar İmparatoru Samuil arasında 10. yüzyılın sonlarında ve 11. yüzyılın başlarında yaklaşık yarım yüzyıl süren mücadelenin sonucuydu. Sonuç, kesin bir Bizans zaferiydi.

<span class="mw-page-title-main">Markellai Muharebesi (756)</span> 756 yılında Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans ile Bulgaristan arasında Markellaide gerçekleşen muharebe

Markellai Muharebesi 756 yılında Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu orduları arasında Bulgaristan'ın güneydoğusundaki Karnobat kasabası yakınlarındaki Markellai'de gerçekleşti. Sonuç bir Bizans zaferiydi.

Rişki Geçidi Muharebesi veya Veregava Muharebesi, 759 yılında Bulgaristan'ın Stara Planina bölgesindeki aynı isimli geçitte Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Bulgar zaferi ile sonuçlanmıştır.