
Silifke Kalesi, Mersin ili Silifke ilçesinde bulunmakta olup, şehrin batı tarafında 185 m yükseklikte doğu-batı yönündeki ana kaya üzerine oturmuş, etrafı hendekle çevrili ve 16 burçla tahkim edilmiş olup 29.000m² lik bir alanı kaplamaktadır.

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

Hristoforos Lekapenos ya da Lecapenus İmparator I. Romanos ile Theodora'nın en büyük oğlu ve 921 yılından öldüğü 931 yılına kadar ortak imparator.

Kız Kalesi, Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan tarihî kale. Mersin merkeze uzaklığı yaklaşık 80 km' dir. Turistik belde Kızkalesi ismini bu tarihi kaleden alır. Kıyıdan yaklaşık 300 metre (980 ft) açıktadır. Adanın toplam alanı yaklaşık 15.000 metrekare (160.000 ft2) olup, kale bu alanın çoğunu kaplar.
Donald MacGillivray Nicol, İngiliz Bizantolog.

Trakya Theması, Balkanların güneydoğu bölümünde yer alan Bizans İmparatorluğu theması, imparatorluğun tarihi boyunca Trakya'nın çeşitli bölümlerini kapsamıştır.
Ege Denizi Theması, 9. yüzyılda Ege Denizi'nin kuzeyinde kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. Bizans İmparatorluğu'nun denizci themalarından biriydi. Bizans donanması için gemi ve birlik sağlamıştır.

Hellas Theması Güney Yunanistan'da kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. 7. yüzyılda kurulmuş ve geç 11. ya da 12. yüzyıla kadar yaşamıştır.
Mora Theması Güney Yunanistan'da Mora Yarımadası'nda kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. Yaklaşık 800 yılında kurulmuştur ve başkenti Korint'tir. Mora Yarımadası, Dördüncü Haçlı Seferinden sonra Latin Achaea Prensliği'nin kurulduğu 13. yüzyıl başlarına (1205) kadar Bizans kontrolünde kalmıştır.
Sicilya Theması Geç 7. yüzyıl ile 10. yüzyıl arasında yaşamış, Sicilya ile İtalya Anakarası'nda Calabria bölgesini içeren Bizans İmparatorluğu theması. 902 yılında Sicilya'nın Müslüman fethinden sonra, thema Calabria ile sınırlanmış fakat 10. yüzyıl ortalarına kadar bu ismini muhafaza etmiştir.

Angeliki Laiu, Yunan Bizantologdur.

Kefalonya Thema İyon Adaları'nı içeren Batı Yunanistan'da kurulmuş Bizans Theması. 8. yüzyıldan 1185 yılında Sicilya Krallığı tarafından kısmen fethine kadar yaşamıştır.

Fındıkpınarı Mersin ilinde bir belde ve popüler yayladır. Ortalama 1.050 metre yükseklikte yer alır. Mersin merkez ilçelerinden Mezitli kırsal alanında, Toros dağları üzerinde ve 36°55′K 34°22′D koordinatlarındadır. Mersin'e uzaklığı 55 kilometredir. 2023 rakamlarına göre nüfusu 1012'dir.

Ager Sanguinis Muharebesi, Kanlı Meydan Muharebesi veya Sarmada Muharebesi olarak bilinir. 28 Haziran 1119'da Antakya Haçlı Kontluğu ordusu ile Artuklular arasında gerçekleşen muharebedir. Necmeddin İlgazi liderliğindeki Artuklular, Roger de Salerno'nun ordusunu imha ederek kesin bir zafere ulaştılar. Kuzey Suriye'de Haçlı Kontlukları ile Müslüman Devletler arasında hakimiyet mücadelesi vardı. Özellikle Halep'e hakim olmak Haçlıların en önemli stratejik hedefiydi. Halep meliki Rıdvan'ın 1113'te ölümüyle kısa süreli bir barış dönemi yaşandı. Fakat taraflar kısa süre sonra tekrar mücadeleye başladı. Roger de Salerno, Azez'i alarak Halep'i savunmasız bıraktı. İlgazi'de ona karşı harekete geçti. Roger Antakya Patriği Valenceli Bernard ile birlikte Reyhanlı'dan yola çıktı. Patrik ilerlememesini tavsiye etti. Reyhanlı (Artah) müstahkem bir kale olduğundan savunulması kolay olur diye tavsiyede bulundu. Ayrıca Kudüs Kontluğundan yardım istemesini ve onların kuvvetlerinin gelmesini tavsiye etti. Fakat Roger onların gelmesini beklemeden harekete geçti. Roger ordugahını Reyhanlı'nın 20 kilometre (12 mi) uzağında Sarmada geçidinde kurdu. İlgazi önce Atarib kalesine bir miktar kuvvet gönderdi. Roger'da onu karşılamak için bir kısım birliğini yolladı. Sarp ve kaçış yolları kapalı bir yerde ordusu ikiye bölünmüş şekilde baskına uğrayan Haçlı ordusu hemen hemen imha oldu.

Namrun Kalesi, Türkiye'nin Mersin şehrine bağlı Çamlıyayla ilçesinde yer alan bir kaledir. Genel özellikleri daha eski tarihleri işaret ettiği için, Asurluların "İllubru" adlı kalesi olduğu da söylenir. Orta Çağ'da Kilikya Ermeni Krallığı'nın bir parçası iken, kale Lampron adıyla biliniyordu ve Ermeni Hethumid prenslerinin atalarının ikamet yeriydi. Toros Dağları'nda yer alan kale, Tarsus ve Gülek Boğazı'na geçiş yapar.
Yunan mitolojisinde Astyoche ya da Astyocheia aşağıdaki karakterlerdir:
- Astyoche, Nehir Tanrısı Simoeis'in naiad kızıdır ve Tros'tan Erichthonius isimli çocuğu olmuştur.
- Astyoche, Kral Laomedon'un kızı ve Truva prensesidir. Annesi Strymo, Placia veya Leucippe'dir. Priamos'un kızkardeşidir, Telephus'un eşi ve Eurypylus'un annesidir.. Eurypylus'u Truva Savaşı'na gitmeye ikna etmek için Priamos tarafından altın bir asma ile rüşvet aldı, böylece Eurypylus'un savaşta öldürülmesine neden oldu.. Truva'nın yağmalanmasından sonra, Aethilla ve Medecaste ile birlikte esir alındı ve İtalya sahilinde kaldıkları sırada Yunan gemilerini ateşe verdi.
- Astyoche, bir Orchomenus kralı Actor'un kızıdır ve bir Minyandır. Ares'ten Ascalaphus ve Ialmenus'u doğurmuştur. Bakire üst odasına girdiğinde, Ialmenus onunla gizlice yatmaktadır.
- Astyoche, Agamemnon ve Menelaos'un kızkardeşiydi. Strophius ile evlenir ve Pylades'in annesidir. Anaxibia veya Cydragora olarak da bilinir.
- Astyoche, Phylas'ın kızıdır, Tlepolemus'u Herakles'ten doğurmuştur. Astydameia veya Astygeneia olarak da bilinir.
- Astyoche, Phylacus'un eşidir, Protesilaus ve Podarces'in annesidir.
- Astyoche, bir Niobids'tir.
- Astyoche, Pentheus'in annedir, aynı zamanda Pentheus'un annesi Agave olarak da bilinmektedir.
- Astyoche, Itylus'un kızı ve Küçük Aias'ın olası annesidir.
- Astyoche, Mecisteus'tan Euryalus'un annesidir.
- Astyoche, bir nympha ve Danaidlerden biridir. Ayrıca Pelops'tan Chrysippus'un annesidir.
Yunan mitolojisinde Helicaon veya Helikaon bir Truva savaşçısıdır. Yaşlı Antenor ile rahibe Theano'nun oğluydu. Crino, Acamas, Agenor, Antheus, Archelochus, Coön, Demoleon, Eurymachus, Glaucus, Iphidamas, Laodamas, Laodocus, Medon, Polybus, ve Thersilochus kardeşleriydi.

Saranta Kolones büyük bölümü harabe olmuş bir Orta Çağ kalesidir ve Kıbrıs adasındaki Baf limanının kuzeyinde yer alır. Adını bölgede bulunan ve muhtemelen bir zamanlar antik bir agoranın bir parçasını oluşturan çok sayıdaki granit sütundan alır. Kale ilk inşaat edildiğinde Bizans ait olup MS 7. yüzyılın sonlarına doğru kalenin çevresini Arap akınlarından korumak amacıyla inşa edildiğine ve daha sonra Lüzinyanlar tarafından yeniden şekillendirildiğine inanılıyor. Kale; harabe olmadan önce köşelerde bulunan dört büyük kule, kaleyi savunma amaçlı çevreleyen hendek, ana duvarları boyunca bulunan dört ara kule ve üç metre kalınlığında bir duvara sahipti. Kalenin giriş ve çıkışı hendeğin üstünde bulunan ahşap bir köprüden sağlanıyordu. Kalenin içinde bulunan kare meydan her köşesinde bir kule bulundurmakta ve 35 metre çapındadır. Ana giriş, doğu tarafındaki at nalı şeklindeki beşinci bir kulede bulunmaktadır. Kale 1222 yılında yaşanan bir depremle yıkılmış ve daha sonra terk edilmiştir. Son yıllarda kale üzerinde bir dizi kazılar yapılmıştır.

Dumayir, ayrıca Dumair, Damir ve Dumayr, Suriye'nin başkenti Şam'ın 45 kilometre kuzeydoğusunda yer alan bir şehirdir.

Savranda Kalesi, Türkiye'nin Osmaniye ilinde bulunan bir kaledir. Kilikya Ermeni Krallığı döneminde inşa edilmiş olup Adana'nın yaklaşık 115 km doğusunda yer almaktadır.