İçeriğe atla

Marka aktivizmi

Marka aktivizmi, işletmelerin sosyal, siyasi, ekonomik veya çevresel değişim süreçlerinde rol oynayabilmesinin bir yoludur. Marka aktivizmini uygulayan işletmeler, kâr için değil, hizmet ettikleri topluluklar ve onların ekonomik, sosyal ve çevresel sorunları için endişe gösterirler, bu da işletmelerin müşteriler ve potansiyel müşterilerle değer temelli ilişkiler kurmasına olanak tanır. İşletmeler marka aktivizmini, işletmelerin ve markalarının parçası oldukları toplumlara yönelik vizyonu, değerleri, hedefleri, iletişimi ve davranışları aracılığıyla ifade eder. Pazarlama odaklı ve şirket güdümlü olan kurumsal sosyal sorumluluk ve çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim politikalarının aksine, marka aktivizmi toplum odaklıdır.[1][2]

Marka Aktivizmi başlıklı kitaplarında: Philip Kotler ve Christian Sarkar marka aktivizmini şu şekilde tanımlamaktadır: “Marka Aktivizmi, toplumdaki gelişmeleri teşvik etme ya da engelleme arzusuyla sosyal, politik, ekonomik ve/veya çevresel reformu ya da durağanlığı teşvik etmeye, engellemeye ya da yönlendirmeye yönelik iş çabalarından oluşur; toplumun karşı karşıya olduğu en büyük ve en acil sorunlara yönelik temel bir endişeden kaynaklanır.”[3]

Kaynakça

  1. ^ "WHAT IS BRAND ACTIVISM? – ActivistBrands.com" (İngilizce). 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2021. 
  2. ^ Hermann, Anna (9 Mayıs 2020). "Ensuring Brand Activism in Integrated Marketing Communications Campaigns Resonates with Millennial Consumers". Honors Theses. 23 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  3. ^ ""Brand Activism - From Purpose to Action" – Philip Kotler and Christian Sarkar" (İngilizce). 21 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Pazarlama firmaların veya şirketlerin, herhangi ürün veya hizmet'lerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satış, hizmet, ticaret, reklam, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir. Pazarlama süreci, bir bütünleştirilmiş süreç olup bunun vasıtasıyla firmalar müşterileri için değer yaratmakta ve bunun karşılığında müşterilerden deger kapabilmek için güçlü müşteri ilişkileri kurmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Reklam</span> pazarlama için kullanılan iletişim biçimi

Reklam, "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan "duyuru"dur.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Aktivizm</span> Toplumda algılanan daha büyük bir iyiye doğru değişim yaratma çabaları

Aktivizm, aksiyonizm veya etkincilik, toplumsal değişme ya da politik değişiklik meydana getirmek için kasıtlı bir biçimde yapılan eylem olarak tanımlanabilir. Bu eylem çelişmeli tartışmalarda taraflardan birini desteklemek ya da muhalefet etmektir.

Sivil toplum, toplumun "üçüncü ayağı" olarak anlaşılabilir ve hükûmet ve iş dünyasından ayrı olarak aile ve özel alanı da içerir. Diğer yazarlar tarafından, sivil toplum, 1) vatandaşların çıkarlarını ve iradesini ilerleten sivil toplum kuruluşları ve kurumlarının toplamı veya 2) hükûmetten bağımsız olan toplumdaki bireyler ve kuruluşlar anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Antikapitalizm</span>

Antikapitalizm ya da kapitalizm karşıtlığı, bugüne kadar genel veya özel bir isim almamışsa da, genellikle sosyalist ya da anarşist politik görüşlü insanların istediği düzen biçiminin bir parçasıdır.

İlerlemecilik, ilericilik ya da progressivizm, her alanda ileri düzeyde önlemler uygulayarak insanların mevcut durumlarını iyileştirmeyi ve toplumun statüsünü yükseltmeyi amaçlayan, bu doğrultuda toplumsal reformu destekleyen politik felsefedir. Bilim, teknoloji, ekonomik kalkınma ve sosyal organizasyondaki ilerlemelerin insanın yaşam koşullarını geliştirmede büyük öneme sahip olduğunu ifade eden İlerleme Düşüncesine dayanır. Modern siyasette ilerlemecilik, siyasi değişim ve hükûmet eylemlerinin desteği yoluyla sıradan insanların çıkarlarını temsil etmeyi amaçlayan bir sosyal veya siyasi harekettir ve genellikle sol-liberal geleneğin bir parçası bağlamında düşünülür. Ancak bu, ideolojilerin eş anlamlı olduğu anlamına gelmez.

Adil ticaret, gelişmekte olan ülkelerdeki üreticilere yardım etmeyi ve sürdürülebilirliği teşvik etmeyi amaçlayan pazar odaklı organize bir sosyal harekettir. Hareket, sosyal ve çevresel standartlarının yanı sıra üreticilere daha yüksek ödeme yapılmasını savunur. Özellikle, gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere yapılan ihracatlarda bilhassa el işleri, kahve, kakao, şeker, çay, muz, bal, pamuk, şarap, taze meyve, çikolata ve çiçek gibi ürünler üzerine yoğunlaşmıştır.

Topluluk, ortak değerleri paylaşma, aynı mekânda yaşama, benzer yaşama deneyimlerine, ortak çıkarlara sahip olma gibi ortaklıklara sahip insanların meydana getirdiği sosyal birimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Öğrenci aktivizmi</span>

Öğrenci aktivizmi, öğrencilerin siyasi, çevresel, ekonomik veya sosyal değişim amacıyla yaptıkları aktivizmdir. Sıklıkla okullara, müfredata ve eğitim kaynaklarına odaklanmasına rağmen, öğrenci grupları daha büyük politik olayları da etkilemişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Satış</span>

Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir.

Sürdürülebilirlik raporu, ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetim performansı hakkında bilgi veren bir organizasyon rapordur.

İş etiği, bir iş ortamında ortaya çıkabilecek etik ilkeleri ve ahlaki veya etik sorunları inceleyen uygulamalı etik veya mesleki etik şeklidir. İş davranışının tüm yönleri için geçerlidir ve bireylerin ve tüm kuruluşların davranışlarıyla ilgilidir. Bu etik, bireylerden, örgütsel ifadelerden veya yasal sistemden meydana gelir. Bu kaideler, normlar, değerler, etik ve etik dışı uygulamalar bir işletmeyi yönlendiren ilkelerdir. İşletmelerin paydaşlarıyla daha iyi bir bağlantı kurmasına yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Hashtag aktivizmi</span>

Hashtag aktivizmi, sosyal medya sitesi Twitter kökenli Hashtaglerin internet aktivizmi amacıyla kullanılmasıdır. Terim aynı zamanda hashtaglerin kullanıldığı sosyal medya platformlarında beğeni ve paylaşım yoluyla destek gösterme eylemi için de kullanılır. Hashtag aktivizminin amacı genel olarak tartışmalı bir konuda aynı fikirdeki kişileri bir araya getirmektir. Buradaki tartışmalı konuların içeriği genellikle toplumsal ve siyasi sorunlar olmaktadır. Bu nedenle, başta Twitter olmak üzere sosyal medya platformlarını kullanmak yeni nesil bir aktivizm olarak görülebilmektedir. Bu sayede kişiler kendilerine çeşitli kurumlar üzerine nüfuz alanı edinebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil ekonomi</span>

Yeşil ekonomi, çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları azaltmayı hedefleyen ve çevreyi bozmadan sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir ekonomidir. Ekolojik ekonomi ile yakından ilişkilidir, ancak daha politik olarak uygulamalı bir odağı vardır. 2011 UNEP Yeşil Ekonomi Raporunda, "Yeşil olmak için bir ekonominin sadece verimli değil, aynı zamanda adil olması gerekiyor. Adalet, özellikle düşük karbonlu, kaynakları verimli kullanan ve sosyal açıdan kapsayıcı bir ekonomiye Adil Geçişin sağlanmasında küresel ve ulusal düzeyde eşitlik boyutlarının tanınması anlamına gelir." ifadesi kullanıldı.

Tüketim karşıtlığı, tüketimciliğe, sürekli olarak maddi malların satın alınması ve tüketilmesine karşı olan sosyopolitik bir ideolojidir. Tüketim karşıtlığı, özellikle çevrenin korunması, sosyal tabakalaşma ve bir toplumun yönetiminde etik konularında kamu refahı pahasına mali ve ekonomik hedefler peşinde koşan ticari şirketlerin özel eylemleriyle ilgilenir. Politikada tüketim karşıtlığı çevre aktivizmi, küreselleşme karşıtı ve hayvan hakları aktivizmiyle örtüşüyor; dahası, tüketim karşıtlığının kavramsal bir varyasyonu, tüketiciliği aşan maddi bir şekilde yaşayan post-tüketimciliktir.

Eski adıyla Effective Animal Activism (Etkili Hayvan Aktivizmi) olarak bilinen Animal Charity Evaluators (Hayvan yardım kuruluşu değerlendiricileri), 2012 yılında kurulmuş, ABD merkezli, kar amacı gütmeyen bir hayır kurumu değerlendiricisi ve etkin fedakarlık odaklı bir organizasyondur. Belirtilen amacı, hayvanlara yardım etmenin en etkili yollarını bulmak ve teşvik etmektir. Kuruluş, hayır kurumlarına ve hayvan savunuculuğu hareketinin üyelerine, farklı müdahalelerin göreceli etkinliği konusunda rehberlik sağlamak için araştırmalar yapar ve bağışçılara "en iyi yardım" önerileri sunar. Ayrıca kariyer ve gönüllülük önerilerinin yanı sıra diğer hayır kurumlarına tavsiyelerde bulunur.

Etki yatırımı; yatırım yaparken parasal kâr elde etmekten ziyade sosyal ve çevresel anlamda pozitif etkiler yaratmaya öncelik veren yatırım anlayışı. Fon sağlayan birey veya kurumları, pozitif etki sağlaması yönüyle tatmin ederken, yatırım alan şirketleri ise daha verimli kârlılık ve toplum nezdinde itibar kazanma açısında olumlu yönde etkilemektedir.yatırım stratejisidir.

Kurumsal gönüllülük, gönüllülük çalışmalarının şirketlerin çatısı altında, onların desteği ve yönlendirmesi ile gerçekleşmesidir.

Sosyal inovasyon, toplumun ekonomik ve sosyal sorunlarını çözmeye yönelik gözetilen hedefler ve bu hedefler doğrultusunda yapılan faaliyetlerdir. Bu faaliyetler, yeni veya geliştirilmiş etkinliklerin, girişimlerin, hizmetlerin, süreçlerin ve ürünlerin uygulanmasını içerir. Temel olarak, insanların yaşamlarında pozitif etkiler yaratmak için somut yöntemler bulmayı amaçlar.