İçeriğe atla

Mark Whittow

Mark Whittow (24 Ağustos 1957[1] – 23 Aralık 2017), Bizans İmparatorluğu üzerine uzmanlaşmış, Britanyalı tarihçi, arkeolog ve akademisyen. Oxford Üniversitesi'nde Bizantoloji konusunda öğretim görevlisi ve Corpus Christi Kolej, Oxford'da üyedir.[2][3][4]

İlk yılları ve eğitimi

Whittow, Cambridge'de doğmuştur.[5] Trinity College, Oxford'da modern tarih okumuş ve Bizans tarihi ve arkeolojisi üzerine PhD unvanı almıştır.[2]

Akademik kariyeri

Whittow, Oriel College ile King's College London'da araştırma üyesi ve öğretim görevlisiydi daha sonra 1998 yılında Oxford'a dönerek St Peter's College'da üye ve tarih üzerine öğretim görevlisi oldu. 2009 yılında Bizantoloji konusunda Corpus Christi üyesi ve öğretim görevlisi oldu.[2][6]

Kişisel hayatı

Whittow, Yüksek Mahkeme Yargıç yardımcısı ve Kraliçe'nin hukuk danışmanı Helen ile evlidir.[7]

Oxfordshire'de 23 Aralık 2017 akşamın geç bir saatinde araba kazasında ölmüştür.[6]

Seçilmiş çalışmaları

  • Whittow, Mark (1996). The Making of Byzantium, 600-1025 (İngilizce). Berkeley and Los Angeles, Kaliforniya: University of California Press. ISBN 978-0-520-20496-6. 
  • "Recent Research on the Late Antique City in Asia Minor: the second half of the 6th c. revisited" in L. Lavan (ed.) Recent Research in Late Antique Urbanism, JRA Supplementary Series 42, Portsmouth, RI, 2001.
  • "Early Medieval Byzantium and the End of the Ancient World", Journal of Agrarian Change, Vol. 9 (2009).
  • "The Middle Byzantine Economy", in J. Shepard (ed.) The Cambridge History of the Byzantine Empire, Cambridge, 2009.
  • "The Late Roman/Early Byzantine Near East", in The New Cambridge History of Islam|The New Cambridge History of Islam I, ed. C. Robinson, Cambridge, 2010.

Kaynakça

  1. ^ England and Wales, Death Index, 1989–2018
  2. ^ a b c "President and Fellows: Mark Whittow: University Lecturer and Fellow in Byzantine Studies" (İngilizce). Corpus Christi College Oxford. 9 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2017. 
  3. ^ "Dr Mark Whittow". Faculty of History, University of Oxford. 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  4. ^ "Professor Mark Whittow: Lecturer in Medieval History" (İngilizce). St. John's College Oxford. 24 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  5. ^ England & Wales, Civil Registration Birth Index, 1916–2007
  6. ^ a b Callum Keown (27 Aralık 2017). "M40 crash victim named locally as leading Oxford professor Mark Whittow". Oxford Mail (İngilizce). 4 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  7. ^ "Dr Mark Whittow to be Appointed as Oriel's Next Provost" (İngilizce). Oriel College. 24 Kasım 2017. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil</span> Bizans İmparatoru

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Bizans kültüründe politik nedenlerle sakat bırakma</span> Cezalandırma Yöntemi

Sakat bırakma, Bizans İmparatorluğu'ndaki suçlular için yaygın bir cezalandırma yöntemiydi, ancak imparatorluğun siyasi yaşamında da bir rol oynadı. Sakatlama cezalarının, aynı zamanda ikincil yararları da vardır. Rakibi kör etme sadece hareketliliğini sınırladığı gibi, aynı zamanda İmparatorluğun kontrol etmenin en önemli parçası olan bir savaşta orduya kumanda etmeyi imkânsız hale getirir. Hadım etmekte potansiyel rakipleri devre dışı bırakmak için kullanılan bir başka yöntemdir. Bizans İmparatorluğunda, bir erkeğin hadım edilmesi artık onun bir erkek olmadığı, yarı ölü, "yarı ölü bir hayat" anlamına gelirdi. Hadım etmek aynı zamanda, İmparator ya da tac için hakkı olan İmparator çocuklarını tehdit edecek bir varis doğumuna da engel olurdu. Diğer sakat bırakma çeşitleri, burnun kesilmesi (rinotomi) veya uzuvların kesilmesiydi.

Doğu Roma iç savaşı (1341-1347) Doğu Roma İmparatorluğu'nun Balkan topraklarında, III. Andronikos'un ölümünden sonra ortaya çıkıp 6 yıl süren iç savaş dönemidir. Bazen İkinci Paleologos İç Savaşı olarak da geçer. Bu iç savaş, Doğu Roma cemiyeti içinde aristokrasi ile orta ve alt sınıf arasında gelişmiş, sınıflar arası mücadele yaratmıştır. Aristokrasi tarafında VI. İoannis, orta ve alt sınıf tarafında mevcut hanedan mensupları yer almıştır.

Donald MacGillivray Nicol, İngiliz Bizantolog.

Paul Magdalino St Andrews Üniversitesi ve Koç Üniversitesi'nde Bizans tarihi profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ekskubitores</span>

Excubitores erken dönem Bizans imparatorlarının imparatorluk muhafızları olarak yaklaşık 460 yılında kurulmuştur. Komutanları kısa sürede büyük etki sahibi olmuş, aralarından 6. yüzyılda bir dizi imparator çıkmıştır. Excubitores geç 7. yüzyılda kayıtlarında görülmemeye başlamışlardır, fakat 8. yüzyıl ortalarında, orta dönem Bizans ordusunun çekirdeğini oluşturan seçkin "tagmata" birliklerinden birine dönüşmüşlerdir. Excubitores hakkında son kayıt 1081 yılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tagma</span>

Tagma tabur ya da alay büyüklüğünde askerî birlik.

<span class="mw-page-title-main">Bizans ordusu</span> ordu

Bizans ordusu veya Doğu Roma ordusu, Bizans donanmasının yanında hizmet veren Bizans silahlı kuvvetlerinin başlıca askeri organıydı.

Mora Theması Güney Yunanistan'da Mora Yarımadası'nda kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. Yaklaşık 800 yılında kurulmuştur ve başkenti Korint'tir. Mora Yarımadası, Dördüncü Haçlı Seferinden sonra Latin Achaea Prensliği'nin kurulduğu 13. yüzyıl başlarına (1205) kadar Bizans kontrolünde kalmıştır.

Drungarios, Geç Roma ve Bizans dönemlerinde drungos olarak bilinen yapının komutanına verilen rütbe.

<span class="mw-page-title-main">Selanik İmparatorluğu</span>

Selanik İmparatorluğu

<span class="mw-page-title-main">Corpus Christi College, Cambridge</span>

Corpus Christi College, Cambridge Üniversitesi'ni meydana getiren kolejlerden biridir. Resmî olarak The College of Corpus Christi and the Blessed Virgin Mary in the University of Cambridge olarak adlandırılan kolej 1352'de Corpus Christi Loncası ile Blessed Virgin Mary Loncası tarafından kurulmuştur. Cambridge Üniversitesi'ndeki en eski altıncı kolejdir.

<span class="mw-page-title-main">Corpus Christi Kolej, Oxford</span>

Corpus Christi Kolej Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1517 yılında kurulan Corpus Christi, Oxford'un en eski 12. kolejidir ve 2015 itibarıyla 112,6 milyon £ mal varlığına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dazimon Muharebesi</span>

Dazimon Muharebesi, 22 Temmuz 838 tarihinde Dazimon yakınlarında Bizans İmparatorluğu ile Abbâsîler arasında gerçekleşen çarpışma. Theofilos'in kumandanlığındaki 25 bin ila 40 bin kişi arasında olduğu düşünülen Bizans ordusu ile Afşin kumandasındaki 20 bin-30 bin kişilik Abbâsî ordusu Dazimon'da çarpışmış, zafer kazanan Abbâsîler Amorium'a yürüyerek şehri yağmalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amorion'un yağmalanması</span>

Amorion'un Yağmalanması, Dazimon Muharebesi'nden zaferle çıkan Abbâsîlerin ilerlemeye devam ederek Amorion'u kuşatması ve 12 Ağustos 838 tarihinde şehri ele geçirerek yağmalaması olayı.

Georgios Akropolites, Bizanslı tarihçi ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lykandos</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Lykandos ya da Lycandus 10.ve 11. yüzyıllarda Bizans kalesi ismi ve askeri-sivil eyalet, Lykandos theması olarak bilinir

<span class="mw-page-title-main">Stefan Duşan</span> 1331-1355 Sırp İmparatoru

Stefan Uroş IV Duşan ; y. 1308 – 20 Aralık 1355) veya bilinen adıyla Güçlü Duşan, 1331 ile 1355 yılları arasında Sırbistan Krallığı ve Sırp İmparatorluğu Hükümdarı.

John F. Haldon Britanyalı tarihçi ve Shelby Cullom Davis'in 30 Avrupa Tarihi Profesörü, Bizans Tarihi ve Yunanistan Araştırmaları Profesörü ve aynı zamanda Princeton Üniversitesi Mossavar-Rahmani İran ve Basra Körfezi Çalışmaları Merkezi Direktörüdür.