İçeriğe atla

Mariya Oktyabrskaya

Mariya Vasilyevna Oktyabrskaya (16 Ağustos 1905 - 15 Mart 1944), II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde Nazi Almanya'sına karşı savaşan bir Sovyet tank sürücüsü ve tamircisiydi. Kocası 1941'de çatışmada öldürüldükten sonra, savaşa katkı sağlayabilmek için bir tank kullanmak üzere eşyalarını sattı ve onu kullanmasına izin verilmesini istedi. "Savaşan Kız Arkadaş" (" RusçaБоевая подруга ") adını verdiği bir T-34 orta tankını aldı ve sürmek ve tamir etmek için eğitildi. Oktyabrskaya savaşta yeteneğini ve cesaretini kanıtladı ve çavuş rütbesine terfi etti. 1944'te savaşta aldığı yaralardan öldükten sonra, Sovyetler Birliği'nin savaş sırasında gösterdiği en büyük cesaret ödülü olan Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edildi. Bu unvana layık görülen ilk kadın tank sürücüsüydü.

İlk yılları

Oktyabrskaya, Kırım Yarımadası'nda fakir bir Ukraynalı ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. On çocuktan biriydi. İkinci Dünya Savaşı'ndan önce bir konserve fabrikasında ve ardından telefon operatörü olarak çalıştı. 1925'te Ilya Oktyabrsky adında bir Sovyet subayı ile evlendi. Daha sonra askeri konulara ilgi duymaya başladı. 'Asker Eşleri Konseyi'ne dahil oldu ve orduda hemşire olarak eğitim gördü. Ayrıca silah kullanmayı ve araç kullanmayı öğrendi. "Bir askerle evlen ve orduya hizmet et: bir subayın karısı sadece gururlu bir kadın değil, aynı zamanda sorumlu bir unvandır" dedi.[1]

İkinci dünya savaşı

Mariya, 2. Dünya Savaşı'nın doğu cephesi açıldığında, Sibirya'daki Tomsk'a tahliye edildi. Tomsk'ta yaşarken, kocasının Ağustos 1941'de Kiev yakınlarında Nazi Almanyası güçleriyle savaşırken öldürüldüğünü öğrendi. Haberin ona ulaşması iki yıl sürdü. Aldığı bu ölüm haberi onu çok kızdırdı ve kocasının intikamını almak için Almanlarla savaşmaya karar verdi. Kızıl Ordu'ya bir tank kullanmak için tüm mal varlığını sattı. Bir T-34 tankını[2] "Dövüşen Kız Arkadaş" (" RusçaБоевая подруга ") kullanmasına izin verilmesi Devlet Savunma Komitesi tarafından kabul edildi.

Bu sırada Oktyabrskaya 38 yaşındaydı. Bağıştan hemen sonra beş aylık bir tank eğitim programına kaydoldu. Bu alışılmadık bir durumdu: genellikle tank mürettebatı minimum eğitimle doğrudan ön cepheye koşturulurdu. Eğitimini tamamladıktan sonra Eylül 1943'te 2.Muhafız Tank Kolordusu'na bağlı 26. Muhafız Tank Tugayı'na şoför ve tamirci olarak atandı. Tankına "Savaşan Kız Arkadaş" adını verdi ve bu sözleri T-34'ün kulesine yerleştirdi. Tankçı arkadaşlarının çoğu onu bir tanıtım gösterisi ve şaka olarak gördü, ancak Oktyabrskaya Smolensk'te savaşmaya başladığında bu tutum değişti.[1]

Savaş

21 Ekim 1943'te ilk tank savaşında savaştı. Oktyabrskaya, yoğun çatışmada tankına manevra yaptı; o ve ekip arkadaşları, makineli tüfek yuvalarını ve topçu silahlarını imha etti. Oktyabrskaya, tankına kurşun isabet edince emirlere aldırış etmeden tankından atladı ve ağır ateş altında onarımlar yaptı. Çavuş rütbesine terfi etti.[3]

Bir ay sonra, 17-18 Kasım tarihlerinde, Sovyet güçleri bir gece savaşı sırasında Vitebsk bölgesindeki Novaje Siało kasabasını ele geçirdi. Bu saldırı sırasında Oktyabrskaya, yetenekli bir tank sürücüsü olarak itibarını artırdı. 17 Kasım'da, Novaje Siało yakınlarındaki Alman mevzilerine yönelik bir saldırıya katıldı. Ancak, tankının paletlerine karşı bir Alman topçu mermisi patlayarak ilerlemesini durdurdu. Oktyabrskaya ve bir ekip arkadaşı pisti onarmak için dışarı atlarken diğer ekip üyeleri kuleden koruma ateşi sağladı. Sonunda yolu onardılar ve tankı birkaç gün sonra ana birime katıldı.[1]

İki ay sonra, 17 Ocak 1944'te Oktyabrskaya, Leningrad-Novgorod Taarruzu kapsamında başka bir gece saldırısında savaştı. Bu savaş onun son savaşı olacaktı. Saldırı, Vitebsk yakınlarındaki Šviedy köyünde gerçekleşti. Savaş sırasında, T-34'ünü Alman savunmasının etrafında sürdü ve siperlerdeki ve makineli tüfek yuvalarındaki direnişi yok etti. Tank mürettebatı ayrıca bir Alman kundağı motorlu silahını da imha etti. Akabinde, tanka bir Alman tanksavar mermisi isabet etti ve paletlerini hareketsiz hale getirildi. Oktyabrskaya hemen tanktan indi ve şiddetli hafif silahlar ve topçu ateşi arasında pisti onarmaya başladı. Pisti tamir etmeyi başardı, ancak mermi parçaları kafasına çarptı ve bilincini kaybetti. Savaştan sonra, Kiev yakınlarındaki Fastiv'deki bir Sovyet askeri sahra hastanesine ve ardından Rusya'nın Smolensk kentindeki bir askerî hastaneye nakledildi. Sonunda 15 Mart'ta ölmeden önce iki ay komada kaldı. Smolensk'teki Kahramanları Anma Bahçelerine askeri törenle gömüldü.[4]

Sonraki Ağustos ayında, Oktyabrskaya, Vitebsk çevresindeki savaşlardaki cesareti nedeniyle ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edildi.

Kaynakça

  1. ^ a b c Serov, Sergey. "Октябрьская Мария Васильевна". Warheroes.ru. 1 Eylül 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2011.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "warheroes" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ Panther vs T-34: Ukraine 1943 (İngilizce). Bloomsbury USA. 23 Ekim 2007. ISBN 9781846031496.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ Heroines of the Soviet Union 1941–45 (İngilizce). Bloomsbury Publishing. 20 Nisan 2012. ISBN 9781780966922.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "Oktyabrskaya Mariya Vasilyevna". warheroes.ru (Rusça). 1 Eylül 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Bibliyografi

  • Simonov, Andrey; Chudinova, Svetlana (2017). Женщины – Герои Советского Союза и России. Moskova: Russian Knights Foundation and Museum of Technology Vadim Zadorozhny. ISBN 9785990960701. OCLC 1019634607. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">T-34</span> Rus menşei savaş tankı

T-34, 1940 ve 1958 yılları arasında üretimi yapılan Sovyet orta sınıf tankıdır. Çoğu otoriteye göre II. Dünya Savaşı'nın 2. en iyi tankı olarak kabul edilir. T-34, 1940'te piyasaya sürülen Sovyet orta boy bir tanktır. 76.2 mm'lik tank topu, çağdaşlarından daha güçlüydü ve 60 derece eğimli zırhı tank karşıtı silahlara karşı iyi koruma sağladı. T-34 o güne kadarki tank tasarımı anlayışını değiştirmiş, ondan sonraki bütün tanklar T-34'leri örnek almıştır. Doğu cephesinde Alman Ordusu bu tank karşısında zor durumda kalmıştır. Tiger ve Panther tanklarının çıkışı ile T-34 savaş alanındaki mutlak üstünlüğünü kaybetse de, Rusya iklimine uygunluğu, kolay üretilebilirliği ve bunun getirisi olarak tartışılmaz sayı üstünlüğü ile Alman askerleri arasında nefret edilen bir tank olarak kalmıştır. T-34 ateş gücünü, hızı ve sağlamlığı dengeli bir biçimde bir araya toplamıştır. Ayrıca eğimli zırh tasarımı, isabet eden mermilerin birçoğunun tanka zarar vermeden sekmesini sağlamıştır. Bazı askeri tarihçiler onu dünyanın ilk ana muharebe tankı olarak addederler.

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin tankı</span> Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943te geliştirilen ağır sınıf tank

Iosif Stalin tankı, II. Dünya Savaşı döneminde Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943 tarihinde ağır sınıf tank olarak geliştirildi ve ilk olarak Kursk bölgesinde kullanıldı. Ayrıca JS veya ИС tankları olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Tiger I</span> Alman Ağır Tank

Tiger I, 1942'den itibaren Afrika'da ve Sovyetler Birliği'nde, genellikle bağımsız ağır tank taburlarında faaliyet gösteren, II. Dünya Savaşı'nın bir Alman ağır tankıydı. Alman Ordusu'na 8,8 cm KwK 36 topunu monte eden ilk zırhlı savaş aracını verdi. Ağustos 1942 ile Ağustos 1944 arasında 1.347 adet üretildi. Ağustos 1944'ten sonra Tiger I'in üretimi, Tiger II lehine kademeli olarak durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kursk Muharebesi</span> Alman-Sovyet muharebesi

Kursk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Alman kuvvetlerinin Kursk çıkıntısına karşı 1943 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında giriştikleri genel taarruzdur. II. Dünya Savaşı sırasında yapılmış en büyük tank çarpışmalarından biri ve bir günde en fazla kayıp verilmiş hava çatışmaları bu muharebede gerçekleşmiştir. Almanların Doğu Cephesi'nde gerçekleştirdiği son stratejik taarruzdur. Sonucundaki Sovyet zaferi, Doğu Cephesi'nde inisiyatifi Sovyetlere vermiştir ve savaşın sonuna kadar da öyle kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">BT tankı</span> Rus yapımı hafif tank

BT Serisi Tanklar. Rusça anlamına gelen BT serisi tanklar SSCB tarafından 1932 ve 1941 yılları arasınca büyük adetlerde üretilen süvari tank sınıfıda diyebileceğimiz hafif sınıf bir tanktı. Hafif olmalarına rağmen iyi silahlandırılmış bu model, sınıfı tanklar içerisinde en iyi hareket özelliğine sahip araçtı. Kızıl Ordu içerisinde kısaca Betka, daha küçük modelleri ise Betuşka olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Molotofkokteyli</span> kısa sürede hazırlanabilen çeşitli yakıcı silahların genel adı

Molotofkokteyli, kısa sürede hazırlanabilen çeşitli yakıcı silahların genel adıdır. Üretiminin görece kolay olması nedeniyle amatör eylemciler ve kentsel gerilla savaşlarında mücadele eden kişiler tarafından sıklıkla kullanılır. Hedefi anında yok etmek yerine alev almasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">T-24</span> Zırhlı Tank

T-24 bir Sovyet orta dereceli zırhlı tankıdır. 1931'de üretildi. Denemeler için 24 tane üretildi. Ancak kimse binemedi. SSCB devrindeki Ukrayna bölgesindeki KhPZ fabrikasında üretildi. Daha sonraları SSCB'nin en çok T-34 ve T-55 üreten fabrikası oldu. T-24 Rus anlatımı ile savaş traktördür. Kullanılabilirliği fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Suvorov Harekâtı</span>

İkinci Smolensk Muharebesi, 7 Ağustos – 2 Ekim 1943 tarihleri arasında Kızıl Ordu tarafından icra edilen bir stratejik taarruz harekâtıdır. Harekât, Rusya’nın batısında, 1943 yılı yaz – sonbahar seferinin bir parçasını oluşturmaktadır. Aşağı Dinyeper Taarruzu ile birbirine yakın tarihlerde başlanıldı ve taarruz iki ay sürdü. General Yeremenko’nun komutası altında Kalinin Cephesi ile Sokolovski komutasındaki Batı Cephesi tarafından yürütüldü. Harekâtın hedefi, Alman kuvvetlerini Smolensk ve Bryansk bölgesinden çıkarmaktı. Smolensk, 1941 yılındaki I. Smolensk Muharebesi’nden beri Alman işgalindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Raseiniai Muharebesi</span>

Raseiniai Muharebesi, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde, Litvanya sınırının 75 km. kuzeybatısındaki Kaunas civarında 23 - 27 Haziran 1941 tarihleri arasında gerçekleşmiş olan bir tank muharebesidir. Muharebe, General Erich Hoepner komutasındaki 4. Panzer Grubu karşısında General Kurkin komutasındaki 3. Motorize Kolordu ve General Şestapolov komutasındaki 12. Mekanize Kolordu arasında gerçekleşmiştir. Bu iki Sovyet mekanize kolordusu, Sovyet Kuzeybatı Cephesi Komutanı General Fiodor Kuznetsov'un, Wehrmacht kuvvetlerinin Neman Nehri geçişlerini engellemekle görevlendirdiği kuvvetlerdir. Muharebenin sonucunda Sovyet kolorduları hemen hemen tümüyle imha edildiler. Aynı zamanda Sovyet Kuzeybatı Cephesi'nin tüm zırhlı kuvvetleri de imha edilmiş oldu. Alman kuvvetlerinin önünde Daugava Nehri yönündeki hat açılmış oldu. Sovyet resmi tarihinde 22 - 27 Haziran arası tarihlerde, cephenin kuzey kesimindeki savaşlar, Baltık Stratejik Savunma Harekâtı'nın bir bölümü olan Sınır Savunma Savaşları olarak geçmektedir. Raseiniai Muharebesi de bu savaşlar çerçevesinde gerçekleşen en geniş kapsamlı muharebelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Smolensk Muharebesi (1941)</span> 2. Dünya Savaşında bir muharebe

Smolensk Muharebesi, Alman Merkez Ordular Grubu emrindeki, General Heinz Guderian komutasındaki 2. Panzer Grubu ile General Hermann Hoth'un 3. Panzer Grubu'nun Sovyet kuvvetlerine karşı II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde giriştiği başarılı bir kuşatma operasyonudur. Alman birliklerinin kuşatmaya aldığı Sovyet birlikleri dört Sovyet Cephesine bağlı bazı kuvvetlerdir. Bu muharebe içinde yer alan Sovyet kuvvetleri, Mareşal Semyon Timoşenko'nun Batı Cephesi, General Georgi Jukov'un Sovyet İhtiyat Cephesi, General Fyodor Kuznetsov'un Merkez Cephesi ve General Andrey Yeryomenko'nun Bryansk Cephesi kuvvetleridir. Harekâtın devamında Sovyet 16. Ordu'su, 19. Ordu'su ve 20. Ordu'su Smolensk'in hemen güneyinde kuşatıldı. Ancak 19. Ordu'nun büyük bir kısmı kuşatmadan sıyrılmayı başarmıştır. Sovyet askerlerinin büyük bir bölümünün çemberden kurtulması nedeniyle Hitler, Sovyetler Birliği'ni yenilgiye uğratmanın esas yönetimi olarak yürütülen kuşatma harekâtını durdurmuştur. Bunun yerine Sovyetler Birliği'ne ekonomik yönden ağır bir darbe vurmayı daha uygun bulmuştur.

19. Ordu, Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordu'na bağlı bir kara ordusudur. II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde 1941 yılı Haziran ayında teşkil edilmiş, 1945 ya da 1947 yılında lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Toropets-Holm Taarruzu</span>

Toropets-Holm Taarruzu, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun, 9 Ocak - 6 Şubat 1942 tarihleri arasında İlmen Gölü güneyinde yürüttüğü askeri bir harekâttır. Harekât, Holm Cebi'nin oluşmasında, Alman 2. Ordu'sunun Demyansk Cebi'nde kuşatılmasında ve Alman 189. Piyade Tugayı'nın Andreapol yakınlarında imha edilmesinde etkili olmuştur.

İvan Mihayloviç Sidorenko, bilinen en iyi Sovyet keskin nişancılarından biridir. Onaylanmış olan 500 kadar asker veya subayı öldürmüştür. Savaştaki diğer birçok Sovyet keskin nişancısı gibi teleskobik görüş ile donatılmış Mosin-Nagant kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roza Şanina</span> Sovyet keskin nişancı

Roza Georgiyevna Şanina (Rusça: Роза Георгиевна Шанина;, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Vilnüs Taarruzu sırasında on iki Alman keskin nişancısı da dahil olmak üzere elli dokuz kişiyi öldüren bir Sovyet keskin nişancısıydı. Şanina, 1941'de kardeşinin ölümünden sonra orduya katılmak için gönüllü oldu ve cephede savaşmayı seçti.

Siegfried Knappe, II. Dünya Savaşı dönemi Alman Ordusu (Heer) subayıdır. Savaşın bitimine doğru, Berlin'de konuşlandırıldı ve Führerbunker'de her gün brifing verdi.

<span class="mw-page-title-main">Natalya Kovşova</span>

Natalya Kovshova, II. Dünya Savaşı'nda savaşan bir Sovyet kadın keskin nişancıydı.