İçeriğe atla

Mariya Maruneviç

Mariya Vasilyevna Maruneviç
Mariya Maruneviç
Doğum25 Ekim 1937(1937-10-25)
Komrat, Moldova SSC
Ölüm15 Şubat 2004 (66 yaşında)
Komrat, Moldova
MilliyetGagavuz
EğitimKişinev Devlet Üniversitesi
Kariyeri
Dalı
  • Tarih
  • Filoloji
  • Siyaset

Mariya Maruneviç (25 Ekim 1937[1] - 15 Şubat 2004[1]) Eski Gagavuzya Kültür ve Eğitim İşleri Bakanı,[2] Gagavuz Türklerinin kültürü ve tarihi ile ilgili çalışmalar yapmış[3] ve Gagavuzya'ya özerk statü kazandırmakta büyük rol oynamış bilim insanı ve siyasetçi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "http://www.meydangazetasi.com/haber--3923.html". www.meydangazetasi.com. 23 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2022.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  2. ^ "TOPUN AĞZINDAKİ ÜLKE MOLDOVA VE GAGAUZYA -9". Kocatepe Gazetesi. 17 Mart 2022. Erişim tarihi: 1 Haziran 2022. []
  3. ^ Gagauz Halk Kültüründe Geleneksel Kadın ve Erkek Giyimi. s. 167. 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moldova</span> Doğu Avrupada bir ülke

Moldova veya resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülkedir. Başkenti Kişinev'dir ve 1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanmıştır. İçinden Prut ve Dinyester nehirleri geçmektedir. Dinyester Nehri'nin doğu kıyısını bir şerit hâlinde kapsayan bölgede tek taraflı bağımsızlığını ilan eden de facto bir cumhuriyet olan Transdinyester bulunur.

Türkiye'deki tüm üniversitelerin listesidir. Toplamda 208 üniversite vardır. 129 devlet üniversitesi, 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gagavuzlar</span> Güney Moldova ve güneybatı Ukraynanın Türk etnik grubu

Gagavuzlar ya da Gagauzlar, bugünkü Moldova Cumhuriyeti'nde, başta Gagavuzya olmak üzere kuzeydoğu Bulgaristan, Ukrayna, Romanya ve Yunanistan'da yaşayan, çoğunluğu Ortodoks Hristiyan olan bir Türk halkı. Ayrıca Trakyanın yerli halkı Müslüman Gacalların ve Marmara, Batı Karadeniz'in yerli halkı olan Manavların Yörük olmayan katmanının nüfusunun Gagavuzlardan geldiğine inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gagavuzya</span> Moldovaya bağlı özerk Türk cumhuriyeti

Gagavuzya veya Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi, Moldova'ya bağlı bir özerk devlet. Ülkeye ismini veren Gagavuzlar, Oğuz Türkü kökenlidir ve Gagavuz kelimesinin Gök-oğuzdan türediği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Komrat</span> Moldovada şehir

Komrat, Moldova'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Gagavuzya’nın başkentidir. Kent yerleşimi, Yalpuk deresi etrafına toplanmıştır. Ayrıca ülkenin üç ana yerleşim biriminden biri olan Komrat dolayının da merkezidir. 2004'teki sayıma göre nüfusu 47.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çadır Lunga</span> Moldovada şehir

Çadır Lunga veya Çadır, Moldova'ya bağlı özerk cumhuriyet olan Gagavuzya'daki bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Gagavuzca</span>

Gagavuzca veya Gagauzca, çoğunluğu Moldova'daki Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi'nde yaşayan Gagavuzların konuştuğu Batı Oğuz grubuna bağlı bir Türk dili. Gagavuzca, Balkan Gagavuzcasından bir dereceye kadar farklı bir dildir. Kimi Türkologlar ise Gagavuzca'yı ayrı bir dil veya lehçe saymayarak Türkiye Türkçesinin Rumeli ağızlarına dahil etmişlerdir. Yaklaşık 300.000 kişi tarafından konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Gagavuzya Cumhuriyeti</span> 1990–1994 yılları arasında Doğu Avrupada var olan tanınmayan devlet

Gagavuzya Cumhuriyeti Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'den ayrılan ve 1990 – 1994 yılları arasında bağımsız olduktan sonra barışçıl bir şekilde Moldova'ya katılan devlet. Günümüzde Gagavuz Özerk Bölgesi olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Futbol Federasyonu</span> Türkiyede futbol faaliyetlerini yürüten kurum

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 23 Nisan 1923'te kurulan; Türkiye'de futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur.

Kostroma, Rusya'nın batı kesiminde bulunan ve Kostroma Oblastı'nın merkezi olan kent. Volga Nehri kıyısında, Moskova'nın 320 km kuzeydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Suat Günsel</span>

Suat İrfan Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi kurucu rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Bala Türkvizyon Şarkı Yarışması'nda Gagavuzya</span>

Bala Türkvizyon Şarkı Yarışması'nda Gagavuzya, ilk olarak İstanbul, Türkiye'de düzenlenmiş 2015 Bala Türkvizyon Şarkı Yarışması'nda sahne almıştır.Gagavuz Radyo Televizyonu (GRT), 2015'teki ilk katılımlarından bu yana yarışmacıların seçim sürecinden sorumludur. Yana Sergeyevna, "Ey Oglan" adlı şarkısıyla 2015 Bala Türkvizyon Şarkı Yarışması'nda ülkenin ilk temsilcisi olmuş ve yarışmayı on üç katılımcı arasında sekizinci sırada yer alarak, doksan sekiz puan ile tamamlamıştır. Gagavuzya, 2015'teki katılımından itibaren en çok puanı Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Ukrayna'ya vermiştir. Aldıkları puanların çoğunluğu ise Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Ukrayna'dan gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gagavuzya bayrağı</span>

Gagavuzya bayrağı 1995 yılından bu yana Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi'nin resmi sembolü olarak kullanılmakta ve Moldova tarafından bölgesel bir sembol olarak kabul edilen bayraktır. "Gökyüzü Bayrağı" olarak bilinen bayrak, mavi-beyaz-kırmızı kabile renklerine, üçgen şeklinde düzenlenmiş üç sarı yıldız içeren bir tasarıma sahiptir. Bayrağın tasarımı günümüzde tartışılmaktadır; ancak yıldızlar Moldova'daki üç Gagavuz belediyesini temsil ettiği bilinmektedir. Üç renk, Gagavuzya'da da popüler olan Rusya bayrağı andırmaktadır; bu konu Gagavuz ve Moldova siyasetçileri arasında tartışma konusu olmuştur.

Gagavuzya-Türkiye ilişkileri, Ortodoks Hristiyan, Türkî halk olan Gagavuzların yaşadığı Moldova'nın özerk bölgesi Gagavuzya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gagavuzya tarihi</span>

Gagavuzya tarihi eskilere dayanmaktadır. 1906 yılında bir grup Gagavuz'un ayaklanması sonucu ortaya çıkan altı günlük de-facto bağımsız Komrat Cumhuriyeti dışında Gagavuzlar Rus İmparatorluğu (1812-1917), Romanya, Sovyetler Birliği ve Moldova tarafından yönetilmiştir.

Gagavuzya demografisi bölgeyi Moldova Cumhuriyeti'nin demografisinden ayıran bazı farklı özelliklere sahiptir. Ayrıca Gagavuzya, Moldova'da Moldovalı olmayan etnik çoğunluğa sahip iki özerk bölgeden birisidir. 2004 nüfus sayımına göre, Moldova nüfusunun %4,8'i Gagavuzya'da yaşamakta. Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi, Moldova'nın toplam alanının %5.5'ini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halk Topluşu</span> Vikimedya liste maddesi

Gagavuzya Halk Meclisi, Gagavuzya Otonom Bölgesinin temsil ve yasama organıdır.

Mihail Kendigelan Moldova Cumhuriyeti'nde bir Gagavuz siyasetçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gagavuzya çatışmaları</span>

Gagavuzya çatışmaları, Moldova SSC'si ile ve Moldova'da daha fazla özerklik isteyen Gagavuz nüfusu arasında bir çatışmaydı. Sovyetler Birliği içinde kalmak amacıyla Moldova'dan ayrı Gagavuz Cumhuriyeti'nin ilanıyla doruğa ulaştı; ancak Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Gagavuz Cumhuriyeti fiilen bağımsız bir devlet haline geldi. Gagavuzya'nın resmi olarak ülke içinde bir özerk bölge olarak tanındığı 1995 yılında Moldova'ya resmen yeniden entegre edildi.

Ludmila Tukan Moldovalı Gagavuz bir şarkıcıdır. Gagavuzya'yı 2013 yılında Türkvizyon Şarkı Yarışması'nda ilk kez temsil etmiştir.