İçeriğe atla

Mariya Boçkaryova

Maria Bochkareva

Maria Leontievna Bochkareva (Temmuz 1889 - 16 Mayıs 1920, kızlık soyadı Frolkova (Фролко́ва), lakabı: Yashka), Birinci Dünya Savaşı'nda savaşan ve 1. Rus Kadın Ölüm Taburu'nu kuran bir Rus askeriydi. Bir askeri birliğe komuta eden ilk Rus kadındı.

İlk yılları

Maria Frolkova, Temmuz 1889'da Nikolskoye'de köylü bir ailede dünyaya geldi Babası imparatorluk ordusunda Rus-Türk Savaşı'nda savaşan bir çavuştu.[1][1] Afanasy Bochkarev ile evlenmek için on altı yaşında evden ayrıldı İşçi olarak çalıştıkları Sibirya'nın Tomsk kentine taşındılar. Kocası onu taciz etti ve onu terk etmesine neden oldu Onu genelevlerinde çalışmaya zorlayan işverenlerin yanında hizmetçi olarak iş buldu.[2] Onu, Maria'nın Yakov (veya Yankel) Buk adlı yerel bir Yahudi adamla ilişkiye başladığı Sretensk'e taşıdılar.[2] O ve Buk bir kasap dükkanı açtılar, ancak Mayıs 1912'de Buk hırsızlıktan tutuklandı ve Yakutsk'a gönderildi. Bochkareva, onu, çiftin başka bir kasap dükkanı kurduğu, esas olarak yürüyerek sürgüne kadar takip etti. Buk tekrar hırsızlık yaparken yakalandı ve 1913'te Amga'ya gönderildi. Bochkareva bir kez daha onu takip etti. Buk, çok içmeye başladı ve tacizci oldu.

Askeri kariyeri

Bochkareva ve Emily Pankhurst, Kadın Ölüm Taburu'ndan kadınlarla, 1917

1914'te Birinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde Bochkareva, Buk'tan ayrıldı ve Tomsk'a döndü. Kasım ayında, Rus İmparatorluk Ordusu'nun 25. Tomsk Yedek Taburu tarafından reddedildi. Komutan, onun yerine Kızıl Haç'a katılmayı denemesini önerdi. Adamlarla savaşmak istediğinde ısrar edince komutan, Çar II. Nicholas'a kişisel iznini isteyen bir telgraf yazmasına yardım etti.[3] Onayını aldığında, üç aylık bir eğitimden[4] geçti ve Polotsk'ta konuşlanmış İkinci Ordu'nun 28. Alayı olan 5. Kolordu ile cephe görevine gönderildi . Elli yaralı askeri sahadan kurtardığı için ödüllendirildi[1]

Bochkareva, kolundan ve bacağından yaralandıktan sonra, on bir kişiden sorumlu bir onbaşı olarak cepheye dönene kadar tıbbi hemşire olarak çalıştı.[1]

Dört ay boyunca felçli kalmasına neden olan başka bir yaralanma geçirdi. İyileştikten sonra, yetmiş kişilik bir müfrezeye malzeme teslim eden kıdemli bir astsubay olarak cepheye döndü.[1] Alayın adamları, savaşta cesaretini kanıtlayana kadar onunla alay etti veya cinsel tacizde bulundu.[5] Sonunda fiziksel yaralarından bitkin düştü ve askeri görevine olan ilgisini kaybetti.[] 1917 baharında taburcu edildi.[1]

Bochkareva, 1917 ilkbahar ve yazında Rusya'da kurulan diğer kadın muharebe birimlerinin oluşturulmasında yalnızca marjinal olarak yer aldı. Birliği Ekim Devrimi sırasında cephedeydi ve Kışlık Saray'ın savunmasına katılmadı - başka bir kadın birliği, 1. Petrograd Kadın Taburu katıldı Bochkareva'nın birimi, cephede kalan erkek birliklerin artan düşmanlığıyla karşılaştıktan sonra dağıldı. Bochkareva, Bolşevikler tarafından kısa bir süre alıkonulduğu Petrograd'a döndü. Tomsk'ta ailesine yeniden katılma izni aldı, ancak 1918'in başlarında tekrar Petrograd'a döndü Daha sonra, Kafkasya'da bir Beyaz Ordu komutanı olan General Lavr Kornilov'a bir mesaj götürmesini isteyen bir telgraf aldığını iddia ediyor. Kornilov'un karargahından ayrıldıktan sonra Bolşevikler tarafından tekrar gözaltına alındı ve Beyazlarla bağlantısını öğrendikten sonra idam edilmesi planlandı ancak, 1915'te İmparatorluk Ordusu'nda onunla birlikte hizmet etmiş ve Bolşevikleri infazını durdurmaya ikna eden bir asker tarafından kurtarıldı. Kendisine bir pasaport verildi ve ülkeyi terk etmesine izin verildi. Bochkareva daha sonra Vladivostok'a gitti ve burada Nisan 1918'de Sheridan isimli buharlı gemisiyle Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmek üzere yola çıktı.[6]

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere

Sosyetik Florence Harriman'ın sponsorluğunda Bochkareva, San Francisco'ya geldi ve New York City ve Washington, DC'ye gitti. 10 Temmuz 1918'de Başkan Woodrow Wilson ile bir görüşme hakkı kazandı ve bu sırada başkana Rusya'ya müdahale etmesi için yalvardı. Görünüşe göre Wilson, onun duygusal çekiciliğinden o kadar etkilenmişti ki, gözlerinde yaşlarla karşılık verdi ve elinden geleni yapacağına söz verdi.[7][8]

Bochkareva, New York'tayken anıları Yashka: My Life As Peasant, Exile, and Soldier'ı Isaac Don Levine adlı bir Rus göçmen gazeteciye yazdırdı.[3][9] Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrıldıktan sonra, Kral V. George ile görüşme hakkı kazandığı Büyük Britanya'ya gitti. İngiliz Savaş Dairesi, Rusya'ya dönmesi için ona 500 ruble fon verdi.[8]

Rusya'ya dönüşü ve infaz edilmesi

Bochkareva, Ağustos 1918'de Arkhangelsk'e geldi ve başka bir birlik kurmaya çalıştı, ancak başarısız oldu.

Nisan 1919'da Tomsk'a döndü ve Beyaz Ordu Amirali Aleksandr Kolchak komutasında bir kadın tıbbi müfrezesi kurmaya çalıştı, ancak bu görevi tamamlayamadan Bolşevikler tarafından yeniden ele geçirildi.[3] Dört ay boyunca sorguya çekileceği Krasnoyarsk'a gönderildi.[3] Sonunda ölüm cezasına çarptırıldı ve "işçi sınıfının düşmanı" olarak idam edildi 16 Mayıs 1920'de Çeka tarafından vuruldu.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Amazons to Fighter Pilots. Westport, CT: Greenwood Press. 2003. s. 60. ISBN 0313327076.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ a b "Мария Леонтьевна Бочкарева". 2 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2015. 
  3. ^ a b c d e "Overlooked No More: Maria Bochkareva, Who Led Women Into Battle in WWI - The New York Times". Nytimes.com. 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  4. ^ Women heroes of World War I : 16 remarkable resisters, soldiers, spies, and medics. Chicago, Illinois: Chicago Review Press. 2014. ss. 99-105. ISBN 978-1-61374-686-8. 
  5. ^ Laurie S. Stoff (2006). They Fought for the Motherland: Russia's Women's Soldiers in World War I and the Revolution. University Press of Kansas. ss. 71-2. ISBN 0700614850. 28 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2023. 
  6. ^ Martin Gilbert (2008). The First World War: A Complete History. Phoenix. ISBN 978-1-4091-0279-3. 
  7. ^ Jerome Landfield to Secretary Breckenridge Long, July 13, 1918. Department of State communique, Long Papers, box 38, Manuscript Division, Library of Congress, Washington, DC.
  8. ^ a b Norma C. Noonan; Carol Nechemias (2001). Encyclopedia of Russian Women's Movements. Greenwood Publishing Group. ss. 8-. ISBN 978-0-313-30438-5.  Yazar eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ Jonathan D. Smele (19 Kasım 2015). Historical Dictionary of the Russian Civil Wars, 1916-1926. Rowman & Littlefield Publishers. ss. 209-. ISBN 978-1-4422-5281-3. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi</span> Sovyetler Birliğinin kurulmasının yolunu açan, Lenin ve diğer devrimcilerin önderliğinde gerçekleştirilen devrim

Ekim Devrimi, Bolşevik Devrimi, Rus Devrimi ya da Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, ayrıca bilinen adı ile Ekim Ayaklanması, Rusya’da Jülyen takvimine göre 25 Ekim 1917’de, Petrograd’daki geçici hükûmetin devrilerek iktidarın Lenin önderliğindeki Bolşeviklere geçmesini sağlayan ve Sovyetler Birliği’nin kurulmasına yol açan olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Kerenski</span> Rus siyasetçi

Aleksandr Fyodoroviç Kerenski, Rus siyasetçi. 1917 Şubat Devriminden sonra Rus hükûmetinin üyesi, Temmuz ayından itibaren de Geçici Hükûmetin Başbakanı. Sosyalist Devrimci Parti (SR) üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Şubat Devrimi</span>

Şubat Devrimi, I. Dünya Savaşı sırasında 1917'de ortaya çıkan devrimci harekettir. Devrim, 1917'de Rusya'da gerçekleşen iki devrimden ilkiydi.

<span class="mw-page-title-main">Lavr Kornilov</span> Rus ordu komutanı

Lavr Georgiyeviç Kornilov Rus askerî istihbarat mensubu, I. Dünya Savaşı ve ardından yaşanan Rus İç Savaşında Rus İmparatorluk Orduları komutanı, kâşif, Sibirya asıllı kazak general. Tarihte en çok Kornilov Olayı olarak bilinen ve Ağustos-Eylül 1917 tarihinde yaptığı başarısız darbe girişimiyle hatırlanır. Girişim Aleksandr Kerenski’nin geçici hükûmetini devirmek amacıyla yapılmış, sonunda Kerenski hükûmeti ile geçici bir ittifak içinde yer alan Bolşevikler'in çabalarıyla başarısız olmuş ve Kornilov, Kerenski tarafından tutuklanmıştır. Bu olay Ekim Devrimi’ne giden yolda Bolşeviklerin elini güçlendiren bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Yudeniç</span>

Nikolay Nikolayeviç Yudeniç, Rus general, I. Dünya Savaşı'nda Rus Kafkas Ordusu'nun, Rus İç Savaşı (1918-1920) sırasında da kuzeybatıdaki karşıdevrimci Beyaz birliklerin komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Kuban Halk Cumhuriyeti</span>

Kuban Halk Cumhuriyeti, Rus İç Savaşı sırasında bugün Rusya'ya bağlı Kuban toprakları üzerinde kurulmuş Bolşevik karşıtı bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz Günleri</span>

Temmuz Günleri, 1917 yılında Rusya’da Sankt-Peterburg şehrinde 3 - 7 Temmuz günleri arasında meydana gelen olayları anlatır. Olaylarda askerler ve sanayi işçileri Geçici Hükûmete karşı yoğun protesto gösterileri düzenlemişlerdir. Gösterilerin örgütlenmesinde bulunmamalarına rağmen Bolşevikler çoğu kendi parti sempatizanlarından oluşan gösterilere öncülük yapmaya çalışmışlar ve kontrol altına almaya çalışmışlardır. Geçici Hükûmete bağlı ordu birlikleri göstericileri ateş açarak dağıtmış ve Bolşeviklere karşı saldırılarda bulunmuşlardır. Bolşeviklerin lideri Lenin yeraltına çekilmiş ve çok sayıda Bolşevik önder tutuklanmıştır. Temmuz Günleri, Ekim Devrimi öncesinde Bolşeviklerin büyümesinde ve etkisinde bir düşüş dönemine karşılık gelir.

<span class="mw-page-title-main">Anton Denikin</span>

Anton İvanoviç Denikin, Rus İmparatorluğunda General ve Rus İç Savaşı sırasında öne çıkan Beyaz Ordu komutanlarından. 1918-1922 yılları arasında gerçekleşen Beyaz Terör'ün en önemli komutanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya Müdahalesi</span>

Sibirya Müdahalesi, 1918-1922 yılları arasında İtilaf Devletlerinin Rus İç Savaşına Bolşeviklere karşı müdahil olarak Rusya’nın Doğu sahillerini işgal ederek Beyaz Ordu'yu destekleme harekâtları. Bu harekâta özellikle Japonya İmparatorluğu yoğun bir askerî güç verecek ve 1920 yılında diğer İtilaf Devletleri çekilirken Sibirya bölgesini işgal etmeye devam edecektir.

<span class="mw-page-title-main">Petrograd Sovyeti</span>

Petrograd Sovyeti veya tam adıyla Petrograd İşçi ve Asker Vekilleri Sovyeti, Sankt-Peterburg şehrinde 1917 Şubat Devrimi ile Çarlık Rusyasının dağılmasından sonra şehirde işçi ve cephedeki askerler tarafından kurulan temsil organı. Geçici Hükûmet ile sürekli rekabet hâlinde olmuş, Temmuz Günleri'nden sonra bastırılmış, Ekim Devrimi ile birlikte iktidar organı hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Hükûmet (Rusya)</span> Rusya’da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet

Rusya Geçici Hükûmeti, Rusya'da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet. Geçici Hükûmet, öne çıkan lideri ve başbakan Aleksandr Kerenski’den dolayı Kerenski Hükûmeti olarak da bilinir. Ekim Devrimi ile birlikte iktidarı alan Bolşevikler, Geçici Hükûmetin ve hükûmetin kurduğu Rusya Cumhuriyeti'nin yaklaşık sekiz aylık iktidarına son vermiştir.

Tüm Rusya Kurucu Meclisi, Rusya’da 1917 Ekim Devriminden sonra toplanan ve demokratik seçimlerle seçilmiş olan yasama organı. 5-6 Ocak 1918 günlerinde sadece 13 saat toplanabilmiştir. Sovyet iktidarını tanımayı reddettiği için Bolşevikler tarafından lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ferenc Münnich</span> Macar politikacı

Ferenc Münnich, Macar komünist siyasetçi. 1958-1961 yılları arası Macaristan Halk Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı'nda Müttefiklerin müdahalesi</span> Askeri harekât

Rus İç Savaşı'nda Müttefiklerin müdahalesi, 1918 yılında Rus İç Savaşı sırasında başlatılan çok uluslu bir askerî harekâttır. Ana hedefler, Çekoslovak Lejyonuna yardım etmek, Rus limanlarındaki mühimmat ve silah tedarikini sağlamak ve Doğu Cephesini yeniden kurmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Faustschlag Harekâtı</span>

Faustschlag Harekâtı sürmekte olan I. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde Alman İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu askerî birliklerinin Çarlık Rusyasında iktidarı 1917 Ekim Devrimi ile alan Bolşeviklere karşı başlattığı harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">Rus ve Sovyet ordusunda kadınlar</span>

Rus ve Sovyet ordusundaki kadınlar ülkelerinin askeri tarihinde birçok rol oynamıştır. Rusya ve Sovyetler Birliği'nin kadınları Dünya Savaşlarında, özellikle de II. Dünya Savaşı sırasında önemli bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Alekseyev</span>

Mikhail Vasilyevich Alekseyev, I. Dünya Savaşı ve Rus İç Savaşı sırasında Rus İmparatorluk Ordusu generaliydi. 1915 ve 1917 yılları arasında Çar II. Nicholas'ın Stavka Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı ve Şubat Devrimi'nden sonra Mart-Mayıs 1917 arasında Rus Geçici Hükümeti altında başkomutanlığını yaptı. Daha sonra Rus İç Savaşı'nda Gönüllü Ordu'nun kurulmasında başrol oynadı ve 1918'de Volga bölgesinde Bolşeviklerle savaşırken kalp yetmezliğinden öldü.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Yerli Süvari Tümeni</span>

Kafkas Yerli Süvari Tümeni veya "Vahşi Tümen" Rus İmparatorluk Ordusu'na bağlı görev yapan süvari tümeniydi. 23 Ağustos 1914'te kurulan birlik, birkaç ay sonra dağılmadan önce 4 Eylül 1917'de Kafkas Yerli Süvari Kolordusuna dönüştürüldü. Çoğunlukla Kafkasya'nın Müslüman halklarından oluşuyordu. İmparator II. Nicholas'ın küçük kardeşi Grand Duke Mihail Aleksandroviç komutasında I. Dünya Savaşı'na katıldı.