İçeriğe atla

Mariya Ahmed Didi

Mariya Amed Didi
Mariya Ahmed Didi (sağda), 2007
Doğum1963
Malé

Mariya Ahmed Didi (d. 1963), Maldivli milletvekili, hukukçu, kadın hakları aktivisti.[1] Birleşik Krallık'ta hukuk okuyan Didi, ülkedeki ilk kadın avukat olmuştu.[2] Parlamentoya bağımsız olarak seçilen isim, 2005 Kasım'ında muhalefet partisine katıldı.[2] Mart 2008-2011 döneminde Maldivler Demokratik Partisinin genel başkanlığını yaptı.[3][4]

Didi Mart 2006'da, polisin bir kadın aktivisti evinde gözaltına alması üzerine, Maldivler'deki ilk kadın hakları eylemini organize etmişti.[1] Muhalifleri çeşitli yollardan engellemeye çalıştıysa da, eylem planlandığı şekilde yapıldı.[2] Didi 2007'de ABD Dışişleri Bakanlığının Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'nü kazandı.[5]

2012'nin Şubat ayında, eski Devlet başkanı Muhammed Naşid'in tartışmalı şekilde görevden uzaklaştırılması protestoları sırasında darp edilerek gözaltına alındı.[6] Bir dükkânın içinde yüzüne vurulmuş ve sürüklenmişti. Sorumlu memur saldırıdan dolayı yargılandı.[7]

Kişisel hayatı

Didi 1981 yılında evlendi. Aynı yıl oğlu Affan dünyaya geldi.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b "Honorees". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  2. ^ a b c "Women of Courage Award Winner Spearheads Reform in Maldives | IIP Digital". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  3. ^ "Mariya Ahmed Didi begins tenure as MDP Chairperson | Maldivian Democratic Party". 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  4. ^ "Reeko Moosa to contest MDP Chairmanship after Mariya's resignation | Minivan News". 14 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  5. ^ "Maldives Royal Family Official Website: Mariya Didi". 27 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  6. ^ ""Police did not beat them enough," says Majlis majority leader Ahmed Nihan". 14 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  7. ^ Idhurees, Niumathullah (7 Mayıs 2013). "Two cops charged with assault on MPs Mariya, Moosa". Haveeru Online. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  8. ^ "Mariya Ahmed Didi". 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maldivler</span> Hint Okyanusunda bulunan takımada ülkesi

Maldivler ya da resmî adıyla Maldivler Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'nda 1.200 adadan oluşan bir devlettir. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre güneybatısında yer alır. Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüz yıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Liberal Demokrat Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Liberal Demokrat Parti, 26 Temmuz 1994 tarihinde Besim Tibuk liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "LDP" şeklindedir. Simgesi yunustur. Genel başkanı Gültekin Tırpancı'dır. Ocak 2024'te yayınlanan verilere göre partinin 3.601 üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malé</span> Maldivlerin başkenti

Malé, Maldivler Cumhuriyeti'nin başkenti.

<span class="mw-page-title-main">1983 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 17. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1983 Türkiye genel seçimleri, 12 Eylül Darbesinin ardından yapılan ilk genel seçimdir. Bu genel seçim ile TBMM 17. dönem milletvekilleri seçildi. Seçimlere Millî Güvenlik Konseyi'nin izin verdiği üç parti katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Maldiv pasaportu</span>

Maldiv pasaportu Uluslararası seyahat için Maldivler vatandaşlarına verilen vatandaşlığın bir kanıtıdır. 32 sayfalık bir standart bulunmamakla birlikte Maldiv pasaportu yaklaşık 64 sayfa olabilir. Maldiv pasaportu tüm ülkeler için geçerlidir. Pasaport verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Biyometrik pasaport 2007 yılının sonlarında piyasaya çıkmıştır.

Ayla Akat Ata, TBMM 23. ve 24. dönem Barış ve Demokrasi Partisi Batman milletvekili, avukattır. 2011'de milletvekili seçilerek Batman'ın ilk kadın milletvekili olmuştur.

Mari Gerekmezyan, Ermeni asıllı Türk heykeltıraş ve öğretmen. Türkiye'nin ilk kadın heykeltıraşlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Figen Yüksekdağ</span> Türk siyasetçi

Figen Yüksekdağ Şenoğlu Türk gazeteci ve siyasetçi. 2014-2017 yılları arasında Halkların Demokratik Partisi eşbaşkanı olarak görev aldı. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisine Van'dan seçilerek, 25. ve 26. dönemlerde milletvekili olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mamun Abdül Gayyum</span>

Mamun Abdül Gayyum, Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptıktan sonra 1978-2008 yılları arası Maldivler Cumhurbaşkanı olarak görev yapan bir politikacıdır. Maldivler Milli Meclisi tarafından Cumhurbaşkanı olarak aday gösterilmiş ve 1978 yılında İbrahim Nasır'i yenerek Cumhurbaşkanı olmuştur. Gayyum Ekim 2008 başkanlık seçimlerinde yenildi. Muhalefet, Gayyum aktif siyasetten emekli olduğu Ocak 2010 yılına kadar Dhivehi Rayyithunge lideri olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Ancak, 2011 yılı Eylül ayında, Maldivler'de yeni kurulan İlerici Partisi (PPM) lideri olarak Maldiv siyasetine geri dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Meral Danış Beştaş</span> Türk siyasetçi

Meral Danış Beştaş, Kürt asıllı Türk hukukçu, politikacı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi 28. dönem Erzurum milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Anıtı (Ankara)</span> Ankara, Türkiyede bir heykel

İnsan Hakları Anıtı veya İnsan Hakları Heykeli, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan bronz anıt.

Maldivler'de COVID-19 pandemisi COVID-19 pandemisinin 7 Mart 2020'de Kuredu Resort & Spa'da tatil yaptıktan sonra İtalya'ya dönen İtalyan bir turist tarafından Maldivlere yayıldığı doğrulandı.

Kaafu Atolü, Maldivler Cumhuriyeti'ndeki Kaashidhoo Adası, Gaafaru, Kuzey Malé Atolü ve Güney Malé Atolü'nden oluşan bir idari bölümedür. İki Malé Atolü idari bölgenin ana adaları olduğu için, tüm Kaafu Atolü idari bölümü resmi olarak Maldiv dili Dhivehi'de Malé Atolü veya Malé Atolü olarak adlandırılır.

Maldivler, uluslararası basın özgürlüğü endekslerinin ortasından ilk üçte birine kadar sıralanmakta ve büyük ölçüde özgürlüğü göstermektedir. Bununla birlikte, medyada din üzerine tartışmalar sıkı bir şekilde sınırlandırılmıştır.

Arnavutluk'ta insan haklarıyla ilgili güncel konular arasında aile içi şiddet, münferit işkence vakaları ve polis şiddeti, cezaevlerinin genel durumu, insan ve seks ticareti ve LGBT hakları yer alıyor.

István Urbányi, Macar eski futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Abdulla Shahid</span> Maldiv siyasetçi

Abdulla Shahid ; d. 26 Mayıs 1962), Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanıdır. Shahid, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı olan ilk Maldivli politikacıdır. 2018'den beri Maldivler Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1952 Maldivler başkanlık seçimi</span>

Maldivler'de Başkanlık seçimleri ilk kez 1952 yılında yapılmıştır. Bu seçim, Mart 1952'de yapılan bir referandumla ülkenin yönetim sistemini monarşiden cumhuriyete dönüştüren yeni anayasanın onaylanmasının ardından yapılmıştır.

Rayyithunge Muthagaddim Partisi (İngilizce: Peoples' Progressive Party veya Peoples' Progress Party) Maldivler'de kurulan ilk siyasi partidir.

Maldivler'de 17 ve 18 Nisan 1952 tarihlerinde bir anayasa referandumu yapıldı. Yeni anayasa ülkeyi monarşiden cumhuriyete dönüştürecekti.