İçeriğe atla

Maritz İsyanı

Boer Taarruzu

Maritz İsyanı (Boer İsyanı veya Beş Şilin İsyanı) I. Dünya Savaşı'nın başlangıcında 1914'te Güney Afrika'da meydana geldi.Eski Boer Cumhuriyeti'ni destekleyenlerle, Güney Afrika birliğinin hükûmetine karşı yükselmiştir. Hükûmetin birçok üyesi, henüz on iki yıl önce bitmiş olan II. Boer Savaşı'nda Britanyalılara karşı Maritz asileriyle kavga etmişti.İsyan, başarısız oldu ve elebaşları ağır koşullar altında hapse mahkûm edildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti</span> Güney Afrikada bir ülke

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afrikanerler</span>

Afrikaner, Güney Afrika'da Hollanda kökenli, bir Hollandaca lehçesi olan Afrikaans konuşan halk.

Boer Savaşı, Birleşik Krallık ile Boerler arasında günümüzde Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurulu olduğu topraklarda gerçekleştirilen askeri çatışmalara verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">II. Boer Savaşı</span>

II. Boer Savaşı, Boer Savaşı, Güney Afrika Savaşı, İngiliz-Boer Savaşı olarak da bilinir. Britanya İmparatorluğu ile Transvaal Cumhuriyeti ve Özgür Orange Devleti adlı iki Boer (Afrikaner) cumhuriyeti arasındaki savaş.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Birliği</span> Birlik

Güney Afrika Birliği, Afrika kıtasının güneyinde Britanya İmparatorluğu'na bağlı sömürge bölgeleri olan Cape Kolonisi, Natal Kolonisi, Transvaal Kolonisi ve Oranj Nehri Kolonisi bölgelerinin birleştirilmesi ile meydana gelen ve varlığını 1910–1961 yılları arasında sürdüren ülke. Ülke 1961 yılında ardılı olan ve günümüzde de varlığını sürdüren Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurulması ile varlığını sonlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Horatio Herbert Kitchener</span>

Horatio Herbert Kitchener, 1. Kont Kitchener, Britanyalı komutan, diplomat ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Henry Campbell-Bannerman</span> Birleşik Krallık eski Başbakanı (1836-1908)

Henry Campbell-Bannerman asıl adı Henry Campbell, 5 Aralık 1905'ten 3 Nisan 1908'e değin görev yapmış İngiliz başbakanı. Saygınlığıyla Liberal Parti'de birliği sağlamanın yanı sıra, son derece güçlü bir kabine oluşturmuştur. Transvaal'e (1906]) ve Oranj Irmağı Kolonisi'ne (1907) özerklik verilmesine önayak olarak, Güney Afrika Savaşı'nda (1899-1902) yenilgiye uğrayan Boerlerin imparatorluğuna bağlı kalmalarını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cecil Rhodes</span> İngiliz asıllı Güney Afrikalı siyasetçi ve iş adamı

Cecil John Rhodes, İngiliz asıllı Güney Afrikalı siyasetçi ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Transvaal (il)</span>

26°12′13″G 28°2′43″D

<span class="mw-page-title-main">Özgür Orange Devleti</span> 1854-1902 tarihleri arasında bağımsız olan Boer devleti

Özgür Orange Devleti, Afrika kıtasının güneyinde Boer halkı (Afrikaner) tarafından kurulan Boer cumhuriyetlerinden bir tanesi olarak 1854 ile 1902 yılları arasında var olan devlet.

Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde 1914 ile 1915 yılları arasında var olan devlet.

<span class="mw-page-title-main">Transvaal Cumhuriyeti</span> 1857 ile 1902 yılları arasında hüküm süren Afrika devleti

Transvaal Cumhuriyeti veya Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasında kurulan ve varlığını 1857 ile 1902 yılları arasında sürdüren devlet.

<span class="mw-page-title-main">Nieuve Cumhuriyeti</span>

Nieuve Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde Boer Cumhuriyetleri olarak adlandırılan ülkelerden biri olarak kurulan, 1884 ile 1888 yılları arasında bağımsız kalan kısa ömürlü devlet.

<span class="mw-page-title-main">Bechuanaland</span> Afrika kıtasının güneyinde 30 Eylül 1966 tarihine kadar Birleşik Krallık himayesinde bulunan, bu tarihten itibaren de günümüzde de var olan Botsvana devletinin kurulduğu bölge

Bechuanaland, Afrika kıtasının güneyinde 30 Eylül 1966 tarihine kadar Birleşik Krallık himayesinde bulunan, bu tarihten itibaren de günümüzde de var olan Botsvana devletinin kurulduğu bölge.

<span class="mw-page-title-main">Klein Vrystaat</span> Afrika kıtasında eski bir devlet

Klein Vrystaat, Afrika kıtasında Boerler tarafından kurulan kısa süre bağımsız kalmış devlet.

<span class="mw-page-title-main">Vereeniging Antlaşması</span>

Vereeniging Antlaşması, Güney Afrika Savaşı'na son veren antlaşma.

<span class="mw-page-title-main">Natal Kolonisi</span> Afrika kıtasının güneyinde 1843 ile 1910 yılları arasında Büyük Britanya idaresinde kurulan sömürge bölgesi

Natal Kolonisi, Afrika kıtasının güneyinde 1843 ile 1910 yılları arasında Büyük Britanya idaresinde kurulan sömürge bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Basutoland</span> Afrika kıtasının güneyinde Büyük Britanyanın 1868 yılından itibaren himaye bölgesi olarak bulunduğu, 1884 yılından itibaren de direkt olarak Kraliyete bağlı koloni bölgesi olarak ilan ettiği ülke

Basutoland, Afrika kıtasının güneyinde Büyük Britanya'nın 1868 yılından itibaren himaye bölgesi olarak bulunduğu, 1884 yılından itibaren de direkt olarak Kraliyete bağlı koloni bölgesi olarak ilan ettiği ülke. Günümüzde aynı sınırlar içerisinde Lesotho bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Volkstaat</span>

Volkstaat, Güney Afrika üzerinde federal ilkelere bağlı veya tam bağımsız olarak kurulmak istenen Boer/Afrikaner ülkesi.

Hainler, 2013'te vizyona giren bir Güney Afrika filmidir. Boer Savaşı sırasında yaşananları anlatır.