İçeriğe atla

Marika Ninu

Marika Ninou
Genel bilgiler
Diğer adlarıΜαρίκα Νίνου
DoğumEvangelia Atamian
23 Şubat 1922(1922-02-23) öncesi
Ege Denizi, Yunanistan
Ölüm23. Şubat. 1957
Yunanistan
TarzlarRebetiko
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar1940 ortaları–1957
İlişkili hareketlerVassilis Tsitsanis

Marika Ninou (Yunanca; Μαρίκα Νίνου); doğum adı; Evangelia Atamyan [ YunancaΕυαγγελία Αταμιάν ]; (d.1922 – ö. 23 Şubat 1957), Ermeni-Yunan rebetiko şarkıcısıdır.[1][2]

Yaşamı

1922 yılında annesi, iki kız kardeşi ve sekiz yaşındaki erkek kardeşi Barkev Atamyan'ı Smyrna'dan (bugünkü İzmir) Pire'ye getiren "Evangelistria" gemisinde doğdu. Doğduktan sonra yaşayamayacağını düşündükleri için bir depoya götürüldü. Ancak hayatta kaldı ve Evangelistria'nın kaptanı onu vaftiz etti. Bu yüzden ona Evangelia adı verildi (Yunanca'da "İncil'den gelen, iyi haberden gelen" anlamına geliyor).

Ailesi Yunanistan'da 50 Megara Caddesi'ndeki Kokkinia'ya yerleşti. Ninou, yedi yaşındayken Kokkinia'daki Yunanistan Mavi Haç Ermeni Okulu "Zavarian"a gitmeye başladı.

Orada mandolin çalmayı öğrendi ve okul orkestrasına katıldı. Bu arada ses özelliğinden dolayı Kokkinia'daki Aziz Hagop Ermeni Kilisesi'nde ilahiler söyledi.

1939'da Kokkinia'da çilingirlik yapan ilk kocası Haig Mesrobian ile evlendi ve 1940'ta oğulları Ovanes'i doğurdu. 1947 yılında Sovyet gemileri, Ermenistan'a gitmek isteyen Ermenileri almak üzere Yunanistan'a geldi. Selanik ve Atina'daki Ermeni nüfusunun yarısı ayrıldı. Bunların arasında karısını ve oğlunu geride bırakan Ninou'nun kocası Haig de vardı.

1944 yılında akrobat Nikos Nikolaides "Nino" ile tanıştı ve onunla evlendi. "The Duo Nino" adıyla birlikte sahne almaya başladılar. Oğlu gösteriye katıldığında "İki Buçuk Nino" adını aldılar.

Ninos'un bir performansında sanatçı Petros Kyriakos onun şarkı söylediğini duydu ve onu Manolis Chiotis'e tavsiye etti. Chiotis, 1948'de onunla iki şarkı kaydetti.

Ekim 1948'de Stelakis Perpiniadis (Yunanca: Στελλάκης Περπινιάδης) onu Florida kulübünde şarkıcı olarak kanatları altına aldı.

1949'a gelindiğinde Ninou, Vassilis Tsitsanis ile Fat Jimmy's'te çalışmaya başlamıştı. Burası her ikisinin de hayatında belirleyici bir rol oynayacaktı ve Tsitsanis-Ninou ikilisi Yunanistan müzik tarihinde çok özel bir yere sahip olacaklardı.

Ekim 1951'de Ninou, Tsitsanis'le İstanbul'da sahneye çıktı. Ancak bu geziden sonra kendi yollarına gitmeye karar verdiler.[3]

1954'te Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmeden önce Atina'da kanser ameliyatı geçirdi. Ancak kanseri ABD'de hızla yayıldı ve Yunanistan'a dönerek kısa bir süre büyük acılar içinde çalıştı ve 35 yaşında hastalığına yenik düştü.

Anısı

Ninou'nun sağlam bir beden yapısı ve kusursuz tonaliteye sahip tiz bir sesi vardı. Genelde duygusal yoğunlukla şarkı söylüyordu. 119'u solist olarak olmak üzere toplam 174 şarkı kaydetti.

Costas Ferris'in Rembetiko filmi onun hayatından uyarlanmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Greek, original text by Elias Petropoulos ; translated from the; introduction, with; Kanavakis, additional text by Ed Emery; illustrations by A. (2000). Songs of the Greek underworld : the Rebetika tradition. Londra: Saqi. ISBN 9780863563980. 
  2. ^ Kupula, Mikko, (Ed.) (2008). Epi tēs ousias : studies in honour of Jussi Korhonen. Finland, Helsinki: Books on Demand. ISBN 9789524980777. 
  3. ^ Broughton, Simon, (Ed.) (1999). World music. New. Londra: Rough Guides. ISBN 9781858286358. 
  4. ^ Cowie, P., (Ed.) (1984). International film guide 1985. 22nd updated. Londra: Tantivy Press. ISBN 9780900730221. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikis Theodorakis</span> Yunan besteci ve siyasetçi (1925-2021)

Mihail "Mikis" Teodorakis, Yunan söz yazarı, besteci, aktivist ve siyasetçi. Zorba (1964), Z (1969) ve Serpico (1973) filmleri için bestelediği müzikleriyle de bilinir. "Holokost hakkında yazılan en güzel müzik eseri" olarak nitelendirilen "Mauthausen'in Ballad'ı" olarak da bilinen "Mauthausen Üçlemesi" önemli görülen eserlerinden biridir. Yunanistan'ın Beethoven'ı olarak tanımlanan Teodorakis, ülkenin en tanınmış bestecisi olarak görüldü. Teodorakis, Lenin Barış Ödülü'nün de sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Sparta</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Sparta Antik Yunanistan'ın Lakonya bölgesindeki öne çıkan bir şehir devletiydi. Söz konusu şehir devleti, antik dönemde Lakedemon olarak bilinirken, Sparta ismi Peloponez'in güneydoğusunda bulunan Lakonya bölgesindeki Evrotas Nehri'nin kıyısındaki ana yerleşim bölgesi için kullanılan bir isimdi. Sparta, MÖ 650'lerde Antik Yunanistan'daki baskın askeri kara kuvveti hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1922 İzmir Yangını</span> 13-22 Eylül 1922de İzmirde etkili olan yangın

1922 İzmir Yangını veya, yabancı kaynaklarda kullanılan terimle, Büyük İzmir Yangını -İzmir geçmişte başka büyük yangınlar da geçirmiş olduğu için bu terimin ne derece yerinde olduğu tartışmaya açıktır-, 13 Eylül 1922 günü Basmane'de başlayan ve dört gün sürerek İzmir şehir merkezini geniş ölçüde tahrip eden yangın hadisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pontus Cumhuriyeti</span>

Pontus Cumhuriyeti, Karadeniz'in güney sahilinde kurulması önerilmiş bir Pontus Rum devletiydi. Ülke topraklarının Kuzey-doğu Anadolu'da yer alan tarihi Pontus Bölgesi ve günümüz Türkiye'sinin Karadeniz Bölgesi'nin bir kısmını da kapsaması düşünülmüştür. Bu önerilen ülke, 1919 Paris Barış Konferansı'nda tartışılmış fakat Eleftherios Venizelos yönetimindeki Yunan hükûmeti, böyle bir devletin güvence altında olamayacağından çekinmiştir. Böylece, daha geniş çapta önerilmiş bir ülke olan Wilson Ermenistanı'na dahil edilmiştir. En nihayetinde, iki ülke de var olamamıştır. Pontus Rum nüfusu katliama uğrayarak 1922'den sonra Türkiye'den sürgün edilmiş ve Sovyetler Birliği ya da Yunanistan'ın Makedonya bölgesine yerleştirilmiştir. Bu olaylar zinciri daha sonra 1923 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında gerçekleşmiş olan nüfus mübadelesinin bir parçası olarak tanınacaktır. Günümüzde Yunan politik çevreleri, mübadeleyi Rum Kırımı'ndan ayrıştırılamaz olarak görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Roza Eskenazi</span>

Roza Eskenazi “Rebetiko” ve geleneksel Küçük Asya Yunan müziğinin ve Türk halk müziğinin ünlü Yunan şarkıcılarından biridir. Eskenazi’nin kayıt ve sahne kariyeri 1920’lerin sonlarından 1970'lere kadar devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Fotios</span>

I. Fotios, ayrıca Photius ya da Photios olarak da okunur, 858'den 867'e ve 877'den 886'ya kadar Konstantinopolis Patriği.

<span class="mw-page-title-main">Menemen Katliamı</span>

Menemen Katliamı, 16-17 Haziran 1919'da Yunan askerleri ve Rum yerlileri tarafından Türk sivillere karşı yapılan bir katliamdır. İtilaf Devletleri Kontrol Komisyonu Menemen'de yaşanan bu olayı katliam olarak teyit etti.

<span class="mw-page-title-main">Yalova Katliamı</span> Nisan-Mayıs 1921de Yunan, yerli Rum ve Ermeniler tarafından Yalova bölgesinde Müslümanlara yapılan katliam

Yalova Katliamı, Nisan-Mayıs 1921'de Yunan ordusunun işgali ile birlikte yerli Rum ve Ermeniler tarafından Yalova bölgesinde Müslümanlara uygulanan mezalimdir. Bölgedeki Müslüman köylerinin neredeyse tamamı yakıldı, binlerce insan öldürüldü veya mülteci durumuna düştü.

<span class="mw-page-title-main">Nikitas Honiatis</span> Bizanslı tarihçi

Nikitas Honiatis, gerçek soyismi Akominatos (Ἀκομινάτος) olarak geçer, Yunan asıllı Bizans hükûmet görevlisi ve tarihçidir - kardeşi Mihail Akominatos gibi, Chonae'den gelip ona Konstantinopolis'te eşlik etmiştir. 1118 ile 1207 yılları arası Doğu Roma İmparatorluğu tarihini yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Skilicis</span> Geç 11.yüzyıl Yunan tarihçisi

İoannis Skilicis,, geç 11. yüzyıl Bizans Rum tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Sotiria Bellu</span>

Sotiria Bellou , ünlü Yunan şarkıcı ve Yunan rebetiko tarzı müzik sanatçısıdır. En meşhur rebetisa'dır, birçok müzik rehberinde yer almış ve Music of the Outsiders adlı bir 1984 İngiliz belgeselinde katkıda bulunmuştur. 14 Mart 2010'da Alpha TV, Bellou'yu ülkenin fonografik çağında en üst düzey kadın sanatçılar içinde 22. sırada göstermiştir.

Lidyalı İoannis ya da İoannis Lydus, 6. yüzyıl Bizanslı idareci ve kadim konular üzerine yazar.

<span class="mw-page-title-main">Greko-Ermeni</span>

Greko-Ermeni aynı zamanda Heleno-Ermeni) Proto Hint-Avrupa dili (PHA) sonrası, Yunan ve Ermeni' dillerinin varsayımsal ortak atasıdır, durumu İtalo-Kelt veya daha az varsayımsallı Baltık-Slav dilleri ile karşılaştırılabilir, genelde güvenilir bir hipotez olarak kabul edilmekle baraber, üzerinde tam bir fikir birliği yoktur, varsayımsal Greko-Ermeni'nin en erken evresi, Geç Proto Hint-Avrupa ve "Greko-Ermeni-Aryan" dan belki biraz geç, fakat çok da farklı olmayacak şekilde MÖ 3. binyıla tarihlendirilir.

Türk Kurtuluş Savaşı boyunca, hem Anadolu Hareketi hem de İtilaf Devletleri sorumluluğunda, Türk, Rum ve Ermeni sivillere yönelik birçok katliam gerçekleşti. Katliamlar boyunca tecavüz, işkence ve soygun yaygın olarak yaşandı.

<span class="mw-page-title-main">İdra (zırhlı)</span>

İdra veya Hydra adını Yunan İsyanı sırasında deniz savaşında kilit rol oynayan Saron Körfezi adalarından biri olan İdra'dan alan, Yunan Donanması'na ait bir demir zırhlı savaş gemisiydi. İdra sınıfının öncü gemisi, Balkanlar'daki krize ve Osmanlı deniz kuvvetlerinin genişlemesine cevaben 1885'te sipariş edildi. Gemi 1889'da denize indirildi ve 1892'de Yunanistan'a teslim edildi. Üç adet 10,8 inç (270 mm) ve beş adet 5,9 inç (150 mm) toptan oluşan bir ana bataryaya sahipti, en yüksek hızı 17 knot idi.

<span class="mw-page-title-main">Bibliothiki (Sahte Apollodoros)</span>

Bibliothiki ayrıca Sahte-Apollodoros Bibliothiki'sı olarak da bilinir. Yunan mitleri ve kahramanlık efsanelerinin bir özetidir ve genellikle MS birinci veya ikinci yüzyıla tarihlenen üç kitap halinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 43</span>

Papirüs 43 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Vahiy kitabının birçok ayet içermektedir. Papirüs bugün Londra'da British Library 'de saklanır.