İçeriğe atla

Mariinskyi Sarayı

Koordinatlar: 50°26′54″K 30°32′15″D / 50.44833°K 30.53750°D / 50.44833; 30.53750
Mariinskyi Sarayı
Маріїнський палац
Sarayın cephesi
Harita
Genel bilgiler
Mimari tarzBarok
KonumKiev, Ukrayna
Koordinatlar50°26′54″K 30°32′15″D / 50.44833°K 30.53750°D / 50.44833; 30.53750
Başlama1744
Tamamlanma1752
Yenileme1870
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Francesco Bartolomeo Rastrelli

Mariinskyi Sarayı (UkraynacaМаріїнський палац, Mariinskyi palats), Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yer alan ve ülkenin cumhurbaşkanı tarafından resmî konut olarak kullanılan yapıdır. Barok tarzdaki saray, Dinyeper'in batı kıyısında konumlanmakta olup Ukrayna Parlamentosu'na ev sahipliği yapan bina ile yan yanadır.

Tarihçe

Mariinskyi Sarayı'nın 1918 yılındaki görüntüsü

Mariinskyi Sarayı 1744 yılında, Rus İmparatoriçesi Yelizaveta'nın emriyle inşa edilmeye başlandı.[1] Sarayın mimarı Francesco Bartolomeo Rastrelli, o tarihte Rus İmparatorluğu'nda çalışan en seçkin mimardı. Rastrelli'nin öğrencilerinden olan Ivan Fyodorovich Michurin, bir grup mimar ile sarayı 1752'de tamamladı.[2] İmparatoriçe Yelizaveta sarayın tamamlandığını göremeden öldüğü için sarayda kalan ilk hanedan üyesi 1787'de Kiev'i ziyaret eden II. Katerina oldu.[1] 18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılın başında sarayda genel valiler konakladı.[1]

19. yüzyılın başında çıkan yangınlarda kullanılamaz hâle gelen saray, yaklaşık yarım yüzyıl terk edilmiş olarak kaldı. 1870 yılında İmparator II. Aleksandr'ın talimatıyla mimar Konstantin Mayevsky, eski çizimlerden ve suluboya tablolarından yararlanarak sarayı yeniden inşa etti. Saraya o dönem imparatorun eşi olan Mariya Aleksandrovna'nın adı verildi.[2] Aleksandrovna'nın isteği üzerine sarayın güneyinde büyük bir park oluşturuldu.[1] 1917 yılına kadar saray, şehre gelen hanedan üyeleri tarafından kullanıldı.

Rus İç Savaşı devam ederken 1917-1920 yılları arasında, özellikle Kiev Bolşevik Ayaklanması sırasında, saray Kiev devrimci komitesinin karargâhı olarak kullanıldı.[1] 1920'lerde bir ziraat fakültesi tarafından kullanılan bina, daha sonra ziraat müzesine çevrildi.[2] II. Dünya Savaşı'nda ağır hasar aldı ve 1949'da restore edildi.[2] Binanın geçirdiği sonraki büyük restorasyon 1980'lerin başında tamamlandı. 1990'lardan beri Ukrayna devlet başkanlarının resmî konutu olarak kullanılmaktadır.[2]

Mimari

Barok tarzda inşa edilen Mariinskyi Sarayı iki katlıdır. Sarayın birinci katında 55, ikinci katında 26 oda bulunmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "Mariyinsky: An Elegant Palace in a Charming Park" (İngilizce). wumag.kiev.ua. 12 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c d e "Mariinskyi Palace" (İngilizce). Internet Encyclopedia of Ukraine. 21 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tekfur Sarayı</span>

Tekfur Sarayı veya Porfiroğenitus Sarayı, bütün Dünya'da geç Bizans mimarisinin nispeten bozulmamış örneklerinden biridir. İstanbul'da Fatih ilçesi sınırları içerisinde, Edirnekapı semtinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Whitehall Sarayı</span>

Whitehall Sarayı 1530 yılından 1689 yılına kadar İngiltere Kralları'nın ikâmetgâhı olan saraydır. Döneminde Avrupa'daki en büyük saray, 1.500 odası ile dünydadaki en büyük yapıydı. 1622 yılında çıkan bir yangında büyük bir bölümü zarar gören saray 1666 yılında çıkan Büyük Londra Yangını'ndan zarar görmeden çıkmıştır. Bu yangın döneminde tahtta bulunan II. Charles sarayda küçük değişiklikler yaptırmış ve babası gibi bu sarayda ölmüştür. Yerine geçen kardeşi II. James de dönemin tanınmış mimarı Christopher Wren'e verdiği emirler doğrultusunda, saraya aralarında bir şapel ve kraliçenin özel yaşamını sürdürebileceği daha geniş alanlar ekletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Versay Sarayı</span> Paris civarındaki Fransız sarayı

Versay Sarayı ya da Versailles Sarayı, tarihi bir Fransız şatosudur. Sarayın ilk binasının yapımına 1661'de başlanmıştır, daha sonra değişik zamanlarda genişletilmiştir. Saray, günümüzde müze olarak kullanılır. Versailles sarayı çok geniş planlanmış olması yönüyle tipik Fransızdır. Roma İmparatorluğu'ndan sonra ilk kez bu sarayda büyük ölçüler kullanılmıştır. Bunun nedeni ise zengin ve merkezi krallık yönetimiydi. İtalya, Almanya ve İngiltere'de siyasi ortamlar farklı olduğu için Versailles sarayı gibi saraylar uzun süre yapılamadı.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Buckingham Sarayı</span>

Buckingham Sarayı, Birleşik Krallık hükümdarlarının yönetim merkezi ve Londra'daki ikametgâhı. Westminster Şehri'nde bulunan saray sık sık devlet işlerinde ve yabancı devlet insanlarının ağırlanmasında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Charlottenburg Sarayı</span> Berlinin en büyük sarayı ve Hohenzollern Hanedanının Berlindeki tek mirası

Charlottenburg Sarayı, Berlin'in en büyük sarayı ve Hohenzollern Hanedanı'nın Berlin'deki tek mirası. Saray Charlottenburg-Wilmersdorf'un Charlottenburg semtinde bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Bartolomeo Rastrelli</span>

Francesco Bartolomeo Rastrelli, Rus vatandaşlığına geçmiş İtalyan mimar. Geç Barok Mimarisi stilinde son derece tanınmış eserler vermiş bir mimar olup en önde gelen eserleri Sankt-Peterburg'ta yer alan Kışlık Sarayı ve Tsarskoye Selo'da yer alan Catherine Sarayı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dafni Sarayı</span>

Dafne Sarayı, Bizans İmparatorluğu başkenti Konstantinopolis şehrinin Büyük Saray'ının ana kanatlarından biridir. George Kodinos'a göre Roma'dan getirtilen bir Nemf olan Dafni heykelinden sonra bu isimle anılmaya başlanmıştır. Sultan Ahmet Camii altında kalması nedeniyle kesin planı ve sarayın görünümü belirsizdir, bilinen tüm kanıtlar yazılı kaynaklardan gelmektedir

<span class="mw-page-title-main">Albertina Müzesi</span> Viyanada sanat müzesi

Albertina Müzesi Avusturya'nin baskenti Viyana'nin önemli sanat müzelerinden biridir. 65.000'den fazla çizimin yanı sıra ağaçbaskı, taşbaskı ve gravür gibi tekniklerle yapılmış bir milyondan fazla baskı eseri ve bir o kadar da modern grafik çalışmalardan oluşan koleksiyonu ile dünyanın en geniş ve en önemli grafik eser koleksiyonlarından birine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Livadya Sarayı</span>

Livadya Sarayı son Rus çarı II. Nikolay ve ailesinin Livadya, Kırım'da bulunan yazlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Andreas Kilisesi (Kiev)</span>

Aziz Andreas Kilisesi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan 18. yüzyıl ortasında inşa edilmiş, barok tarzda bir Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kremlin Sarayı</span>

Büyük Kremlin Sarayı, Moskova Kremlini içinde bir binadır. 19. yüzyılın büyük bölümünde Rus imparatorunun Moskova'daki resmi ikametgâhı olarak hizmet etti. 14. yüzyılda tasarlanan saray. Mimar Konstantin Thon aynı zamanda Kremlin Cephaneliği'nin ve Kurtarıcı İsa Katedrali'nin de mimarıydı. Sovyetler Birliği döneminde Yüksek Sovyet konferanslarının ve toplantılarının yapıldığı yer olarak kullanıldı. 2024 yılı itibarıyla Büyük Kremlin Sarayı, Rusya cumhurbaşkanının resmi çalışma konutu olarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda bir müzeye de ev sahipliği yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Augustusburg ve Falkenlust Sarayları, Brühl</span>

Augustusburg ve Falkenlust Sarayları, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletindeki Brühl'de yer alan bir tarihi yapı kompleksidir. 1984 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Binalar, Schlosspark'ın geniş bahçeleri ve ağaçlarıyla birbirine bağlanır. Augustusburg Sarayı ve parkları Brühl Sarayı Konserleri için de bir mekandır. Max Ernst Müzesi yakınlarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Rus Devlet Müzesi</span> Rusya, Sankt-Peterburgda bir sanat müzesi

Rus Devlet Müzesi ya da eski adıyla Rus İmparator ve Majesteleri Alexander III Müzesi Sankt-Peterburg'daki en büyük güzel sanatlar deposudur. Aynı zamanda ülkedeki en büyük müzelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sándor Sarayı</span> Budapeştede saray

Sándor Sarayı, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yer alan bir saraydır. 2003'ten beri Macaristan cumhurbaşkanının resmî konutu ve çalışma ofisidir. Macaristan'daki en büyük 37. saraydır. Macaristan'ın kral ve yöneticilerinin eskiden ikamet ettiği Budin Kalesi'nin hemen kuzeyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Aniçkov Sarayı</span>

Aniçkov Sarayı, Rusya'nın Sankt Petersburg kentinde bulunan bir saraydır. Saray, Nevski Bulvarı ile Fontanka Nehri'nin bitişiğinde yer almaktadır.

Wilanów Sarayı, Polonya'nın Varşova kentinin Wilanów semtinde bulunan eski bir kraliyet sarayıdır. Wilanów Sarayı, Polonya'nın bölünmesinden ve her iki Dünya Savaşından da sağlam çıkması nedeniyle, Polonya devletinin kültürünün bir hatırlatıcısı olarak hizmet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Potocki Sarayı</span>

Ukrayna'nın batısında bulunan Lviv'deki saray. 1888 yılında Avusturyalı siyasetçi Alfred Jozef Potocki tarafından inşa ettirilmiştir. Ancak Jozef Potocki, sarayın tamamlandığını görecek kadar yaşayamamış, oğlu Roman Potocki sarayın yapımını 1890 yılında tamamlamıştır.

Marie Sarayı, Saint Petersburg'da inşa edilen son neoklasik tarzdaki İmparatorluk konutudur. Mimar Andrei Stackenschneider tarafından tasarlanan yapı 1839 ve 1844 yılları arasında inşa edilmiştir. Konut günümüz itibarıyla Saint Petersburg'un Yasama Meclisi'ne ev sahipliği yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Gatçina Sarayı</span>

Gatchina Sarayı, Rusya'nın Gatchina, Leningrad Oblastı'nda bulunan bir saray. Kraliyet başkenti Saint Petersburg'un bir banliyösü olan Gatchina'da, Büyük Katerina'nın gözdesi olan Kont Grigori Grigoryevich Orlov için mimar Antonio Rinaldi tarafından 1766-1781 yılları arasında yapılmıştır.