İçeriğe atla

Marigo Posio

Marigo Posio
Doğum02 Şubat 1882(1882-02-02) -->
Korçë, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm23 Şubat 1932 (50 yaşında)
Vlorë, Arnavutluk
Defin yeriZvërnec Manastırı,[1][2]
MilliyetArnavutluk
Diğer ad(lar)ıMarigo Poçi
EvlilikJovan Posio
Akraba(lar)Urani Poçi (kız kardeş)
Angjeliqi Poçi (kız kardeş)
Spiridon Ilo (kuzen)
AilePapa Kosta Poçi (baba)
Lenka Ballauri (anne)

Marigo Posio (1882-1932) en seçkin Arnavut kadınlardan biriydi.[3][4] Arnavut Ulusal Uyanış ve Bağımsızlık Hareketi'nin aktivisti,[5] ve Arnavut kadınların tarihinden önemli bir figürlerdir.[6] 28 Kasım 1912'de Vlorë'deki Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nde İsmail Qemali tarafından kaldırılılan bayrağın dikilmesi ve işlenmesi ) ile hatırlanıyor.

Marigo'nın babsı Papa Kosta Poçi idi, annesi ise ve Voskopojë'den Lenka Ballauri. Bazı resmi Arnavut kaynaklara göre Korçë civarlarındaki Hoçisht (o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Monastir Vilayeti) köyünüde doğmuş.[7] Bazı kaynaklar Korçanın kendisinden de söz eder.[3][8] Kız kardeşi Urani Arnavut siyasetçi ve oyun yazarı Kristo Floqi ile evliydi. Diğer kız kardeşi Angjeliqi Arnavut siyasetçi ve Başbakan Kostaq Kota ile evlendi. İki kardeşi Niko ve Kristo ABD'ye göçmendiler (biri Natick, MA'a ve diğeri Salt Lake City'e yerleşti). Romanya'nın Arnavutluk kolonisinin aktivisti olan ve Bağımsızlık Bildirgesi Yasası'nı imzalayan Arnavut vatansever Spiro Ilo'nun akrabasıydı. Marigo ilk Korçë Arnavutluk Okulu'nın 27. öğrencisi olarak eğitim gördü.[6]

Genç yaşta Hoçişt'ten Jovan Posio ile evlendi. Çift 1904'te Muradie mahallesinde Vlora'ya taşındı. Evleri o zamanki Arnavut vatansever şahsiyetlerin toplandığı bir merkez oldu. Marigo, 1908'de Vlore'da kurulan Laboratuvar Yurtseverlik Kulübü'nün bir üyesiydi.[9] 1909'da Arnavutluk Vlore Okulu'nun kurucularından biriydi. Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi 28 Kasım 1912'de Vlora'da gerçekleşti. Marigo Bağımsızlık Yasası sırasında yükseltilen Arnavut bayrağının "annesi" olarak kabul edilir. Resmi kaynaklar bayrağı işlediğinden bahsetiyor.[6][7][8] Arnavut siyasetçi Lef Nosi kara kartalın satenden kesildiğini ve kırmızı baza dikildiğini anlatıyor.[10] Ekrem Vlora bayrağın Aladro Castriota'dan hediye olduğunu ve kopyalarını yapması için Marigo'ya verildiğini söyledi.[11]

Marigo Yunanistan ile sınır savaşından gelen yaralı askerlere yardım etmeyi amaçlayan ilk Arnavut Kadın Örgütü'nün lideri olarak kabul ediliyor. Organizasyon 13 Mayıs 1914 tarihinde kuruldu. Diğer üyeler zamanın önde gelen Arnavut şahsiyetlerinin eşleriydi, örnek olarak Syrja Vlora veya Delvina Mehmet Paşa'nın eşleri.[12]

On 6 February 1921 Shpresa shqiptare ("The Albanian hope") adlı bir mecmua yayımlamaya başladı.[13]

Kristo Floqi 9 Aralık 1928'de yaptığı konuşmada, Arnavut yetkilileri Marigo'nun katkısını unutmakla suçladı. Marigo 1912 sonrası birçok kişiye verilen "emektar statüsünü" almadı.[10] 1932'de ihmal edildi ve unutuldu,[14] ve Zvërnec Manastırı mezarlığına gömüldü.

Kaynakça

  1. ^ Dominique Auzias, Jean-Paul Labourdette (2012), Albanie 2012-2013 (avec cartes, photos + avis des lecteurs) (Fransızca), Bemetours, s. 230, ISBN 978-2-7469-5908-8, 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 14 Nisan 2019 
  2. ^ Genuario Belmonte, Salvatore Moscatello (2008), Thalassia Salentina, 31, Stazione di Biologia Marina del Salento, s. 24, 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 14 Nisan 2019 
  3. ^ a b Lebenserinnerungen: 1912 bis 1925, 1973 
  4. ^ Gra te shquare shqiptare, 2000 
  5. ^ Disa sqarime e plotesime per jeten e Marigo Posios, 1987 
  6. ^ a b c Korce, commemoration of Marigo Posio 
  7. ^ a b Fjalor enciklopedik shqiptar, 1985 
  8. ^ a b Botohet per here te pare ditari i nje prej firmetareve te aktit te Pavaresise, 2009 
  9. ^ Albanie 2012-2013 (avec cartes, photos + avis des lecteurs), 2012 
  10. ^ a b Lef Nosi: Çfarë dinte dhe ç'dëshmi la për flamurin e Pavarësisë 
  11. ^ Kush a nenshkroi aktin a pavaresise se Shqiperise ne Vlore? 
  12. ^ Historical Dictionary of Albania, 2010 
  13. ^ Histori e shtypit shqiptar 1848-1996, 1996 
  14. ^ Historical Abstracts: Modern history abstracts, 1775-1914, 1989 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı İsmail Kemal Bey</span>

Avlonyalı İsmail Kemal Bey Arnavut bir diplomat, Osmanlı Meclis-i Mebusanı I. dönem Berat milletvekili, rilindas ve modern Arnavutluk'un kurucu babasıdır. Bağımsızlık bildirgesi'nin baş yazarı, daha sonra 1912'den 1914'e kadar olan dönemde Arnavutluk'un ilk başbakanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

Kosova tarihi günümüzdeki bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan toprakların tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Feyzi Bey Alizoti</span> Ocak-Mart 1914 tarihlerinde Arnavutluk başbakanı siyasetçi (1874-1945)

Feyzi Bey Alizoti Osmanlı daha sonraları Arnavut siyasetçi. 22 Ocak ile 7 Mart 1914 tarihleri arasında kısa bir süre Arnavutluk başbakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi</span>

Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi, 28 Kasım 1912 tarihinde Arnavutluk'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Geçici Hükûmeti</span>

Arnavutluk Geçici Hükûmeti veya Bağımsız Arnavutluk, Arnavutluk'un 28 Kasım 1912 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 4 Aralık 1912'de kurulan ve 1914 yılında kadar varlığını sürdüren bir geçici hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Çerçiz Topulli</span>

Çerçiz Topulli, 20 Eylül 1880'de Tosk Arnavutluk, Ergirikasrı'nın önemli ailelerinden Agoji Topulli ve Kardhiq 'dan Hasijes kızı Laze Mullai'den doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Mihal Grameno</span> Arnavutlu milliyetçi

Mihal Grameno Arnavut milliyetçi, politikacı, yazar, özgürlük savaşçısı ve gazeteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Avni Rüstemi</span> Arnavut halk kahramanı

Avni Rüstemi, Arnavut vatansever, militan, öğretmen, aktivist ve Arnavut parlamentosu üyesi. Rüstemi, hem Atdheu hem de Bashkimi demokratik örgütlerinin lideriydi ve aynı zamanda Haziran 1924 Devrimi öncesinde Arnavutluk Millet Meclisinde demokratik muhalefetin bir üyesiydi. Ayrıca Esad Paşa Toptani suikastı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı</span>

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Arnavutluk hükûmetinin diplomasi, dış politika ve Arnavutluk'un Avrupa Birliği'ne kabul sürecinden sorumlu bakanlık. Bakanlık, yurtdışında ikamet eden Arnavut vatandaşlarına da destek sağlıyor. Eylül 2017'de bakanlık yeniden yapılandırıldı ve Avrupa Entegrasyon Bakanlığı ile birleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı Süreyya Bey</span>

Avlonyalı Süreyya Bey Osmanlı Arnavut siyasetçisi, 1912 Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nin aktif bir figürü ve Avlonya Meclisi delegelerinden birisi.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı Ekrem Bey</span>

Avlonyalı Ekrem Bey Arnavut politikacı, yazar ve 28 Kasım 1912'de Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'ni ilan eden Avlonya Meclisi delegelerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Sami Bey Viryoni</span>

Sami Viryoni Bey (1876–1947); Arnavut politikacı, diplomat ve Arnavut Bağımsızlık Bildirgesi'ni ilan eden Avlonya Meclisi'nin bir üyesidir. Arnavutluk'un Fier bölgesinde saygın ve güçlü bir toprak sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Himara İsyanı (1912)</span>

Himara İsyanı, 18 Kasım 1912'de Himara bölgesinde meydana gelen Birinci Balkan Savaşı sırasında bir Yunan ayaklanmasıydı. Birinci Balkan Savaşı sırasında Yunanistan Krallığı'nca Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ayaklandırılan bölgedeki Rumların isyanı bastırılamadı.Böylece Osmanlı ve Arnavut kuvvetlerini Himara bölgesinden çıkarıldılar ve isyancılar Saranda ve Avlonya arasındaki kıyı bölgesinde Yunan Ordusu'nun işgaline zemin hazırlayıp burayı Yunanistan Krallığı için güvence altına aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Libhovalı Müfid Bey</span> Arnavut siyasetçi, diplomat ve maliyeci (1876-1927)

Müfid bey Libohova Arnavut ekonomist, diplomat ve siyasetçi ve Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nin yapıldığı Avlonya Meclisi'nde delegelerden biridir. Arnavutluk Geçici Hükûmeti döneminde Arnavutluk'un ilk İçişleri Bakanı olarak görev yaptı ve o zamandan itibaren 1913-1927 yılları arasında dokuz kez farklı hükûmet görevlerinde bulundu, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı ve Kültür Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Fitso</span> Arnavut diplomat

Rauf Fitso Bey Arnavut diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ali Viryoni Paşa</span> Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi (1842-1895)

Beratlı Mehemed Ali Bey, Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut Halkının Haklarını Savunma Merkez Komitesi</span>

Arnavut Halkının Haklarını Savunma Merkez Komitesi, Hasan Tahsini, Fraşirili Abdül Bey, Veysel Bey Dino, Iljaz Pasha Dibra, Ömer Efendi Prizreni, Şemseddin Sâmi, Zija Prishtina, Ahmet Koronica, Mehmed Ali Viryoni, Seid Toptani, Mustafa Nuri Vlora, Vasa Paşa, Jani Vreto, Mihal Harito, Pandeli Sotiri, Koto Hoxhi ve Mane Tahiri gibi etkili bir Arnavut aydın, vatansever ve politikacı grubu tarafından 18 Aralık 1877'de İstanbul'da kurulmuştur. Komite başkanı Abdül Bey seçildi. Komite daha sonra daha pratik bir adla İstambul Komitesi olarak anılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Elbasanlı Akif Paşa</span> Arnavut siyasetçi

Akif Paşa Biçakçiu, çoğunlukla Elbasanlı Akif Paşa olarak bilinir, Elbasan Sancağı'nda bir Osmanlı Arnavut siyasi figürüydü ve Jön Türk Devrimi'nden sonra Arnavut ulusal davası için bir aktivist oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sevasti Qiriazi</span>

Sevasti Qiriazi-Dako Arnavut vatansever, eğitimci, Protestan misyoner, yazar, Arnavutlukta kadın eğitiminin öncüsü ve Arnavutluk Ulusal Uyanışı aktivistiydi.

Debre Kongresi, 1 Kasım 1878'de Debre'li Iljaz Paşa başkanlığındaki "İki Debreli Arnavut Birliği Komitesi "nin girişimiyle Debre şehrinde düzenlendi. Kongre, Yanya Vilayeti'nin tamamının temsilcisi olarak katılan Fraşirili Abdül Bey tarafından hazırlanan bir muhtıra şeklinde bir kararı kabul etti.