İçeriğe atla

Marie Sester

Marie Sester
Marie Sester, 2007'de
Doğum1955
VatandaşlıkABD
Fransa
Mezun olduğu okul(lar)Ecole d'Architecture de Strasbourg

Marie Sester (d. 1955 - ö.), Fransız-Amerikan bir sanatçıdır.

Hayatı

Fransa doğumlu Marie Sester Fransa'daki Ecole d'Architecture in Strasbourg'da mimar olmak üzere master derecesini aldı. Çizimleri ve resimleri fark edelirken, Paris'e taşındı ve Afrika ve Avrupa'yı dolaşmaya başladı. 1993'te Japonya'dan daimi oturma izni aldıktan sonra, çalışmaları enstalasyon ve deneysel etkileşimli eserler yaratarak kamuya yayıldı.

2000 senesinde, Birleşmiş Milletler'e taşındı ve yaşamaya ilk San Francisco'dan başlayıp Los Angeles ile devam etti. 2001-2002 yılları arasında IAMAS'a residanstaki artist olarak katılmak üzere Japonya'ya gitti. Kendisi şu an New York'ta yaşıyor.

Etkinlikleri

Mezun olduktan sonra Marie Sester'in ilgileri fiziksel yapılar oluşturmaktan fikirsel kavram çalışmaları oluşturmaya özellikle kültür, politika ve teknolojinin duygu inanış ve farkındalıklarımızı nasıl etkilediğine geçiş yaptı. Birkaç yıl boyunca Marie Sester'in çalışmaları kimlik kavramı ve farkındalık(dikkatimizi nasıl dağıtıp tekrar yoğunlaştıyoruz, kişisel ve toplumsal boşlukların kontrolünü nasıl kullanıyor ya da nasıl kaybediyoruz ve de çağdaş toplumun bir yandan birden fazla yerdeki gözetim sistemini ve diğer yandan görülebilirlik ve kişisel yükselişi kontrol edişi) üzerine yoğunlaştı. Hemen hemen her zaman bireyi merkeze oturtarak çalışmaları birisinin bir oyuna katıldığı net olmadığında tesadüfler yaratarak dinleyicileriyle sözle etkileşime dayandı.

Gösterimi ve farkedilişi

Creative Capital (2002), LEF Foundation (2004), New York State Council on the Arts (2004 and 2011). She was in residence at the Institute of Advanced Media Arts and Sciences – IAMAS, Gifu, Japan (2001–02) [9] ve Eyebeam Art and Technology Center, NY (2003) gibi kurumlardan ödüller aldı. Çalışması sanat ve teknoloji dünyasında farkındalık kazandı, Honorary Mention in Interactive Art from Ars Electronica (2003), Webby Award for Net Art (2004)[13] ve Time Dergisi'deki "50 Coolest Websites" (2004). Son olarak eserleri Seul ve Singapur Bienali'ne eklendi(2008).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Neşet Günal</span> Türk ressam

Neşet Günal Türk ressam ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Gülsün Karamustafa</span> Türk sanatçı

Nigâr Gülsün Karamustafa, Türk çağdaş sanatçı.

Han Sai Por Singapurlu heykeltıraş. Nanyang Güzel Sanatlar Akademisi (NAFA), East Ham Sanat Koleji, Wolverhampton Sanat Koleji ve Lincoln Üniversitesinden,Yeni Zelanda mezun olmuştur. 1997'de tam zamanlı sanatçılığa başlamasından önce NAFA, LASALLE-SIA Sanat Koleji ve Ulusal Eğitim Enstitüsü, Nanyang Teknoloji Üniversitesinde yarı zamanlı eğitmenlik yapmıştır.

Christian de Portzamparc Fransız bir mimar ve şehir plancısıdır. 1970 yılında Paris’te yer alan École Nationale des Beaux Arts’dan mezun olduğundan beri mimarlık mesleğini sürdürmektedir. Tasarımlarında bulunduğu ortama, şehre ve çevreye hassasiyet göstermesi Christian de Portzamparc’ın önemli mimari özelliklerinden birisidir. 1994 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">SANAA</span>

SANAA, Japonya’nın Tokyo kentinde yer alan bir mimarlık firmasıdır. 1995 yılında Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa tarafından kurulmuştur. Mart 2010’da bu mimarlık firmasının kurucuları Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa, mimarlık alanındaki en prestijli ödül olarak kabul edilen Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Coop Himmelb(l)au</span>

Coop Himmelb(l)au, merkezi Viyana, Avusturya'da bulunan ve 1968'de kooperatif şeklinde kurulmuş olan mimari tasarım firması. Los Angeles, ABD ve Guadalajara, Meksika'da şubeleri vardır. Firmanın adı olan Himmelblau'nun Almancadan Türkçeye tercümesi "gök mavisi"dir. Himmelbau'nun İngilizce'ye tercümesi de 'heaven construction'dır. Bunun Türkçesi ise "cennetin inşası"dır. Firmanın adındaki Coop sözcüğü, "kooperatif"in iş dünyasındaki kısaltması olan "co-op" şeklinde okunur.

Hale Şakar Ürkmezgil ; Türk heykeltıraş.

Bill Viola, Amerikalı modern video artisti. Yeni medya alanında elektronik, ses ve görüntü teknolojisi eserleri ortaya koymuştur. Eserleri doğum, ölüm ve bilinç yönleri gibi temel insan deneyimleri arkasındaki fikirlere odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yucef Merhi</span>

Yucef Merhi 8 Şubat 1977'de Venezuela'nın Caracas şehrinde doğdu. Kendisi hem şair hem de bilgisayar programcısıdır. Venezuela'da dijital sanatın öncüsü olmuştur. Central University of Venezuela ve New School üniversitelerini bitirmiştir. Sanat alanındaki çalışmalarına 1980'ler de başlamıştır. Sekiz yaşındayken sergilediği Net@tari çalışması bir video oyun konsolu içeren ilk sanat eseridir. Merhi elektronik devreler, bilgisayarlar, video oyun sistemleri ve dokunmatik ekranlar içeren birçok yapıt oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

Enformasyon Sanatı elektronik sanatı'ndan yeni gelişen bilgisayar bilimi, bilişim teknolojisi ve ayrıca klasik sanat dalları performans sanatı, görsel sanat, yeni medya sanatı, kavramsal sanat gibi alanları sentezleyen bir sanat dalıdır. Enformasyon Sanatı, genellikle büyük çapta bilgi işleyerek sanatsal içerik üreten bilgisayarlarla etkileşim halindedir.

Elektronik Sanat elektronik ortam kullanılarak yapılan sanat biçimidir. Teknoloji'iden yaralandığı için sürekli farklı ve daha kaliteli ürünler ortaya çıkarma olanağı vardır. İlişkili olduğu konular information art, new media art, video art, dijital sanat, interaktif sanat, internet sanatı ve electronik müziktir. Kavramsal sanat ve sistem sanatı'ndan gelişerek büyüdüğü kabul edilmektedir.

Canan Tolon, Türk,ressam, enstalasyon sanatçısı.

Gül Erali, Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Grimanesa Amoros</span>

Grimanesa Amoros birçok alanda altyapısı olan Amerikan sanatçıdır. Dünyaca büyük ölçekli ışık heykelleriyle tanınmaktadır. Sosyal tarih, bilimsel araştırma ve eleştirel kuram gibi alanlara ilgi duymaktadır ve bu ilgisi yaptığı eserlere oldukça yansımıştır. Eser sürecinde doğal ve içgüdüsel hareket eder. Teknolojiye olan sezgisel yaklaşımı Amaros'un karakteristik özelliğidir. Tasarımını yapmadan önce oranın tarihini, bölgesini ve insanını araştırır. Onun tasarımı video, heykeltıraşlık, ışıklandırma ve teknoloji gibi birçok elementi bir araya getirerek binanın mimarisine uygun bir tasarım yapmasını ve bir bütünlük oluşturmasını sağlar. New York'da yaşamaktadır. Birçok alanda altyapısı olan Amerikan sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Felicity Mason</span> Avustralyalı sinema oyuncusu (d. 1976)

Felicity Mason, Avustralyalı aktris, senarist ve görsel sanatçı. 2002 ve 2003 yıllarında ses getirmiş iki önemli filmde rol aldı.

<span class="mw-page-title-main">Etkileşimli sanat</span>

Etkileşimli sanat, izleyiciyi sanatın amacına ulaşmasını sağlayacak şekilde dahil eden bir sanat biçimidir. Bazı interaktif sanat enstalasyonları bunu, gözlemcinin ya da ziyaretçinin onların içinde, üzerinde ve çevresinde "yürümesine" izin vererek başarır; bazıları ise sanatçıdan veya izleyicilerden sanat eserinin bir parçası olmalarını ister.

<span class="mw-page-title-main">Günseli Kato</span>

Günseli Kato, Türk seramik sanatçısı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Hema Upadhyay</span>

Hema Upadhyay, Mumbai merkezli Hint sanatçı. Fotoğraf ve heykel yerleştirme sanatçısı olarak tanınıyordu. 1998'den 2015'teki ölümüne kadar aktifti.