İçeriğe atla

Marie Louise Berneri

Marie Louise Berneri
DoğumMaria Luisa Berneri
01 Mart 1918(1918-03-01)
Arezzo, İtalya
Ölüm13 Nisan 1949 (31 yaşında)
Londra, İngiltere
EğitimSorbonne
MeslekAktivist,yazar,psikolog
HareketAnarşizim
Evlilik
Vernon Richards (e. 1937)
Ebeveyn(ler)Camillo Berneri(baba) Giovanna Berneri (anne)
Akraba(lar)Giliane Berneri (kız kardeş)
İmza

Marie Louise Berneri (d. Maria Luisa Berneri ; 1 Mart 1918 - 13 Nisan 1949), anarşist bir aktivist ve yazardı. İtalya'da doğdu ancak yaşamının büyük bir kısmını İspanya, Fransa ve İngiltere'de geçirdi. Luis Mercier ile kısa ömürlü bir yayın olan Revision'da yer aldı ve Revolt, War Commentary ve Freedom gazetelerinin editörlüğünü yapan bir grubun üyesiydi. Marie, sürekli İspanya ve dünyaya katkı sağladı. O, ilk olarak 1950'de yayınlanan daha sonra 2020'de tekrar yayınlanan Journey Through Utopia adında bir ütopya araştırması yazdı. Neither East Nor West onun yazılarından bir seçkidir (1952).

Çocukluk ve gençlik dönemi

İtalya'nın Arezzo şehrinde Camillo & Giovanna Berneri' nin en büyük kızı olarak dünyaya geldi. Ailesi Mussolini' ye direndiği için 1926'da sürgün edildi. Babası, İspanya İç Savaşında faşistlere karşı savaşmak için 1936'da İspanya'ya gitti. Babası, 1937'de komünistler tarafından öldürüldü. Marie Barcelona'yı iki kez ziyaret etti,ikincisi babasının öldürülmesinden sonraydı. Bu sıralarda; Marie, Fransa'da yaşıyor ve Sorbonne'de psikoloji okuyordu.

Anarşizm

1937'nin sonlarına doğru, kendisiyle aynı grup ve yayınların çoğunda aktif bir anarşist olan Vernon Richards ile evlendi. Nisan 1945'te, kurulmasına yardım ettiği War Commentary 'nin hoşnutsuzluğa teşvik etmekten yargılanan dört editöründen biriydi. Kocası ortak davalı olduğu için, bir kadının kocasıyla komplo kuramayacağını geçerli sayan hukuki teknik bir ayrıntıdan beraat etti. Üç yoldaşı hapsedildiğinde savaş sonrası döneme kadar gazetenin sürdürülmesinin esas sorumluluğunu üstlendi.

1948'de Paris' te düzenlenen savaş sonrası uluslararası ilk anarşist konferansa İngiliz delegasyonunun bir üyesi olarak katıldı. Annesi ve tıp doktoru olan kız kardeşi Giliane Berneri de İtalyan ve Fransız delegasyonlarının üyesi olarak katıldı. Freedom Press broşürü Stalin'in Rusya'sındaki Stalinist Karşıtı İşçiler (1944) kitabı için çok övgü aldı. Berneri aynı zamanda Britanya'da Wilhelm Reich'in fikirlerini destekleyen ilk kişilerden biriydi.

Ölüm ve Miras

Aralık 1948'de, Berneri evde doğum yaptı fakat bebek kısa bir süre sonra öldü. Berneri, 13 Nisan 1949'da 31 yaşında viral bir enfeksiyondan öldü. Kensal Green Mezarlığı'nda yakıldı ve külleri kuzey Londra'daki bir parka dağıldı.[1] Arkadaşları Marie Louise Berneri Anma Komitesini kurdular ve 1949'da Marie Louise Berneri, 1918 – 1949: Bir Övgü kitabını yayınladılar.[2] 1950'de ölümünden sonra Ütopyada Yolculuk kitabı yayınlandı. 1952'de anma komitesi, Berneri'nin Savaş Yorumu'ndaki makalelerinden bir seçki olan Ne Doğu Ne Batı'yı yayınladı.[3][4]

George Woodcock ve Ivan Avacumovic;Peter Kropotkin, Anarşist Prens (1950), biyografilerini "Kropotkin'in gerçek bir öğrencisi" olan Marie-Louise Berneri'ye adadılar.

Çalışmaları

  • Peter Kropotkin: Federalist Fikirleri (1922)
  • Stalin'in Rusya'sında İşçiler (1945)
  • Ütopyada Yolculuk (1950)
  • Ne Doğu Ne Batı: Seçilmiş Yazılar 1939–1948 (1952)

Kaynakça

  1. ^ Guarnieri, Patrizia, (Ed.) (2019). "Maria Luisa Berneri Richards". Intellectuals Displaced from Fascist Italy: Migrants, Exiles and Refugees Fleeing for Political and Racial Reasons. Biblioteca di storia. 34. Dawkes, Tom tarafından çevrildi. Firenze University Press. doi:10.36253/978-88-6453-872-3. ISBN 978-88-6453-872-3. OCLC 1125084797. 3 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Marie Louise Berneri, 1918–1949: A tribute (İngilizce). Londra: Marie Louise Berneri Memorial Committee. 1949. OCLC 6787417. 6 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2022. 
  3. ^ Journey Through Utopia (İngilizce). Londra: Routledge & Kegan Paul Ltd. 1950. OCLC 466380107.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ Neither East nor West (İngilizce). Londra: Marie Louise Berneri Memorial Committee. 1952. OCLC 1221495736. 16 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

daha fazla okuma

Dış bağlantılar

Medya görevi
Önce gelen:
{{{önce}}}
{{{başlık}}}
Sonra gelen:
{{{sonra}}}

Şablon:Freedom Press

İlgili Araştırma Makaleleri

3 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 215. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 150 gün vardır.

Anarşizm, toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarşinin tüm biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çeşitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan sosyal bir terimdir. Anarşizm, her koşulda her türlü otoriteyi reddetmektir. Reddedilen bu otoritelere patriyarki ve kapitalizm de dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Dört Halife</span>

Dört Halife ya da Râşid Halifeler; Sünnilik'te Râşid halifeler, doğru yola yönlendirilen ve doğru bir model olduğu kabul edilen halifelerdir. Bazıları bu kategoriye Muhammedin torunu Hasan'ın 6 aylık hilafetini de sokarlar. İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonra ümmete önderlik eden ilk dört halifedir:

Cinsiyetçilik, kişinin cinsiyetine veya toplumsal cinsiyetine dayalı önyargı veya ayrımcılıktır. Cinsiyetçilik herkesi etkiler. Basmakalıplarla ve toplumsal cinsiyet rolleriyle bağlantılıdır, ve bir cinsiyetin veya toplumsal cinsiyetin doğası gereği diğerinden üstün olduğu inancını içerebilir. Aşırı cinsiyetçilik kadın düşmanlığını, cinsel tacizi, tecavüzü ve diğer cinsel şiddet biçimlerini teşvik edebilir. Cinsiyet ayrımcılığı cinsiyetçiliği kapsayabilir. Bu terim, insanlara cinsiyet kimlikleri veya toplumsal cinsiyet veya cinsiyet farklılıklarına dayalı ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı özellikle işyeri eşitsizliği açısından tanımlanmaktadır. Sosyal veya kültürel gelenek ve normlardan ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yaratılışçılık</span> varlığın, doğaüstü bir güç tarafından yoktan meydana getirildiği inancı

Yaratılışçılık evren, Dünya, yaşam ve insanlar gibi unsurların ilahi yaratımın doğaüstü eylemlerinden kaynaklandığına dair dini inançtır. Yaratılışçılık doğal fenomenlerin kökeni ve gelişimini tanımlayan evrim gibi bilimsel açıklamaları kabul veya reddetme konusunda farklılık gösteren bir dizi dini görüşü içerir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık tarihi</span> Büyük Britanya tarihi

Birleşik Krallık tarihi, 18. yüzyılın başlarında Birlik Antlaşması ve Birlik Yasaları ile başlar. Birleşik Krallık'ın çekirdeği, 1707'de İngiltere ve İskoçya krallıklarının siyasi birliği yoluyla Büyük Britanya adlı yeni bir üniter devletin kurulmasıyla oluştu. Tarihçi Simon Schama, bu yeni Büyük Britanya devleti hakkında şunları söylemiştir:

Düşmanca bir birleşme olarak başladı, ancak dünyanın en güçlü ve sağlam birliğine dönüştü... Bu Avrupa tarihindeki en hayret verici dönüşümlerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Robeson</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı (1898 – 1976)

Paul LeRoy Bustill Robeson, ABD'li bas bariton ses sanatçısı, oyuncu, atlet, yazar, insan hakları savunucusu.

Liberteryenizm, özgürlüğün ve özgürlüğün bileşenlerinin siyaset içerisinde en önemli değer olduğuna inanan bir siyaset felsefesidir. Liberteryen felsefeye göre insanlar özgür olduğunda herkes için daha güvenli, daha iyi ve daha adil bir dünya yaratılabilir. Liberteryenizmin bazı türleri ise negatif özgürlüğe daha çok odaklanır. Liberteryenler otonomi ve seçme özgürlüğünü maksimize etmeye çalışır; seçim özgürlüğü, gönüllü iş birliği ve bireysel karar önceliğini vurgular, bu doğrultuda da devletin minimize edilmesini savunur. Popüler anlamda, otoriterlik ile zıt anlamda kullanılır. Liberteryenler otorite ve devlet iktidarı konusunda aynı şüpheciliği paylaşıyorlar, ancak bazıları mevcut ekonomik ve politik sistemlere muhalefetlerinin kapsamı konusunda farklılaşıyor. Çeşitli liberteryen düşünce okulları, devletin ve özel iktidarın meşru işlevlerine ilişkin bir dizi görüş sunar ve genellikle zorlayıcı sosyal kurumların sınırlandırılmasını veya tasfiye edilmesini ister.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Chevalier</span> Fransız sinema oyuncusu, şarkıcı ve vodvil sanatçısı

Maurice Chevalier Augustesöylenişi, Fransız sinema oyuncusu, şarkıcı, vodvil sanatçısı. "Mimi", "Valentine", "Louise" gibi şarkıları, sürekli giydiği smokini ve hasır şapkasıyla özdeşleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Mannheim</span>

Karl Mannheim, 20. yüzyılın ilk yarısında çalışmalarını yürütmüş Macar-Alman sosyolog ve düşünür. Bilgi sosyolojisinin kurucularından biri olduğu kadar klasik sosyolojide de kilit bir figürdür. Mannheim en çok, kısmî ve toplam ideolojileri birbirinden ayırdığı, belirli sosyal gruplara özgü kapsamlı dünya görüşlerini ve ayrıca mevcut sosyal düzenlemeler için modası geçmiş destek sağlayan ideolojileri temsil ettiği Ideology and Utopia (1929-1936) adlı kitabıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Anarşist komünler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa, anarşist felsefe ve ilkelere göre işleyen anarşistler tarafından kurulmuş herhangi bir toplumu, komünü veya onun bir bölümünü temsil eden anarşist toplulukların bir listesidir. Anarşistler, 19. yüzyıldan beri çok sayıda komün yarattılar ve buna dahil oldular. Bir topluluğun; bölgesel anarşist hareketleri, karşı-ekonomiyi ve karşı-kültürleri desteklemek için felsefi olarak anarşist çizgiler boyunca örgütlendiği sayısız örnek vardır. Ayrıca, Ukrayna'daki Mahnovşçina, İspanya'daki Devrimci Katalonya ve Mançurya'daki Shinmin özerk bölgesi de dahil olmak üzere, açıkça anarşist devrimlerden kaynaklanan anarşist komün denemeleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Homer Burton Adkins</span> Amerikalı kimyager (1892 – 1949)

Homer Burton Adkins, organik bileşiklerin hidrojenasyonunu inceleyen Amerikalı bir kimyagerdir. Adkins, kimyasal maddeler ve zehirli gazlar üzerinde deneyler yaptığı çalışmalarıyla tanınır. Çalışmalarıyla tanınan Adkins, sonunda kalp krizi geçirdi ve 1949'da öldü.

<span class="mw-page-title-main">Samurzakanolular</span>

Samurzakanolular, Samurzakano'da yaşamış insanları tanımlamak için 19. ve 20. yüzyılın başlarındaki Rus İmparatorluğu resmi belgelerinde yaygın olarak kullanılmış bir etnik terimdir. Samurzakano, Enguri ve Ğalidzga nehirleri arasında konumlanmış bir etnik temas bölgesiydi. 18. yüzyılda bölge halkını Abhazlar ve Megreller oluşturuyordu. 1670'lere kadar bölge, daha sonraları Abhazya Prensliği tarafından işgal edilecek Megrelya Prensliği'nin parçasıydı. Abhazya bölgeyi işgal edince kayda değer bir Abhaz nüfus bölgeye göç etti. Yoğun Abhaz göçüne rağmen 17. yüzyılda bölge nüfusunun çoğunluğunu hala Megreller oluştuyordu. 19. yüzyılda Samurzakano nüfusunun etnik bileşimi daha karmaşık hale geldi. Bölgede Abhaz ve Megrel yönetici hanedanları arasında çekişmeler yaşandı. Bölge halkının çoğu Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlıydı ve hem Abhazca hem de Megrelce biliyordu. Doğu Samurzakanolular arasında Megrelce, batı kesimde ise Abhazca hakimdi.

<span class="mw-page-title-main">Feminist hareketler ve ideolojiler</span>

Yıllar boyunca çeşitli feminist ideoloji hareketleri gelişti. Hedefler, stratejiler ve bağlılıklar bakımından farklılık gösterirler. Sıklıkla örtüşürler ve bazı feministler kendilerini feminist düşüncenin çeşitli dallarıyla özdeşleştirirler.

<span class="mw-page-title-main">Mario Bunge</span>

Mario Augusto Bunge, Arjantinli-Kanadalı filozof ve fizikçidir. Felsefi yazıları bilimsel gerçekçilik, sistemcilik, materyalizm, aciliyetçilik ve diğer ilkeleri birleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">İllegalizm</span> 1900lerin başlarında bireyci anarşizmin bir sonucu olarak esas olarak Fransa, İtalya, Belçika ve İsviçrede gelişen anarşist felsefe

İllegalizm veya yasadışıcılık, öncelikle Fransa, İtalya, Belçika ve İsviçre'de 1890'ların sonları ve 1900'lerin başlarında bireyci anarşizmin bir uzantısı olarak gelişen bir anarşizm eğilimidir. Illegalistler, yaşam biçimi olarak suçluluğu açıkça veya gizlice benimserler. Illegalizm, suç türünü belirtmez, ancak genellikle hırsızlık ve dükkândan hırsızlıkla ilişkilendirilir.

Bazı gözlemciler[kim?] varoluşçuluğun anarşizm için felsefi bir zemin oluşturduğuna inanmaktadır. Anarşist tarihçi Peter Marshall, "varoluşçuların birey, özgür seçim ve ahlaki sorumluluk üzerindeki vurgusu ile anarşizmin temel prensipleri arasında yakın bir bağlantı olduğunu" iddia ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Rocker</span>

Johann Rudolf Rocker Alman anarşist yazar ve aktivistti. Mainz'da Katolik zanaatkâr bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

<span class="mw-page-title-main">Albert Meltzer</span>

Albert Isidore Meltzer İngiliz anarko-komünist aktivist ve yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Marie-Louise von Motesiczky</span>

Marie-Louise von Motesiczky, Avusturya doğumlu İngiliz ressam. 1939'dan itibaren Britanya'da yaşadı ve 1948'de İngiliz vatandaşı oldu.