İçeriğe atla

Marie Ljalková

Çekoslovak keskin nişancı Marie Ljalková-Lastovecká

Marie Ljalková-Lastovecká (d. 3 Aralık 1920, Horodenka – ö. 7 Kasım 2011, Brno, Çekya), II. Dünya Savaşı sırasında, Sovyet ordusunda bir Çek kadın keskin nişancısı idi. 12 yaşındayken anne ve babasını kaybetti; sonra Stanisławow'da teyzesi (bugünkü Ivano-Frankivs'k, Ukrayna) ile birlikte yaşadı. Orada ilk kocası Michal Ljalko ile tanıştı.

Sovyetler Birliği'ne 1941'deki Nazi saldırısından sonra, Ljalková 21 yaşında, Mart 1942'de gönüllü olarak Birinci Çekoslovak Bağımsız Alan Taburuna katıldı ve Buzuluk'da üç aylık bir keskin nişancı okulundan mezun oldu. Daha sonra Çekoslovak ve Sovyet piyadesinde nişancı öğretmen oldu ve bazı noktalarda ambulans şoförlüğü yaptı.

Savaştan sonra tıp okudu ve Olomouc'da ve Prag'da Merkez Askeri Hastanesinde bir askeri doktor olarak çalıştı. Bundan sonra ikinci kocası Václav Lastovecký ile tanıştı ve Brno'daki hastaneye taşındı. Sonunda Albay rütbesine ulaştı ancak sağlık sorunları yüzünden ordusundan ayrıldı ve Rus turistlere bir turist rehberi olarak çalışmaya başladı. Brno'da hayatının geri kalanını geçirdi.

Ödülleri

28 Ekim 2010 tarihinde Çek Cumhuriyetinin ikinci en yüksek madalyası olan II. Sınıf Beyaz Aslan nişanını aldı.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya</span> Orta Avrupada 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş devlet

Çekoslovakya, Orta Avrupa'da 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş ülke. 1 Ocak 1993'te Slovakya ve Çek Cumhuriyeti adlı iki bağımsız devlete bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Zaytsev</span> Sovyet Keskin Nişancı

Vasili Grigoryeviç Zaytsev, Sovyet keskin nişancısı. Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahibidir.

Kadınların askerlik tarihi, 4000 yıl öncesine uzanan bir dönemi, birçok ulusu ve dönemi kapsamaktadır. Eski çağlardan günümüze kadar kadınlar orduda birçok görevlerde bulunmuşlardır. Önceki dönemlerde kadınlar orduda farklı görevler almışlarsa da, daha çok günümüzde önemli görevlere gelmektedirler. Birçok ülke ordularını kadın askerlere açmaktadır ancak bu konudaki tartışmalar sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı</span>

Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Mosin-Nagant</span> 1891de tasarlanıp o yıl hizmete konulan, 1998 yılına kadar hizmette kalmış Rus yapımı elle kurmalı piyade tüfeği

Mosin-Nagant, Rus yapımı elle kurmalı piyade tüfeğidir. Tüfek 1891 yılında Rus yüzbaşı Sergei Mosin ve Belçikalı Nagant firması tarafından tasarlanıp o yıl hizmete konulmuştur. 1965 yılına kadar üretilip 1998 yılına kadar hizmette kalmıştır. Rus-Japon Savaşı, Kore Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı boyunca hep hizmette kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovak Lejyonu</span>

Çekoslovak Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri bünyesinde savaşan Çek ve Slovaklardan oluşan gönüllü ordu. Rus İç Savaşı'nda önemli bir silahlı güç olarak yer almış, I. Dünya Savaşı'nın ardından Çekoslovakya'nın bağımsızlığının ilanında etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rodion Malinovski</span> Sovyet ordu komutanı ve siyasetçi

Rodion Yakovleviç Malinovski, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi ve Yüksek Sovyet üyesi, Savunma Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Simo Häyhä</span> Fin keskin nişancı

Simo Häyhä, Kızıl Ordu tarafından Beyaz Ölüm diye bilinen bir Fin keskin nişancısıdır. Kış Savaşı'nda modifiyeli bir Mosin-Nagant tüfeğiyle 505 Sovyet askerini öldürerek bir savaşta onaylanmış en yüksek sayıda düşman askeri öldürme rekoruna sahip olmuştur. Ayrıca daha sonrasında hafif makineli bir tüfek olan 9 mm'lik Suomi ile 200 düşman askeri daha öldürmüş ve teyit edilmiş toplam öldürülen asker sayısını 705'e çıkartıp bu sayıya 100 günden daha az bir sürede ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lüdmila Pavliçenko</span>

Lüdmila Mihaylivna Pavliçenko, II. Dünya Savaşı sırasında kadın Sovyet keskin nişancı. Savaş sırasında 309 Alman askerini öldürerek tarihteki en başarılı kadın keskin nişancı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Matthäus Hetzenauer</span>

Matthäus Hetzenauer, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, 3. Dağ Tümeninde görev yapan Avusturyalı keskin nişancı idi. 345 düşman askeri öldürmüştür. Tespit edilen en uzaktan düşman askerini öldürdüğü uzaklık 1100 metre olarak rapor edilmiştir. Matthäus Hetzenauer, Şövalye Haçı madalyası almıştır. Şövalye Demir Haçı aşırı savaş cesareti ya da başarılı askeri liderlikten dolayı verilmiştir.

İvan Mihayloviç Sidorenko, bilinen en iyi Sovyet keskin nişancılarından biridir. Onaylanmış olan 500 kadar asker veya subayı öldürmüştür. Savaştaki diğer birçok Sovyet keskin nişancısı gibi teleskobik görüş ile donatılmış Mosin-Nagant kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roza Şanina</span> Sovyet keskin nişancı

Roza Georgiyevna Şanina (Rusça: Роза Георгиевна Шанина;, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Vilnüs Taarruzu sırasında on iki Alman keskin nişancısı da dahil olmak üzere elli dokuz kişiyi öldüren bir Sovyet keskin nişancısıydı. Şanina, 1941'de kardeşinin ölümünden sonra orduya katılmak için gönüllü oldu ve cephede savaşmayı seçti.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Sovyet kadınları</span>

II. Dünya Savaşı'nda Sovyet kadınları önemli bir rol oynadı. Çoğu endüstri, ulaşım, tarım ve diğer sivil rollerden oluşan konularda emek sarf eden Sovyet kadınları cephenin içinde de sayıca fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Nina Lobkovskaya</span>

Nina Alexeyevna Lobkovskaya, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği Kızıl Ordusu'nda Teğmen rütbesine ulaşan ve keskin nişancı olarak görev yapan kadın asker.

Camil Niftaliyev ya da tam adıyla Samedhan oğlu Camil Niftaliyev, Azeri asker. Karabağ Savaşı'na katkılarından ötürü Azerbaycan hükûmetince kendisine Azerbaycan Ulusal Kahramanı ödülü verilmiştir.

Abuhaci İdrisoviç İdrisov İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da görev alan Çeçen keskin nişancı ve makineli tüfekçi. Savaş boyunca toplam 349 düşman askeri öldürdü fakat bu başarısına rağmen sadece Çeçen etnik kökeninden dolayı Kazakistan SSC'ye sınır dışı edilmeden kısa bir süre önce Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını almıştır. Kruşçev döneminde Çeçenlere geri dönme hakkı verildikten sonra, 1957'de Çeçenistan'daki köyüne geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Noah Adamia</span>

Noah Petroviç Adamia, II. Dünya Savaşı'nda Sovyet Deniz Kuvvetleri'nde çarpışmış Sovyet keskin nişancıdır. Sivastopol Muharebesi'nde 200'den fazla Alman askerini öldürmesiyle tanınmaktadır.

Vasil Kvaçantiradze II. Dünya Savaşı'nın önde gelen keskin nişancıları arasında yer alan Sovyet keskin nişancısıdır. Vitebsk-Orşa Taarruzu sırasında Nazi Wehrmacht'ından en az 215 subay ve askeri ve savaş sırasında toplamda yaklaşık doğrulanmış 534 Nazi subay ve askerini etkisiz hale getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Natalya Kovşova</span>

Natalya Kovshova, II. Dünya Savaşı'nda savaşan bir Sovyet kadın keskin nişancıydı.