İçeriğe atla

Marie Crous

Marie Crous
Doğum1620
Ölüm17. yy
MilliyetFransız
VatandaşlıkFransa
Kariyeri
DalıMatematik

Marie Crous (fl. 1641), Fransız bir matematikçiydi. İki yayınıyla tanınır: ondalık kesirler kullanarak aritmetiğin daha da geliştirilmesine katkıda bulunduğu 1636 tarihli bir çalışma ve 1641 tarihli pratik aritmetik kuralları ders kitabı. Fransa'da ondalık sistemin kullanılmasını 1636 gibi erken bir tarihte önermiştir.

Yaşamı ve çalışmaları

Crous'un hayatı hakkında çok az şey bilinmektedir; doğum ve ölüm tarihleri de belirsizdir. Kendi ifadesine göre mütevazı bir kökenden geliyordu. Charlotte de Caumont La Force'un öğretmeniydi,[1] soylu bir Huguenot ailesinden gelen bir kızdı ve salonnière Madame de Combalet, Düşes d'Aiguillion, Kardinal Richelieu'nün yeğeninin himayesinden yararlandı.[2]

Crous, iki yayınıyla tanınmaya devam etmiştir:

  • 1636: Advis de Marie Crous aux filles exersantes l'arithmetique: sur les dixmes ou dixiesme du sieur Stevin. - ondalık sayılar üzerine Simon Stevin'in çalışmaları üzerine inşa edilen bir çalışma.
  • 1641: Abbrégé recherché de Marie Crous. Pour tirer la solution de toutes propositions d'aritmetique, dependantes des reigles y contenuës. - özellikle ticaret ve sanayide kullanılmak üzere aritmetik kurallarını içeren bir ders kitabı.
Marie Crous'un hamisi ve araştırmalarına sponsor olan Duchesse d'Aiguillon.

Crous'un çalışması, zamanının yaygın aritmetik kitaplarının ötesine geçmektedir. Advis, Simon Stevin'in De Thiende adlı çalışmasına dayanan ondalık kesirlerin bir sunumunu içerir. Stevin'in çalışmasından bir değişiklik getirmiştir: birimleri ondalık kısımdan ayırmak için bir nokta (şimdi birçok ülkede virgül) ve belirli bir konumun boş olduğunu belirtmek için sıfır. Abbrégé, mental aritmetikte kullanım da dahil olmak üzere aritmetik kurallarının bir incelemesidir.[2][3]

Crous, her iki kitabının birlikte kullanılması gerektiğini savunmaktadır. Crous, eserini “ilgi ya da zorunluluktan” aritmetik çalışmak isteyen kadınlar ve kızlar için bir çalışma materyali olarak sunmuştur. Advis, öğrencisi Charlotte de Caumont La Force'a ithaf edilmiştir. Abbrégé ise hamisi Madame de Combalet'e ithaf edilmiştir. Advis'in önsözünde, Fransa'da ondalık metrik ağırlık ve ölçü sisteminin getirilmesini önermiştir; bu on sekizinci yüzyılın sonuna kadar gerçekleşmeyecektir.

Marie Crous, halen nispeten bilinmemektedir. Matematikçi Olry Terquem Paris'te bir caddeye onun adının verilmemiş olmasından üzüntü duymuştur. Alphonse Rebière tarafından yazılan Les femmes dans la Science adlı kitapta yer almıştır. 2003 yılında Catherine Goldstein, XVII. yüzyılda Fransa'da matematik üzerine bir makalenin bir bölümünü ona ayırmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Yazar Charlotte-Rose de Caumont de La Force (1654-1724) ile karıştırılmamalıdır.
  2. ^ a b Freedman, Jeri (15 Temmuz 2017). Women of the Scientific Revolution (İngilizce). The Rosen Publishing Group, Inc. ISBN 978-1-5081-7478-3. 
  3. ^ Wills, Hannah; Harrison, Sadie; Jones, Erika Lynn; Lawrence-Mackey, Farrah; Martin, Rebecca (6 Mart 2023). Women in the History of Science: A sourcebook (İngilizce). UCL Press. ISBN 978-1-80008-415-5. 11 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Sayı, sayma, ölçme ve etiketleme için kullanılan bir matematiksel nesnedir. En temel örnek, doğal sayılardır. Sayılar, sayı adı (numeral) ile dilde temsil edilebilir. Daha evrensel olarak, tekil sayılar rakam adı verilen sembollerle temsil edilebilir; örneğin, "5" beş sayısını temsil eden bir rakamdır. Yalnızca nispeten az sayıda sembolün ezberlenebilmesi nedeniyle, temel rakamlar genellikle bir rakam sisteminde organize edilir, bu da herhangi bir sayıyı temsil etmenin organize bir yoludur. En yaygın rakam sistemi Hint-Arap rakam sistemidir, bu sistem on temel sayısal sembol, yani rakam kullanılarak herhangi bir negatif olmayan tam sayının temsil edilmesine olanak tanır. Sayılar sayma ve ölçme dışında, etiketlerde, sıralamada ve kodlarda kullanılmak için de sıklıkla kullanılır. Yaygın kullanımda, bir rakam ile temsil ettiği sayı net bir şekilde ayrılmaz.

Cebir sayılar teorisini, geometriyi ve analizi içine alan geniş bir matematik dalıdır. Temel matematik işlemlerinden, çember ve daire alanları bulmayı kapsayan geniş bir ilgi alanına sahiptir. Cebir, mühendislik ve eczacılık gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kuramsal cebir, ileri matematiğin bir dalı olmakla birlikte sadece uzmanlar tarafından çalışılan bir koldur.

<span class="mw-page-title-main">Gustave Flaubert</span> Fransız romancı (1821 – 1880)

Gustave Flaubert, Fransız roman yazarı. Edebiyat eleştirmenleri tarafından modern romanın kurucusu kabul edilir. En tanınmış eseri, 19. yüzyıl toplumsal gerçekliğini çarpıcı biçimde aktaran ve dünya klasikleri arasına giren Madame Bovary'dir. 1857'de yayımlanan ve Fransa'da ciddi tartışmalara neden olan bu eserden sonra realist akımı başlatan kişi olarak gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andre Marie Ampere</span> Fransız fizikçi ve matematikçi (1775–1836)

André Marie Ampère, Fransız fizikçi ve matematikçi. Elektromanyetizmayı ilk bulan kişiler arasında gösterilir. Ayrıca solenoid ve elektrikli telgraf gibi sayısız uygulamanın mucididir. Bir otodidakt olarak Ampère, Fransız Bilimler Akademisi üyesiydi ve Ecole Polytechnique ile Collège de France'da profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Marie Antoinette</span> Fransa Kraliçesi, Avusturya Arşidüşesi

Josephe Jeanne Marie Antoinette von Habsburg-Lorraine veya Maria Antonia Josepha Johanna, Fransa Kraliçesi ve Avusturya arşidüşesi. Kısaca Marie Antoinette veya Maria Antonia olarak bilinir. Kutsal Roma İmparatoru I. Franz ve eşi Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa'nın kızıdır. Henüz 14 yaşındayken Fransa veliahtı XVI. Louis ile evlendi. 1774 Mayıs'ında XVI. Louis Fransa kralı olunca Marie Antoinette Fransa kraliçesi oldu. XVII. Louis'nin annesidir. Fransız Devrimi esnasında "Vatan hainliği" ile suçlanarak giyotinle idam edildi (1793).

<span class="mw-page-title-main">Pierre Corneille</span> 17. yüzyılın en büyük üç Fransız tiyatrocusundan birisi

Pierre Corneille, Molière ve Racine'le birlikte 17. yüzyılın en büyük üç Fransız tiyatrocularından biridir. Corneille, “Fransız trajedisinin kurucusu” olarak tanınmış ve kırk yıla yakın bir süre boyunca yapımcılık yapmıştır.

Fransızca eser veren yazarların doğum tarihine göre sıralanmış listesi

<span class="mw-page-title-main">François Viète</span> Fransız matematikçi (1540 – 1603)

François Viete Fransız matematikçi. Adıyla anılan Vieta formüllerini keşfetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roger Vadim</span> Fransız film yönetmeni (1928 – 2000)

Roger Vadim,, , Fransız gazeteci, yazar, oyuncu, senarist ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">François-René de Chateaubriand</span> Fransız yazar, politikacı ve diplomat (1768–1848)

François-René de Chateaubriand, Fransız yazar, politikacı ve diplomat. Fransız edebiyatı'nda Romantizm'in kurucusu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Édith Piaf</span> Fransız şarkıcı (1915 – 1963)

Édith Piaf, Fransız şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sophie Germain</span> Fransız matematikçi

Marie-Sophie Germain, Fransız matematikçi, fizikçi ve filozoftur.

Bu, bilimle uğraşan kadınların nadir olduğuna inanılan zaman dilimini ele almayı amaçlayan tarihsel bir listedir. Bu nedenle aşağıdaki liste 20. yüzyıl ile bitmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ İslam matematiği</span> yaklaşık 622 ile 1600 yılları arasında İslam medeniyeti altında korunan ve geliştirilen matematiğin bütünü

İslam'ın Altın Çağı'nda matematik, özellikle 9. ve 10. yüzyıllarda, Yunan matematiği ve Hint matematiği üzerine inşa edilmiştir. Ondalık basamak-değer sisteminin ondalık kesirleri içerecek şekilde tam olarak geliştirilmesi, ilk sistematik cebir çalışması (Hârizmî tarafından yazılan Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap adlı eser ve geometri ve trigonometride önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Matematik tarihi</span> matematik biliminin tarihi

Matematik tarihi, öncelikle matematikteki keşiflerin kökenini araştıran ve daha az ölçüde ise matematiksel yöntemleri ve geçmişin notasyonunu araştıran bir bilimsel çalışma alanıdır. Modern çağdan ve dünya çapında bilginin yayılmasından önce, yeni matematiksel gelişmelerin yazılı örnekleri yalnızca birkaç yerde gün ışığına çıktı. MÖ 3000'den itibaren Mezopotamya eyaletleri Sümer, Akad, Asur, Eski Mısır ve Ebla ile birlikte vergilendirmede, ticarette, doğayı anlamada, astronomide ve zamanı kaydetmede/takvimleri formüle etmede aritmetik, cebir ve geometri kullanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Marie-Anne Paulze Lavoisier</span> Fransız kimyacı ve ressam

Marie-Anne Pierrette Paulze, Fransız kimyager ve asilzade. Madam Lavoisier, kimyager ve asil Antoine Lavoisier'nin karısıydı. Eşine laboratuvar asistanı olarak destek oldu ve çalışmalarına katkıda bulundu. Çeşitli bilimsel çalışmaların çevirisinde çok önemli bir rol oynadı ve bilimsel yöntemin standartlaştırılmasında etkili oldu.

Bu, saf ve uygulamalı matematik tarihinin bir zaman çizelgesidir.

Abu-Abdullah Muhammed ibn İsa Māhānī Mahan'da doğan ve Abbasi Halifeliği Bağdat'ta aktif olan İranlı matematikçi ve astronomdur. Bilinen matematiksel çalışmaları arasında Öklid'in Elementleri, Arşimet'in Küre ve Silindir Üzerine ve İskenderiyeli Menelaus'un Sphaerica üzerine yorumları ve iki bağımsız inceleme yer alır. Arşimet'in ortaya koyduğu, bir küreyi belirli bir oranda iki cilde bölme sorununu çözmeye çalıştı, bu daha sonra 10. yüzyıl matematikçisi Ebu Ca'fer el-Hazin tarafından çözüldü. Astronomi üzerine hayatta kalan tek çalışması azimutların hesaplanması üzerineydi. Ayrıca astronomik gözlemler yaptığı biliniyordu ve arka arkaya üç ay tutulmasının başlangıç zamanlarına ilişkin tahminlerinin yarım saat içinde doğru olduğunu iddia etti.

Pek çok orijinal buluşun yanı sıra Çinliler aynı zamanda insan vücudunda, dünyanın çevresinde ve yakın Güneş Sisteminde bulunabilen doğal olayların keşfinde de ilk orijinal öncülerdi. Ayrıca matematikte birçok kavramı keşfettiler. Aşağıdaki liste kökenleri Çin'de bulunan keşifleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Piero Borgi</span> İtalyan matematikçi (1424-1494)

Piero Borgi, çok yönlü bir İtalyan matematikçiydi. Borgi, 15. yüzyılda matematik üzerine yazılmış en iyi İtalyanca kitaplardan birkaçının yazarıdır. Borgi'nin kitapları arasında 1483'te yazdığı Latince: Addiones in quibus etiam sunt replicae Mathei Boringii; 1484'te aritmetik üzerine yazdığı bir kitap olan Arithmetica; ve Il Libro de Abacho de Arithmetica e De Arte Mathematiche bulunmaktadır. Son kitap o kadar başarılı oldu ki 17 baskı yaptı.